Yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan perusteetLaajuus (10 op)
Opinnon tunnus: HT00BN79
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).
Ilmoittautumisaika
20.05.2024 - 26.05.2024
Ajoitus
28.08.2024 - 28.11.2024
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
8 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Ilona Frisk
- Hanna Iisakkila Rojas
Vastuuopettaja
Ilona Frisk
Ryhmät
-
HTA224SAMTurvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, monimuotototeutus, S24, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Toteutustapa
Tämä opinto on monimuototeutus. Opintoon sisältyy kontaktiopetusta kampuksella ja verkossa (Zoom).
Opinto suoritetaan osittain itsenäisesti tehtäväpalautusten aikataulu huomioiden / määräaikaan mennessä. Itsenäisesti opiskeltavan osuuden lisäksi opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta verkossa. Verkko-opetuskertojen tallenteet ovat katsottavissa jälkikäteen Canvasissa. Kontaktiopetusta kampuksella ei tallenneta. Opinnossa on ryhmätyöskentelyä. Teoriaosuuden itsenäisistä tehtävistä ei anneta henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta: palautteenanto perustuu tehtävien oikeellisuuden tarkistamiseen sekä mallivastausten jakamiseen tehtävän palautuksen jälkeen.
Soveltavan osuuden ryhmätehtävistä annetaan palautetta opettajan toimesta sekä voidaan hyödyntää työelämä- ja vertaispalautteenantoa.
Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö. Lisäksi käytössä on Teams-kanava, jonka kautta yhteydenpito toteutetaan yhteydenpito opiskelijoiden, ohjaajien ja työelämäkumppanin välillä.
Aika ja paikka
Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opintojaksolle ei tarvitse erikseen varata materiaalia etukäteen. Kaikki materiaalit ovat saatavissa Laurean kirjaston kautta tai vapaasti verkossa.
Suositeltavia materiaaleja ovat mm.:
Elinkeinoelämän yritysturvallisuusmalli 2016 (https://ek.fi/mita-teemme/tyoelama/yritysturvallisuus/)
Flink, A-L; Reiman, T. & Hiltunen, M. 2007. Heikoin lenkki? Riskienhallinnan inhimilliset tekijät. Helsinki: Edita. Kirja on saatavissa Laurean kirjastosta.
Vaihtoehtoisesti Lindroos, P. Päätöksentekoon liittyvät inhimilliset tekijät, Pro Gradu. (https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/80966/gradu03828.pdf?sequence=1)
SFS-ISO 31000:2018. Riskienhallinta. Ohjeet.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tutkintosäännön (2024) mukaan "opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu.
Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa." Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.
Osaamisen hankkimiseksi voit arvioida myös työn opinnollistamisen mahdollisuutta. Lue lisää opinnollistamisesta opiskelijaintrasta.
Opinnon teoriaosuus on samansisältöinen kuin opinto TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet. Mikäli opiskelija on aiemmin suorittanut tämän opinnon, sillä voidaan korvata tästä opinnosta 5 opintopisteen laajuinen teoriaosuus. Opiskelijan tulee olla tästä korvaamisesta yhteydessä opintojakson opettajiin opintojakson aloituksen yhteydessä.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opintoon sisältyy aito työelämäprojekti, jolla harjoitellaan sekä mitataan opinnon teoriaosuuden soveltamista. Projektin toimeksiantajana toimii Laurean avainkumppani.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa seuraavalla tavalla:
Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija.
Ensimmäinen kontaktikerta on 28.8.2024.
Lisäksi erittäin suositeltavaa on osallistua projektitöiden purkuseminaariin 28.11.2024.
Tehtävien määräpäivät on erikseen määritelty kunkin tehtävän yhteydessä. Kaikki opintojakson tehtävät ja projektin raportointi on oltava palautettuna 28.11.2024.
Uusinnat:
1. uusinta: Tehtävät palautettuna 12.12.2024
2. uusinta: Tehtävät palautettuna 31.12.2024
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Opinnon teoriaosuuden 5op ajankäyttöön on suunniteltu 135 tuntia. Tämä sisältää osuuden itseopiskelun tehtävineen.
Opinnon projektiosuuteen 5op sisältyy 11 tuntia kontaktiopetusta sekä 2 tuntia ohjausta. Projektityöskentelyyn on varattu 124 tuntia. Tämän ajan käytöstä kukin projektiryhmä voi sopia keskenään.
Sisältö ja sen jaksotus
Jaksolla opiskellaan
- riskienarviointimenelmiä (Potentiaalisten ongelmien analysointi POA, Mitä jos, Tapahtumapuuanalyysi ja Vikapuuanalyysi) sekä teorian että käytäntöön soveltamisen kautta.
- inhimillisten tekijöiden vaikutusta toimintaan ja riskienarviointiin
- turvallisuusalan lainsäädäntöä
- arvoja ja etiikkaa
Kehittämisprojektissa sovelletaan jaksolla opiskeltuja asioita käytäntöön ja kehitetään työelämäkohteen turvallisuutta. Teorian opiskelu ja projekti limittyvät niin, että projektissa hyödynnetään teorian opiskelussa hankittua osaamista.
Lisätietoja opiskelijoille
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Osallistumisen edellytyksenä on aina, että opetussuunnitelman mukaiset mahdolliset osaamisedeltävyydet (edeltävä opinto tai vastaava osaaminen) täyttyvät. Opiskelija vastaa itse edeltävyysehtojen huomioimisesta.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen arviointi kohdistuu tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Tutkintosääntö 2024).
Opinnon osaamistavoitteiden mukainen osaaminen arvioidaan teoriaosuuden testien sekä soveltavan osuuden projektin raportoinnin sekä esittelyn perusteella. Arviointiin osallistuvat opettajat, opiskelijat ja työelämäkumppani (projektin toimeksiantaja).
Teoriaosuus on itsenäisesti tehtävä ja sen arvosana määräytyy automaattisesti tehtävistä saatavien pisteiden perusteella. Tämän osuus on 50 % opinnon kokonaisarvosanasta. Toinen 50 % muodostuu ryhmätyönä tehtävän projektin arvioinnista. Opettajien tekemän arvioinnin lisäksi soveltavan osuuden arvioinnissa huomioidaan vertais- ja itsearviointi sekä työelämän palaute.
Hylätyn suorituksen voi uusia kahdesti. Uusintapäivät on ilmoitettu tässä toteutussuunnitelmassa, kohdassa tärkeät päivämäärät.
Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaativuustason I mukaisia kriteereitä, jotka on kuvattu alla.
Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi:
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida
Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa
- toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa
- ottaa vastaan ohjausta
Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus:
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä
”Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Mikäli opiskelija ei suorituksensa täydentämismahdollisuudesta huolimatta saa hyväksyttyä arviointia, hänen tulee suorittaa opintojakso uudelleen opettajan kanssa sovitulla tavalla.” (Tutkintosääntö 2024.)
Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Plagioinnin tarkistuksen käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).
Ilmoittautumisaika
20.05.2024 - 26.05.2024
Ajoitus
21.08.2024 - 20.12.2024
Opintopistemäärä
10 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Juha Putkonen
- Vilma Medici
- Veli Sulkava
Vastuuopettaja
Vilma Medici
Ryhmät
-
HTA224SNTurvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, päivätoteutus, S24, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Toteutustapa
Lähi- ja virtuaaliopetusta sekä omatoimista opiskelua ja aiheisiin liittyviä yksilö- ja pienryhmätehtäviä. Jaksolla hankittua teoriaosaamista sovelletaan ryhmissä toteutettavalla turvallisuudenkehittämisprojektilla.
Oppimisalustana toimii Canvas ja kaikki viestintä tapahtuu sen kautta.
Aika ja paikka
Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.
Aikataulu löytyy kootusti myös opintojakson Canvas-työtilasta, joka julkaistaan 21.8.2024. Opintojakson ensimmäinen lähiopetuskerta on Leppävaaran kampuksella 28.8.2024 klo 12:45-15:15.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Materiaalit Canvasissa
Elinkeinoelämän yritysturvallisuusmalli 2016 (https://ek.fi/mita-teemme/tyoelama/yritysturvallisuus/)
Flink, A-L; Reiman, T. & Hiltunen, M. 2007. Heikoin lenkki? Riskienhallinnan inhimilliset tekijät. Helsinki: Edita. Kirja on saatavissa Laurean kirjastosta. Vaihtehtoisesti Lindroos, P. Päätöksentekoon liittyvät inhimilliset tekijät, Pro Gradu. (https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/80966/gradu03828.pdf?sequence=1)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön (2024) mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa tehtävään nimetty lehtori. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu." Katso lisätietoa opiskelijaintrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Osaamisen-n%C3%A4ytt%C3%B6-tradenomi-amk-koulutuksissa(1).aspx.
Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. Katso lisätietoa opiskelijaintrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Ty%C3%B6n-opinnollistaminen-(TOPI).aspx.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Turvallisuudenkehittämisprojekti tehdään yhteisesti tarjottuun tai ryhmän itse hankkimaan työelämäkohteeseen (tarkentuu toteutuksen alkaessa)
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Opintojakson ensimmäinen lähiopetuskerta on 28.8.2024. Muut tärkeät päivämäärät löydät lukkarikoneesta tai Canvas-työtilasta 21.8.2024 alkaen.
Lainaus tutkintosäännön 19 §:
“Opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle
opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla
opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen
alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa
toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon
toteutussuunnitelmassa.
Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan
opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan
toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan
opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen
opiskelija.”
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Luennot,pienryhmätehtävien ja projektien esitykset, tentti 45 h
Pienryhmätehtävät ja projektityöskentely 100 h
Itsenäinen opiskelu 125h
Yhteensä 270 h /opiskelija
Sisältö ja sen jaksotus
Yritysturvallisuuden viitekehyksenä toimii Elinkeinoelämän Yritysturvallisuusmalli EK 2016.
Jaksolla opiskellaan mm.
- riskienarviointimenelmiä (Potentiaalisten ongelmien analysointi POA, Mitä jos, Tapahtumapuu analyysi ja Vikapuuanalyysi) sekä teorian että käytäntöön soveltamisen kautta.
- inhimillisten tekijöiden vaikutusta toimintaan ja riskienarviointiin
- turvallisuusalan lainsäädäntöä
- arvoja ja etiikkaa
Turvallisuudenkehittämisprojektissa sovelletaan jaksolla opiskeltuja asioita käytäntöön ja kehitetään työelämäkohteen turvallisuutta ja opetellaan projektityöskentelyä (projektin suunnittelu, projektin raportointi sekä projektin tulosten esittely). Teorian opiskelu ja projekti limittyvät niin, että projektissa hyödynnetään teorian opiskelussa hankittua osaamista.
Lisätietoja opiskelijoille
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitettavaan arviointikriteeristöön (Laurean tutkintosääntö).
Jaksolla noudatetaan pisteperustaista arviointia.
Jakson tentti on suoritettava hyväksytysti, sekä jakson tehtävät ja projekti on palautettava. Kukin jakson tehtävä arvioidaan omana kokonaisuutena arviointikriteerejä noudattaen. Tehtävät ja tentti, sekä projekti kerryttävät pisteitä, joiden perusteella jakson arvosana muodostuu.
Opinnon kokonaisarvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaativuustason I mukaisia kriteereitä, jotka on kuvattu alla.
Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi:
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida
Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa
- toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa
- ottaa vastaan ohjausta
Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus:
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä
”Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Mikäli opiskelija ei suorituksensa täydentämismahdollisuudesta huolimatta saa hyväksyttyä arviointia, hänen tulee suorittaa opintojakso uudelleen opettajan kanssa sovitulla tavalla.” (Tutkintosääntö 2024.)
Hylätty (0)
HYL: 0-99
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1: 100- alle 120 p
2: 120- alle 140 p
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3: 140- alle 160 p
4: 160- alle 180 p
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: 180-200 p
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).
Ilmoittautumisaika
20.05.2024 - 26.05.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
7 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
30 % Lähiopetus, 70 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Englanti
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Degree Programme in Safety, Security and Risk Management (HRA), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Anja Aatsinki
- Kaci Bourdache
Vastuuopettaja
Kaci Bourdache
Ryhmät
-
HRA224SADegree Programme in Safety, Security and Risk Management, blended learning, S24, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Toteutustapa
Lectures
Workshops
Online learning
Student project in teams
Aika ja paikka
See Pakki calendar for contact session dates and location.
Study unit begins 29.8. at 12.30. Presence (or notification of absence of that day) required for accepting place in study unit.
Study unit ends in December.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
ISO31000:2018 (available in LibGuides)
IEC31010:2019 (available in LibGuides)
In addition, contact session materials will be shared as well as other study materials related to legislation.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Recognition of prior learning via demonstration of competence
Work-based learning
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Study unit begins 29.8. at 12.30. Presence (or notification of absence of that day) required for accepting place in study unit.
Other dates are in Pakki and details of study unit will be explained on first contact session as well as Canvas.
Kansainvälisyys toteutuksella
Study unit is suitable for Finnish, foreign and exchange students
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Active participation in contact sessions is highly recommended.
Study unit also requires active independent studying of materials and subject matters given.
Total number of hours based on CR given is 270; this means approximately 19 hours of work every week, contact sessions etc. included.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
The evaluation of competence is based on the descriptions of objectives in the curricula and the evaluation criteria provided in the study unit’s implementation plan” (Laurea degree regulations).
Evaluation is based on:
- Team project, evaluated 1-5, forms 50% of final grade
- Individual exam, evaluated 1-5, forms 50% of final grade
In this study unit the assessing of the competences will be done by using the criteria set for requirement level I.
Students who have failed assignments or examinations required for passing a study unit must supplement or retake their study attainment in a manner and schedule defined by the teacher of the study unit. (Laurea degree regulations.)
All staff and students of Laurea are expected to adhere to good scientific practices, which includes appropriate referencing. Familiarise yourself with the practices and, if needed, ask for more information.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
PROFESSIONAL KNOWLEDGE BASIS, INFORMATION SEARCHING AND REPORTING
To achieve grade 1 -2 student must be able to
- use essential professional concepts when explaining various work practices and situations
- search for information in different sources
- report.
PROFESSIONAL PRACTICE AND WORKPLACE DEVELOPMENT
To achieve grade 1-2 student must be able to
- work under guidance using the skills and methods learned
- interact with customers and/or co-operation partners
- receive guidance.
TEAMWORK SKILLS, LEADERSHIP AND RESPONSIBILITY
To achieve grade 1-2 student must be able to
- work as a member of a team
- plan the progress of his/her work and use of time under guidance
- work safely and in accordance with the professional code of conduct
- follow the provided instructions and rules
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
PROFESSIONAL KNOWLEDGE BASIS, INFORMATION SEARCHING AND REPORTING
To achieve grade 3-4 student must be able to
- use professional concepts in a consistent manner when explaining various work practices and situations
- gather information and use his/her knowledge basis
- report in the agreed manner.
PROFESSIONAL PRACTICE AND WORKPLACE DEVELOPMENT
To achieve grade 3-4 student must be able to
- work using the skills and methods learned
- engage in professional interaction with customers and/or co-operation partners and identify their needs
- take part in guidance and utilise it
TEAMWORK SKILLS, LEADERSHIP AND RESPONSIBILITY
To achieve grade 3 student must be able to
- engage in goal-oriented work in a team
- plan and manage the progress of his/her work and use of time
- detect safety-related risks
- justify this/her actions in accordance with the professional code of conduct.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
PROFESSIONAL KNOWLEDGE BASIS, INFORMATION SEARCHING AND REPORTING
To achieve grade 5 student must be able to
- use professional concepts extensively
- compare and choose
- relevant information
- report and communicate in a professional manner.
PROFESSIONAL PRACTICE AND WORKPLACE DEVELOPMENT
To achieve grade 5 student must be able to
- work independently, using the skills and methods learned
- take responsibility for interaction with customers and/or co-operation partners and for responding to their needs
- anticipate his/her need for guidance
TEAMWORK SKILLS, LEADERSHIP AND RESPONSIBILITY
To achieve grade 5 student must be able to
- promote the team’s work and team spirit
- manage his/her time appropriately, completing the agreed tasks at the required quality level
- work responsibly, applying the skills and methods learned
- plan and evaluate their work, taking safety and/or ethical aspects into consideration
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 03.12.2023
Ajoitus
01.01.2024 - 31.07.2024
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
8 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Timo Ryynänen
- Juha Putkonen
Vastuuopettaja
Timo Ryynänen
Ryhmät
-
HTA224KATurvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, monimuotototeutus, K24, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Toteutustapa
Opintojakso koostuu kahdesta osasta, jotka ovat teoriaosuus (5 op) ja projektiosuus (5 op). Jakso toteutetaan lähi- ja virtuaaliopetuksena, sekä omatoimisena opiskeluna ja aiheisiin liittyvinä yksilö- ja pienryhmätehtävinä. Teoriaosuus opiskellaan omatoimisesti ajasta ja paikasta riippumatta.
Jaksolla hankittua teoriaosaamista sovelletaan projektityöskentelyssä. Projektiosuus opiskellaan ja toteutetaan pienryhmissä. Se koostuu luennoista ja ohjaustapaamisista, sekä ryhmän toteuttamasta turvallisuuden kehittämisprojektista.
Oppimisalustana toimii Canvas ja kaikki viestintä tapahtuu sen kautta.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Materiaalit Canvasissa
Elinkeinoelämän yritysturvallisuusmalli 2016 (https://ek.fi/mita-teemme/tyoelama/yritysturvallisuus/)
Flink, A-L; Reiman, T. & Hiltunen, M. 2007. Heikoin lenkki? Riskienhallinnan inhimilliset tekijät. Helsinki: Edita. Kirja on saatavissa Laurean kirjastosta. Vaihtehtoisesti Lindroos, P. Päätöksentekoon liittyvät inhimilliset tekijät, Pro Gradu. (https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/80966/gradu03828.pdf?sequence=1)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijalla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa moduulista tai opintojaksosta vastaava opettaja tai muu korkeakouluyksikön johtajan nimeämä henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa Intrasta.
Mikäli haluat osoittaa osaamisesi näytöllä, ilmoittautu opintojaksolle, ole yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan ennen opintojakson alkua ja toimita hänelle osaamisanalyysisi.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Turvallisuudenkehittämisprojekti tehdään ryhmän itse hankkimaan työelämäkohteeseen.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla 12.1.2024 klo 09 alkaen läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan, hänen tulee olla etukäteen yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi.
Kaikki jakson tehtävät on suoritettava määritellyn aikataulun mukaisesti (myöhästyneitä palautuksia ei huomioida). Teoriaosuus opiskellaan omatoimisesti ja sen tehtävien ja tentin määräaika on 29.2.2024. Projektiosuuden tehttävien aikataulu on:
- projektisopimus 21.1.2024
- projektin riskienarviointi 18.2.2024
- projektisuunnitelma 3.3.2024
- projektiraportti 5.5.2024
- projektin esitykset (video ja pitch) 12.5.2024.
Tarkemmat tiedot aikataulusta löytyvät myös opintojakson työtilasta Canvasista. Lähiopetusta ja ohjausta on tarjolla jakson kalenteriin merkittyinä aikoina. Lisäksi projektiin liittyen sovitaan pienryhmien kanssa erikseen ohjausaikoja.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot,pienryhmätehtävien ja projektien esitykset, tentti 45 h
Pienryhmätehtävät ja projektityöskentely 100 h
Itsenäinen opiskelu 125h
Yhteensä 270 h /opiskelija
Sisältö ja sen jaksotus
Yritysturvallisuuden viitekehyksenä toimii Elinkeinoelämän Yritysturvallisuusmalli EK 2016.
Jaksolla opiskellaan
- riskienarviointimenelmiä (Potentiaalisten ongelmien analysointi POA, Mitä jos, Tapahtumapuu analyysi ja Vikapuuanalyysi) sekä teorian että käytäntöön soveltamisen kautta.
- inhimillisten tekijöiden vaikutusta toimintaan ja riskienarviointiin
- turvallisuusalan lainsäädäntöä
- arvioja ja etiikkaa
Turvallisuudenkehitäämisprojektissa sovelletaan jaksolla opiskeltuja asioita käytäntöön ja kehitetään työelämäkohteen turvallisuutta ja opetellaan projektityöskentelyä (projektin suunnittelu, projektin raportointi sekä projektin tulosten esittely). Teorian opiskelu ja projekti limittyvät niin, että projektissa hyödynnetään teorian opiskelussa hankittua osaamista..
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla (12.1.2024) läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019). ”
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Tällä opintojaksolla arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä.
AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida.
Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)
Opintojaksolla noudatetaan pisteperustaista arviointia. Teoriaosuuden moduulien tehtävät ja tentti on suoritettava, sekä projektiiin liittyvät tehtävät on palautettava. Kukin opintojakson tehtävä arvioidaan omana kokonaisuutena arviointikriteerejä noudattaen. Teoriaosuuden tehtävät ja tentti, sekä projekti kerryttävät pisteitä, joiden perusteella opintojakson arvosana muodostuu. Canvas-työtilassa kuvataan tarkemmin kustakin tehtävästä saatava pistemäärä.
Opintojakson loppuarvosana perustuu kaikista jakson tehtävistä hankittuihin pisteisiin. Maksimipistemäärä jaksolta on 200 pistettä ja jakson läpäistäkseen on saatava vähintään puolet siitä , eli 100 pistettä. Arvosana määräytyy seuraavasti:
0- alle 100 p = hylätty
100- alle 120 p = 1
120- alle 140 p = 2
140- alle 160 p = 3
160- alle 180 p = 4
180- 200 p = 5
Maksimipisteet eri osioilla ovat
Teoriaosuuden tehtävät 70 p
Tentti 30 p
Projektiosuuden tehtävät 100 p
Hylätty (0)
alle 100 p tai osa tehtävistä tekemättä
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1: 100- alle 120 p
2: 120- alle 140 p
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3: 140- alle 160 p
4: 160- alle 180 p
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: 180-200 p
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).
Ilmoittautumisaika
22.05.2023 - 28.05.2023
Ajoitus
01.08.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
10 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Timo Ryynänen
- Timo Savolainen
- Veli Sulkava
Vastuuopettaja
Timo Ryynänen
Ryhmät
-
HTA223SNTurvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, päivätoteutus, S23, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Toteutustapa
Lähi- ja virtuaaliopetusta sekä omatoimista opiskelua ja aiheisiin liittyviä yksilö- ja pienryhmätehtäviä. Jaksolla hankittua teoriaosaamista sovelletaan ryhmissä toteutettavalla turvallisuudenkehittämisprojektilla.
Oppimisalustana toimii Canvas ja kaikki viestintä tapahtuu sen kautta.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Materiaalit Canvasissa
Elinkeinoelämän yritysturvallisuusmalli 2016 (https://ek.fi/mita-teemme/tyoelama/yritysturvallisuus/)
Flink, A-L; Reiman, T. & Hiltunen, M. 2007. Heikoin lenkki? Riskienhallinnan inhimilliset tekijät. Helsinki: Edita. Kirja on saatavissa Laurean kirjastosta. Vaihtehtoisesti Lindroos, P. Päätöksentekoon liittyvät inhimilliset tekijät, Pro Gradu. (https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/80966/gradu03828.pdf?sequence=1)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijalla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa moduulista tai opintojaksosta vastaava opettaja tai muu korkeakouluyksikön johtajan nimeämä henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa Opiskelijaintrasta.
Mikäli haluat osoittaa osaamisesi näytöllä, ilmoittaudu opintojaksolle, ole yhteydessä jakson vastuuopettajaan ennen jakson alku ja toimita hänelle osaamisanalyysisi.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Turvallisuudenkehittämisprojekti tehdään yhteisesti tarjottuun tai ryhmän itse hankkimaan työelämäkohteeseen (tarkentuu toteutuksen alkaessa)
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Opintojakson aloitusluento on 29.8.2023 klo 09.15 alkaen. Opetusta on tämän jälkeen kerran viikossa siten, että viimeinen lähikerta on 5.12.2023.
Kaikki jakson tehtävät on tehtävä määritellyn aikataulun mukaisesti (myöhästyneitä palautuksia ei huomioida). Hylätty tentti on mahdollista uusia 2 kertaa toteutuksen aikana (tentistä poissaolo lasketaan yhdeksi yhdeksi suoritukseksi).Tarkemmat tiedot aikataulusta löytyvät jakson työtilasta. Lähiopetusta ja ohjausta on tarjolla ryhmän lähikertojen aikana.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot,pienryhmätehtävien ja projektien esitykset, tentti 45 h
Pienryhmätehtävät ja projektityöskentely 100 h
Itsenäinen opiskelu 125h
Yhteensä 270 h /opiskelija
Sisältö ja sen jaksotus
Yritysturvallisuuden viitekehyksenä toimii Elinkeinoelämän Yritysturvallisuusmalli EK 2016.
Jaksolla opiskellaan
- riskienarviointimenelmiä (Potentiaalisten ongelmien analysointi POA, Mitä jos, Tapahtumapuu analyysi ja Vikapuuanalyysi) sekä teorian että käytäntöön soveltamisen kautta.
- inhimillisten tekijöiden vaikutusta toimintaan ja riskienarviointiin
- turvallisuusalan lainsäädäntöä
- arvoja ja etiikkaa
Turvallisuudenkehitäämisprojektissa sovelletaan jaksolla opiskeltuja asioita käytäntöön ja kehitetään työelämäkohteen turvallisuutta ja opetellaan projektityöskentelyä (projektin suunnittelu, projektin raportointi sekä projektin tulosten esittely). Teorian opiskelu ja projekti limittyvät niin, että projektissa hyödynnetään teorian opiskelussa hankittua osaamista.
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla (29.8.2023) läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019). ”
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitettavaan arviointikriteeristöön (Laurean tutkintosääntö).
Jaksolla noudatetaan pisteperustaista arviointia.
Jakson tentti on suoritettava hyväksytysti, sekä jakson tehtävät ja projekti on palautettava. Kukin jakson tehtävä arvioidaan omana kokonaisuutena arviointikriteerejä noudattaen. Tehtävät ja tentti, sekä projekti kerryttävät pisteitä, joiden perusteella jakson arvosana muodostuu.
Hylätty (0)
0 - alle 100 p tai osa tehtävistä tekemättä
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1: 100- alle 120 p
2: 120- alle 140 p
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3: 140- alle 160 p
4: 160- alle 180 p
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: 180-200 p
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).
Ilmoittautumisaika
22.05.2023 - 28.05.2023
Ajoitus
01.08.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
8 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Seija Tiainen
- Juha Putkonen
- Veli Sulkava
Vastuuopettaja
Seija Tiainen
Ryhmät
-
HTA223SAMTurvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, monimuotototeutus, S23, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Toteutustapa
Lähi- ja virtuaaliopetusta sekä omatoimista opiskelua ja aiheisiin liittyviä yksilö- ja pienryhmätehtäviä. Jaksolla hankittua teoriaosaamista sovelletaan ja projektityöskentelyä harjoitellaan ryhmissä toteutettavalla turvallisuudenkehittämisprojektilla.
Oppimisalustan toimii Canvas ja kaikki viestintä tapahtuu sen kautta.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Materiaalit Canvasissa
Elinkeinoelämän yritysturvallisuusmalli 2016 (https://ek.fi/mita-teemme/tyoelama/yritysturvallisuus/)
Flink, A-L; Reiman, T. & Hiltunen, M. 2007. Heikoin lenkki? Riskienhallinnan inhimilliset tekijät. Helsinki: Edita. Kirja on saatavissa Laurean kirjastosta. Vaihtehtoisesti Lindroos, P. Päätöksentekoon liittyvät inhimilliset tekijät, Pro Gradu. (https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/80966/gradu03828.pdf?sequence=1)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijalla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa moduulista tai opintojaksosta vastaava opettaja tai muu korkeakouluyksikön johtajan nimeämä henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa Intrasta.
Mikäli haluat osoittaa osaamisesi näytöllä, ilmoittautu opintojaksolle, ole yhteydessä jakson vastuuopettajaan ennen jakson alku ja toimita hänelle osaamisanalyysisi.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Turvallisuudenkehittämisprojekti tehdään ryhmän itse hankkimaan työelämäkohteeseen.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Kaikki jakson tehtävät on tehtävä määritellyn aikataulun mukaisesti (myöhästyneitä palautuksia ei huomioida). Hylätty tentti on mahdollista uusia 2 kertaa toteutuksen aikana (tentistä poissaolo lasketaan yhdeksi ykheksi suorituksesksi).Tarkemmat tiedot aikataulusta löytyvät jakson työtilasta. Lähiopetusta ja ohjausta on tarjolla jakson kalenteriin merkittyinä aikoina,
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot,pienryhmätehtävien ja projektien esitykset, tentti 45 h
Pienryhmätehtävät ja projektityöskentely 100 h
Itsenäinen opiskelu 125h
Yhteensä 270 h /opiskelija
Sisältö ja sen jaksotus
Yritysturvallisuuden viitekehyksenä toimii Elinkeinoelämän Yritysturvallisuusmalli EK 2016.
Jaksolla opiskellaan
- riskienarviointimenelmiä (Potentiaalisten ongelmien analysointi POA, Mitä jos, Tapahtumapuu analyysi ja Vikapuuanalyysi) sekä teorian että käytäntöön soveltamisen kautta.
- inhimillisten tekijöiden vaikutusta toimintaan ja riskienarviointiin
- turvallisuusalan lainsäädäntöä
- arvioja ja etiikkaa
Turvallisuudenkehitäämisprojektissa sovelletaan jaksolla opiskeltuja asioita käytäntöön ja kehitetään työelämäkohteen turvallisuutta ja opetellaan projektityöskentelyä (projektin suunnittelu, projektin raportointi sekä projektin tulosten esittely). Teorian opiskelu ja projekti limittyvät niin, että projektissa hyödynnetään teorian opiskelussa hankittua osaamista..
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019). ”
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitettavaan arviointikriteeristöön (Laurean tutkintosääntö).
Jaksolla noudatetaan pisteperustaista arviointia.
Jakson tentti on suoritettava hyväksytysti, sekä jakson tehtävät ja projekti on palautettava. Kukin jakson tehtävä arvioidaan omana kokonaisuutena arviointikriteerejä noudattaen. Tehtävät ja tentti, sekä projekti kerryttävät pisteitä, joiden perusteella jakson arvosana muodostuu.
Hylätty (0)
alle 100 p tai osa tehtävistä tekemättä
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1: 100- alle 120 p
2: 120- alle 140 p
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3: 140- alle 160 p
4: 160- alle 180 p
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: 180-200 p
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).
Ilmoittautumisaika
22.05.2023 - 28.05.2023
Ajoitus
01.08.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
7 op
Toteutustapa
50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Englanti
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Degree Programme in Safety, Security and Risk Management (HRA), Laurea Leppävaara
- Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Anja Aatsinki
- Kaci Bourdache
Vastuuopettaja
Kaci Bourdache
Ryhmät
-
HRA223SADegree Programme in Safety, Security and Risk Management, blended learning, S23, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Toteutustapa
Lectures
Workshops
Online learning
Student project in teams
Aika ja paikka
See Pakki calendar for contact session dates and location.
Study unit begins 2.9. at 9:00. Presence (or notification of absence of that day) required for accepting place in study unit.
Study unit ends in December.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
ISO31000:2018 (available in LibGuides)
IEC31010:2019 (available in LibGuides)
In addition, contact session materials will be shared as well as other study materials related to legislation.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Recognition of prior learning via demonstration of competence
Work-based learning
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Learning assignments
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Study unit begins 2.9. at 9:00. Presence (or notification of absence of that day) required for accepting place in study unit.
Other dates are in Pakki and details of study unit will be explained on first contact session as well as Canvas.
Kansainvälisyys toteutuksella
Study unit is suitable for Finnish, foreign and exchange students
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Active participation in contact sessions is highly recommended.
Study unit also requires active independent studying of materials and subject matters given.
Total number of hours based on CR given is 270; this means approximately 19 hours of work every week, contact sessions etc. included.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
The evaluation of competence is based on the descriptions of objectives in the curricula and the evaluation criteria provided in the study unit’s implementation plan” (Laurea degree regulations).
Evaluation is based on:
- Team project, evaluated 1-5, forms 50% of final grade
- Individual exam, evaluated 1-5, forms 50% of final grade
In this study unit the assessing of the competences will be done by using the criteria set for requirement level I.
Students who have failed assignments or examinations required for passing a study unit must supplement or retake their study attainment in a manner and schedule defined by the teacher of the study unit. (Laurea degree regulations.)
All staff and students of Laurea are expected to adhere to good scientific practices, which includes appropriate referencing. Familiarise yourself with the practices and, if needed, ask for more information.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
PROFESSIONAL KNOWLEDGE BASIS, INFORMATION SEARCHING AND REPORTING
To achieve grade 1 -2 student must be able to
- use essential professional concepts when explaining various work practices and situations
- search for information in different sources
- report.
PROFESSIONAL PRACTICE AND WORKPLACE DEVELOPMENT
To achieve grade 1-2 student must be able to
- work under guidance using the skills and methods learned
- interact with customers and/or co-operation partners
- receive guidance.
TEAMWORK SKILLS, LEADERSHIP AND RESPONSIBILITY
To achieve grade 1-2 student must be able to
- work as a member of a team
- plan the progress of his/her work and use of time under guidance
- work safely and in accordance with the professional code of conduct
- follow the provided instructions and rules
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
PROFESSIONAL KNOWLEDGE BASIS, INFORMATION SEARCHING AND REPORTING
To achieve grade 3-4 student must be able to
- use professional concepts in a consistent manner when explaining various work practices and situations
- gather information and use his/her knowledge basis
- report in the agreed manner.
PROFESSIONAL PRACTICE AND WORKPLACE DEVELOPMENT
To achieve grade 3-4 student must be able to
- work using the skills and methods learned
- engage in professional interaction with customers and/or co-operation partners and identify their needs
- take part in guidance and utilise it
TEAMWORK SKILLS, LEADERSHIP AND RESPONSIBILITY
To achieve grade 3 student must be able to
- engage in goal-oriented work in a team
- plan and manage the progress of his/her work and use of time
- detect safety-related risks
- justify this/her actions in accordance with the professional code of conduct.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
PROFESSIONAL KNOWLEDGE BASIS, INFORMATION SEARCHING AND REPORTING
To achieve grade 5 student must be able to
- use professional concepts extensively
- compare and choose
- relevant information
- report and communicate in a professional manner.
PROFESSIONAL PRACTICE AND WORKPLACE DEVELOPMENT
To achieve grade 5 student must be able to
- work independently, using the skills and methods learned
- take responsibility for interaction with customers and/or co-operation partners and for responding to their needs
- anticipate his/her need for guidance
TEAMWORK SKILLS, LEADERSHIP AND RESPONSIBILITY
To achieve grade 5 student must be able to
- promote the team’s work and team spirit
- manage his/her time appropriately, completing the agreed tasks at the required quality level
- work responsibly, applying the skills and methods learned
- plan and evaluate their work, taking safety and/or ethical aspects into consideration
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).
Ilmoittautumisaika
28.11.2022 - 04.12.2022
Ajoitus
12.01.2023 - 28.05.2023
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
8 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Degree Programme in Safety, Security and Risk Management (HRA), Laurea Leppävaara
- Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Soili Martikainen
- Seija Tiainen
- Ilona Frisk
Vastuuopettaja
Seija Tiainen
Ryhmät
-
HTA223KATurvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, monimuotototeutus, K23, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Toteutustapa
Lähi- ja virtuaaliopetusta sekä omatoimista opiskelua ja aiheisiin liittyviä yksilö- ja pienryhmätehtäviä. Jaksolla hankittua teoriaosaamista sovelletaan ja projektityöskentelyä harjoitellaan ryhmissä toteutettavalla turvallisuudenkehittämisprojektilla.
Oppimisalustan toimii Canvas ja kaikki viestintä tapahtuu sen kautta.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Materiaalit Canvasissa
Elinkeinoelämän yritysturvallisuusmalli 2016 (https://ek.fi/mita-teemme/tyoelama/yritysturvallisuus/)
Flink, A-L; Reiman, T. & Hiltunen, M. 2007. Heikoin lenkki? Riskienhallinnan inhimilliset tekijät. Helsinki: Edita. Kirja on saatavissa Laurean kirjastosta. Vaihtehtoisesti Lindroos, P. Päätöksentekoon liittyvät inhimilliset tekijät, Pro Gradu. (https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/80966/gradu03828.pdf?sequence=1)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijalla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa moduulista tai opintojaksosta vastaava opettaja tai muu korkeakouluyksikön johtajan nimeämä henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa Intrasta.
Mikäli haluat osoittaa osaamisesi näytöllä, ilmoittautu opintojaksolle, ole yhteydessä jakson vastuuopettajaan ennen jakson alku ja toimita hänelle osaamisanalyysisi.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Turvallisuudenkehittämisprojekti tehdään ryhmän itse hankkimaan työelämäkohteeseen.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Kaikki jakson tehtävät on tehtävä määritellyn aikataulun mukaisesti (myöhästyneitä palautuksia ei huomioida). Hylätty tentti on mahdollista uusia 2 kertaa toteutuksen aikana (tentistä poissaolo lasketaan yhdeksi ykheksi suorituksesksi).Tarkemmat tiedot aikataulusta löytyvät jakson työtilasta. Lähiopetusta ja ohjausta on tarjolla jakson kalenteriin merkittyinä aikoina,
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot,pienryhmätehtävien ja projektien esitykset, tentti 45 h
Pienryhmätehtävät ja projektityöskentely 100 h
Itsenäinen opiskelu 125h
Yhteensä 270 h /opiskelija
Sisältö ja sen jaksotus
Yritysturvallisuuden viitekehyksenä toimii Elinkeinoelämän Yritysturvallisuusmalli EK 2016.
Jaksolla opiskellaan
- riskienarviointimenelmiä (Potentiaalisten ongelmien analysointi POA, Mitä jos, Tapahtumapuu analyysi ja Vikapuuanalyysi) sekä teorian että käytäntöön soveltamisen kautta.
- inhimillisten tekijöiden vaikutusta toimintaan ja riskienarviointiin
- turvallisuusalan lainsäädäntöä
- arvioja ja etiikkaa
Turvallisuudenkehitäämisprojektissa sovelletaan jaksolla opiskeltuja asioita käytäntöön ja kehitetään työelämäkohteen turvallisuutta ja opetellaan projektityöskentelyä (projektin suunnittelu, projektin raportointi sekä projektin tulosten esittely). Teorian opiskelu ja projekti limittyvät niin, että projektissa hyödynnetään teorian opiskelussa hankittua osaamista..
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019). ”
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitettavaan arviointikriteeristöön (Laurean tutkintosääntö).
Jaksolla noudatetaan pisteperustaista arviointia.
Jakson tentti on suoritettava hyväksytysti, sekä jakson tehtävät ja projekti on palautettava. Kukin jakson tehtävä arvioidaan omana kokonaisuutena arviointikriteerejä noudattaen. Tehtävät ja tentti, sekä projekti kerryttävät pisteitä, joiden perusteella jakson arvosana muodostuu.
Hylätty (0)
alle 100 p tai osa tehtävistä tekemättä
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1: 100- alle 120 p
2: 120- alle 140 p
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3: 140- alle 160 p
4: 160- alle 180 p
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: 180-200 p
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).