Siirry suoraan sisältöön

Tulevaisuuksien johtamisen ja ennakoinnin menetelmät (5 op)

Toteutuksen tunnus: A9323-3023

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

20.05.2024 - 31.07.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 31.10.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Korkeakouluyksikkö D /YAMK

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

40 - 50

Koulutus

  • Laurea täydentävä osaaminen, yamk-tutkinto (TYJ), Yhteiset opinnot

Opettaja

  • Minna Pura

Vastuuopettaja

Minna Pura

Ryhmät

  • TYJ24SJ
    Täydentävä osaaminen (yamk-tutkinto), S24, yhteiset opinnot

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- monitoroida toimintaympäristöä
- osallistaa organisaation toimijat, sidosryhmät ja kumppanit systemaattiseen toimintaympäristön monitorointiin
- tulkita tulevaisuustietoa ja tunnistaa esiin nousevia trendejä
- rakentaa vaihtoehtoisia tulevaisuusskenaarioita
- liittää tulevaisuuksien ennakoinnin osaksi organisaation strategista suunnittelua ja organisaation oppimista

Toteutustapa

Vuorovaikutteinen verkkototeutus

Opinto toteutetaan verkkototeutuksena eikä edellytä kampukselle tuloa. Opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta verkossa, jota ei tallenneta. Opinnossa on pari- tai ryhmätyöskentelyä. Opinto edellyttää aktiivisuutta ja sitoutumista vuorovaikutteiseen opiskeluun. Tehtävistä annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta sekä voidaan hyödyntää myös työelämä- ja vertaispalautteenantoa.

Kurssi koostuu kolmesta koko päivän moduulista ja niiden välissä tehtävistä ryhmä- ja yksilötehtävistä. opetuspäivät toteutetaan etänä videoyhteydellä (Teams) välityksellä elo, syys ja lokakuussa.

Opintojakson toteutus sisältää:
- luentoja
- työpajatyöskentelyä
- ryhmä- ja parityöskentelyä
- itsenäistä työskentelyä

Kurssilla ei ole tenttiä vaan se arvostellaan ryhmän ryhmätöiden sekä henkilökohtaisten kurssin aikana palautettavien tehtävien perusteella.
Moduulien välissä tehdään itseohjautuvasti tehtäviä, jotka palautetaan Canvasiin. Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö. Viestintään käytetään ensisijaisesti Canvas-alustaa ja Teamsiä. Hyödynnämme myös Miroa. Tehtäviä voi palauttaa itsenäisesti tehtäväpalautusten aikataulu huomioiden / määräaikaan mennessä haluamassaan muodossa (perinteinen raportti / video, audio, teksti). Palautteenanto perustuu osittain kyselyjen tekemiseen, joista saa palautetta automatisoidun korjauksen perusteella, osittain vertaispalautteeseen sekä opettajan antamiin pisteisiin harjoitustöistä. Opinto edellyttää aktiivisuutta ja sitoutumista vuorovaikutteiseen opiskeluun.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

https://libguides.laurea.fi/liiketalous/tulevaisuudentutkimus
Opintojaksolla ilmoitettava materiaali (artikkeleita, working papereitä, Case-kuvauksia, kirjoja, joita hyödynnetään soveltuvin osin)
Suomen avaruusstrategia

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Jaksotehtävä tehdään tutkimus-kehitys- ja innovaatiohankkeessa. Avaruustoiminnan murros on megatrendi, joka vaikuttaa turvallisuuteen ja tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia. Suomi haluaa olla maailman houkuttelevin ja ketterin avaruusliiketoimintaympäristö, josta hyötyvät kaikki täällä toimivat yritykset, toimivat ne millä alalla tahansa. Tulevaisuuksien johtamisen näkökulmasta on tärkeää havainnoida toimintaympäristöä laajasti yli toimialojen ja planetaaristen rajojen. Avaruus on jo muuttunut integroiduksi osaksi arkipäiväistä elämää. Esimerkiksi tietoliikenneratkaisut, liikenne, sään ennustaminen sekä maa- ja metsätalous nojaavat voimakkaasti satelliittien tarjoamiin resursseihin. Yksityisen sektorin mukaantulo tekee avaruusresurssien käytöstä yhä halvempaa. Resursseja myös pystytään hyödyntämään yhä monipuolisemmin niin uusien arkipäivän haasteiden kuin suurien globaalien haasteiden, kuten ilmaston lämpenemisen, ratkaisussa. Yksityisen sektorin luomista ratkaisuista odotetaan merkittävää hyötyä myös liikenteen automaation kehitykselle eri liikennemuodoissa. Tämä luo mahdollisuuksia täysin uudenlaisille liiketoimintamalleille. Liikenteessä ja liikkumisessa hyödynnämme paikannustietoihin perustuvia navigointipalveluita Sääennusteet pohjautuvat satelliittien tuottamaan tietoon Viestintäsatelliitit välittävät reaaliaikaisia televisiolähetyksiä koteihimme Ilmastonmuutosta, metsäkatoa, tulvia, myrskyjä sekä muita luonnon muutostiloja ja katastrofeja voidaan seurata ja niihin voidaan valmistautua satelliittien tuottaman tiedon ja kuvien avulla. Turvallisuus- ja pelastusviranomaiset hyödyntävät toiminnassaan paikannustietoja Satelliittien tuottamalla tiedolla voidaan optimoida maa- ja metsätaloutta. Kaupunkisuunnittelu, maankäyttö- ja rakentamisala hyödyntävät satelliittien tuottamaa tieto.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opinnon opetuspäivät ovat 11.9., 16.10 ja 30.10.

Tehtävät ja ryhmätyöt palautetaan Canvasiin merkittyjen määräpäiviin mennessä kurssin aikana, määräpäivät ilmoitetaan kurssin alkaessa. Tehtäviä voi halutessaan tehdä myös itsenäisesti nopeutetulla aikataululla. Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla on englanninkielisiä luentoja ja englanninkielistä materiaalia.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Varaa itsenäistä työskentelyaikaa myös moduulien välillä tehtävien ja ryhmätöiden tekoon sekä esitehtävien tekemiseen ennen kutakin opetuspäivämoduulia.

Sisältö ja sen jaksotus

Suomeksi
Opiskelija osaa

- määritellä mitä tulevaisuuden tutkimus on
- tunnistaa muutosvoimia ja soveltaa muiden keräämää toimintaympäristön monitorointitietoa
- tunnistaa tärkeimmät tulevaisuuden tutkimuksen menetelmät ja niiden käyttötarkoituksen
- vertailla ja arvioida erilaisia tulevaisuusskenaarioita
- luoda vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia
- liittää tulevaisuuksien ennakoinnin osaksi organisaation strategista suunnittelua ja organisaation oppimista

Opintojakso koostuu neljästä 2,5 h modulista:
1) Johdanto tulevaisuusajatteluun, ennakoinnin termit ja menetelmät, muutosvoimat
3) Skenaariot
4) Visio ja Strategia

Tällä opinnolla harjoittelemme epävarmuuden sietoa ja tulevaisuuden johtamisen taitoja tunnistamalla muutosvoimia ja soveltamalla muiden keräämää toimintaympäristön monitorointitietoa. Opiskelija osaa opinnon jälkeen valita tarkoituksenmukaisia tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiä, luoda vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia ja vertailla ja arvioida tulevaisuusskenaarioita.

Opinto sopii minkä tahansa alan osaajille, jotka haluavat vahvistaa tulevaisuustietoisuuttaan ja nostaa yksilön, organisaation tai yhteiskunnan tulevaisuusresilienssiä. Opinnolle osallistuminen ei vaadi ennakko-osaamista satelliittiteknologiasta. Havainnoimme uteliaasti muuttuvaa toimintaympäristöä ja tunnistamme uusia mahdollisuuksia vauhdittaa kasvua ja taklata globaaleja viheliäitä haasteita eri alojen näkökulmista. Painotusalueena on satelliittien tuottaman datan hyödyntäminen, paikkatietoon perustuva palvelukehitys sekä päätöksen teon nopeutumisen vaikutukset eri aloilla tukien vihreää siirtymää.

Opinto toteutetaan virtuaalisesti luentojen, työpajatyöskentelyn, pari- ja ryhmätyötehtävien muodossa. Osallistuminen opetukseen Teams-yhteydellä on ensimmäisellä luentokerralla pakollista.

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan yamk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Täydentävän osaamisen opinto sopii minkä tahansa alan edustajille.
Myöhemmin toteutettava saman niminen kurssi A9323-3022 on saman sisältöinen, vaikka siinä hyödynnetään eri menetelmiä. (Et voi valita sekä A9323-3023 että A9323-3022 kurssia.) Huom: Jos ilmoittauduit kevään kurssille A9323-3024, ilmoittaudu uudelleen joko tälle A9323-3023 tai marraskuun A9323-3022 tiiviskurssille!

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa.
Yksilötehtävät arvostellaan yksilöina, ryhmätyöt ryhmänä. Kaikki ryhmän jäsenet saavat ryhmätyöstä saman arvosanan ellei ryhmä itse erikseen toivo muunlaista arvostelua sen perusteella, että ryhmän jäsenet ovat osallistuneet työhön erilaisella työpanoksella.


Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Suurin osa opintotehtävistä tehdään ryhmätyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Hylätty (0)

Jaksotehtävän ryhmätyö ei ole tehtävänannon mukainen tai palautetaan seuraavan toteutuksen alettua.
50 %:a muistakaan tehtävistä ei ole palautettu määräajassa, tai ne eivät vastaa tehtävänantoa.
Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tyydyttävän arvosanan 1 tasolla opiskelija osaa:
- hankkia, käsitellä, tuottaa ja arvioida tietoa laaja-alaisesti. (Tietoperusta)
- käyttää systemaattisesti asiantuntijuusalueen käsitteitä. (Tietoperusta)
- ratkaista ongelmia tutkimus-, kehittämis- ja/tai innovaatiotoiminnassa. (Ongelmanratkaisu)
- tunnistaa ja analysoida kehittämiskohteita tietoperustaa hyödyntäen. (Kehittäminen)
- viestiä selkeästi sekä suullisesti että kirjallisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- hankkia, käsitellä, tuottaa ja arvioida tietoa kriittisesti ja laaja-alaisesti sekä kotimaisia että kansainvälisiä tieteellisiä lähteitä hyödyntäen. (Tietoperusta)
- käyttää perustellusti asiantuntijuusalueen käsitteitä. (Tietoperusta)
- ratkaista ongelmia tutkimus-, kehittämis- ja/tai innovaatiotoiminnassa soveltamalla ja yhdistämällä eri alojen tietoja. (Ongelmanratkaisu)
- luoda tavoitteellisia, perusteltuja kehittämissuunnitelmia ottaen yhteisön huomioon. (Kehittäminen)
- viestiä asiantuntevasti, selkeästi ja johdonmukaisesti sekä suullisesti että kirjallisesti. (Viestintä)

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- luoda johdonmukaisen viitekehyksen/tietoperustan hyödyntäen sekä kotimaisia että kansainvälisiä tieteellisiä lähteitä kriittisesti analysoiden. (Tietoperusta)
- ratkaista vaativia ongelmia tutkimus-, kehittämis- ja/tai innovaatiotoiminnassa, jossa luodaan uutta tietoa ja osaamista sekä soveltaa ja yhdistää eri alojen tietoja. (Ongelmanratkaisu)
- tavoitteellisesti ja yhteisöllisesti kehittää osaamisalueen toimintaa (Kehittäminen)
- viestiä vakuuttavasti suullisesti ja kirjallisesti sekä alan että alan ulkopuoliselle yleisölle. (Viestintä)