Siirry suoraan sisältöön

Varhaiskasvatuksen osallisuutta tukeva toimintakulttuuri ja monialainen yhteistyöLaajuus (10 op)

Opinnon tunnus: TO00BU28

Laajuus

10 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuutta ja moninaisuutta tukevaa toimintakulttuuria
- toimia sensitiivisesti ja perheiden ja lasten moninaisuutta huomioiden ja tukien
- tukea lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia varhaiskasvatuksessa
- ohjata lapsia ja perheitä tarvittavien palvelujen ja tukitoimien piiriin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ja kehittää monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti

Ilmoittautumisaika

20.05.2024 - 26.05.2024

Ajoitus

01.10.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Hyvinkää, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

40 - 60

Koulutus
  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettaja
  • Sos Virtuaali
  • Säde Siljamo
  • Paula Väliaho
Vastuuopettaja

Säde Siljamo

Ryhmät
  • TOS224SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S24, Terveys- ja hyvinvointialat

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuutta ja moninaisuutta tukevaa toimintakulttuuria
- toimia sensitiivisesti ja perheiden ja lasten moninaisuutta huomioiden ja tukien
- tukea lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia varhaiskasvatuksessa
- ohjata lapsia ja perheitä tarvittavien palvelujen ja tukitoimien piiriin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ja kehittää monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti

Toteutustapa

Tämä Varhaiskasvatuksen osallisuutta tukeva toimintakulttuuri ja monialainen yhteistyö -opinto toteutetaan verkko-opetuksena syksyllä 2024. Opinnon suorittaminen tapahtuu aikavälillä 01.10.2024 - 31.12.2024. Opinnon suorittaminen edellyttää itseohjautuvuutta ja siihen on aikataulutettu neljä aikaan sidottua läsnäolovelvollista opetuskertaa verkossa, joita ei tallenneta. Läsnäolovelvollisilta kerroilta poissaolon korvaaminen edellyttää opettajan kanssa sovitun korvaavan tehtävän suorittamista. Kaikkia läsnäoloa vaativia verkkotapaamisia ei kuitenkaan voi suorittaa korvaavilla tehtävillä. Jos opiskelija on yli puolet läsnäoloa vaativista verkkotapaamisista poissa, korvaaminen ei ole mahdollista.

Opintojakso sisältää orientoivan tehtävän, jonka palautuspäivä on 7.10.2024. Orientoivan tehtävän palautuksella varmistat paikkasi opintojaksolla. (Opinnon orientaatiotehtävän ensimmäinen palautuspäivä on 7.10.2024 ja viimeinen 21.10.2024. Orientaatiotehtävän palautus annetussa aikataulussa on edellytys opiskelijan jatkamiselle opinnolla.)

Opinto jakaantuu kolmeen sisällölliseen moduuliin:

Osallisuutta ja moninaisuutta tukeva toimintakulttuuri 3–4 op
Kokonaisvaltainen hyvinvointi, 2 op
Lapsi- ja perhelähtöinen yhteistyö, 4-5 op

Ensimmäiseen moduuliin liittyy kolme verkkotapaamista, joista kahdessa on läsnäolovelvollisuus. Opiskelija suorittaa teemaan liittyen tässä moduulissa kaksi tehtävää. Toisen moduulin opiskelu tapahtuu pääosin verkossa aikaan ja paikkaan sitomattomana itsenäisesti ja vertaisoppimista hyödyntäen. Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua yhteen verkkotapaamiseen. Moduuliin liittyvän posteri- ja keskustelutehtävän, kautta opiskelija tekee omaa oppimistaan näkyväksi. Kolmanteen moduuliin sisältyy kolme verkkotapaamista, joista kahdessa on läsnäolovelvollisuus ja työelämäyhteistyötehtäviä. Työelämäyhteistyötehtävät toteutetaan yksin tai parin kanssa. Mikäli työskentelet varhaiskasvatuksessa, on tehtävät mahdollista toteuttaa soveltuvin osin oman työn puitteissa.

Opintojakson sähköisenä oppimisympäristönä toimii Canvas. Canvasista löydät paitsi opinnon tehtävät ja materiaalit, myös opinnon yleisen keskustelukanavan.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson Canvas-työtilassa ilmoitetaan käytettävät materiaalit ja kirjallisuus jakson alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta. Myös opinnon osan suorittaminen valinnaisella tavalla on mahdollista.

Mikäli opiskelija haluaa suorittaa opinnon valinnaisella tavalla, tulee hänen ilmoittaa siitä opinnon vastuulehtorille Säde Siljamolle viim.1.10. 2024 sekä osallistua opinnon orientaatioon 7.10.2024.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opiskelijat hankkivat itse projektipaikkansa yksityisen tai kunnallisen varhaiskasvatuspalveluiden päiväkodista tai avoimesta varhaiskasvatuspalvelusta, kuten kerhotoiminta, asukas- ja leikkipuisto, avoin päiväkoti ja avoin varhaiskasvatustoiminta. Projektin voi tehdä myös harjoittelupaikassa tai omassa työpaikassaan.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Läsnäolovelvollisuus seuraavissa verkkotapaamissa:

07.10.2024 16.00 - 18.30 Orientaatio ja opintojakson aloitus
23.10.2024 16.00 - 18.00 Verkkotapaaminen
13.11.2024 16.00 - 18.00 Verkkotapaaminen
10.12.2024 16.00 - 18.30 Projektiesittelyt ja opintojakson päätös

Yksi läsnäolovelvoitteinen opetuskerta on korvattavissa painavista syistä johtuvasta poissaolosta.

Opinnon orientaatiotehtävän ensimmäinen palautuspäivä on 7.10.2024 ja viimeinen 21.10.2024. Orientaatiotehtävän palautus annetussa aikataulussa on edellytys opiskelijan jatkamiselle opinnolla. Tämä perustuu tutkintosääntöön, kts. alla. Opinnon muiden tehtävien palautuspäivämäärät löytyvät sekä opinnon lukujärjestyksestä että Canvasista.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Kansainvälisyys toteutuksella

Keväällä 2024 ei ole tiedossa KV-yhteyksiä toteutukselle. Syksyllä 2024 kv-yhteyksiä voidaan opinnolle myöhemmin lisätä, myös opiskelija-aloitteesta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon laajuus on 10 op, yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opinnolla on aikataulutettua opetusta vain 15 h. Opinnon suorittaminen vaatiikin itseohjautuvuutta ja tapahtuu pitkälti opiskelijan omassa aikataulussa.

Opinnon ensimmäisen moduulin, Osallisuutta ja moninaisuutta tukeva toimintakulttuuri 3–4 op vastaten n. 71–108 h työtä. Sen suorittamiseen kuuluu kolme verkkotapaamista, joista kahdessa on läsnäolovelvollisuus. Opiskelija suorittaa teemaan liittyen tässä moduulissa kaksi oppimisalustalle palautettavaa tehtävää, osallistuu läsnäolovaativiin verkkotapaamisiin ja opiskelee itsenäisesti Canvasiin oppimisalustalta löytyvät itseopiskelumateriaali osiot.

Opinnon toisen moduulin, Kokonaisvaltainen hyvinvointi, on laajuudeltaan 2 op vastaten n. 54 h työtä. Se suoritetaan pääosin itsenäisesti opintojakson aikataulun puitteissa automatisoituna osiona, jota tukee verkkotapaaminen. Moduuliin liittyy pienempimuotoisia itsenäistä opiskelua tukevia tehtäviä sekä kaksi oppimisalustalle palautettavaa tehtävää.

Opinnon kolmannen moduulin, Lapsi- ja perhelähtöinen yhteistyö, laajuus on 4–5 op vastaten n. 108- 135 h työtä. Siihen kuuluu kolme verkkotapaamista, joista kahdessa on läsnäolovelvollisuus sekä pari- tai yksilötyönä toteuttavat työelämäyhteistyötehtävät, jotka tulee toteuttaa loka- marraskuun aikana.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla keskitytään merkittäviin teemoihin: osallisuuden vahvistaminen ja monialainen yhteistyö. Opintojakson aikana opiskelija myös reflektoi omaa kasvatusnäkemystään ja omaa ammatillista identiteettiään varhaiskasvatuksen osaavana ammattilaisena.

Opinnon tehtävien puitteissa opiskelijan on mahdollista laajentaa ja/tai syventää omaa näkemystään opinnon kattavista teemoista.

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Sille osallistuminen edellyttää toimivaa laitteistoa sekä riittävää kirjallisen ilmaisun taitoa. Laurean opiskelijan on mahdollista saada tukea kirjalliseen ilmaisuun mm. oman kampuksensa lukituesta, Kirjoittamisen pajasta ja/tai Laurean erityisopettajalta.

Opinnolle on varattu 10 paikkaa avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Laurean käytäntöihin ja järjestelmiin on mahdollista saada ohjausta opinnon ohjaustapaamisten puitteissa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä opinnon Canvasissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Opinnolla on seitsemän arvioitavaa tehtävää, jotka on jaoteltu opinnon moduulien mukaisesti. Tehtävien arvioinnissa hyödynnetään itsearviointia, vertaispalautetta, arviointitaulukoita ja opettajan antamaa palautetta.

ORIENTAATIO
Orientaatiotehtävä, arvioidaan hyväksytty/hylätty. Palauttamalla tämän tehtävän annetussa aikataulussa opiskelija varmistaa oman paikkansa opinnolla.

OSALLISUUTTA JA MONINAISUUTTA TUKEVA TOIMINTA KULTTUURI
- Minä osallisuuden ja moninaisuuden edistäjänä varhaiskasvatuksessa 2op (PechaKucha -esitysformaattia soveltaen)
Moninaisuus lastenkirjoissa 1 op (kirjallinen kooste tehtävä)

KOKONAISVALTAINEN HYVINVOINTI
- Kestävä elämäntapa 1 op (posteritehtävä)
- Kiusaaminen ilmiönä, tunnistaminen ja ehkäisy 1 op (keskutelutehtävä)

LAPSI- JA PERHELÄHTÖINEN YHTEISTYÖ
- Kasvatusyhteistyö ja moniammatillinen verkostotyö 2 op (casetehtävä pohjainen tehtävä)
-Monialainen yhteistyö varhaiskasvatuksessa 3 op (työelämäyhteistyön projektitehtävä)


Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.) Tehtävien tarkempi aikataulu löytyy opinnon Canvas-tilasta.

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen . Huomioi myös ohjeistus tekoälyn hyö­dyn­tä­mi­sestä ope­tuk­ses­sa ja opis­ke­lus­sa Laurea-am­mat­ti­kor­kea­kou­lus­sa. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Turnitin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

ARVOSANAN 1 (H) TASOLLA OPISKELIJA OSAA:

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

ARVOSANAN 3 TASOLLA OPISKELIJA OSAA:

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

ARVOSANAN 5 TASOLLA OPISKELIJA OSAA:

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuut-ta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä

Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 03.12.2023

Ajoitus

01.03.2024 - 31.07.2024

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Tikkurila, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettaja
  • Henna Jalasmäki
  • Kaisa Salminen
  • Sonja Kukkonen
Vastuuopettaja

Kaisa Salminen

Ryhmät
  • CCS223SY
    Complementary competence (bachelor’s studies in English), S23, Health and welfare
  • SSYOD123SY
    Early Childhood Education and Care (ECEC), Avoin AMK, S23, Verkkokampus
  • TOS223SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S23, Terveys- ja hyvinvointialat

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuutta ja moninaisuutta tukevaa toimintakulttuuria
- toimia sensitiivisesti ja perheiden ja lasten moninaisuutta huomioiden ja tukien
- tukea lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia varhaiskasvatuksessa
- ohjata lapsia ja perheitä tarvittavien palvelujen ja tukitoimien piiriin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ja kehittää monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti

Toteutustapa

The course is part of the qualification of an early childhood education social pedagogue (varhaiskasvatuksen sosionomi).

The lessons and workshops will take place online via Zoom. Attendance requirement at online lessons and workshops will be 80% / 100% to achieve the versatile theoretical and practical skills required for an early childhood education social pedagogue / teacher.

The course includes individual, paired and small group assignments, working life cooperation, home study and knowledge sharing seminars. Instructions for the assignments will be available at Canvas workspace a week before the course start.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

- National Core Curriculum for Early Childhood Education and Care (2022):
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/National%20core%20curriculum%20for%20ECEC%202022.pdf
- Act of Early Childhood Education and Care (2018)
Unofficial Translation:
https://www.finlex.fi/en/laki/kaannokset/2018/en20180540.pdf
- Convention on the Rights of the Child https://www.unicef.org/child-rights-convention/convention-text#
- Finnish Education Evaluation Centre (FINEEC / KARVI) https://karvi.fi/en/early-childhood-education/
- EVERY DAY QUALITY IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION AND CARE: https://karvi.fi/app/uploads/2020/06/FINEEC_T1620.pdf
- GUIDELINES AND RECOMMENDATIONS FOR EVALUATING THE QUALITY OF EARLY CHILDHOOD EDUCATION AND CARE: https://karvi.fi/app/uploads/2019/03/FINEEC_Guidelines-and-recommendations_web.pdf

Other literature is openly available online - will be informed when the course starts.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

1) RECOGNITION OF PRIOR LEARNING
Any competence that corresponds to the learning outcomes of the course can be included in it through recognition and accreditation of prior learning. The starting point is competence-based thinking: what matters is your competence itself, not how and where you acquired it. The procedures for the recognition and accreditation of prior learning are Recognition of prior studies and Demonstration of competence.
Where to start:
At first you would need to go carefully through the objectives, contents and assignments of the course to evaluate if there would be some entity / several entities where you already have know-how and competence? If yes, think how you can demonstrate your competence (e.g. earlier certificates, individual essay, short research or development project at your workplace, report, portfolio). Within one week of the start of the course contact the responsible teacher henna.jalasmaki@laurea.fi to arrange a Zoom meeting where we will discuss and identify your competence and agree on the method of demonstrating your competence.

OR

2) RECOGNITION OF WORK-BASED LEARNING
If you are working in ECEC at the same time that studying it would be possible to find an alternative way to complete the course or some part of it by recognizing what information and skills you can learn (or have already learned) at your workplace.
Where to start?
At first you would need to go carefully through the objectives, contents and assignments of the course to analyze if there would be some entity / several entities which you can learn at your work place?
If yes, think how you can learn those things in practice and how you can demonstrate your competence (e.g. essay, short research or development project at your workplace, report, portfolio).
Within one week of the start of the course contact the responsible teacher henna.jalasmaki@laurea.fi to arrange a Zoom meeting where we will discuss and identify your work situation, general and personal goals and agree on the method of learning and demonstrating your competence.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Visiting experts and working life cooperation is utilized in learning tasks and project work.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

The course starts on
21.03.2024 14.00 - 17.00 online at Zoom.
You will get the Zoom link and more information one week before the course starts (by email).

Other online lessons:
28.03.2024 14.00 - 17.00
04.04.2024 14.00 - 17.00
18.04.2024 14.00 - 17.00
25.04.2024 14.00 - 17.00
16.05.2024 14.00 - 17.00

In addition to the online lessons you will have meetings with your study peers online (you can set up the dates and times by yourself in connection with the assignment due dates).

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

The scope of the course is 10 credits and means for the student 270 hours spent studying. It is important that you write down the due dates of the assignments in your calendar and reserve enough time to study the themes and issues. The course has both individual and group assignments and the modules rhythm the progress of the studies. For pair/ group works the students need to fix their schedules to fit with each other.

Sisältö ja sen jaksotus

In the course, you will actively reflect on your own activities as a social pedagogue in ECEC in a diverse operating environment. You will get to know the learning community and how it is built together with children and families, taking diversity into account. We approach inclusion for example through digital methods and pedagogical documentation. We will investigate perspectives on children's holistic well-being from the perspectives of inclusive early childhood education, multidisciplinary cooperation, and support for children and families.

The course consists of three modules:
- Module 1. Me on my way to become an expert in inclusion and diversity (2 credits)
- Module 2. Operating culture of inclusion and diversity (4 credits)
- Module 3: Multidisciplinary cooperation (4 credits)

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

The evaluation of competence is based on the descriptions of objectives in the curricula, and the level of competence is assessed according to the evaluation criteria listed in the implementation plan for the studies. The assessment is based on Laurea's common evaluation criteria level II.

You demonstrate that you have met the learning outcomes set for the study unit/project by completing the assignments (e.g. project work, exercises, exams or demonstrations) according to the implementation plan. Instructions are given at the beginning of the study unit/project.

Various self-, peer and group evaluations or their combinations are used in evaluation.

In the difficulty levels of the evaluation framework, competence is described for levels H/1, 3 and 5. The resulting competence is assessed comprehensively. Good competence (3) also requires the achievement of satisfactory competence, and correspondingly, commendable competence (5) also requires the fulfillment of the evaluation criteria for satisfactory and good competence. If the competence does not fully reach a good level, but meets the criteria for a satisfactory level, a grade of 2 is assigned. Correspondingly, the student receives a grade of 4 if the competence is at a good level, but not yet commendable in all respects.

A student who has not completed the tasks or exams set to pass the course must supplement or renew his/her performance in the manner specified by the teacher of the study course and within the time specified by the teacher. A failed exam or other performance can be renewed twice. Not participating in the actual exam is counted as one performance. (Laurea degree rules.)

Students are expected to follow good scientific practices, which includes proper referencing of sources. Familiarize yourself and ask about practices if necessary. Study assignments are done as individual work, in pairs or small groups (instructed in each assignment separately).

Hylätty (0)

All the tasks of the course must be successfully completed in order to receive a performance mark.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

The student can
- consistently use professional concepts and demonstrates familiarity with the knowledge base
- report and communicate professionally
- act independently, taking into account the operating environment
- take responsibility for working with the customer and/or partner and responding to their needs
- describe the importance of their own activities for the success of the cooperation
- describe their competence in relation to the competence objectives of the Study

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

The student can
- critically evaluate information and justify their actions with the help of researched information
- present solutions to professional tasks using creativity
- promote professional cooperation and develop customer or partner relationships
- promote the group's entrepreneurial and responsible working approach with its activities
- describe the development of one's own competence in relation to the competence objectives of the Study

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

The student can
- analyze the acquired information and draw conclusions and connect theoretical and experiential information to each other
- evaluate the applicability and effectiveness of the produced knowledge, skill or idea in other contexts
- anticipate the needs of the customer and/or partners
- evaluate and develop the group's entrepreneurial and responsible working approach
- evaluate the possibilities of utilizing skills and plan your own and the group's development

Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 03.12.2023

Ajoitus

17.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Hyvinkää, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

40 - 60

Koulutus
  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettaja
  • Sanna Saraste
  • Paula Väliaho
  • Leena Korhonen
  • Marika Kivistö
Vastuuopettaja

Paula Väliaho

Ryhmät
  • SSYOD23
    Varhaiskasvatuksen sosionomin osaajakoulutus, Avoin AMK, K23, Verkkokampus
  • SSYOD23SY
    Varhaiskasvatuksen sosionomin osaajakoulutus, Avoin AMK, S23, Verkkokampus
  • TOS223SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S23, Terveys- ja hyvinvointialat

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuutta ja moninaisuutta tukevaa toimintakulttuuria
- toimia sensitiivisesti ja perheiden ja lasten moninaisuutta huomioiden ja tukien
- tukea lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia varhaiskasvatuksessa
- ohjata lapsia ja perheitä tarvittavien palvelujen ja tukitoimien piiriin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ja kehittää monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti

Toteutustapa

Tämä Varhaiskasvatuksen osallisuutta tukeva toimintakulttuuri ja monialainen yhteistyö -opinto toteutetaan verkko-opetuksena keväällä 2024. Opinnon suorittaminen tapahtuu aikavälillä 15.1.-23.4.2024. Opinnon suorittaminen edellyttää itseohjautuvuutta ja siihen on aikataulutettu neljä aikaan sidottua läsnäolovelvollista opetuskertaa verkossa, joita ei tallenneta.

Opintojakso sisältää orientoivan tehtävän, jonka palautuspäivä on 15.1.2024. Orientoivan tehtävän palautuksella varmistat paikkasi opintojaksolla. (Opinnon orientaatiotehtävän ensimmäinen palautuspäivä on 15.1.2024 ja kolmas 30.1.2024. Orientaatiotehtävän palautus annetussa aikataulussa on edellytys opiskelijan jatkamiselle opinnolla.)

Opinto jakaantuu kolmeen sisällölliseen moduuliin:

Minä matkalla osallisuuden ja moninaisuuden asiantuntijaksi, 3 op
Lapsen ja perheen kokonaisvaltainen hyvinvointi, 4 op
Osallisuutta vahvistava monialainen yhteistyö, 3 op

Ensimmäiseen moduuliin liittyy yksi opetuskerta ja esseetehtävä. Toisen moduulin opiskelu tapahtuu verkossa aikaan ja paikkaan sitomattomana itsenäisesti ja vertaisoppimista hyödyntäen. Lisäksi siihen sisältyy osaamista osoittava testi. Kolmanteen moduuliin sisältyy kaksi työpajatapaamista verkossa ja työelämäyhteistyötehtäviä. Työelämäyhteistyötehtävät toteutetaan yksin tai parin kanssa. Mikäli työskentelet varhaiskasvatuksessa, on tehtävät mahdollista toteuttaa soveltuvin osin oman työn puitteissa.

Opetuskertojen lisäksi opinnolle on aikataulutettu ohjaustapaamismahdollisuuksia. Ohjaustapaamisiin voi osallistua omaan tarpeensa mukaan eikä niille lähtökohtaisesti suunnitella ohjelmaa.

Opintojakson sähköisenä oppimisympäristönä toimii Canvas. Canvasista löydät paitsi opinnon tehtävät ja materiaalit, myös opinnon yleisen keskustelukanavan.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Mönkkönen, Kekoni & Pehkonen (toim.)2019. Moniammatillinen yhteistyö. Vaikuttava vuorovaikutus sosiaali-ja terveysalalla. Helsinki: Gaudeamus.

Fonsén, E., Koivula, M., Korhonen, R., Ukkonen-Mikkola, T. & Alila, K. 2021. Varhaiskasvatuksen asiantuntijat: Yhteistyössä eteenpäin. Tampere: Suomen varhaiskasvatus ry.

Kangas, J., Lastikka, A. & Karlsson, L. 2021. Voimauttava varhaiskasvatus. 1. painos. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava.

Pihlaja, P., Viitala, R., Paakkolanvaara, J. & Hiltunen, J. 2019. Varhaiserityiskasvatus. 2., päivitetty painos. Jyväskylä: PS-Kustannus.

Muu materiaali ilmoitetaan Canvas-työtilassa, joka aukeaa opinnon alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta. Myös opinnon osan suorittaminen valinnaisella tavalla on mahdollista.

Mikäli opiskelija haluaa suorittaa opinnon valinnaisella tavalla, tulee hänen ilmoittaa siitä opinnon vastuulehtorille Paula Väliaholle viim. 10.1. sekä osallistua opinnon orientaatioon 17.1.2024.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opinnon kolmanteen sisällölliseen moduuliin “Osallisuutta vahvistava monialainen yhteistyö” sisältyy kaksi työelämäyhteistyötehtävää: verkostoanalyysi (1 op) ja perehtymistehtävä (2 op). Tehtävät on mahdollista toteuttaa oman työpaikan puitteissa.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opinnon läsnäolovelvolliset opetuskerrat ovat:

17.1.2024 klo 16-18, Orientaatioluento
31.1.2024 klo 16-18, Verkostotyöpaja
21.2.2024 klo 16-18, Perehtymistehtävätyöpaja
23.4.2024 klo 14-18, Päätösseminaari

Yksi läsnäolovelvoitteinen opetuskerta on korvattavissa painavista syistä johtuvasta poissaolosta.

Opinnon orientaatiotehtävän ensimmäinen palautuspäivä on 15.1.2024 ja kolmas 30.1.2024. Orientaatiotehtävän palautus annetussa aikataulussa on edellytys opiskelijan jatkamiselle opinnolla. Tämä perustuu tutkintosääntöön, kts. alla. Opinnon muiden tehtävien palautuspäivämäärät löytyvät sekä opinnon lukujärjestyksestä että Canvasista. Canvasissa olevassa tehtävänannossa on kerrottu tutkintosäännön mukaiset kolme palautuspäivää.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Kansainvälisyys toteutuksella

Syksyllä 2023 ei ole tiedossa KV-yhteyksiä toteutukselle. Keväällä 2024 on suunnitelmien mukaan kuitenkin lukuisia kv-mahdollisuuksia ja kv-yhteyksiä voidaankin opinnolle myöhemmin lisätä. Samoin niitä voidaan lisätä myös opiskelija-aloitteesta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon laajuus on 10 op, yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opinnolla on aikataulutettua opetusta vain 10 h. Opinnon suorittaminen vaatiikin itseohjautuvuutta ja tapahtuu pitkälti opiskelijan omassa aikataulussa.

Opinnon ensimmäisen moduulin, Minä matkalla osallisuuden ja moninaisuuden asiantuntijaksi laajuus on 3 op vastaten n. 71 h työtä. Sen suorittamiseen kuuluu opintojakson kattava, reflektoiva essee sekä esseen vertaisarviointi.

Opinnon toisen moduulin, Lapsen ja perheen kokonaisvaltainen hyvinvointi, on laajuudeltaan 4 op vastaten n. 108 h työtä. Se suoritetaan täysin itsenäisesti opintojakson aikataulun puitteissa automatisoituna osiona ja siihen liittyy useita tehtäviä.

Opinnon kolmannen moduulin, Osallisuutta vahvistava monialainen yhteistyö, laajuus on 3 op vastaten n. 71 h työtä. Siihen kuuluu pari- tai yksilötyönä toteuttavat työelämäyhteistyötehtävät, jotka tulee toteuttaa tammi-helmikuun aikana.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla keskitytään merkittäviin teemoihin: osallisuuden vahvistaminen ja monialainen yhteistyö. Opintojakson aikana opiskelija myös reflektoi omaa kasvatusnäkemystään ja omaa ammatillista identiteettiään varhaiskasvatuksen osaavana ammattilaisena.

Opinnon tehtävien puitteissa opiskelijan on mahdollista laajentaa ja/tai syventää omaa näkemystään opinnon kattavista teemoista.

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Sille osallistuminen edellyttää toimivaa laitteistoa sekä riittävää kirjallisen ilmaisun taitoa. Laurean opiskelijan on mahdollista saada tukea kirjalliseen ilmaisuun mm. oman kampuksensa lukituesta, Kirjoittamisen pajasta ja/tai Laurean erityisopettajalta.

Opinnolle on varattu 10 paikkaa avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Laurean käytäntöihin ja järjestelmiin on mahdollista saada ohjausta opinnon ohjaustapaamisten puitteissa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä opinnon Canvasissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Opinnolla on seitsemän arvioitavaa tehtävää, jotka on tässä jaoteltu opinnon moduulien mukaisesti

ORIENTAATIO
Orientaatiotehtävä, arvioidaan hyväksytty/hylätty. Palauttamalla tämän tehtävän annetussa aikataulussa opiskelija varmistaa oman paikkansa opinnolla.

MINÄ MATKALLA OSALLISUUDEN JA MONINAISUUDEN ASIANTUNTIJAKSI
Reflektoiva essee ja vertaispalaute
Arviointi 1-5
Painoarvo 50 % opintojakson kokonaisarvosanasta
Opettaja arvioi tehtävän käyttäen Canvasista löytyvää arviointitaulukkoa, mistä muodostuu myös lyhyt, kirjallinen palaute. Lisäksi opiskelijat saavat esseestään vertaispalautteen.

LAPSEN JA PERHEEN KOKONAISVALTAINEN HYVINVOINTI
Moninaisuus lastenkirjoissa (1op) Yksilötehtävä, itsenäinen tiedonhaku, argumentointi

Hyvinvointipedagogiikan työkalupakki -testit (2op)
Arviointi 1-5
Painoarvo 25% opinnon kokonaisarvosanasta

OSALLISUUTTA VAHVISTAVA MONIALAINEN YHTEISTYÖ
Verkostotehtävä (1 op), pari- tai yksilötyönä
Arviointi hyväksytty/täydennettävä

Perehtymistehtävä ja seminaariesitys (2 op)
Arviointi 1-5
Painoarvo 25 % opintojakson kokonaisarvosanasta seminaariesityksen perusteella.
Opettaja arvioi tehtävän käyttäen Canvasista löytyvää arviointitaulukkoa, mistä muodostuu myös lyhyt, kirjallinen palaute.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.) Tehtävien tarkempi aikataulu löytyy opinnon Canvas-tilasta.

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason II mukaisia kriteereitä. Ne on eritelty alla. Mahdolliset tarkemmat arviointitaulukot löytyvät opinnon Canvas-tilasta kunkin tehtävänannon kohdalta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

ARVOSANAN 1 (H) TASOLLA OPISKELIJA OSAA:

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

ARVOSANAN 3 TASOLLA OPISKELIJA OSAA:

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

ARVOSANAN 5 TASOLLA OPISKELIJA OSAA:

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuut-ta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä

Ilmoittautumisaika

22.05.2023 - 28.05.2023

Ajoitus

11.09.2023 - 03.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

TKI-osuus

4 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Tikkurila, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

40 - 60

Koulutus
  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettaja
  • Säde Siljamo
  • Sanna Saraste
Vastuuopettaja

Säde Siljamo

Ajoitusryhmät
  • Avoin AMK 1 (Koko: 10. Avoin AMK: 10.)
Ryhmät
  • TOS223SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S23, Terveys- ja hyvinvointialat
Pienryhmät
  • Avoin AMK 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuutta ja moninaisuutta tukevaa toimintakulttuuria
- toimia sensitiivisesti ja perheiden ja lasten moninaisuutta huomioiden ja tukien
- tukea lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia varhaiskasvatuksessa
- ohjata lapsia ja perheitä tarvittavien palvelujen ja tukitoimien piiriin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ja kehittää monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti

Toteutustapa

Vuorovaikutteinen verkkototeutus:

Opinto toteutetaan verkkototeutuksena eikä edellytä kampukselle tuloa, mutta edellyttää läsnääoloa verkkotapaamisissa. Verkko- tapaamisissa opiskelijoiden osallisuuden mahdollistamiseksi suositellaan kameroiden pitämistä päällä.

Opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta verkossa, jota ei tallenneta. Opinto sisältää kaksi opetuskertaa, joissa opiskelijalla on läsnäolovelvollisuus (tilaisuuksia ei tallenneta). Opinnossa on yksilö- pari- ja ryhmätyöskentelyä, joka edellyttää aktiivisuutta ja sitoutumista vuorovaikutteiseen opiskeluun. Opinto sisältää myös aikataulutettuja itsenäisen työskentelyn tehtäviä.

Opintojaksoon sisältyy orientoiva tehtävä, joka tulee palauttaa varmistaakseen paikan opintojakson toteutuksella.

Opintojakso on 10 op kokonaisuus kuuluu varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuuden tuottaviin opintoihin.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Mönkkönen, Kekoni & Pehkonen (toim.)2019. Moniammatillinen yhteistyö. Vaikuttava vuorovaikutus sosiaali-ja terveysalalla. Helsinki: Gaudeamus.

Fonsén, E., Koivula, M., Korhonen, R., Ukkonen-Mikkola, T. & Alila, K. 2021. Varhaiskasvatuksen asiantuntijat: Yhteistyössä eteenpäin. [Tampere]: Suomen varhaiskasvatus ry.

Kangas, J., Lastikka, A. & Karlsson, L. 2021. Voimauttava varhaiskasvatus. 1. painos. Helsingissä: Kustannusosakeyhtiö Otava.

Pihlaja, P., Viitala, R., Paakkolanvaara, J. & Hiltunen, J. 2019. Varhaiserityiskasvatus. 2., päivitetty painos. Jyväskylä: PS-Kustannus.

Muu materiaali ilmoitetaan Canvas- työtilassa opintojakson alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mahdollisista vaihtoehtoisista suoritustavoista tulee olla yhteydessä vastuulehtoriin Säde Siljamoon hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua. Näyttötehtävät integroidaan mahdollisuuksien mukaan osaksi opintojakson toteutusta.

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opintojakson oppimistehtävissä hyödynnetään työelämän yhteistyökumppanuuksia, jotka opiskelija hankkii itse.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Läsnäolovelvollisuus seuraavissa verkkotapaamissa:

19.9. 2023 klo 16-18.30 Opintojakson aloitus
12.10. 2023 klo 16.00-18.00 Verkkotapaaminen
30.10.2023 klo 16-18.00 Verkkotapaaminen
22.11. 2023 klo 16-18.30 Monialaisen yhteistyön perehtymistehtävien esittelyt


Opiskelijan tulee olla läsnä opintojakson aloituksessa 19.9.2023 klo 16-18 varmistaakseen paikkansa opintojaksolla.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019).
”Opintojaksoon sisältyy orientoiva tehtävä, joka tulee palauttaa varmistaakseen paikan opintojakson toteutuksella.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.

Opintojakson rakenne on seuraavanlainen:

Toteutuksen osat
Moduuli 1 Minä matkalla osallisuuden ja moninaisuuden asiantuntijaksi 2op
Moduuli 2 Lapsen ja perheen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen 4op
Moduuli 3 Lapsen ja perheen osallisuutta vahvistava monialainen yhteistyö 4op

Sisältö ja sen jaksotus

Tämä opintojakso muodostuu kolmesta moduulista ja niihin liittyvistä tehtävistä:

Moduuli 1 Minä matkalla osallisuuden ja moninaisuuden asiantuntijaksi 2op
Moduuliin kuuluu verkkoluentoja zoomin välityksellä (suositellaan läsnäoloa verkkotapaamisissa),kirjallisia tehtäviä ja tehtävien esittelyitä

Moduuli 2 Lapsen ja perheen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen 4op
Moduuliin kuuluu verkko- sekä kirjallisia tehtäviä sekä verkkomateriaaliin tutustumista.

Moduuli 3 Lapsen ja perheen osallisuutta vahvistava monialainen yhteistyö 4op
Moduuliin kuuluu Monialainen yhteistyö -perehtymistehtävän tekeminen varhaiskasvatustoiminnassa. Tehtävän voi toteuttaa yksin tai parin kanssa.Työelämä yhteistykumppani varhaiskasvatuksen kentältä hankitaan itse. Perehtymisyehtävä raportoidaan, ja esitellään muille opiskelijoille.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla opiskelija kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuuden ja moninaisuuden asiantuntijuuttaan. Opiskelija saa perheiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen ja olemassa olevien menetelmien hyödyntämiseen lapsen ja perheen hyväksi. Opiskelija kykenee ohjaamaan perheitä tarvittavien palveluiden piiriin. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Arvioinnissa käytetään itseatviointia, vertaispalautetta, arviointitaulukoita ja opettajan antamaa palautetta.

Moduulit sisältävät sekä HYV-HYL arvioitavia tehtäviä että 1 - 5 arviointiasteikolla arvioitavia tehtäviä. Nämä avataan tarkemmin opintojakson orientaatiossa ja tehtävien yhteydessä. Arviointi toteutetaan tutkintosäännön mukaisesti.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason II mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuut-ta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Ilmoittautumisaika

28.11.2022 - 04.12.2022

Ajoitus

10.03.2023 - 31.05.2023

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea-ammattikorkeakoulu

Toimipiste

Laurea Tikkurila

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Degree Programme in Social Services (SWF2), Laurea Lohja
  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
  • Complementary competence, bachelor's studies in English (CCS2), Health and welfare
Opettaja
  • Kati Rintakorpi
  • Kaisa Salminen
Vastuuopettaja

Kati Rintakorpi

Ajoitusryhmät
  • Avoin AMK (Koko: 7. Avoin AMK: 7.)
Ryhmät
  • SWF221SN
    Degree Programme in Social Services, daytime studies, S21, Lohja
  • SWV220SN
    Degree Programme in Social Services, daytime studies, S20, Tikkurila
  • SSYOD123
    Early Childhood Education and Care (ECEC), Avoin AMK, K23, Verkkokampus
  • SWV221SN
    Degree Programme in Social Services, daytime studies, S21, Tikkurila
  • CCS222SY
    Complementary competence (bachelor’s studies), S22, Health and welfare
Pienryhmät
  • Avoin AMK

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuutta ja moninaisuutta tukevaa toimintakulttuuria
- toimia sensitiivisesti ja perheiden ja lasten moninaisuutta huomioiden ja tukien
- tukea lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia varhaiskasvatuksessa
- ohjata lapsia ja perheitä tarvittavien palvelujen ja tukitoimien piiriin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ja kehittää monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti

Toteutustapa

The course is part of the qualification of an early childhood education and care social pedagogue / teacher (varhaiskasvatuksen sosionomi / opettaja).

The lessons and workshops will take place online via Zoom. Attendance requirement at online lessons and workshops will be 80% / 100% to achieve the versatile theoretical and practical skills required for an early childhood education social pedagogue / teacher.

The course includes individual, paired and small group assignments, working life cooperation, home study and knowledge sharing seminars. Instructions for the assignments will be available at Canvas workspace a week before the course start.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Core Curriculum for Early Childhood Education and Care (2018)
https://laurea.finna.fi/Record/3amk.89982
Recommended to buy (you will need it throughout your studies and work in early education) online from National Agency for Education, price 20 €:
https://verkkokauppa.oph.fi/EN/page/product/national-core-curriculum-for-early-childhood-education-and-care-2018/2555301.

Other literature is openly available online - will be informed when the course starts.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

1) RECOGNITION OF PRIOR LEARNING
Any competence that corresponds to the learning outcomes of the course can be included in it through recognition and accreditation of prior learning. The starting point is competence-based thinking: what matters is your competence itself, not how and where you acquired it. The procedures for the recognition and accreditation of prior learning are Recognition of prior studies and Demonstration of competence.
Where to start:
At first you would need to go carefully through the objectives, contents and assignments of the course to evaluate if there would be some entity / several entities where you already have know-how and competence? If yes, think how you can demonstrate your competence (e.g. earlier certificates, individual essay, short research or development project at your workplace, report, portfolio). Within one week of the start of the course contact the responsible teacher kati.rintakorpi@laurea.fi to arrange a Zoom meeting where we will discuss and identify your competence and agree on the method of demonstrating your competence.

OR

2) RECOGNITION OF WORK-BASED LEARNING
If you are working in ECEC at the same time that studying it would be possible to find an alternative way to complete the course or some part of it by recognizing what information and skills you can learn (or have already learned) at your workplace.
Where to start?
At first you would need to go carefully through the objectives, contents and assignments of the course to analyze if there would be some entity / several entities which you can learn at your work place?
If yes, think how you can learn those things in practice and how you can demonstrate your competence (e.g. essay, short research or development project at your workplace, report, portfolio).
Within one week of the start of the course contact the responsible teacher kati.rintakorpi@laurea.fi to arrange a Zoom meeting where we will discuss and identify your work situation, general and personal goals and agree on the method of learning and demonstrating your competence.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Visiting experts and working life cooperation is utilized in learning tasks and project work.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

6 x 3 h online lessons
The student must be present at the first lesson or inform the responsible teacher of absence in order to confirm their participation in the study. Also the last lesson is compulsory. If you miss 1-2 lessons, you need to study to theme of the lesson individually and write a report of the topic given in Canvas.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

The course requires attendance on 6 x 3 hour online lessons via Zoom > active participation required.
Other parts of the course can be studied & implemented freely by the students in the given course timeline. For pair works (essay, project) the students need to fix their schedules to fit with each other.
The total scope of the course is 270 hours of student's work.

Sisältö ja sen jaksotus

In the course, you will actively reflect on your own activities as an educator in a diverse operating environment. You will get to know the learning community and how it is built together with children and families, taking diversity into account. In the Study Course, we approach inclusion through digital methods and pedagogical documentation. In the Study Course, we find perspectives on children's holistic well-being from the perspectives of inclusive early childhood education, multidisciplinary cooperation, and support for children and families.

The performance of the course consists of three entities:

2 credits Me on my way to become an expert on inclusion and diversity in early childhood education
4 credits Operational culture of inclusion and diversity (in-person teaching, assignments and group work)
4 credits Multidisciplinary cooperation (in-person teaching and project)

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Competence assessment focuses on the goal descriptions of the curricula, and the level of competence is assessed based on the evaluation criteria stated in the Study Implementation Plan (Laurea's degree regulations).

2 credits Me on my way to become an expert on inclusion and diversity in early childhood education. The essay is evaluated numerically (rejected-1–5)
4 credits Operating culture of inclusion and diversity (in-person teaching, assignments and group work) is graded Passed-Failed
4 credits Multidisciplinary cooperation (in-person teaching and project) The project is evaluated numerically (rejected-1–5)

Assignments have a return period until the end of May 2023, and evaluations will be done in June 2023. If you need a faster evaluation due to graduation, it can be arranged separately (contact the teacher and send your assignments by May 15th).

A student who has not completed the tasks or exams set to pass the course must supplement or renew his/her performance in the manner specified by the teacher of the study course and within the time specified by the teacher. A failed exam or other performance can be renewed twice. Not participating in the actual exam is counted as one performance. (Laurea degree rules.)

Students are expected to follow good scientific practices, which includes proper referencing of sources. Familiarize yourself and ask about practices if necessary. Study assignments are done as individual work, in pairs or small groups (instructed in each assignment separately).

In the evaluation of the study, the criteria according to requirement level II of the competence evaluation framework for a master's degree student are used:

PROFESSIONAL DATABASE, INFORMATION SEARCH AND REPORTING

At grade 5 level, the student can:
- analyze the acquired information and draw conclusions and connect theoretical and experiential information to each other

At grade 3 level, the student can:
- critically evaluate information and justify their actions with the help of researched information

At grade 1 (H) level, the student can:
- consistently uses professional concepts and demonstrates familiarity with the knowledge base
- report and communicate professionally

PROFESSIONAL ACTIVITY AND WORKING LIFE DEVELOPMENT

At grade 5 level, the student can:
- evaluate the applicability and effectiveness of the produced knowledge, skill or idea in other contexts
- anticipate the needs of the customer and/or partners

At grade 3 level, the student can:
- present solutions to professional tasks using creativity
- promote professional cooperation and develop customer or partner relationships

At grade 1 (H) level, the student can:
- act independently, taking into account the operating environment
- takes responsibility for working with the customer and/or partner and responding to their needs

TEAMWORK SKILLS, LEADERSHIP AND RESPONSIBILITY
At grade 5 level, the student can:
- evaluate and develop the group's entrepreneurial and responsible working approach
- evaluate the possibilities of utilizing skills and plan your own and the group's development

At grade 3 level, the student can:
- promotes the group's entrepreneurial and responsible working approach with its activities
- describe the development of one's own competence in relation to the competence objectives of the Study

At grade 1 (H) level, the student can:
- describe the importance of their own activities for the success of the cooperation
- describe their competence in relation to the competence objectives of the Study

A student who has not demonstrated his competence at the accepted level required by the evaluation criteria must supplement or renew his performance in the manner specified by the teacher of the course and within the time specified by the teacher. A failed exam or other performance can be renewed twice. Not participating in the actual exam is counted as one performance. (Laurea degree rules.)

Ilmoittautumisaika

28.11.2022 - 12.12.2022

Ajoitus

13.01.2023 - 24.04.2023

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

TKI-osuus

6 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Korkeakouluyksikkö D, Verkkokampus, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

40 - 60

Koulutus
  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettaja
  • Säde Siljamo
  • Sanna Saraste
  • Paula Väliaho
  • Marika Kivistö
Vastuuopettaja

Paula Väliaho

Ajoitusryhmät
  • Avoin AMK (Koko: 5. Avoin AMK: 5.)
Ryhmät
  • SSYO2V22
    Sosionomin varhaiskasvatuksen opinnot, Avoin AMK, K22, Tikkurila
  • TOS222SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S22, Terveys- ja hyvinvointialat
Pienryhmät
  • Avoin AMK

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuutta ja moninaisuutta tukevaa toimintakulttuuria
- toimia sensitiivisesti ja perheiden ja lasten moninaisuutta huomioiden ja tukien
- tukea lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia varhaiskasvatuksessa
- ohjata lapsia ja perheitä tarvittavien palvelujen ja tukitoimien piiriin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ja kehittää monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti

Toteutustapa

Vuorovaikutteinen verkkototeutus:

Opinto toteutetaan verkkototeutuksena eikä edellytä kampukselle tuloa. Opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta verkossa, joka soveltuvin osin tallennetaan ja on katsottavissa jälkikäteen Canvasissa. Opinto sisältää kaksi opetuskertaa, joissa opiskelijalla on läsnäolovelvollisuus (tilaisuuksia ei tallenneta). Opinnossa on parityöskentelyä, joka edellyttää aktiivisuutta ja sitoutumista vuorovaikutteiseen opiskeluun. Opinto sisältää myös aikataulutettuja itsenäisen työskentelyn tehtäviä. Tehtävistä annetaan henkilökohtaista tai ryhmäpalautetta opettajan toimesta sekä voidaan hyödyntää myös työelämä- ja vertaispalautteenantoa.

Opintojaksoon sisältyy orientoiva tehtävä, joka tulee palauttaa viimeistään 20.1.2023 varmistaakseen paikan opintojakson toteutuksella.

Opintojakso soveltuu sekä varhaiskasvatuksen sosionomi että varhaiskasvatuksen opettaja pätevyyden suorittaville opiskelijoille. Eriytyvät tehtävät huomioidaan opintojakson aikana.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Mönkkönen, Kekoni & Pehkonen (toim.)2019. Moniammatillinen yhteistyö. Vaikuttava vuorovaikutus sosiaali-ja terveysalalla. Helsinki: Gaudeamus.

Fonsén, E., Koivula, M., Korhonen, R., Ukkonen-Mikkola, T. & Alila, K. 2021. Varhaiskasvatuksen asiantuntijat: Yhteistyössä eteenpäin. [Tampere]: Suomen varhaiskasvatus ry.

Kangas, J., Lastikka, A. & Karlsson, L. 2021. Voimauttava varhaiskasvatus. 1. painos. Helsingissä: Kustannusosakeyhtiö Otava.

Pihlaja, P., Viitala, R., Paakkolanvaara, J. & Hiltunen, J. 2019. Varhaiserityiskasvatus. 2., päivitetty painos. Jyväskylä: PS-Kustannus.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mahdollisista vaihtoehtoisista suoritustavoista tulee olla yhteydessä vastuulehtoriin hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua. Näyttötehtävät integroidaan mahdollisuuksien mukaan osaksi opintojakson toteutusta.

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opintojakson oppimistehtävissä hyödynnetään työelämän yhteistyökumppanuuksia, jotka opiskelija pääsääntöisesti hankkii itse. Ohjaavat opettajat auttavat tarvittaessa yhteistyökumppanuuksien muodostamisessa.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojaksoon sisältyy orientoiva tehtävä, joka tulee palauttaa viimeistään 20.1.2023 varmistaakseen paikan opintojakson toteutuksella.

19.1. klo 16-18 Orientaatiotapaaminen, jossa muodostetaan paritehtävien parit.
7.3. klo 16-18 Case-työpaja, läsnäolovelvollisuus.
27.3. klo 15-18 Seminaari, läsnäolovelvollisuus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Toteutuksen osat
Moduuli 1 Minä matkalla osallisuuden ja moninaisuuden asiantuntijaksi 2op
Moduuli 2 Lapsen ja perheen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja palveluohjaus 4op
Moduuli 3 Lapsen ja perheen osallisuutta vahvistava monialainen yhteistyö 4op

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla opiskelija kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuuden ja moninaisuuden asiantuntijuuttaan. Opiskelija saa perheiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen ja olemassa olevien menetelmien hyödyntämiseen lapsen ja perheen hyväksi. Opiskelija kykenee ohjaamaan perheitä tarvittavien palveluiden piiriin. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti.

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.

Toteutukselle on varattu paikkoja Avoimen AMK:n, opiskelijoille.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Moduuli 1 arviointi HYL -5. Itsearviointi, vertaispalaute ja henkilökohtainen palaute. 33% opintojakson kokonaisarvosanasta.
Moduuli arviointi 2 Hyl-5. Vertaispalaute ja henkilökohtainen palaute. 33% opintojakson kokonaisarvosanasta.
Moduuli arviointi 3 Hyl-5. Vertaispalaute ja henkilökohtainen palaute. 33% opintojakson kokonaisarvosanasta.

Moduulit sisältävät sekä HYV-HYL arvioitavia tehtäviä että 1 - 5 arviointiasteikolla arvioitavia tehtäviä. Nämä avataan tarkemmin opintojakson orientaatiossa ja tehtävien yhteydessä. Arviointi toteutetaan tutkintosäännön mukaisesti.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason II mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuut-ta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Ilmoittautumisaika

23.05.2022 - 15.08.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Tikkurila, sote

Toimipiste

Laurea Tikkurila

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettaja
  • Johanna Holmikari
  • Säde Siljamo
  • Kati Rintakorpi
Vastuuopettaja

Kati Rintakorpi

Ajoitusryhmät
  • Avoin AMK (Koko: 15. Avoin AMK: 15.)
Ryhmät
  • TOS222SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S22, Terveys- ja hyvinvointialat
Pienryhmät
  • Avoin AMK

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuutta ja moninaisuutta tukevaa toimintakulttuuria
- toimia sensitiivisesti ja perheiden ja lasten moninaisuutta huomioiden ja tukien
- tukea lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia varhaiskasvatuksessa
- ohjata lapsia ja perheitä tarvittavien palvelujen ja tukitoimien piiriin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ja kehittää monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti

Toteutustapa

Opintojakso on 10 op kokonaisuus ja kuuluu varhaiskasvatuksen sosionomin/opettajan kelpoisuuutta tuottaviin opintoihin. Jos suoritat opettajakelpoisuutta, opintojakso vastaa aikaisempaa opettajaopintojen opintojaksoa Varhaiskasvatuksen moninaisuus ja erityisyys. Opintojakso soveltuu myös muille opiskelijoille täydentäviksi opinnoiksi.

Opintojakso toteutetaan pääasiassa lähiopetuksena Tikkurilan kampuksella. Opintojaksolla käytetään Canvas työtilaa viestintään ja tehtävien palautukseen ja materiaalien jakamiseen.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojaksolla käytetään avoimia verkkomateriaaleja, jotka ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Aiemman hankitun osaamiseen näyttöön ( HOT) ja työn opinnollistamiseen ( TOPI) liittyviä suoritusehdotuksia pyydetään opiskelijan toimittamaan viikon kuluessa opintojakson alkamisesta vastuulehtorille.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Lähiopetuksessa on vierailevia asiantuntijoita ja oppimistehtävissä ja projektityössä hyödynnetään työelämäyhteistyötä.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Katso koulutuksen aikataulu Tuudosta. Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson suoritus edellyttää aktiivista läsnäoloa lähitapaamisissa sekä opintojaksoon kuuluvien tehtävien tekemistä. Opintojaksolla on 80% läsnäolovelvoite. Tästä ylittävistä poissaoloista tulee tehdä korvaava tehtävä. Kaikkia lähiopetuskertoja ei kuitenkaan voi suorittaa korvaavilla tehtävillä. Jos opiskelija on yli puolet lähiopetuksesta poissa, korvaaminen ei ole mahdollista.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla pohdit aktiivisesti omaa toimintaa kasvattajana moninaisessa toimintaympäristössä, Tutustut oppivaan yhteisöön ja miten sitä rakennetaan yhdessä lasten ja perheiden kanssa moninaisuutta huomioiden. Osallisuutta lähestymme opintojaksolla digitaalisten menetelmien ja pedagogisen dokumentoinnin kautta. Lasten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin löydämme opintojaksolla näkökulmia inklusiivisen varhaiskasvatuksen, monialaisen yhteistyön, lasten ja perheiden tukemisen näkökulmista.

Opintojakson suoritukset koostuvat kolmesta kokonaisuudesta:

2 op Minä matkalla osallisuuden ja moninaisuuden asiantuntijaksi varhaiskasvatuksessa
4 op Osallisuuden ja moninaisuuden toimintakulttuuri (lähiopetus, tehtävät ja ryhmätyö)
4 op Monialainen yhteistyö (lähiopetus ja projekti)

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.


Toteutukselle on varattu paikkoja Avoimen AMK:n, 3AMKin tai CampusOnlinen opiskelijoille

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

2 op Minä matkalla osallisuuden ja moninaisuuden asiantuntijaksi varhaiskasvatuksessa. Essee arvioidaan numeerisesti.
4 op Osallisuuden ja moninaisuuden toimintakulttuuri (lähiopetus, tehtävät ja ryhmätyö) arvoidaan hyväksytty-Hylätty
4 op Monialainen yhteistyö (lähiopetus ja projekti) Projekti arvioidaan numeerisesti

Tehtävillä on palautusaikaa joulukuun loppuun ja arvioinnit tehdään tammikuussa 2023. Jos valmistumisen vuoksi tarvitsee nopeamman arvioinnin, se on sovittavissa erikseen.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Urkundin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason II mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuut-ta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. [Urkundin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.]