Siirry suoraan sisältöön

Tunnetaidot työelämässä ja ihmissuhteissa (3 op)

Toteutuksen tunnus: TO00BT67-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
25.11.2024 - 28.02.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
14.03.2025 - 16.05.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
3 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
20 Sosiaali- ja terveysala
Toimipiste
Laurea Hyvinkää
Opetuskielet
suomi
Paikat
10 - 20
Koulutus
Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOY2), Yhteiset opinnot
Opettajat
Heidi Kajander-Maavuori
Paula Väliaho
Marko Kallionpää
Vastuuopettaja
Paula Väliaho
Ryhmät
TOY224SY
Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S24, Yhteiset opinnot
Opintojakso
TO00BT67

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- kehittää sekä ammatillisuuttaan tunnetaidoissa että omaa itsetuntemustaan sekä ihmissuhde- ja viestintätaitojaan
- keskeiset ryhmädynamiikkaan ja asiakastilanteiden haasteisiin liittyvät kysymykset ja tunnistaa niiden ratkaisutapoja
- soveltaa kurssin teoria-ainesta, harjoituksia ja kurssin lähiopetuksessa ja välitehtävissä tehtyjä harjoituksia sekä käytyjä keskusteluja niin omissa ihmissuhteissaan kuin ammattityössään

Aika ja paikka

Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opiskelija voi valita opintojakson kirjallisuuden pitkälti oman mielenkiintonsa mukaisesti. Suosituskirjalista löytyy Canvaksesta.

Toteutustapa

Tunnetaidot työelämässä ja ihmissuhteissa -opintojakso toteutetaan keväällä 2025 pääosin lähitoteutuksena Hyvinkäällä. Opintojakson aloitus- ja lopetuspäivät pidetään Sääksin leirikeskuksessa, muuten opetus pidetään Hyvinkään kampuksella. Opintojaksototeutus on koulutusalasta riippumaton ja se on suunnattu ensisijaisesti Hyvinkään kampuksen opiskelijoille.

Opintojakso toteutetaan yhteistyössä Laurean hyvinvointipalveluiden ja Laurean avainkumppanin Hyvinkään seurakunnan kanssa. Opintojakson opettajina toimivat Heidi Kajander-Maavuori Hyvinkään seurakunnasta sekä Marko Kallionpää ja Paula Väliaho Laureasta.

Opintojaksototeutukseen sisältyy opetusta ja ohjausta sekä itsenäistä että ryhmätyöskentelyä. Opintojakson sähköinen oppimisalusta on Canvaksessa. Canvaksessa on myös opintojakson ensisijainen keskustelukanava sekä opintojakson tarkemmat palaute- ja ohjauskäytännöt.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opintojakso toteutetaan yhteistyössä Laurean avainkumppanin Hyvinkään seurakunnan kanssa.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojaksolla on läsnäolovelvollisuus aloituspäivänä 14.3.2025 ja päätöspäivänä 9.5.2025. Toisen läsnäolovelvollisen opetuskerran voi korvata. Myös muuhun opetukseen osallistuminen on suositeltavaa.

Läsnäolovelvollisuus tukee paitsi opiskelijan oppimisprosessia, myös ryhmäytymistä.

Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa. Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opintojaksolle ei ole tiedossa kv-yhteyksiä syksyllä 2024. Niitä voidaan tilanteen mukaan ja myös opiskelija-aloitteesta opintojaksolle lisätä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tutkintosäännön (2024) mukaan "opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. ... Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa." Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.

Osaamisen hankkimiseksi voit arvioida myös työn opinnollistamisen mahdollisuutta. Lue lisää opinnollistamisesta opiskelijaintrasta.

Mikäli olet kiinnostunut tämän opintojakson suorittamisesta valinnaisella tavalla, ole yhteydessä Paula Väliahoon hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua. Pääsääntöisesti näyttösuoritus sovitaan osaksi opetusta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia. Opintojakson laajuus on 3 op vastaten laskennallisesti 81 h työtä.

Opintojakson opetuksen/ohjauksen osuus on n. 1 op ja itsenäisen/pienryhmässä työskentelyn osuus n. 2 op. Sekä opetus/ohjaus että itsenäinen/pienryhmässä työskentely ovat jossain määrin opintojakson kattavia.

Opintojakso jakaantuu sen tavoitteita mukaillen kahteen sisällölliseen moduuliin:
1. Tunnetaidot ja itsetuntemus (2 op)
2. Ryhmädynamiikka (1 op)

Tunnetaidot ja itsetuntemus –moduuliin kuuluu itsenäisesti tehtävä portfolio sekä pienryhmän kanssa pidettävä kirjallisuuspiiri. Ryhmädynamiikka -moduuliin kuuluu pienryhmässä suunniteltava ja mahdollisuuksien mukaan toteutettava yhteisöllinen kampustapaaminen. Mikäli tapahtuma järjestetään, pidetään se lähtökohtaisesti omalla kotikampuksella. Tästä syystä toteutus onkin suunnattu ensisijaisesti yhden kampuksen opiskelijoille, keväällä 2025 Hyvinkäälle.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla kehitetään työelämän ja ihmissuhteiden kannalta oleellisia tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä niihin liittyviä keskeisiä työkaluja.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Lisätiedot

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä opintojakson Canvas-tilassa.

Siirry alkuun