Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikkeiden ja ruokapalveluiden turvallisuus (5 op)

Toteutuksen tunnus: R0382-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
26.11.2018 - 02.12.2018
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
28.01.2019 - 22.03.2019
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Laurea-ammattikorkeakoulu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
suomi
Paikat
15 - 50
Koulutus
Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Opettajat
Mervi Niemelä
Vastuuopettaja
Mervi Niemelä
Opintojakso
R0382

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- soveltaa elintarvikkeiden ja ruokapalvelujen turvallisuutta ohjaavaa lainsäädäntöä
- kuvata elintarvikeketjun mikrobiologisten, kemiallisten ja muiden riskien mahdolliset vaikutukset ruokatuotantoon
- laatia korjaavia toimenpiteitä yrityksen laadunhallintajärjestelmään

Aika ja paikka

Opintojakso on osa CampusOnline -tarjontaa
Opintojakson Optima -työtila avataan opiskelijoille ma 28.1.2019

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaalina käytetään alan lainsäädäntöä, tutkimuksia ja muita julkaisuja.
Oppimateriaali ja lähteet ovat opintojakson Optima -työtilassa

Toteutustapa

Opintojakson sisältö
Opintojakson keskeistä sisältöä on elintarviketurvallisuuden ajankohtaiset asiat ja valmisteilla oleva uusi elintarvikelainsäädäntö. Opintojakson kantavina teemoina ovat elintarvikkeiden mikrobiologiset ja kemialliset riskit, elintarvikelainsäädäntö, tuoteväärennökset ja kyberturvallisuus elintarvike- ja ruoka-alalla.
Opiskelijat saavat sähköpostilla ohjeet Laurean tunnusten aktivointiin ennen opintojakson alkua.
Opintojakso on täysin virtuaalinen ja ei sisällä kontaktikertoja.
Opintojakso etenee teemoittain ja viikko-ohjelman mukaan, jota on hyvä noudattaa. Jokaisessa teemassa on itseopiskelumateriaalia. Oppimistehtävät, käsitteenmäärittely- tehtävä, osaamisloki, essee ja skenaariokortti- tehtävä tehdään yksilötyönä.
Ohjaus ja viestintä tapahtuu opintojakson Optima- työtilan kautta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Tutkimuksellisuus oppimistehtävissä:
- Teoreettinen essee
- Skenaariokortit

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojakson Optima- työtila avataan opiskelijoille ma 28.1.2019
Opintojakso päättyy pe 22.3.2019. ja opintojakso on arvioitu viimeistään pe 8.4.2019
Opintojakson aikana viikoittain tehdään tehtäviä, luetaan itseopiskelumateriaalia ja käydään osaamislokissa pienimuotoista ohjauskeskustelua opettajan kanssa.
Esseestä tehdään vertaisarvioiti ja näin ollen esse tulisi palauttaa aikataulun mukaan, viimeistään pe 15.3. Muiden tehtävien palautuspäivämääristä voidaan hieman joustaa.
Pe 22.3. mennessä tulisi palauttaa kaikki tehtävät.
Opintojakson tarkempi aikataulu, tehtävät ja kaikki muu opiskeluun liittyvä materiaali on opintojakson Optima- työtilassa.

Kansainvälisyys toteutuksella

Ei koske tätä opintojaksoa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei koske tätä opintojaksoa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojaksolla on neljä tehtävää ja kaikki tehtävät ovat yksilötehtäviä.
Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina
1. Käsitteenmäärittely -tehtävä, 5h
2. Osaamisloki, 5h
3. Essee, 85h
4. Skenaario -kortti, 20h
Muu perehtyminen opintojakson materiaaleihin, 15h
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 130 tuntia.
HUOM! Jos käsitteenmäärittelytehtävää ei ole palautettu sen palautuspäivään mennessä, niin tämä on osoitus siitä, että opiskelija ei ole aikeissa suorittaa opintojaksoa. Käsitteenmäärittelytehtävän viimeisen palautuspäivän jälkeen opintojaksolta poistetaan sellaiset opikelijat, jotka eivät ole palauttaneet ko tehtävää.

Sisältö ja sen jaksotus

Keskeinen sisältö:
- elintarvikkeisiin liittyvät mikrobiologiset ja kemialliset riskitekijät
- riskinarviointi
- HACCP
- elintarvikevalvonta
- elintarvikelainsäädäntö
- jäljitettävyys ja tuotteen takaisinveto
- elintarvikkeiden tuoteväärennökset
- kyberturvallisuus elintarvikeprosesseissa

Arviointiasteikko

H-5

Esitietovaatimukset

Restonomikoulutuksen pakollisissa opinnoissa oleva ravitsemispalvelu- ja hygieniaosaaminen tai vastaava osaaminen.

Lisätiedot

Suositus edeltävistä opinnoista, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijat:
- A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja
- A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot tai
- vastaava osaaminen.
Suositus edeltävistä opinnoista, muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijat:
- Elintarvikehygienian perusteet. Omavalvontaan, hygieenisiin työskentelytapoihin ja työntekijän henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät teoriat.

Siirry alkuun