Siirry suoraan sisältöön

Kotihoitoa nykyteknologiaa hyödyntäenLaajuus (3 op)

Opinnon tunnus: TO00BX43

Laajuus

3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata kotihoidon teknologiaan liittyviä keskeisiä ammattikäsitteitä
- perustella kotihoidon teknologian merkitystä kotihoidon asiakkaan ohjaamisessa
- ottaa kotihoidon asiakkaan teknologiaan liittyviä eettiset näkökohdat huomioon asiakkaalle palveluita suunniteltaessa
- soveltaa kotihoidon teknologisia palveluita ja ratkaisuja kotihoidon asiakkaan kotona selviytymisen tukemiseksi
- reflektoida omaa osaamistaan ja ammatillista kehittymistään kotihoidon nykyteknologian käytössä

Lisätiedot

Vastaa opintojaksoa aiemmin tarjonnassa ollutta opintojaksoa TO00BT75 Geroteknologia ikääntyneen asiakkaan tukena.

Ilmoittautumisaika

01.04.2024 - 07.04.2024

Ajoitus

01.05.2024 - 31.08.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Otaniemi, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettaja
  • Kirsi Leinonen
Vastuuopettaja

Kirsi Leinonen

Ryhmät
  • TOS223SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S23, Terveys- ja hyvinvointialat

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata kotihoidon teknologiaan liittyviä keskeisiä ammattikäsitteitä
- perustella kotihoidon teknologian merkitystä kotihoidon asiakkaan ohjaamisessa
- ottaa kotihoidon asiakkaan teknologiaan liittyviä eettiset näkökohdat huomioon asiakkaalle palveluita suunniteltaessa
- soveltaa kotihoidon teknologisia palveluita ja ratkaisuja kotihoidon asiakkaan kotona selviytymisen tukemiseksi
- reflektoida omaa osaamistaan ja ammatillista kehittymistään kotihoidon nykyteknologian käytössä

Toteutustapa

Opinto toteutetaan verkkototeutuksena Canvas-verkkoympäristössä eikä edellytä kampukselle tuloa. Opinto suoritetaan itsenäisesti tehtäväpalautusten aikataulu huomioiden ja määräaikaan mennessä. Opinnossa on ryhmäkeskustelua. Palautteen antaminen perustuu tehtävien oikeellisuuden tarkistamiseen, vertaispalautteen antamiseen ja saamiseen sekä opettajan antamaan tehtäväkohtaiseen yhteispalautteeseen.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Alastalo, K. 2014. Viisi toivomusta teknologian kehittäjille. Käkete-projekti. 5_toivomusta_käytettävyydestä.pdf Download 5_toivomusta_käytettävyydestä.pdf

Arjen älykkäät välineet. Arjen älykkäät välineet_opas-1.pdf Download Arjen älykkäät välineet_opas-1.pdf

Hämäläinen, Kojo, Lanne, Rytkönen, Reisbacka, 2013. Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen. VTT ja TTS. https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/technology/2013/T79.pdf.

Leikas, J. 2008. Ikääntyneet, teknologia ja etiikka. Vtt. https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/workingpapers/2008/W110.pdf

Millaisilla teknologisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa ikääntyneiden yksinäisyyteen, sosiaaliseen eristyneisyyteen ja fyysiseen aktiivisuuteen? Hoitotyön tutkimussäätiö 2020. Hotus näyttövinkki 09/2020. https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2020/06/nayttovinkki-9-2020.pdf .

Mitä on käytettävyys? Papunet 2022. https://papunet.net/saavutettavuus/mita-on-kaytettavyys .

Sairaanhoitajien digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden strategia: https://sairaanhoitajat.fi/wp-content/uploads/2021/05/E-health-1.pdf

Toivonen, M. & Vainionpää, J. 2019. Työkaverina robotti – robotiikan mahdollisuudet sosiaali- ja terveysalalla. SeAMK. B148_Toivonen_Vainionpaa.pdf (theseus.fi)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä.” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opinnolla ei ole työelämäyhteistyötä.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Vahvista osallistumisesi kirjautumalla Canvas-oppimisympäristöön 6.5.2024 mennessä.

1. Orientaatiotehtävä 15.5..2024 mennessä.
2. Kotihoidon teknologian keskeiset käsitteet 10.6..2024 mennessä.
3. Teknologisia palveluja ja ratkaisuja 31.7.2024 mennessä.
4. Teknologian eettiset kysymykset kotihoidossa 31.7.2024 mennessä.
5. Teknologia ja kotihoidon tulevaisuus 31.7.2024 mennessä.
6. Reflektiotehtävä 10.8. 2024 mennessä.

Jos palautat kaikki tehtävät 10.6. mennessä, saat arvosanan opinnosta kesäkuussa. Sen jälkeen palautetut tehtävät arvioidaan elokuun aikana. Mahdolliset täydennykset 31.8. mennessä.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi". Tällä opintojaksolla vahvistamismenettelynä toimii Canvas-oppimisympäristöön kirjautuminen 6.5.2024 mennessä.
"Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojakso sisältää yhteensä kuusi tehtävää, alkaen orientoivalla tehtävällä ja päättyen reflektoivaan tehtävään. Tehtävien pääsisällöt ja ajankäyttö on kuvattu alla. Opintojaksolla tarvitset tietokoneen ja internetyhteyden sekä tekstinkäsittelyohjelman (word).

1. Orientaatiotehtävä (4h)
Opintojakso alkaa orientoivalla tehtävällä. Tehtävässä jaat muiden opiskelijoiden kanssa ajatuksiasi ja kokemuksiasi teknologian käytöstä.
- yksilö/ ryhmätehtävä

2. Kotihoidon teknologian keskeiset käsitteet (18h)
Tässä moduulissa opit tunnistamaan kotihoidon teknologiaan liittyviä keskeisiä käsitteitä. Moduulissa annetaan sinulle valmis oppimateriaali, jonka avulla sinulla on mahdollisuus tutustua opintojakson keskeisiin käsitteisiin. Moduulin päätteeksi pääset testaamaan tietosi ja osaamisesi sähköisen tietotestin muodossa.
- Sähköinen tietotesti teknologian käsitteistä
- Yksilötehtävä

3. Teknologiasia palveluja ja ratkaisuja (20h)
Tässä moduulissa opit soveltamaan teknologisia palveluja ja ratkaisuja ikääntyneen asiakkaan kotona selviytymisen tueksi. Tutustut Miljan tarinaan ja suunnittelet hänelle sopivia kotona asumisen mahdollistavia teknologisia ratkaisuja.
- Yksilötehtävä, sisältäen yhteistä keskustelua ja vertaisarviointia

4. Teknologian eettiset kysymykset kotihoidossa (17h)
Tässä moduulissa tarkastellaan kotihoidon asiakkaan teknologiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä, kun palveluihin integroidaan teknologisia palveluja. Lähestyt eettisesti kestävien toimintapojen toteutumista sekä edistävistä että haasteita tuottavista näkökulmista ja laadit tarkastelusi pohjalta käsitekartan yhteiselle keskustelualueelle.
- Yksilötehtävä, sisältäen yhteistä keskustelua ja vertaisarviointia

5. Teknologia ja kotihoidon tulevaisuus (17h)
Tässä moduulissa opit visioimaan mahdollisia tulevaisuuden teknologisia ratkaisuja ikääntyneen asiakkaan kotona selviytymisen tueksi sekä pohdit teknologian käytettävyyteen liittyviä seikkoja.
- Yksilötehtävä

6. Reflektiotehtävä (4h)
Tässä moduulissa reflektoit opintojaksolla oppimaasi ja kokemaasi. Tehtävässä pohditaan oman ajattelun ja osaamisen kehittymistä opintojakson aikana.
- Yksilötehtävä

Osa tehtävistä arvoidaan hyväksytty/hylätty/täydennettävä ja osa arvosanoin T1-T5/täydennettävä.

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Toteutukselle on varattu paikkoja Avoimen AMK:n ja 3AMK:n opiskelijoille.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Opintojakso arvoidaan T1-K5/täydennettävä.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä.

Hylätty (0)

Opiskelija ei saavuta opinnolle asetettuja tavoitteita

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTIArvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen


RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen


RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä

Lisätiedot

Vastaa opintojaksoa aiemmin tarjonnassa ollutta opintojaksoa TO00BT75 Geroteknologia ikääntyneen asiakkaan tukena.

Ilmoittautumisaika

02.12.2022 - 31.03.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 31.07.2023

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Otaniemi, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

30 - 60

Koulutus
  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettaja
  • Reija Korhonen
  • Kirsi Leinonen
Vastuuopettaja

Reija Korhonen

Ajoitusryhmät
  • Avoin AMK (Koko: 15. Avoin AMK: 15.)
Ryhmät
  • TOS222SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S22, Terveys- ja hyvinvointialat
Pienryhmät
  • Avoin AMK

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata kotihoidon teknologiaan liittyviä keskeisiä ammattikäsitteitä
- perustella kotihoidon teknologian merkitystä kotihoidon asiakkaan ohjaamisessa
- ottaa kotihoidon asiakkaan teknologiaan liittyviä eettiset näkökohdat huomioon asiakkaalle palveluita suunniteltaessa
- soveltaa kotihoidon teknologisia palveluita ja ratkaisuja kotihoidon asiakkaan kotona selviytymisen tukemiseksi
- reflektoida omaa osaamistaan ja ammatillista kehittymistään kotihoidon nykyteknologian käytössä

Toteutustapa

Opinto toteutetaan verkkototeutuksena Canvas-verkkoympäristössä eikä edellytä kampukselle tuloa. Opinto suoritetaan itsenäisesti tehtäväpalautusten aikataulu huomioiden ja määräaikaan mennessä. Opinnossa on ryhmäkeskustelua. Tehtävistä ei anneta henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta: palautteenanto perustuu tehtävien oikeellisuuden tarkistamiseen sekä vertaispalautteen antamiseen ja opettajan antamaan yhteispalautteeseen.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Alastalo, K. 2014. Viisi toivomusta teknologian kehittäjille. Käkete-projekti. 5_toivomusta_käytettävyydestä.pdf Download 5_toivomusta_käytettävyydestä.pdf

Arjen älykkäät välineet. Arjen älykkäät välineet_opas-1.pdf Download Arjen älykkäät välineet_opas-1.pdf

Hämäläinen, Kojo, Lanne, Rytkönen, Reisbacka, 2013. Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen. VTT ja TTS. https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/technology/2013/T79.pdf.

Leikas, J. 2008. Ikääntyneet, teknologia ja etiikka. Vtt. https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/workingpapers/2008/W110.pdf

Millaisilla teknologisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa ikääntyneiden yksinäisyyteen, sosiaaliseen eristyneisyyteen ja fyysiseen aktiivisuuteen? Hoitotyön tutkimussäätiö 2020. Hotus näyttövinkki 09/2020. https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2020/06/nayttovinkki-9-2020.pdf .

Mitä on käytettävyys? Papunet 2022. https://papunet.net/saavutettavuus/mita-on-kaytettavyys .

Sairaanhoitajien digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden strategia: https://sairaanhoitajat.fi/wp-content/uploads/2021/05/E-health-1.pdf

Toivonen, M. & Vainionpää, J. 2019. Työkaverina robotti – robotiikan mahdollisuudet sosiaali- ja terveysalalla. SeAMK. B148_Toivonen_Vainionpaa.pdf (theseus.fi)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä.” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Vahvista osallistumisesi kirjautumalla Canvas-oppimisympäristöön 15.1.2023 mennessä.

1. Orientaatiotehtävä 1.1-22.1.2023
2. Kotihoidon teknologian keskeiset käsitteet 23.1.-12.2.2023
3. Teknologisia palveluja ja ratkaisuja 13.2.-5.3.2023
4. Teknologian eettiset kysymykset kotihoidossa 6.3.-26.3.2023
5. Teknologia ja kotihoidon tulevaisuus 27.3.-16.4.2023
6. Reflektiotehtävä 17.4.-7.5.2023

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi". Tällä opintojaksolla vahvistamismenettelynä toimii Canvas-oppimisympäristöön kirjatuminen 15.1.2013 mennessä.
"Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojakson laajuus on 6 osp (toinen aste) = 3 op (amk) (81-84 h)

Opintojakso sisältää yhteensä kuusi tehtävää, alkaen orientoivalla tehtävällä ja päättyen reflektoivaan tehtävään. Tehtävien pääsisällöt ja ajankäyttö on kuvattu alla. Opintojaksolla tarvitset tietokoneen ja internetyhteyden sekä tekstinkäsittelyohjelman (word).

1. Orientaatiotehtävä (4h)
Opintojakso alkaa orientoivalla tehtävällä. Tehtävässä jaat muiden opiskelijoiden kanssa ajatuksiasi ja kokemuksiasi teknologian käytöstä.
- Padlet
- yksilö/ ryhmätehtävä
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä

2. Kotihoidon teknologian keskeiset käsitteet (18h)
Tässä moduulissa opit tunnistamaan kotihoidon teknologiaan liittyviä keskeisiä käsitteitä. Moduulissa annetaan sinulle valmis oppimateriaali, jonka avulla sinulla on mahdollisuus tutustua opintojakson keskeisiin käsitteisiin. Moduulin päätteeksi pääset testaamaan tietosi ja osaamisesi sähköisen tietotestin muodossa.
- Sähköinen tietotesti teknologian käsitteistä, hyväksytty läpäisyraja on 12/22
- Yksilötehtävä
- Arviointi hyväksytty/hylätty.

3. Teknologiasia palveluja ja ratkaisuja (18h)
Tässä moduulissa opit soveltamaan teknologisia palveluja ja ratkaisuja ikääntyneen asiakkaan kotona selviytymisen tueksi. Tämän moduulin tehtävässä pääset tutustumaan Miljan tarinaan ja suunnittelemaan hänelle sopivia kotona asumisen mahdollistavia teknologisia ratkaisuja. Tähän tehtävään osoitettu hyödyllinen materiaali löytyy kansiosta nimeltä opintojakson materiaali.
- Yksilötehtävä sisältäen vertaisarviointia ja yhteistä keskustelua
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä

4. Teknologian eettiset kysymykset kotihoidossa (18h)
Tässä moduulissa tarkastellaan kotihoidon asiakkaan teknologiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä, kun palveluihin integroidaan teknologisia palveluja. Lähestyt eettisesti kestävien toimintapojen toteutumista sekä edistävistä että haasteita tuottavista näkökulmista ja laadit tarkastelusi pohjalta käsitekartan yhteiselle keskustelualueelle.
- Yksilötehtävä sisältäen yhteistä keskustelua
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä

5. Teknologia ja kotihoidon tulevaisuus (18h)
Tässä moduulissa opit visioimaan mahdollisia tulevaisuuden teknologisia ratkaisuja ikääntyneen asiakkaan kotona selviytymisen tueksi sekä pohdit teknologian käytettävyyteen liittyviä seikkoja.
- Yksilötehtävä
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä

6. Reflektiotehtävä (4h)
Tässä moduulissa pääset reflektoimaan opintojaksolla oppimaasi ja kokemaasi. Tehtävässä pohditaan oman ajattelun ja osaamisen kehittymistä opintojakson aikana.
- Yksilötehtävä
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Toteutukselle on varattu paikkoja Avoimen AMK:n ja 3AMK:n opiskelijoille.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Opintojakso arvoidaan hyväksytty/hylätty/täydennettävä. Hyväksytty suoritus edellyttää tehtävänantojen noudattamista.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa
- ottaa vastaan ohjausta

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

Lisätiedot

Vastaa opintojaksoa aiemmin tarjonnassa ollutta opintojaksoa TO00BT75 Geroteknologia ikääntyneen asiakkaan tukena.