Siirry suoraan sisältöön

Varautuminen ja resilienssi oppilaitoksissa ja yhteisöissä (USB4), Laurea Hyvinkää

Tutkinto:
Ei tutkintoonjohtava koulutus

Laajuus:
5 op

Varautuminen ja resilienssi oppilaitoksissa ja yhteisöissä
Opetussuunnitelman tunnus
(USB423SU)
Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.07.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Toimipiste

Laurea Porvoo

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 45

Koulutus
  • Varautuminen ja resilienssi oppilaitoksissa ja yhteisöissä (USB4), Laurea Hyvinkää
Opettaja
  • Jatta Jännäri
  • Linda Hart
Vastuuopettaja

Jatta Jännäri

Ryhmät
  • USB423SU
    Varautuminen ja resilienssi oppilaitoksissa ja yhteisöissä, täydennyskoulutus, S23, Hyvinkää

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- päivittää, soveltaa ja jakaa ajankohtaista varautumistietoutta omassa työyhteisössään ja oppilaitoksensa lähiyhteisössä
- suunnitella varautumista paikallisiin ja yhteiskunnallisiin häiriötilanteisiin oman oppilaitoksen näkökulmasta
- käsitellä varautumistietoutta lasten, nuorten ja heidän huoltajiensa kanssa ikätasoisesti
- pohtia omaa paikkaa kasvattajana häiriöherkässä yhteiskunnassa (esim. sähkökatkot ja -niukkuus)

Toteutustapa

Täydennyskoulutuskurssi on Canvas-oppimisympäristössä toteutettava verkkototeutus. Koulutusiltapäivät toteutetaan Zoom-verkkokokoustyökalulla.

Vary-täydennyskoulutuskurssin yleisinä tavoitteina on perehdyttää oppilaitosten turvallisuutta edistävään toimintakulttuuriin ja innostaa pohtimaan varautumista ja yhteisöllisen resilienssin ylläpitämistä omassa oppilaitoksessa ja lähiyhteisössä. Kurssiin sisältyy neljä koulutusiltapäivää ja oppimistehtäviä. Kurssitehtävissä pureudutaan opittujen sisältöjen ylläpitämiseen ja jakamiseen omassa työyhteisössä.

Syksy 2023:

Ti 19.9. klo 13.00-15.30 Varautuminen häiriötilanteisiin oppilaitoksissa ja simulaatiopeli (koulutuspäällikkö Mikko Poutala, Suomen palopäällystöliitto)
Osallistujat saavat ajantasaisen katsauksen oppilaitosturvallisuudesta ja perehtyvät varautumisosaamisen ylläpitämiseen oman työyhteisön ammattilaisten keskuudessa. Koulutusosion oppeja sovelletaan oman oppilaitoksen rakennettuun ja työympäristöön ja suunnitellaan varautumistuokio omalle työyhteisölle.

Ti 10.10. klo 13.00-15.30 Varautumisen käsitteleminen lasten ja nuorten kanssa (lehtori Jonna Brandt ja TKI-asiantuntija Linda Hart, Laurea-amk)
Osallistujat perehtyvät varautumisaiheiden käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa, siihen liittyvään tuoreeseen tutkimustietoon ja yhteisöllisen resilienssin muodostumiseen erilaisissa häiriötilanteissa. Koulutusosion tavoitteena on toiminnallisten ja ikätasoisten harjoitusten suunnittelu (esim. sähkökatkot, kotivara) oman oppilaitoksen lapsille.

Ti 31.10. klo 13.00-15.30 Yhteiskunnallisiin häiriötilanteisiin varautuminen oppilaitoksissa (lehtori Anja Aatsinki, Laurea-amk)
Perehdytään koronaviruspandemian ja Ukrainan sodan heijastevaikutusten luomien potentiaalisten häiriötilanteisiin varautumiseen ja turvallisuussuunnitteluun oppilaitosympäristössä. Tavoitteena syventyä oman oppilaitoksen turvallisuus- ja pelastussuunnitelmiin, yhteisen turvallisuusosaamisen ylläpitämiseen ja turvallisuusasiakirjojen päivittämiseen.

Ti 21.11. klo 13.00-15.30 Kasvattajat kriisitoimijoina häiriöherkässä yhteiskunnassa (TKI-asiantuntija Linda Hart ja lehtori Jonna Brandt, Laurea-amk)
Koulutusosion tavoitteena on tutkia ja analysoida ammattikasvattajia kriisitoimijoina erilaisissa paikallisissa ja yhteiskunnallisissa häiriötilanteissa. Reflektoidaan varautumisosaamisen ja yhteisöllisen resilienssin rakentumista omassa oppilaitoksessa ja ammattialalla 2020-luvun kasvatuksellisiin, sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin tarpeisiin laajahkon kirjallisen lopputehtävän muodossa.

Kurssi toteutetaan uudestaan keväällä 2024 viikoilla 4-17.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali julkaistaan ennen kurssin alkua.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Poissaoloja korvaavat tehtävät neuvotaan kurssilla.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Kurssi on Opetushallituksen rahoittamaa täydennyskoulutusta opetustoimen henkilöstölle (TKI-hanke):

Hankesivu: https://www.laurea.fi/hankkeet/v/varautuminen-ja-resilienssi-oppilaitoksissa-ja-yhteisoissa-vary/

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Syksy 2023

Opetuspäivät:
Viikko 38 Poutala ti 19.9. klo 13.00-15.30
Viikko 41 Brandt & Hart ti 10.10. klo 13.00-15.30
Viikko 44 Aatsinki ti 31.10. klo 13.00-15.30
Viikko 47 C Hart ja Brandt ti 21.11. klo 13.00-15.30
Tehtävien palautuspäivämäärä: 5.12.
Kurssi arvioituna ja valmis 19.12.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opetushallituksen rahoittama täydennyskoulutushanke Suomessa työskentelevälle opetustoimen henkilöstölle, ei erityistä kansainvälistä ulottuvuutta

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa opiskelijalta keskimäärin 27 tunnin työpanosta.

Sisältö jaksottuu seuraavasti:
Koulutuskerrat 1-3: 1 op, yhteensä 3 op
Koulutuskerta 4: 2 op (sisältää loppuesseen)

Sisältö ja sen jaksotus

Kurssin suorittamiseen tarvitaan:
• Neljään verkko-opetustapahtumaan osallistuminen tai korvaavien tehtävien suorittaminen. Osa luento-osuuksista voidaan tallentaa ja laittaa saataville kurssin ajaksi.
• Verkko-opetustapahtumiin liittyvään ennakkokirjallisuuteen perehtyminen ja tehtävien suorittaminen yksin ja ryhmissä Canvas-alustalla.
• Kurssitehtävät (oppimispäiväkirja) ja loppuessee, jätetään Canvas-alustalle arvioitavaksi.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin suorittamiseksi opiskelijan tulee osallistua Zoom-verkkoluennoilla, ryhmätyöskentelyyn Zoom-verkkoluennoilla ja Canvas-alustalla sekä reflektoida verkkoluentojen, ryhmätöiden ja kurssilla luettavien tekstien sisältöjä oppimispäiväkirjassa ja loppuesseessä. Jos verkkoluennolle ei pääse, voi suorittaa korvaavan tehtävän. Kurssisuorituksen arviointi tapahtuu tarkastelemalla miten aktiivisesti opiskelija on osallistunut kurssin luennoille, kevyisiin ryhmätöihin ja miten laadukkaasti opiskelija suorittaa kurssikirjallisuuteen ja itsenäiseen tiedonhakuun perustuvat kirjalliset tehtävät.

Hylätty (0)

(Hylätty)
Opiskelija jättää verkkoluentoja väliin suorittamatta korvaavia tehtäviä. Hän jättää koulutusosioissa vaadittuja tehtäviä väliin. Hän ei mahdollisesta myönnetystä lisäajasta ja tarjotuista korvaavista suoritusmuodoista huolimatta suorita kurssia, vaikka olisi saanut kurssikoordinaattorilta apua ja tukea.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1 (tyydyttävä)
Opiskelija osallistuu verkkoluennoille ja ryhmätöihin. Hän tarkastelee työympäristöään kurssilla tarjotun tiedon näkökulmasta ja tarttuu joihinkin yhteiskunnallisiin turvallisuutta koskevan keskustelun aiheisiin tuottamissaan teksteissä. Hän perehtyy kurssilukemistoon koulutusosioiden kohdalla mainittujen tekstien verran ja tuottaa yleistajuista tekstiä kurssin aiheista. Hän kirjoittaa loppuesseen kurssilla tarjotusta aiheesta ja hankkii jonkin verran tietoa esseen aiheen käsittelyyn, mahdollisesti kouluttajan tukemana.

2 (tyydyttävä)
Opiskelija osallistuu keskusteluun verkkoluennoilla ja ryhmätöissä. Hän pohtii kurssin sisältöjä oman työympäristönsä näkökulmasta ja tarttuu joihinkin yhteiskunnallisiin turvallisuutta koskevan keskustelun aiheisiin tuottamissaan teksteissä. Hän perehtyy kurssilukemistoon riittävässä määrin ja yhdistelee tietoa yleistajuista tekstiä tuottaen. Hän voi valita loppuesseen aiheen tai muokata sitä itse ja hankkii sopivasti tietoa aiheen käsittelyyn, mahdollisesti kouluttajan tukemana.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3 (hyvä)
Opiskelija osallistuu keskusteluun verkkoluennoilla ja ryhmätöissä. Hän soveltaa kurssin sisältöjä omaan työympäristöönsä ja joihinkin yhteiskunnallisiin turvallisuutta koskevan keskustelun aiheisiin. Hän perehtyy kurssilukemistoon melko aktiivisesti ja yhdistelee kurssin sisältöjä yleistajuista tekstiä tuottaen. Hän voi valita loppuesseen aiheen tai muokata sitä itse ja hankkii relevanttia tietoa aiheen käsittelyyn, mahdollisesti kouluttajan tukemana.

4 (hyvä)
Opiskelija osallistuu melko aktiivisesti keskusteluun verkkoluennoilla ja ryhmätöissä. Hän soveltaa kurssin sisältöjä omaan työympäristöönsä ja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin turvallisuutta koskevan keskustelun aiheisiin. Hän perehtyy kurssilukemistoon melko perusteellisesti ja yhdistelee tietoa eri aloilta omaa, asiantuntevaa tekstiä tuottaen. Hän voi valita loppuesseen aiheen tai muokata sitä itse ja hankkii relevanttia, tutkittua tietoa aiheen käsittelyyn.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 (kiitettävä)
Opiskelija osallistuu aktiivisesti keskusteluun verkkoluennoilla ja ryhmätöissä. Hän soveltaa kurssin aiheita omaan työympäristöönsä ja reflektoi laajoja yhteiskunnallisia turvallisuuteen liittyviä kokonaisuuksia ja tulevaisuudenkuvia oman professionsa näkökulmasta. Hän perehtyy kurssilukemistoon kokonaisvaltaisesti ja yhdistelee tietoa eri aloilta ja eri näkökulmista uutta, oivaltavaa tekstiä tuottaen. Hän mahdollisesti määrittelee tai muokkaa loppuesseen aiheen itse ja hankkii itsenäisesti tutkimukseen perustuvaa tietoa aiheen käsittelyyn.

Ajoitus

01.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Toimipiste

Laurea Porvoo

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 45

Koulutus
  • Varautuminen ja resilienssi oppilaitoksissa ja yhteisöissä (USB4), Laurea Hyvinkää
Opettaja
  • Jatta Jännäri
  • Linda Hart
Vastuuopettaja

Jatta Jännäri

Ryhmät
  • USB424KU
    Varautuminen ja resilienssi oppilaitoksissa ja yhteisöissä, täydennyskoulutus, K24, Hyvinkää

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- päivittää, soveltaa ja jakaa ajankohtaista varautumistietoutta omassa työyhteisössään ja oppilaitoksensa lähiyhteisössä
- suunnitella varautumista paikallisiin ja yhteiskunnallisiin häiriötilanteisiin oman oppilaitoksen näkökulmasta
- käsitellä varautumistietoutta lasten, nuorten ja heidän huoltajiensa kanssa ikätasoisesti
- pohtia omaa paikkaa kasvattajana häiriöherkässä yhteiskunnassa (esim. sähkökatkot ja -niukkuus)

Toteutustapa

Täydennyskoulutuskurssi on Canvas-oppimisympäristössä toteutettava verkkototeutus. Koulutusiltapäivät toteutetaan Zoom-verkkokokoustyökalulla.

Vary-täydennyskoulutuskurssin yleisinä tavoitteina on perehdyttää oppilaitosten turvallisuutta edistävään toimintakulttuuriin ja innostaa pohtimaan varautumista ja yhteisöllisen resilienssin ylläpitämistä omassa oppilaitoksessa ja lähiyhteisössä. Kurssiin sisältyy neljä koulutusiltapäivää ja oppimistehtäviä. Kurssitehtävissä pureudutaan opittujen sisältöjen ylläpitämiseen ja jakamiseen omassa työyhteisössä.

Kevät 2024:

Ke 24.1. klo 13.00-15.30 Varautuminen häiriötilanteisiin oppilaitoksissa ja simulaatiopeli (koulutuspäällikkö Mikko Poutala, Suomen palopäällystöliitto)
Osallistujat saavat ajantasaisen katsauksen oppilaitosturvallisuudesta ja perehtyvät varautumisosaamisen ylläpitämiseen oman työyhteisön ammattilaisten keskuudessa. Koulutusosion oppeja sovelletaan oman oppilaitoksen rakennettuun ja työympäristöön ja suunnitellaan varautumistuokio omalle työyhteisölle.

Ke 14.2. klo 13.00-15.30 Yhteiskunnallisiin häiriötilanteisiin varautuminen oppilaitoksissa (lehtori Anja Aatsinki, Laurea-amk)
Perehdytään koronaviruspandemian ja Ukrainan sodan heijastevaikutusten luomien potentiaalisten häiriötilanteisiin varautumiseen ja turvallisuussuunnitteluun oppilaitosympäristössä. Tavoitteena syventyä oman oppilaitoksen turvallisuus- ja pelastussuunnitelmiin, yhteisen turvallisuusosaamisen ylläpitämiseen ja turvallisuusasiakirjojen päivittämiseen.

To 7.3. klo 13.00-15.30 Varautumisen käsitteleminen lasten ja nuorten kanssa (lehtori Jonna Brandt ja TKI-asiantuntija Linda Hart, Laurea-amk)
Osallistujat perehtyvät varautumisaiheiden käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa, siihen liittyvään tuoreeseen tutkimustietoon ja yhteisöllisen resilienssin muodostumiseen erilaisissa häiriötilanteissa. Koulutusosion tavoitteena on toiminnallisten ja ikätasoisten harjoitusten suunnittelu (esim. sähkökatkot, kotivara) oman oppilaitoksen lapsille.

Ke 27.3. klo 13.00-15.30 Kasvattajat kriisitoimijoina häiriöherkässä yhteiskunnassa (TKI-asiantuntija Linda Hart ja lehtori Jonna Brandt, Laurea-amk)
Koulutusosion tavoitteena on tutkia ja analysoida ammattikasvattajia kriisitoimijoina erilaisissa paikallisissa ja yhteiskunnallisissa häiriötilanteissa. Reflektoidaan varautumisosaamisen ja yhteisöllisen resilienssin rakentumista omassa oppilaitoksessa ja ammattialalla 2020-luvun kasvatuksellisiin, sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin tarpeisiin laajahkon kirjallisen lopputehtävän muodossa.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Pääosin suomenkielinen oppimateriaali julkaistaan Canvas-kurssialustalla ennen kurssin alkua.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Poissaoloja korvaavat tehtävät neuvotaan kurssilla.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Kurssi on Opetushallituksen rahoittamaa täydennyskoulutusta opetustoimen henkilöstölle (TKI-hanke):

Hankesivu: https://www.laurea.fi/hankkeet/v/varautuminen-ja-resilienssi-oppilaitoksissa-ja-yhteisoissa-vary/

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Kevät 2024

Opetuspäivät:
Viikko 4 Poutala ke 24.1. klo 13.00-15.30
Viikko 7 Aatsinki ke 14.2. klo 13.00-15.30
Viikko 10 Brandt & Hart to 7.3. klo 13.00-15.30
Viikko 13 Hart ja Brandt ke 27.3. klo 13.00-15.30
Tehtävien palautuspäivämäärä: 10.4.
Kurssi arvioituna ja valmis 24.4.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opetushallituksen rahoittama täydennyskoulutushanke Suomessa työskentelevälle opetustoimen henkilöstölle, ei erityistä kansainvälistä ulottuvuutta

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa opiskelijalta keskimäärin 27 tunnin työpanosta.

Sisältö jaksottuu seuraavasti:
Koulutuskerrat 1-3: 1 op, yhteensä 3 op
Koulutuskerta 4: 2 op (sisältää loppuesseen)

Sisältö ja sen jaksotus

Kurssin suorittamiseen tarvitaan:
• Neljään verkko-opetustapahtumaan osallistuminen tai korvaavien tehtävien suorittaminen. Osa verkkoluentojen osuuksista voidaan tallentaa ja laittaa saataville kurssin ajaksi.
• Verkko-opetustapahtumiin liittyvään ennakkokirjallisuuteen perehtyminen ja tehtävien suorittaminen yksin ja ryhmissä Canvas-alustalla.
• Kurssitehtävät (oppimispäiväkirja) ja loppuessee, jätetään Canvas-alustalle arvioitavaksi.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin suorittamiseksi opiskelijan tulee osallistua Zoom-verkkoluennoilla, ryhmätyöskentelyyn Zoom-verkkoluennoilla ja Canvas-alustalla sekä reflektoida verkkoluentojen, ryhmätöiden ja kurssilla luettavien tekstien sisältöjä oppimispäiväkirjassa ja loppuesseessä. Jos verkkoluennolle ei pääse, voi suorittaa korvaavan tehtävän. Kurssisuorituksen arviointi tapahtuu tarkastelemalla miten aktiivisesti opiskelija on osallistunut kurssin luennoille, kevyisiin ryhmätöihin ja miten laadukkaasti opiskelija suorittaa kurssikirjallisuuteen ja itsenäiseen tiedonhakuun perustuvat kirjalliset tehtävät.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1 (tyydyttävä)
Opiskelija osallistuu verkkoluennoille ja ryhmätöihin. Hän tarkastelee työympäristöään kurssilla tarjotun tiedon näkökulmasta ja tarttuu joihinkin yhteiskunnallisiin turvallisuutta koskevan keskustelun aiheisiin tuottamissaan teksteissä. Hän perehtyy kurssilukemistoon koulutusosioiden kohdalla mainittujen tekstien verran ja tuottaa yleistajuista tekstiä kurssin aiheista. Hän kirjoittaa loppuesseen kurssilla tarjotusta aiheesta ja hankkii jonkin verran tietoa esseen aiheen käsittelyyn, mahdollisesti kouluttajan tukemana.

2 (tyydyttävä)
Opiskelija osallistuu keskusteluun verkkoluennoilla ja ryhmätöissä. Hän pohtii kurssin sisältöjä oman työympäristönsä näkökulmasta ja tarttuu joihinkin yhteiskunnallisiin turvallisuutta koskevan keskustelun aiheisiin tuottamissaan teksteissä. Hän perehtyy kurssilukemistoon riittävässä määrin ja yhdistelee tietoa yleistajuista tekstiä tuottaen. Hän voi valita loppuesseen aiheen tai muokata sitä itse ja hankkii sopivasti tietoa aiheen käsittelyyn, mahdollisesti kouluttajan tukemana.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3 (hyvä)
Opiskelija osallistuu keskusteluun verkkoluennoilla ja ryhmätöissä. Hän soveltaa kurssin sisältöjä omaan työympäristöönsä ja joihinkin yhteiskunnallisiin turvallisuutta koskevan keskustelun aiheisiin. Hän perehtyy kurssilukemistoon melko aktiivisesti ja yhdistelee kurssin sisältöjä yleistajuista tekstiä tuottaen. Hän voi valita loppuesseen aiheen tai muokata sitä itse ja hankkii relevanttia tietoa aiheen käsittelyyn, mahdollisesti kouluttajan tukemana.

4 (hyvä)
Opiskelija osallistuu melko aktiivisesti keskusteluun verkkoluennoilla ja ryhmätöissä. Hän soveltaa kurssin sisältöjä omaan työympäristöönsä ja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin turvallisuutta koskevan keskustelun aiheisiin. Hän perehtyy kurssilukemistoon melko perusteellisesti ja yhdistelee tietoa eri aloilta omaa, asiantuntevaa tekstiä tuottaen. Hän voi valita loppuesseen aiheen tai muokata sitä itse ja hankkii relevanttia, tutkittua tietoa aiheen käsittelyyn.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 (kiitettävä)
Opiskelija osallistuu aktiivisesti keskusteluun verkkoluennoilla ja ryhmätöissä. Hän soveltaa kurssin aiheita omaan työympäristöönsä ja reflektoi laajoja yhteiskunnallisia turvallisuuteen liittyviä kokonaisuuksia ja tulevaisuudenkuvia oman professionsa näkökulmasta. Hän perehtyy kurssilukemistoon kokonaisvaltaisesti ja yhdistelee tietoa eri aloilta ja eri näkökulmista uutta, oivaltavaa tekstiä tuottaen. Hän mahdollisesti määrittelee tai muokkaa loppuesseen aiheen itse ja hankkii itsenäisesti tutkimukseen perustuvaa tietoa aiheen käsittelyyn.