Siirry suoraan sisältöön

Varhaiskasvatuksen osallisuutta tukeva toimintakulttuuri ja monialainen yhteistyö (10 op)

Toteutuksen tunnus: TO00BU28-3012

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

20.05.2024 - 26.05.2024

Ajoitus

01.10.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Hyvinkää, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

40 - 60

Koulutus

  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat

Opettaja

  • Säde Siljamo
  • Kaisa Salminen
  • Sonja Kukkonen

Vastuuopettaja

Säde Siljamo

Ryhmät

  • TOS224SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S24, Terveys- ja hyvinvointialat

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää ja vahvistaa varhaiskasvatuksen osallisuutta ja moninaisuutta tukevaa toimintakulttuuria
- toimia sensitiivisesti ja perheiden ja lasten moninaisuutta huomioiden ja tukien
- tukea lapsen ja perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia varhaiskasvatuksessa
- ohjata lapsia ja perheitä tarvittavien palvelujen ja tukitoimien piiriin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ja kehittää monialaista yhteistyötä lapsi- ja perhelähtöisesti

Toteutustapa

Tämä Varhaiskasvatuksen osallisuutta tukeva toimintakulttuuri ja monialainen yhteistyö -opinto toteutetaan verkko-opetuksena syksyllä 2024. Opinnon suorittaminen tapahtuu aikavälillä 01.10.2024 - 31.12.2024. Opinnon suorittaminen edellyttää itseohjautuvuutta ja siihen on aikataulutettu neljä aikaan sidottua läsnäolovelvollista opetuskertaa verkossa, joita ei tallenneta. Läsnäolovelvollisilta kerroilta poissaolon korvaaminen edellyttää opettajan kanssa sovitun korvaavan tehtävän suorittamista. Kaikkia läsnäoloa vaativia verkkotapaamisia ei kuitenkaan voi suorittaa korvaavilla tehtävillä. Jos opiskelija on yli puolet läsnäoloa vaativista verkkotapaamisista poissa, korvaaminen ei ole mahdollista.

Opintojakso sisältää orientoivan tehtävän, jonka palautuspäivä on 7.10.2024. Orientoivan tehtävän palautuksella varmistat paikkasi opintojaksolla. (Opinnon orientaatiotehtävän ensimmäinen palautuspäivä on 7.10.2024 ja viimeinen 21.10.2024. Orientaatiotehtävän palautus annetussa aikataulussa on edellytys opiskelijan jatkamiselle opinnolla.)

Opinto jakaantuu kolmeen sisällölliseen moduuliin:

Osallisuutta ja moninaisuutta tukeva toimintakulttuuri 3–4 op
Kokonaisvaltainen hyvinvointi, 2 op
Lapsi- ja perhelähtöinen yhteistyö, 4-5 op

Ensimmäiseen moduuliin liittyy kolme verkkotapaamista, joista kahdessa on läsnäolovelvollisuus. Opiskelija suorittaa teemaan liittyen tässä moduulissa kaksi tehtävää. Toisen moduulin opiskelu tapahtuu pääosin verkossa aikaan ja paikkaan sitomattomana itsenäisesti ja vertaisoppimista hyödyntäen. Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua yhteen verkkotapaamiseen. Moduuliin liittyvän posteri- ja keskustelutehtävän, kautta opiskelija tekee omaa oppimistaan näkyväksi. Kolmanteen moduuliin sisältyy kolme verkkotapaamista, joista kahdessa on läsnäolovelvollisuus ja työelämäyhteistyötehtäviä. Työelämäyhteistyötehtävät toteutetaan yksin tai parin kanssa. Mikäli työskentelet varhaiskasvatuksessa, on tehtävät mahdollista toteuttaa soveltuvin osin oman työn puitteissa.

Opintojakson sähköisenä oppimisympäristönä toimii Canvas. Canvasista löydät paitsi opinnon tehtävät ja materiaalit, myös opinnon yleisen keskustelukanavan.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson Canvas-työtilassa ilmoitetaan käytettävät materiaalit ja kirjallisuus jakson alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta. Myös opinnon osan suorittaminen valinnaisella tavalla on mahdollista.

Mikäli opiskelija haluaa suorittaa opinnon valinnaisella tavalla, tulee hänen ilmoittaa siitä opinnon vastuulehtorille Säde Siljamolle viim.1.10. 2024 sekä osallistua opinnon orientaatioon 7.10.2024.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opiskelijat hankkivat itse projektipaikkansa yksityisen tai kunnallisen varhaiskasvatuspalveluiden päiväkodista tai avoimesta varhaiskasvatuspalvelusta, kuten kerhotoiminta, asukas- ja leikkipuisto, avoin päiväkoti ja avoin varhaiskasvatustoiminta. Projektin voi tehdä myös harjoittelupaikassa tai omassa työpaikassaan.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Läsnäolovelvollisuus seuraavissa verkkotapaamissa:

07.10.2024 16.00 - 18.30 Orientaatio ja opintojakson aloitus
23.10.2024 16.00 - 18.00 Verkkotapaaminen
13.11.2024 16.00 - 18.00 Verkkotapaaminen
10.12.2024 16.00 - 18.30 Projektiesittelyt ja opintojakson päätös

Yksi läsnäolovelvoitteinen opetuskerta on korvattavissa painavista syistä johtuvasta poissaolosta.

Opinnon orientaatiotehtävän ensimmäinen palautuspäivä on 7.10.2024 ja viimeinen 21.10.2024. Orientaatiotehtävän palautus annetussa aikataulussa on edellytys opiskelijan jatkamiselle opinnolla. Tämä perustuu tutkintosääntöön, kts. alla. Opinnon muiden tehtävien palautuspäivämäärät löytyvät sekä opinnon lukujärjestyksestä että Canvasista.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Kansainvälisyys toteutuksella

Keväällä 2024 ei ole tiedossa KV-yhteyksiä toteutukselle. Syksyllä 2024 kv-yhteyksiä voidaan opinnolle myöhemmin lisätä, myös opiskelija-aloitteesta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon laajuus on 10 op, yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opinnolla on aikataulutettua opetusta vain 15 h. Opinnon suorittaminen vaatiikin itseohjautuvuutta ja tapahtuu pitkälti opiskelijan omassa aikataulussa.

Opinnon ensimmäisen moduulin, Osallisuutta ja moninaisuutta tukeva toimintakulttuuri 3–4 op vastaten n. 71–108 h työtä. Sen suorittamiseen kuuluu kolme verkkotapaamista, joista kahdessa on läsnäolovelvollisuus. Opiskelija suorittaa teemaan liittyen tässä moduulissa kaksi oppimisalustalle palautettavaa tehtävää, osallistuu läsnäolovaativiin verkkotapaamisiin ja opiskelee itsenäisesti Canvasiin oppimisalustalta löytyvät itseopiskelumateriaali osiot.

Opinnon toisen moduulin, Kokonaisvaltainen hyvinvointi, on laajuudeltaan 2 op vastaten n. 54 h työtä. Se suoritetaan pääosin itsenäisesti opintojakson aikataulun puitteissa automatisoituna osiona, jota tukee verkkotapaaminen. Moduuliin liittyy pienempimuotoisia itsenäistä opiskelua tukevia tehtäviä sekä kaksi oppimisalustalle palautettavaa tehtävää.

Opinnon kolmannen moduulin, Lapsi- ja perhelähtöinen yhteistyö, laajuus on 4–5 op vastaten n. 108- 135 h työtä. Siihen kuuluu kolme verkkotapaamista, joista kahdessa on läsnäolovelvollisuus sekä pari- tai yksilötyönä toteuttavat työelämäyhteistyötehtävät, jotka tulee toteuttaa loka- marraskuun aikana.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla keskitytään merkittäviin teemoihin: osallisuuden vahvistaminen ja monialainen yhteistyö. Opintojakson aikana opiskelija myös reflektoi omaa kasvatusnäkemystään ja omaa ammatillista identiteettiään varhaiskasvatuksen osaavana ammattilaisena.

Opinnon tehtävien puitteissa opiskelijan on mahdollista laajentaa ja/tai syventää omaa näkemystään opinnon kattavista teemoista.

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Sille osallistuminen edellyttää toimivaa laitteistoa sekä riittävää kirjallisen ilmaisun taitoa. Laurean opiskelijan on mahdollista saada tukea kirjalliseen ilmaisuun mm. oman kampuksensa lukituesta, Kirjoittamisen pajasta ja/tai Laurean erityisopettajalta.

Opinnolle on varattu 10 paikkaa avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Laurean käytäntöihin ja järjestelmiin on mahdollista saada ohjausta opinnon ohjaustapaamisten puitteissa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä opinnon Canvasissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Opinnolla on seitsemän arvioitavaa tehtävää, jotka on jaoteltu opinnon moduulien mukaisesti. Tehtävien arvioinnissa hyödynnetään itsearviointia, vertaispalautetta, arviointitaulukoita ja opettajan antamaa palautetta.

ORIENTAATIO
Orientaatiotehtävä, arvioidaan hyväksytty/hylätty. Palauttamalla tämän tehtävän annetussa aikataulussa opiskelija varmistaa oman paikkansa opinnolla.

OSALLISUUTTA JA MONINAISUUTTA TUKEVA TOIMINTA KULTTUURI
- Minä osallisuuden ja moninaisuuden edistäjänä varhaiskasvatuksessa 2op (PechaKucha -esitysformaattia soveltaen)
Moninaisuus lastenkirjoissa 1 op (kirjallinen kooste tehtävä)

KOKONAISVALTAINEN HYVINVOINTI
- Kestävä elämäntapa 1 op (posteritehtävä)
- Kiusaaminen ilmiönä, tunnistaminen ja ehkäisy 1 op (keskutelutehtävä)

LAPSI- JA PERHELÄHTÖINEN YHTEISTYÖ
- Kasvatusyhteistyö ja moniammatillinen verkostotyö 2 op (casetehtävä pohjainen tehtävä)
-Monialainen yhteistyö varhaiskasvatuksessa 3 op (työelämäyhteistyön projektitehtävä)


Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.) Tehtävien tarkempi aikataulu löytyy opinnon Canvas-tilasta.

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen . Huomioi myös ohjeistus tekoälyn hyö­dyn­tä­mi­sestä ope­tuk­ses­sa ja opis­ke­lus­sa Laurea-am­mat­ti­kor­kea­kou­lus­sa. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Turnitin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

ARVOSANAN 1 (H) TASOLLA OPISKELIJA OSAA:

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

ARVOSANAN 3 TASOLLA OPISKELIJA OSAA:

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

ARVOSANAN 5 TASOLLA OPISKELIJA OSAA:

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuut-ta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä