Siirry suoraan sisältöön

Villiyrttien käyttö elämystaloudessa (5 op)

Toteutuksen tunnus: TO00BN16-3006

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

06.05.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Palveluyksikkö, Leppävaara

Toimipiste

Laurea Leppävaara

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat

Opettaja

  • Henry Lybäck
  • Anikó Lehtinen

Vastuuopettaja

Anikó Lehtinen

Ryhmät

  • TOP223SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S23, Palvelualat

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
- esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
- hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
- ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta

Toteutustapa

Opintokurssi toteutetaan tiivisopintojaksona toukokuussa.
Opintojakso toteutetaan pääosin lähitapaamisina. Kontaktiopetuksen aikataulu ja sisältö tulee Canvas-työtilaan. Opintojaksolla osoitetaan osaamisen kehittyminen annettujen tehtävien ja projektien avulla. Tehtävät ja opintoaineistot linkkeineen ja tehtävien palautuskansiot ovat Canvas-työtilassa.

Aika ja paikka

Opetuspäivät:. toukokuussa, pääsääntöisesti klo 9-16.

Lähitapaamiset toteutetaan Leppävaaran, Metropolian tai Haagan kampuksella lehtoreiden ja työelämä-vierailijoiden sekä asiantuntijoiden avulla. Myös vierailuja lähiluontoon sekä elinkeinotuottajille, kuten panimolle.
Tuntien sisältö: Villiyrttien perustieto, villiyrttien keräys ja tunnistus, villiyrttien hyöty markkinoinnissa, villiyrttien tuotekehitys, villiyrtit juomissa, kokkaus villiyrteillä, oluen, kombuchan, maustetun tisleen ja cocktailien tekoa villiyrteillä, aistinvarainen arviointi, villiyrttien säilöntä ja käsittely.

Opintojaksolla toteutetaan ryhmätyönä oma villiyrtteihin liittyvä konseptitehtävä, johon liittyy sekä juoma- että ruokatuotekehitystä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali ja kirjallisuus julkaistaan Canvas-työtilassa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintoaksolla ei ole pääsääntöisesti valinnaisia suoritustapoja.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Keruuagentuuri
BarLaurea
Asiantuntijat
3 AMK

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Osallistuminen intensiiviopintojaksoon aktiivisesti.
Opetuspäivät:. toukokuussa, pääsääntöisesti klo 9-16.
Ilmoittautuminen vain 3amk.fi sivujen kautta!

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yhteensä 133,5 tuntia.
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen tällä 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 133,5 tuntia.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojakson keskeistä sisältöä on, että opiskelija osaa
•Tunnistaa villiyrtit ja soveltaa niiden käyttöön liittyvää tietoa
•Esitellä erilaisia villiyrttien kaupallisia käyttömalleja elintarvike -ja elämystaloudessa
• Osata hyödyntää markkinointia villiyrttien ja niistä tehtyjen tuotteiden hyväksi osana erilaisia konsepteja
• Ideoida, suunnitella ja kehittää villiyrttien käyttöä tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa osana elämystaloutta

Lisätietoja opiskelijoille

Intensiiviviikon ohjelma: (opetuspäivät pääsääntöisesti klo 9-16):

Teoriaa ja lainsäädäntö (jokamiehen oikeudet ja uuselintarvike), keräys ja tunnistus

Vililiyrttien säilöntä kuivaamalla, oluenteko, kombucha, markkinointi

Villiyrttien keräys, ruokien valmistusta villiyrttikokin johdolla

Villiyrttien keräys, cocktailit, säilöntä, viinat

Opiskelijaryhmien omien tuotteiden loppuesitykset.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnissa käytetään amk-tutkintosaamisen opiskelijan arviointikehikkoa, vaativuustaso 1. Opintojakson tehtävä arvioidaan numeerisesti tai hyväksytty/hylätty. Opintojaksolla käytetään myös itsearviointia

1. Villiyrttitiedon perusteet ja yrttien tunnistus -tehtävä (yksilötehtävä): arviointi hyv/hyl (H/0)(20%)
2. Projekti: Villiyrttien käyttö tietyssä ravintola/juoma/elintarvikekonseptissa -projekti (tiimitehtävä): arviointi T1 - K5 (60 %)
Opintojaksolla käytetään myös itsearviointia ja vertaisarviointia(20%).

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Saavuttaa kohteena olevat tulokset, mutta tarvitsee työskentelyssään runsaasti tukea. Oppimisprosessi on katkonainen ja syntyneet tuotokset niukkoja ja heikosti perusteltuja. Työskentelee tiimissä seurailijana.
Käyttää keskeisiä/yksittäisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä osoittaa perehtyneensä tietoperustaan. Toimii turvallisesti, joskin toiminta usein kaavamaista/kokeilevaa/hapuilevaa/omalähtöistä. Noudattaa sääntöjä ja ohjeita sekä perustelee toimintaansa annetuilla ohjeilla. Toimii ohjattuna asianmukaisesti. Käyttää opittuja tekniikoita ja malleja. Ottaa toiminnassaan asiakkaat huomioon. Toimii ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Työskentely moitteetonta ja saavuttaa toiminnallaan asetetut tavoitteet. Tuotokset tavanomaisia, osin ohuesti perusteltuja. Hallinnoi omaa oppimisprosessiaan, hoitaa sovitusti tehtävänsä tiimissä. Perustelee, vertailee, analysoi toimintaansa yleisillä ohjeilla. Selviytyy itsenäisesti erilaisissa tehtävissä kulloisessakin toimintaympäristössä. Soveltaa monipuolisesti opittuja tekniikoita ja malleja.Toimii ammatillisesti asiakastilanteissa. Toimii ryhmässä tavoitesuhteisesti. Perustelee toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Työskentelee innovatiivisesti, kriittisesti ja tuottavasti suhteessa osaamisen kehittämisen kriteereihin. Hallitsee moitteettomasti omaa oppimisprosessiaan tiimissä. Käyttää asiantuntevasti ja systemaattisesti ammattikäsitteitä. Perustelee toimintaa tutkitun tiedon avulla. Toiminta on joustavaa, järjestelmällistä, kehittämispainotteista, luovaa ja aktiivista. Valitsee toimintaan soveltuvia tekniikoita, malleja ja perustelee valintansa. Toimii asiakaslähtöisesti ja tilanteenmukaisesti. Edistää ryhmän toimintaa. Kriittisesti soveltaa ammattieettisiä periaatteita toiminnassaan

Lisätiedot

Toteutetaan yhteistyössä 3AMKin kanssa (ks. 3amk.fi)