Siirry suoraan sisältöön

Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 4 (13 op)

Toteutuksen tunnus: SH00BT00-3039

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
10.03.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
01.08.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
13 op
Lähiosuus
13 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
20 Sosiaali- ja terveysala
Toimipiste
Laurea Hyvinkää
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Sairaanhoitajakoulutus (SHB2), Laurea Hyvinkää
Opettajat
Pirkko Rimpilä-Vanninen
Johanna Saastamoinen
Vastuuopettaja
Pirkko Rimpilä-Vanninen
Ryhmät
SHB224KA
Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, K24, Hyvinkää
Opintojakso
SH00BT00

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- arvioida eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa olevien potilaiden hoidon ja palveluiden tarvetta ja tukea heidän toimintakykyään ja voimavarojaan
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri elämänvaiheissa olevan potilaan (lapsi, nuori, iäkäs, raskaana oleva ja synnyttänyt, haavoittuvassa asemassa olevat asiakkaat) hoitotyötä tutkimustietoa ja suosituksia soveltaen
- soveltaa asiakaslähtöisiä työmenetelmiä tunnistaakseen haavoittuvuutta lisääviä tekijöitä ja parantaakseen asiakkaan osallisuutta
- arvioida ja kehittää vuorovaikutustaitojaan ja hoitosuhdetta eri asiakasryhmien kanssa vaativissa asiakas- ja vuorovaikutustilanteissa
- toteuttaa ja arvioida lääkehoitoa turvallisesti huomioiden potilaan erityispiirteet
- arvioida potilaan tarpeita seksuaali- ja lisääntymisterveyden näkökulmasta ja käsitellä niihin liittyviä asioita potilaan kanssa
- analysoida ja arvioida lapsipotilaan, perheiden sekä ikääntyvän ja vammaispotilaan palvelupolkuja ja ehdottaa ratkaisuja hoidon ja tuen tehostamiseksi
- arvioida moniammatillisen yhteistyön onnistumista ja hyödyntää sitä potilaan ja tämän perheen parhaaksi

Lisäksi terveydenhoitajiksi opiskeleville lisätty tavoite 1.1.2025 alkaen. Opiskelija osaa
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ryhmäohjausta yhdessä asiakkaan ja muiden toimijoiden kanssa

Sisältö

Harjoittelun teema: Kliinisen hoitotyön näyttöön perustuva päätöksenteko eri ikäryhmien ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden hoitotyössä.

Harjoittelun LbD-tehtävä: Näyttöön perustuva hoitotyö
- Ns. Auditointitehtävä/ Kliinisen tutkimuskysymyksen muodostaminen (esim. PICO/PICoa/PCC), tutkimustiedon haku, hoitotyön käytäntöjen kriittinen arviointi ja vertailu, johtopäätösten tiivistäminen ja suullinen esittäminen harjoitteluympäristössä.

Aika ja paikka

Kliininen harjoittelu (Kotihoito ja perhehoitotyö) sijoittuu viikoille 43-50 Harjoittelu on 8 viikon mittainen. Jos suoritat äitiyshuollon direktiivin kliinisenä harjoitteluna, niin siihen varaat yhden viikon. Tällöin harjoitteluviikkoja on 9.

Kotihoidon harjoitteluun sopivia ympäristöjä

Kotihoidon yksiköllä tarkoitetaan terveydenhuoltolain (2010/1326) ja sosiaalihuoltolain (2014/1301 ) mukaista perusterveydenhuollon tai yksityisten palvelutuottajien yhdessä tuottamaa kotihoitoa.
-Kotihoidon harjoittelussa hoidon toteutuksen tulee tapahtua asiakkaan kotona, ei laitosympäristössä ja palvelutaloissa
-Kotihoito: yksikön tulee tarjota kaikkia näitä palveluja: kotisairaanhoitoa, kotipalvelua ja kotipalveluna tarjottavia tukipalveluja
-Kotiutustiimi -toiminta, kotisairaala, liikkuvat sairaalat
-Geriatriset poliklinikat, muistipoliklinikat, ikääntyneiden neuvolat.

Perhehoitotyön harjoitteluun sopivia ympäristöjä

-Lasten ja nuorten hoitotyön yksiköt (esim. perhekeskukset, lasten ja nuorten osastot ja poliklinikat, lasten sairaalat, vammaisten hoitopaikat)
-Naistentautien vuodeosastot ja poliklinikat, äitiyshuollon yksiköt (esim. lapsivuodeosastot, äitiyspoliklinikat). Huom. neuvola ei sovellu, koska ei ole olemassa pelkkiä äitiysneuvoloita vaan neuvola sisältää äitiys- ja lastenneuvolan. Sairaanhoitaja koulutus ei anna sellaista osaamista, että tällaisessa ympäristössä voisi toimia.
-Erikoissairaanhoidon poliklinikoista soveltuu vain lapsille ja nuorille tarkoitetut poliklinikat esim. lasten korvapoliklinikat.
-Erityistukea tarjoavat yksiköt (esim. lastensuojelu ja kehitysvammaisten yksiköt, erityisoppilaitokset, sosiaalihuollon ja lastensuojelun yksiköt, vastaanottokeskukset).Näissä pitää olla sairaanhoitaja ohjaajana vähintään kerran viikossa.
-Kolmas sektori ja vapaaehtoistyö.


Äitiyshuollon harjoitteluun sopivia ympäristöjä. Nämä paikat ovat soveltuvia, mikäli suoritat äitiyshuollon direktiivin vaihtoehdolla 1. (Kliininen harjoittelu äitiyshuollon toimintaympäristössä)

-Äitiyshuollon yksiköt (esim. lapsivuodeosastot, äitiyspoliklinikat ja neuvolat).
-Naistentautien vuodeosastot ja poliklinikat ainoastaan, jos niissä toteutetaan äitiyshuoltoa (hoidetaan raskaana olevia ja synnyttäjiä)
-Ensikodit
-Erikseen sovittaessa myös tietyt järjestöt ja kirurgiset yksiköt voivat soveltua äitiyshuollon direktiivin suorittamiseen.
-Erikseen sovittaessa tietyissä tapauksissa äitiysneuvolan ennaltaehkäisevä psykiatrinen sairaanhoito, HAL-poliklinikat, lapsettomuushoitoyksiköt ja perinnöllisyyslääketieteen sikiötutkimusyksiköt.

Toteutustapa

Kliininen harjoittelu harjoitteluympäristöissä

Äitiyshuollon direktiivin suoritustapa (Vaihtoehto 1 tai 2)

Vaihtoehto 1. Kliininen harjoittelu äitiyshuollon toimintaympäristössä.
-Opiskelija varaa yhden lisäviikon harjoittelua ja suorittaa harjoittelussa yhtä opintopistemäärää vastaavan lisätuntimäärän (26,7 h). Harjoitteluviikkoja IV harjoitteluun varataan tällöin yhteensä 9.

Vaihtoehto 2. Teoriaperusteinen suoritustapa 1 op (läsnäolovelvollisuus)

-Äitiyshuollon direktiivin suoritus tarjotaan vain tälle Ammattitaitoa edistävä harjoittelu -opintojaksolle ilmoittautuneille. Opintoja ei tarjota opintojaan kiihdyttäville. Mikäli äitiyshuollon direktiivi on jäänyt suorittamatta 4. harjoittelujen yhteydessä, niin ota yhteyttä opintojakson vastuuopettajaan.

- Äitiyshuollon direktiivin mukainen osaaminen hankitaan äitiyshuollon toimintaympäristöihin tutustumalla teoriaperustaisesti Canvas -oppimisalustalla ja työpajassa. Harjoitteluviikkoja IV harjoitteluun varataan tällöin 8 viikkoa.
-Opinnot sisältävät Canvas -työtilan tehtävät ja tentin sekä työpajan.

-Canvas -työtilassa "Äitiyshuollon direktiivi syksy 2025" on opintoihin kuuluva toppimateriaalit, tehtävät ja tentti. Opinnot tulee olla suoritettuna siten, että ehtii ilmoittautua 15.9. pidettävään Hyvinkään kampuksen työpajaa. Hyvinkään kampuksen työpajan ennakkotehtävänä on myös Papa -näytteen ottoon liittyvä tehtävä. Canvas työtilaan opiskelija liittyy itse linkin kautta.

-Äitiyshuollon työpaja: Ensisijaisesti opiskelija ilmoittautuu oman kampuksen työpajaan. Ilmoittautuminen tapahtuu Canvas -työtilassa. Jokaisella kampuksella on kaksi työpajaa (4 h/paja), joista opiskelija valitsee toisen. Mikäli työpajassa on tilaa, opiskelija voi korvata esim. sairaspoissaolonsa toisen kampuksen työpajassa. Huomioi se, että työpajaa ennen saattaa olla myös ennakkotehtävä. Hyvinkään kampuksella ennen työpajaa pitää tehdä Papa -näytteen ottoon liittyvä ennakkotehtävä. Se on ohjeistettu Canvas -työtilassa.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Kliininen harjoittelu (Kotihoito ja perhehoitotyö) sijoittuu viikoille 43-50 Harjoittelu on 8 viikon mittainen. Jos suoritat äitiyshuollon direktiivin kliinisenä harjoitteluna, niin siihen varataan yksi viikko. Tällöin harjoitteluviikkoja on 9.

Harjoittelu -tehtävä palautetaan viikon kuluessa harjoittelun päättymisestä.

Äitiyshuollon direktiivin suoritus teoriaperusteisesti (Vaihtoehto 1.)
-orientaatioluento
-Canvas -työtilan tehtävät ja tentti sekä Papa -näytteenotto -tehtävä 11.9. mennessä
-Työpajaan ilmoittauduttava 11.9. mennessä Canvas -työtilan kautta. Ensisijaisesti työpajaan pääsee Hyvinkään kampuksen opintojaksolle ilmoitautuneet. Lue ohjeet Canvas -työtilasta, ja muun kampuksen opiskelija voi ottaa yhteyttä vastuuopettajaan.
-Työpaja 15.9. joko 8.30-11.45 tai 12.30-15.45.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Harjoittelun kokonaisaika on 347 tuntia, joka jakautuu seuraavasti

-Kotihoidon harjoittelu 6 op 153,7 h (= neljä viikkoa)
-Perhehoitotyön harjoittelu 6 op 153,7 h (= neljä viikkoa)
-Äitiyshuollon harjoittelu 1 op / 26,7 h (Vaihtoehto 1 kliinisenä harjoitteluna tai vaihtoehto 2 teoriaperustaisena kampuksella)
-Infot 5 h
-Harjoittelu -tehtävä 8 h

Sisältö ja sen jaksotus


Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Esitietovaatimukset

Opiskelijan tulee olla osallistunut aktiivisesti opintojaksolle "Lääkehoito ja lääkelaskut 4" ja läpäissyt hyväksytysti lääkelaskut ennen harjoittelun alkamista.

Siirry alkuun