Villiyrttien käyttö elämystaloudessaLaajuus (5 op)
Opinnon tunnus: TO00BN16
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Anikó Lehtinen
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
- esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
- hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
- ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta
Lisätiedot
Toteutetaan yhteistyössä 3AMKin kanssa (ks. 3amk.fi)
Ilmoittautumisaika
25.11.2024 - 01.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 31.07.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Opettaja
- Anikó Lehtinen
- Henry Lybäck
Vastuuopettaja
Anikó Lehtinen
Ryhmät
-
TOP224SYTäydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S24, Palvelualat
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
- esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
- hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
- ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta
Toteutustapa
Opintokurssi toteutetaan tiivisopintojaksona toukokuussa.
Tuntien sisältö: Villiyrttien perustieto, villiyrttien keräys ja tunnistus, villiyrttien hyöty markkinoinnissa, villiyrttien tuotekehitys, villiyrtit juomissa, kokkaus villiyrteillä, oluen, kombuchan, maustetun tisleen ja cocktailien tekoa villiyrteillä, aistinvarainen arviointi, villiyrttien säilöntä ja käsittely.
Opintojaksolla toteutetaan ryhmätyönä oma villiyrtteihin liittyvä konseptitehtävä, johon liittyy sekä juoma- että ruokatuotekehitystä.
Opintojakso toteutetaan lähitapaamisina. Kontaktiopetuksen aikataulu ja sisältö tulee Canvas-työtilaan. Opintojaksolla osoitetaan osaamisen kehittyminen annettujen tehtävien ja projektien avulla. Tehtävät ja opintoaineistot linkkeineen ja tehtävien palautuskansiot ovat Canvas-työtilassa.
Aika ja paikka
Lähiopetus Laurea Leppävaara ja lähiluonto.
Päivät:
14.5. klo 9-16
20.5. klo 9-16
21.5.klo 9-16
27.5. klo 9-16
3.6. klo 9.16
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus suomeksi
.
Oppimateriaali ja kirjallisuus julkaistaan Canvas-työtilassa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintoaksolla ei ole pääsääntöisesti valinnaisia suoritustapoja.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Keruuagentuuri
BarLaurea
Ulkopuoliset asiantuntijat
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Lähiopetus Laurea Leppävaara ja lähiluonto.
Päivät:
14.5. klo 9-16
20.5. klo 9-16
21.5.klo 9-16
27.5. klo 9-16
3.6. klo 9.16
Kansainvälisyys toteutuksella
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 133,5 tuntia.
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen tällä 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 133,5 tuntia.
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakson keskeistä sisältöä on, että opiskelija osaa:
- Tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa -
- Käytännössä valmistaa villiyrttiä sisältäviä ruoka- ja juomatuotteita.
- Esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
- Osata hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
- Ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta
Lisätietoja opiskelijoille
Alustava ohjelma:
(opetuspäivät pääsääntöisesti klo 9-16):
Päivä 1: Teoriaa ja lainsäädäntö (jokamiehen oikeudet ja uuselintarvike), villiyrttien keräys ja tunnistus kerääjän opastamana
Päivä 2: Vililiyrttijuomat: oluen teko, kombucha, villiyrttien markkinointi
Päivä 3: Villiyrttien keräys, ruokien valmistusta villiyrttikokin johdolla
Päivä 4: Villiyrttien keräys, cocktailit ja maustetut viinat
Päivä 5: Villiyrttien säilöntä eri tavoin, piskelijaryhmien omien tuotteiden loppuesitykset.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioinnissa käytetään amk-tutkintosaamisen opiskelijan arviointikehikkoa, vaativuustaso 1. Opintojakson tehtävä arvioidaan hyväksytty/hylätty. Opintojaksolla käytetään myös itsearviointia.
Lisätiedot
Toteutetaan yhteistyössä 3AMKin kanssa (ks. 3amk.fi)
Ajoitus
06.05.2024 - 31.05.2024
Opintopistemäärä
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Palveluyksikkö, Leppävaara
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Opettaja
- Henry Lybäck
- Anikó Lehtinen
Vastuuopettaja
Anikó Lehtinen
Ryhmät
-
TOP223SYTäydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S23, Palvelualat
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
- esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
- hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
- ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta
Toteutustapa
Opintokurssi toteutetaan tiivisopintojaksona toukokuussa.
Opintojakso toteutetaan pääosin lähitapaamisina. Kontaktiopetuksen aikataulu ja sisältö tulee Canvas-työtilaan. Opintojaksolla osoitetaan osaamisen kehittyminen annettujen tehtävien ja projektien avulla. Tehtävät ja opintoaineistot linkkeineen ja tehtävien palautuskansiot ovat Canvas-työtilassa.
Aika ja paikka
Opetuspäivät:. toukokuussa, pääsääntöisesti klo 9-16.
Lähitapaamiset toteutetaan Leppävaaran, Metropolian tai Haagan kampuksella lehtoreiden ja työelämä-vierailijoiden sekä asiantuntijoiden avulla. Myös vierailuja lähiluontoon sekä elinkeinotuottajille, kuten panimolle.
Tuntien sisältö: Villiyrttien perustieto, villiyrttien keräys ja tunnistus, villiyrttien hyöty markkinoinnissa, villiyrttien tuotekehitys, villiyrtit juomissa, kokkaus villiyrteillä, oluen, kombuchan, maustetun tisleen ja cocktailien tekoa villiyrteillä, aistinvarainen arviointi, villiyrttien säilöntä ja käsittely.
Opintojaksolla toteutetaan ryhmätyönä oma villiyrtteihin liittyvä konseptitehtävä, johon liittyy sekä juoma- että ruokatuotekehitystä.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaali ja kirjallisuus julkaistaan Canvas-työtilassa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintoaksolla ei ole pääsääntöisesti valinnaisia suoritustapoja.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Keruuagentuuri
BarLaurea
Asiantuntijat
3 AMK
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Osallistuminen intensiiviopintojaksoon aktiivisesti.
Opetuspäivät:. toukokuussa, pääsääntöisesti klo 9-16.
Ilmoittautuminen vain 3amk.fi sivujen kautta!
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 133,5 tuntia.
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen tällä 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 133,5 tuntia.
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakson keskeistä sisältöä on, että opiskelija osaa
•Tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
•Esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
• Osata hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
• Ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta
Lisätietoja opiskelijoille
Intensiiviviikon ohjelma: (opetuspäivät pääsääntöisesti klo 9-16):
Teoriaa ja lainsäädäntö (jokamiehen oikeudet ja uuselintarvike), keräys ja tunnistus
Vililiyrttien säilöntä kuivaamalla, oluenteko, kombucha, markkinointi
Villiyrttien keräys, ruokien valmistusta villiyrttikokin johdolla
Villiyrttien keräys, cocktailit, säilöntä, viinat
Opiskelijaryhmien omien tuotteiden loppuesitykset.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioinnissa käytetään amk-tutkintosaamisen opiskelijan arviointikehikkoa, vaativuustaso 1. Opintojakson tehtävä arvioidaan numeerisesti tai hyväksytty/hylätty. Opintojaksolla käytetään myös itsearviointia
1. Villiyrttitiedon perusteet ja yrttien tunnistus -tehtävä (yksilötehtävä): arviointi hyv/hyl (H/0)(20%)
2. Projekti: Villiyrttien käyttö tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa -projekti (tiimitehtävä): arviointi T1 - K5 (60 %)
Opintojaksolla käytetään myös itsearviointia ja vertaisarviointia(20%).
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Saavuttaa kohteena olevat tulokset, mutta tarvitsee työskentelyssään runsaasti tukea. Oppimisprosessi on katkonainen ja syntyneet tuotokset niukkoja ja heikosti perusteltuja. Työskentelee tiimissä seurailijana.
Käyttää keskeisiä/yksittäisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä osoittaa perehtyneensä tietoperustaan. Toimii turvallisesti, joskin toiminta usein kaavamaista/kokeilevaa/hapuilevaa/omalähtöistä. Noudattaa sääntöjä ja ohjeita sekä perustelee toimintaansa annetuilla ohjeilla. Toimii ohjattuna asianmukaisesti. Käyttää opittuja tekniikoita ja malleja. Ottaa toiminnassaan asiakkaat huomioon. Toimii ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Työskentely moitteetonta ja saavuttaa toiminnallaan asetetut tavoitteet. Tuotokset tavanomaisia, osin ohuesti perusteltuja. Hallinnoi omaa oppimisprosessiaan, hoitaa sovitusti tehtävänsä tiimissä. Perustelee, vertailee, analysoi toimintaansa yleisillä ohjeilla. Selviytyy itsenäisesti erilaisissa tehtävissä kulloisessakin toimintaympäristössä. Soveltaa monipuolisesti opittuja tekniikoita ja malleja.Toimii ammatillisesti asiakastilanteissa. Toimii ryhmässä tavoitesuhteisesti. Perustelee toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Työskentelee innovatiivisesti, kriittisesti ja tuottavasti suhteessa osaamisen kehittämisen kriteereihin. Hallitsee moitteettomasti omaa oppimisprosessiaan tiimissä. Käyttää asiantuntevasti ja systemaattisesti ammattikäsitteitä. Perustelee toimintaa tutkitun tiedon avulla. Toiminta on joustavaa, järjestelmällistä, kehittämispainotteista, luovaa ja aktiivista. Valitsee toimintaan soveltuvia tekniikoita, malleja ja perustelee valintansa. Toimii asiakaslähtöisesti ja tilanteenmukaisesti. Edistää ryhmän toimintaa. Kriittisesti soveltaa ammattieettisiä periaatteita toiminnassaan
Lisätiedot
Toteutetaan yhteistyössä 3AMKin kanssa (ks. 3amk.fi)
Ilmoittautumisaika
01.01.2000
Ajoitus
22.05.2023 - 06.06.2023
Opintopistemäärä
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Palveluyksikkö, Leppävaara
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Opettaja
- Anikó Lehtinen
- Henry Lybäck
Vastuuopettaja
Anikó Lehtinen
Ryhmät
-
TOP222SYTäydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S22, Palvelualat
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
- esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
- hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
- ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta
Toteutustapa
Opintokurssi toteutetaan 16.5.-17.5.& 23.5.-25.5 lopussa.
Opintojakso toteutetaan pääosin lähitapaamisina. Kontaktiopetuksen aikataulu ja sisältö tulee Canvas-työtilaan. Opintojaksolla osoitetaan osaamisen kehittyminen annettujen tehtävien ja projektien avulla. Tehtävät ja opintoaineistot linkkeineen ja tehtävien palautuskansiot ovat Canvas-työtilassa.
Aika ja paikka
Opetuspäivät:. 16.5.-17.5.& 23.5.-25.5 pääsääntöisesti klo 9-16.
Lähitapaamiset toteutetaan Leppävaaran, Metropolian tai Haagan kampuksella lehtoreiden ja työelämä-vierailijoiden sekä asiantuntijoiden avulla. Myös vierailuja lähiluontoon sekä elinkeinotuottajille, kuten panimolle.
Tuntien sisältö: Villiyrttien perustieto, villiyrttien keräys ja tunnistus, villiyrttien hyöty markkinoinnissa, villiyrttien tuotekehitys, villiyrtit juomissa, kokkaus villiyrteillä.
Opintojaksolla toteutetaan ryhmätyönä oma villiyrtteihin liittyvä konseptitehtävä, johon liittyy sekä juoma- että ruokatuotekehitystä.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaali ja kirjallisuus julkaistaan Canvas-työtilassa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintoaksolla ei ole pääsääntöisesti valinnaisia suoritustapoja.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Keruuagentuuri
BarLaurea
Asiantuntijat
3 AMK
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Osallistuminen intensiiviopintojaksoon aktiivisesti.
Opetuspäivät:. ¨16.5.,17.5, 23.5.,24.5. ja 25.5. pääsääntöisesti klo 9-16.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 133,5 tuntia.
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen tällä 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 133,5 tuntia.
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakson keskeistä sisältöä on, että opiskelija osaa
•Tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
•Esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
• Osata hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
• Ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta
Lisätietoja opiskelijoille
Intensiiviviikon ohjelma: (opetuspäivät pääsääntöisesti klo 9-16)
ma 16.5. Klo 9-11.30 Teoriaa ja lainsäädäntö (jokamiehen oikeudet ja uuselintarvike)
Klo 11.30-12.30 lounas
Klo 12.30-13.30 tehtävänanto ja ryhmäytyminen
Klo 13.30-16 villiyrttien keräys ja tunnistus
Laurea
L&K/Tuomas Lilleberg
ti 17.5. Klo 9-10.00 Vililiyrttien säilöntä kuivaamalla
10-11 Aistinvaraisen työn teoria ja esittely
Klo 11.00-12.00 Lounas
Klo 12.00-14.00 ryhmä 1 kaupallinen luento ja ryhmä 2 Profiilien luominen eri pestoille (Kuusenkerkkäpesto, nokkospesto ja ”tavallinen” pesto)
Klo 14.00-16.00 ryhmä 2 kaupallinen luento ja ryhmä 1 Profiilien luominen eri pestoille
Metropolia ja Laurea
ma 23.5. Klo 9-11:30 ryhmä 1 demo, inspiraatio ja kokkaamista, ryhmä 2 juomasiirappien jne teko, juomateoria.
Klo 11.30-12.30 lounas/tauko
Klo 12:30-16.30): 30 ryhmä 2 demo, inspiraatio ja kokkaamista, ryhmä 1 juomasiirappien jne teko, juomateoria.
Metropolia
Ruokien valmistusta villiyrttikokin johdolla ja cocktailpohjien valmistus Laurean johdolla.
ti 24.5. Klo 9-11.30 Oluen ja kombutchan valmistus, juomateoria
Klo 11.30-12.30 Lounas
Klo 12.30-16.00 Oluen valmistus jatkuu, cocktail- ja virvoitusjuomavalmistus
Metropolia, Laurea
ke 25.5. Klo 9-12 Opiskelijaryhmien omien tuotteiden loppuesitykset. Metropolia, tarvittaessa etänä, mukana Laurea ja HH
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioinnissa käytetään amk-tutkintosaamisen opiskelijan arviointikehikkoa, vaativuustaso 1. Opintojakson tehtävä arvioidaan numeerisesti tai hyväksytty/hylätty. Opintojaksolla käytetään myös itsearviointia
1. Villiyrttitiedon perusteet ja yrttien tunnistus -tehtävä (yksilötehtävä): arviointi hyv/hyl (H/0)(20%)
2. Projekti: Villiyrttien käyttö tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa -projekti (tiimitehtävä): arviointi T1 - K5 (60 %)
Opintojaksolla käytetään myös itsearviointia ja vertaisarviointia(20%).
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Saavuttaa kohteena olevat tulokset, mutta tarvitsee työskentelyssään runsaasti tukea. Oppimisprosessi on katkonainen ja syntyneet tuotokset niukkoja ja heikosti perusteltuja. Työskentelee tiimissä seurailijana.
Käyttää keskeisiä/yksittäisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä osoittaa perehtyneensä tietoperustaan. Toimii turvallisesti, joskin toiminta usein kaavamaista/kokeilevaa/hapuilevaa/omalähtöistä. Noudattaa sääntöjä ja ohjeita sekä perustelee toimintaansa annetuilla ohjeilla. Toimii ohjattuna asianmukaisesti. Käyttää opittuja tekniikoita ja malleja. Ottaa toiminnassaan asiakkaat huomioon. Toimii ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Työskentely moitteetonta ja saavuttaa toiminnallaan asetetut tavoitteet. Tuotokset tavanomaisia, osin ohuesti perusteltuja. Hallinnoi omaa oppimisprosessiaan, hoitaa sovitusti tehtävänsä tiimissä. Perustelee, vertailee, analysoi toimintaansa yleisillä ohjeilla. Selviytyy itsenäisesti erilaisissa tehtävissä kulloisessakin toimintaympäristössä. Soveltaa monipuolisesti opittuja tekniikoita ja malleja.Toimii ammatillisesti asiakastilanteissa. Toimii ryhmässä tavoitesuhteisesti. Perustelee toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Työskentelee innovatiivisesti, kriittisesti ja tuottavasti suhteessa osaamisen kehittämisen kriteereihin. Hallitsee moitteettomasti omaa oppimisprosessiaan tiimissä. Käyttää asiantuntevasti ja systemaattisesti ammattikäsitteitä. Perustelee toimintaa tutkitun tiedon avulla. Toiminta on joustavaa, järjestelmällistä, kehittämispainotteista, luovaa ja aktiivista. Valitsee toimintaan soveltuvia tekniikoita, malleja ja perustelee valintansa. Toimii asiakaslähtöisesti ja tilanteenmukaisesti. Edistää ryhmän toimintaa. Kriittisesti soveltaa ammattieettisiä periaatteita toiminnassaan
Lisätiedot
Toteutetaan yhteistyössä 3AMKin kanssa (ks. 3amk.fi)
Ajoitus
16.05.2022 - 25.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Opettaja
- Henry Lybäck
- Anikó Lehtinen
Vastuuopettaja
Anikó Lehtinen
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
- esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
- hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
- ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta
Toteutustapa
Opintokurssi toteutetaan 16.5.-17.5.& 23.5.-25.5 lopussa.
Opintojakso toteutetaan pääosin lähitapaamisina. Kontaktiopetuksen aikataulu ja sisältö tulee Canvas-työtilaan. Opintojaksolla osoitetaan osaamisen kehittyminen annettujen tehtävien ja projektien avulla. Tehtävät ja opintoaineistot linkkeineen ja tehtävien palautuskansiot ovat Canvas-työtilassa.
Aika ja paikka
Opetuspäivät:. 16.5.-17.5.& 23.5.-25.5 pääsääntöisesti klo 9-16.
Lähitapaamiset toteutetaan Leppävaaran, Metropolian tai Haagan kampuksella lehtoreiden ja työelämä-vierailijoiden sekä asiantuntijoiden avulla. Myös vierailuja lähiluontoon sekä elinkeinotuottajille, kuten panimolle.
Tuntien sisältö: Villiyrttien perustieto, villiyrttien keräys ja tunnistus, villiyrttien hyöty markkinoinnissa, villiyrttien tuotekehitys, villiyrtit juomissa, kokkaus villiyrteillä.
Opintojaksolla toteutetaan ryhmätyönä oma villiyrtteihin liittyvä konseptitehtävä, johon liittyy sekä juoma- että ruokatuotekehitystä.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaali ja kirjallisuus julkaistaan Canvas-työtilassa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintoaksolla ei ole pääsääntöisesti valinnaisia suoritustapoja.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Keruuagentuuri
BarLaurea
Asiantuntijat
3 AMK
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Osallistuminen intensiiviopintojaksoon aktiivisesti.
Opetuspäivät:. ¨16.5.,17.5, 23.5.,24.5. ja 25.5. pääsääntöisesti klo 9-16.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 133,5 tuntia.
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen tällä 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 133,5 tuntia.
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakson keskeistä sisältöä on, että opiskelija osaa
•Tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
•Esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
• Osata hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
• Ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta
Lisätietoja opiskelijoille
Intensiiviviikon ohjelma: (opetuspäivät pääsääntöisesti klo 9-16)
ma 16.5. Klo 9-11.30 Teoriaa ja lainsäädäntö (jokamiehen oikeudet ja uuselintarvike)
Klo 11.30-12.30 lounas
Klo 12.30-13.30 tehtävänanto ja ryhmäytyminen
Klo 13.30-16 villiyrttien keräys ja tunnistus
Laurea
L&K/Tuomas Lilleberg
ti 17.5. Klo 9-10.00 Vililiyrttien säilöntä kuivaamalla
10-11 Aistinvaraisen työn teoria ja esittely
Klo 11.00-12.00 Lounas
Klo 12.00-14.00 ryhmä 1 kaupallinen luento ja ryhmä 2 Profiilien luominen eri pestoille (Kuusenkerkkäpesto, nokkospesto ja ”tavallinen” pesto)
Klo 14.00-16.00 ryhmä 2 kaupallinen luento ja ryhmä 1 Profiilien luominen eri pestoille
Metropolia ja Laurea
ma 23.5. Klo 9-11:30 ryhmä 1 demo, inspiraatio ja kokkaamista, ryhmä 2 juomasiirappien jne teko, juomateoria.
Klo 11.30-12.30 lounas/tauko
Klo 12:30-16.30): 30 ryhmä 2 demo, inspiraatio ja kokkaamista, ryhmä 1 juomasiirappien jne teko, juomateoria.
Metropolia
Ruokien valmistusta villiyrttikokin johdolla ja cocktailpohjien valmistus Laurean johdolla.
ti 24.5. Klo 9-11.30 Oluen ja kombutchan valmistus, juomateoria
Klo 11.30-12.30 Lounas
Klo 12.30-16.00 Oluen valmistus jatkuu, cocktail- ja virvoitusjuomavalmistus
Metropolia, Laurea
ke 25.5. Klo 9-12 Opiskelijaryhmien omien tuotteiden loppuesitykset. Metropolia, tarvittaessa etänä, mukana Laurea ja HH
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioinnissa käytetään amk-tutkintosaamisen opiskelijan arviointikehikkoa, vaativuustaso 1. Opintojakson tehtävä arvioidaan numeerisesti tai hyväksytty/hylätty. Opintojaksolla käytetään myös itsearviointia
1. Villiyrttitiedon perusteet ja yrttien tunnistus -tehtävä (yksilötehtävä): arviointi hyv/hyl (H/0)(20%)
2. Projekti: Villiyrttien käyttö tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa -projekti (tiimitehtävä): arviointi T1 - K5 (60 %)
Opintojaksolla käytetään myös itsearviointia ja vertaisarviointia(20%).
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Saavuttaa kohteena olevat tulokset, mutta tarvitsee työskentelyssään runsaasti tukea. Oppimisprosessi on katkonainen ja syntyneet tuotokset niukkoja ja heikosti perusteltuja. Työskentelee tiimissä seurailijana.
Käyttää keskeisiä/yksittäisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä osoittaa perehtyneensä tietoperustaan. Toimii turvallisesti, joskin toiminta usein kaavamaista/kokeilevaa/hapuilevaa/omalähtöistä. Noudattaa sääntöjä ja ohjeita sekä perustelee toimintaansa annetuilla ohjeilla. Toimii ohjattuna asianmukaisesti. Käyttää opittuja tekniikoita ja malleja. Ottaa toiminnassaan asiakkaat huomioon. Toimii ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Työskentely moitteetonta ja saavuttaa toiminnallaan asetetut tavoitteet. Tuotokset tavanomaisia, osin ohuesti perusteltuja. Hallinnoi omaa oppimisprosessiaan, hoitaa sovitusti tehtävänsä tiimissä. Perustelee, vertailee, analysoi toimintaansa yleisillä ohjeilla. Selviytyy itsenäisesti erilaisissa tehtävissä kulloisessakin toimintaympäristössä. Soveltaa monipuolisesti opittuja tekniikoita ja malleja.Toimii ammatillisesti asiakastilanteissa. Toimii ryhmässä tavoitesuhteisesti. Perustelee toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Työskentelee innovatiivisesti, kriittisesti ja tuottavasti suhteessa osaamisen kehittämisen kriteereihin. Hallitsee moitteettomasti omaa oppimisprosessiaan tiimissä. Käyttää asiantuntevasti ja systemaattisesti ammattikäsitteitä. Perustelee toimintaa tutkitun tiedon avulla. Toiminta on joustavaa, järjestelmällistä, kehittämispainotteista, luovaa ja aktiivista. Valitsee toimintaan soveltuvia tekniikoita, malleja ja perustelee valintansa. Toimii asiakaslähtöisesti ja tilanteenmukaisesti. Edistää ryhmän toimintaa. Kriittisesti soveltaa ammattieettisiä periaatteita toiminnassaan
Lisätiedot
Toteutetaan yhteistyössä 3AMKin kanssa (ks. 3amk.fi)