Seksuaali- ja lisääntymisterveys (3 op)
Toteutuksen tunnus: SH00BS95-3037
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
19.05.2025 - 23.11.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
11.08.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 3 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- 20 Sosiaali- ja terveysala
- Toimipiste
- Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 600
- Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus (SHV2), Laurea Tikkurila
- Opettajat
- Emmi Salmikangas
- Johanna Saastamoinen
- Vastuuopettaja
- Johanna Saastamoinen
- Ryhmät
-
SHYDINSairaanhoitajakoulutus
- Opintojakso
- SH00BS95
Tavoitteet
Opinnon tavoitteet 1.1.2021-31.7.2025 välisillä opintototeutuksilla:
Opiskelija osaa
- soveltaa tietojaan anatomiasta ja fysiologiasta seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä
- analysoida seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden merkitystä työssään
- soveltaa tutkimustietoa ja suosituksia tunnistaessaan seksuaali- ja lisääntymisterveyteen vaikuttavia tekijöitä ja perustellessaan niiden tukemisen menetelmiä
- tunnistaa potilaan seksuaalisuuteen liittyvät ohjauksen tarpeet sairauksien ja kriisien yhteydessä
- ottaa puheeksi seksuaalisuuteen liittyvät asiat potilaan ja hänen läheisensä kanssa
- toteuttaa seksuaaliohjausta osana sairaanhoitajan/terveydenhoitajan työtään
- kuvata keskeisimmät naistentaudit ja niiden tutkimuksen, hoidon ja seurannan
- kuvata ja selittää raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun ja seurannan
- kuvata ja perustella raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan keskeiset tutkimukset ja hoitotyön menetelmät
- kuvata äidin, vastasyntyneen ja perheen hoidon periaatteet lapsen syntymän jälkeen
Opinto toteutetaan MOOCina 1.8.2025 alkaen ja sen osaamistavoitteksi on määritelty seuraavat:
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietojaan anatomiasta ja fysiologiasta seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä
- analysoida seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden merkitystä työssään
- soveltaa tutkimustietoa ja suosituksia tunnistaessaan seksuaali- ja lisääntymisterveyteen vaikuttavia tekijöitä ja perustellessaan niiden tukemisen menetelmiä
- tunnistaa potilaan seksuaalisuuteen liittyvät ohjauksen tarpeet ja ottaa ne puheeksi ohjauksessa
- kuvata ja perustella raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun ja seurannan sekä keskeiset tutkimukset ja hoitotyön menetelmät
Aika ja paikka
Verkossa Canvas/Digicampus-oppimisympäristössä toteutuksen voimassaolon sisällä. Katso Ajoitus.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Alle on listattu yleistä tausta-aineistoa aiheista kiinnostuneille. Opintojakson suorituksen kannalta tähän materiaaliin tutustuminen ei ole pakollista, mutta suositeltavaa.
Seksuaalisuus
Bildjuschkin, K. & Ruuhilahti, S. 2010. Puhutaan seksuaalisuudesta: Ammatillisia kohtaantumisia sosiaali- ja hoitotyössä. Helsinki: Kirjapaja.
Brusila, P., Kero, K. & Piha, J. 2020. Seksuaalilääketiede. Duodecim Oppiportti. Linkki verkkoaineistoon (Laurean lisenssi)
Ilmonen, K., Korhonen, E., Lipsanen, L., Kaukoranta, R. & Kotiranta, S. (toim.) 2019. Seksuaalioikeudet. Väestöliitto. Väestötietosarja 29.
Kärnä, T. 2023a. Muunsukupuolisuus. Lääkärikirja Duodecim.
Kärnä, T. 2023b. Transsukupuolisuus. Lääkärikirja Duodecim.
Oinonen, M., Susuneva, A. & Kivilompolo, J. 2021. Seksuaalikasvattajan käsikirja. 2. uudistettu painos. Kirjapaino: Trinket, Helsinki
Ritamo M. ym. (toim.) 2011. Seksuaalineuvonnan tueksi. THL Raportti 27/2011.
Ryttyläinen-Korhonen, K. & Valkama-Hietamäki, S. 2020. Seksuaalisuus hoitotyössä. 1.-2. painos. Edita.
Santalahti, T. 2024a. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Lääkärikirja Duodecim.
Santalahti, T. 2024b. Sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisen identiteetin muodostuminen. Lääkärikirja Duodecim.
SeksuaalisuusLinks to an external site., Terveyskylä, Naistalo.
Sinisaari-Eskelinen, M., Jouhki, M.-R., Tervo, P., & Väisälä, L. 2016. Työkaluja seksuaalisuuden puheeksi ottamiseen: Plissitistä Betteriin. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 53 (4).
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2010. Seksuaalikasvatuksen standardit Euroopassa : Suuntaviivat poliittisille päättäjille, opetus- ja terveydenhoitoalan viranomaisille ja asiantuntijoille. Helsinki: Valopaino Oy.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2023. Seksuaalisuus puheeksiLinks to an external site.
Seksuaaliterveys
Brusila, P., Kero, K. & Piha, J. 2020. Seksuaalilääketiede. Duodecim Oppiportti. Linkki verkkoaineistoon (Laurean lisenssi)
Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu.Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Urologiyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020 (viitattu 28.11.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Klemetti, R. & Raussi-Lehto, E. 2013. Edistä, ehkäise, vaikuta - Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014-2020.
Raskauden ehkäisy. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Gynekologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen Yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022 (viitattu 28.11.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Raskaudenkeskeytys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Gynekologiyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2024 (viitattu 28.11.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Seksitaudit. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Sukupuolitautien Vastustamisyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2024 (viitattu 28.11.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Sinisaari-Eskelinen, M., Jouhki, M.-R., Tervo, P., & Väisälä, L. 2016. Työkaluja seksuaalisuuden puheeksi ottamiseen: Plissitistä Betteriin. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 53 (4).
Tartuntatautilaki 583/1986.
Terveydenhuoltolaki 1326/2010.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023. Seksuaalisuus puheeksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024. Seksuaali- ja lisääntymisterveys.
Terveyskylä, MiestaloLinks to an external site.
Tiitinen, A. 2023. Vaihdevuodet. Lääkärikirja Duodecim
WHO 2024. Sexual and Reproductive Health and Research (SRH).
Raskaus, synnytys ja lapsivuodeaika
Duodecim Terveysportti. Neuko-tietokanta.Links to an external site.
Paananen, U. K., Pietiläinen, S., Raussi-Lehto, E., Äimälä, A., Rusanen, S. & Laajasalo, S. 2015. Kätilötyö: Raskaus, synnytys ja lapsivuodeaika. 6. uud. p. Helsinki: Edita.
Sarkkinen, M. 2017. Äitiysneuvola. Raskausajan vuorovaikutuspsykologiaaLinks to an external site..
Suomen perinataali-mielenterveys ry.Links to an external site.
Tapanainen, J. ym. (toim.) 2019. Naistentaudit ja synnytykset. Duodecim Oppiportti. Linkki verkkoaineistoon (Laurean lisenssi)
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024. Perinataalitilasto – synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet 2023. Links to an external site.Yli viidennes synnytyksistä päätyy keisarileikkaukseen. Tilastoraportti 50/2024.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. ÄitiysneuvolaLinks to an external site.
Toteutustapa
Omaan tahtiin suoritettava verkko-opinto. Opinto suoritetaan täysin itsenäisesti toteutuksen päättymispäivän loppuun mennessä. Opiskelet kokonaisuuden verkko-oppimisympäristössä, joka sisältää opiskelumateriaalin ja tehtävät/testit. Tehtävistä ei anneta henkilökohtaista palautetta.
Tekoälyn käyttö lopputentissä ei ole sallittua. Opiskelijan tulee käyttää vain omia tietojaan, ymmärrystään ja taitojaan.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Toteutuksen työtila on avoinna toteutuksen päättymispäivän loppuun saakka (ks. ajoitus) ja kaikki tehtävät tulee olla tehtynä ennen työtilan sulkeutumista.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa. Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.
Osaamisen hankkimiseksi voit arvioida myös työn opinnollistamisen mahdollisuutta. Lue lisää opinnollistamisesta opiskelijaintrasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Sisältö ja sen jaksotus
Ennenkuin aloitat aihealueen opiskelun, voit testata osaamistasi "Testaa ennakkotietosi testillä". Käytössäsi on taustamateriaaleja sekä harjoitustehtäviä ja -testejä, joita ei arvioida. Voit halutessasi tehdä itsellesi muistiinpanoja itsellesi parhaiten soveltuvalla tavalla.
Opintojakso koostuu kuudesta moduulista:
Orientaatio-moduulista löydät kaiken opiskelussa tarvittavan tiedon, johon voit palata missä tahansa opiskelun vaiheessa.
Seksuaalisuus-moduulissa perehdyt seksuaalisuuteen käsitteenä ja puheeksiottoon.
Seksuaaliterveys -moduulissa perehdyt seksuaaliterveyteen, sukupuolten hyvinvointi- ja terveyseroihin, seksitauteihin, raskauden keskeytykseen sekä seksuaaliväkivaltaan.
Raskaus-, synnytys- ja lapsivuodeaika -moduulissa tutustut normaalin raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan kulkuun, seurantaan ja menetelmiin.
Lopputentti: Tenttiin valikoituu 50 kysymystä: oikein/väärin, monivalinta-, useita vastauksia-, valitse parit- ja luokittele vastaus - kysymyksiä. Tentti arvioidaan asteikolla T1-K5. Läpäisyn edellytyksenä on 50% vastauksista oikein. Mikäli haluat tehdä tentin uudelleen, se avautuu sinulle yhden vuorokauden jälkeen edellisestä suorituksestasi. Opiskele vielä vähän lisää ja tee tentti vasta sitten uudelleen. Laurean tutkintosäännön mukaisesti sinulla on käytettävissäsi 3 yrityskertaa, paras suorituksesi jää voimaan. Tämän opinnon arviointi muodostuu siis hyväksytysti suoritetusta lopputentistä.
Kurssi suoritettu -moduulissa pääset antamaan palautetta opinnosta sekä pyytämään opinnon suoritusmerkintää.
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opintojakso vastaa sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksen ydinosaamisen opinnon Seksuaali- ja lisääntymisterveys (3 op) sisältöä.
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Myös YAMK-opiskelija voi suorittaa opintojakson tai liittyä opintojaksoon sen sisältöihin perehtymiseksi, mutta opintojaksoa ei voi sisällyttää YAMK-tutkintoon.
Laurean tutkinto-opiskelijat ja polkuopiskelijat sekä ristiinopiskelijat ilmoittautuvat opinnolle Pakin kautta. Ilmoittautumisia hyväksytään lähes päivittäin, joten pääset aloittamaan opinnon joustavasti, kun sinulle sopii. Avoimen amk:n opiskelijat ilmoittautuvat Laurea Smartin kautta.
Mikäli suoritus ei valmistu toteutuksen päättymispäivään mennessä, voi opiskelija ilmoittautua seuraavalle toteutukselle. Kesken jääneen suorituksen tehtäviä ei voida siirtää seuraavalle toteutukselle, vaan tehtävät tulee tehdä uudelleen.
Mahdolliset yhteydenotot sisältöasioissa vastuuopettajaan ja muissa asioissa osoitteeseen mooc@laurea.fi.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä.