Siirry suoraan sisältöön

Varhaiskasvatuksen pedagoginen osaaminen (10 op)

Toteutuksen tunnus: R0094-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
25.11.2019 - 02.12.2019
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
07.01.2020 - 15.06.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
6 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Toimipiste
Laurea Tikkurila
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettajat
Hanna Väätäjä
Kati Rintakorpi
Maarit Koskinen
Vastuuopettaja
Maarit Koskinen
Opintojakso
R0094

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- jäsentää varhaiskasvatuksen arvopohjaa, päämääriä ja tietoperustaa
- huomioida kasvatuksessa lapsen ominaiset tavat toimia
- tunnistaa osallisuuden, yhteisöllisyyden ja dialogisen vuorovaikutuksen merkitystä lapsen kasvussa,kehityksessä ja oppimisessa
- luoda edellytyksiä kasvatuskumppanuudelle ja yhteistyölle

Aika ja paikka

Lähitoteutus Tikkurilan kampuksella.
Kun sinut on vahvistettu opintojaksolle, voit katsoa opintojen ajoituksen Outlook kalenteristasi tai Tuudosta. Lisäohjeita kalenteriin löydät Link fi – Opintojen kulku - Opintojen suunnittelu – Opintotarjonta AMK TAI Link fi – Opintojen tueksi – IT-tuki – ServiceDesk portaali

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Ilmoitetaan opintojakson Optiman työtilassa.

Toteutustapa

Opintojakso on yhtenä osana varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden opinnoissa. Opintojaksolle etuoikeutettuja ovat sosionomiopiskelijat, jotka suorittavat varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuutta.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi opintojakso alkaa maaliskuussa - huhtikuu 2020 etäopiskeluna. Tilanteen mukaan seurataan ja infotaan opiskelijoita. Varhaiskasvatuksen opettajalta edellytetyn monipuolisen teoreettisen ja käytännöllisen osaamisen saavuttamiseksi läsnäolovelvollisuus 75 % / 100 % kontaktikerroilla. Ks. tarkemmin Toteutuksen tärkeät päivämäärät.

Laurean lehtorit ja asiantuntijat vastaavat opetuksesta. Yksilöllisiä, pareittain ja pienryhmänä toteutettavia lähi- ja etätehtäviä sekä osaamisen jakamisen seminaareja (toukokuussa). Tehtävien ohjeistukset löytyvät Optiman opintojakson työtilasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Varhaiskasvatuksen laatu ja kehittäminen -tehtävä yhteistyössä varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa. Tehtävässä tarkastellaan Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen kehittämissuosituksia (Karvi 2019), kartoitetaan tilannetta käytännössä (henkilöstön haastattelut) ja reflektoidaan sitä teoriaa hyödyntäen. Tehtävä toteutetaan ryhmä- ja parityöskentelynä. Tehtävässä tehdään ryhmän valitsemasta aihepiiristä ryhmäessee ja n. 15 minuutin esitys. Esitykset pidetään 14.5. Osaamisen jakamisen seminaarissa, johon osallistuu Vantaan kaupungin harjoittelupäiväkotien opettajia (harjoittelujen ohjaajia). Seminaarissa jatketaan ja syvennetään keskustelua kehittämissuosituksista luoden yhteistä ymmärrystä mahdollisuuksista ja haasteista.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

5.2. 2019 koko päiväinen Vanhemmuuden tuki, Lastensuojelun keskusliitto – seminaariin suositellaan osallistumista, vapaaehtoinen.

Läsnäolovelvollisuus 75 % kontaktikerroilla ks. ajoitus. Poissaolot tulee korvata ko. tehtävällä.

Seuraavissa läsnäolovelvollisuus (100 %):
Osallistu opintojakson maaliskuun 23.3. 2020 aloitukseen klo 12.30-15.00 (Hanna Väätäjä, Kati Rintakorpi, Maarit Koskinen). Jos et osallistu tai laita sähköpostiviestiä vastuulehtori Maarit Koskiselle 23.3. mennessä, voimme ottaa tilallesi mahdollisesti jonossa olevan opiskelijan. 23.3. klo 15.00-15.45 osallistuminen vapaaehtoista Espoon varhaiskasvatuspalveluiden rekry-infoon.
Osallistu toukokuun (11.5. ja 14.5.2020) opintojakson osaamisen jakamisen – seminaareihin (Hanna Väätäjä, Kati Rintakorpi).

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit toimittaa luottamuksellisena ja tietoturvattuna viestinä MIELELLÄÄN JO TAMMI- HELMIKUUSSA 2020 ja viimeistään ennen opintojakson aloituspäivämäärää maarit.koskinen@laurea.fi.sec dokumentteja kuten palvelusuhde- tai työtodistuksia, mitkä liittyvät JOKO aiemmin hankittuun eli HOT varhaiskasvatuksen opettajan tai / ja lastentarhanopettajan osaamisesi osoittavaan työkokemukseen TAI nykyiseen varhaiskasvatuksen opettajan eli TOPI osaamiseesi liittyvään työkokemukseen. Aikaisemman osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen eli HOTiin liittyen todistuksien tarkistuksen jälkeen opiskelija tekee kirjallisen (1-2 sivua) osaamisanalyysin suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin. Osaamisanalyysi toimitetaan sähköpostitse Maarit Koskiselle tarkistettavaksi ja osaamisanalyysi arvioidaan asteikolla: HYL = hylätty - HYV = hyväksytty. Hyväksytyn osaamisanalyysin suorittaneelle opiskelijalle toimitetaan Maarit Koskisen toimesta HOT - näyttötehtävän ohjeistus sähköpostin liitteenä.

Jos olet suorittanut aiemmin korkeakoulutasoisia varhaiskasvatuksen opintoja, voit tehdä hyväksilukemisen hakemuksen opintopäällikölle ks. Link fi – Hyväksiluvut – lue ohjeet tarkoin.

LUE LISÄÄ: Link fi - Opintojen kulku - Opintojen suunnittelu - Hyväksiluvut ja näytöt

LUE LISÄÄ: link fi – Opintojen kulku – Opintojen suunnittelu - Työn opinnallistaminen TOPI

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso toteutuu opiskeluna yksin, pareittain ja pienryhmissä.
Luennot 2 op.
Monivalintatehtävä Optimassa (viimeistään 15.5.). 1 op.
Varhaiskasvatuksen laatu ja kehittäminen (työelämäyhteistyö), pari- tai ryhmäessee ja esitys (palautus 13.5.). 2 op.
Lapsihavainnointiin perustuva lapsen kuvaus (palautus 19.4.) ja essee (palautus 10.5.). 3 op.
Kasvatuksen perusteita, essee (palautus 30.4.) ja esseen vertaisarviointi (palautus 10.5.). 2 op.

Sisältö ja sen jaksotus

3 op Varhaiskasvatuksen arvoperusta ja perusteet
3 op Lapsen kasvu, kehitys ja oppiminen
4 op Lapsen osallisuus ja toimijuus ja kasvatusyhteistyö
Sisältöihin liittyvät suoritustavat ilmoitetaan tarkemmin opintojakson Optiman työtilassa.

Arviointiasteikko

H-5

Siirry alkuun