Siirry suoraan sisältöön

Aikuissosiaalityö ja sosiaaliohjaus (5 op)

Toteutuksen tunnus: TO00BZ70-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
25.11.2024 - 15.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
03.02.2025 - 28.04.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
4 op
Virtuaaliosuus
1 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
20 Sosiaali- ja terveysala
Toimipiste
Laurea Tikkurila
Opetuskielet
suomi
Paikat
40 - 60
Koulutus
Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
Opettajat
Ari Heikkinen
Anne Putkonen
Vastuuopettaja
Anne Putkonen
Ryhmät
TOS224SY
Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S24, Terveys- ja hyvinvointialat
Opintojakso
TO00BZ70

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata aikuissosiaalityön ja sosiaaliohjauksen asiakkuuteen liittyviä ilmiöitä ja tunnistaa niiden yhteiskunnallisen taustan
- kuvata aikuissosiaalityön ja sosiaaliohjauksen teoreettisia lähtökohtia, lainsäädännöllisiä perusteita ja toimintaympäristöjä

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Helminen, Jari (toim.) Sosiaaliohjaus: Lähtökohtia ja käytäntöjä. 2016. Otavan kirjapaino Oy. Keuruu. (saatavana e-kirjana)

Helminen, Jari. 2022. Sosiaaliohjauksen tekijät ja tehtävät. Diak. Helsinki.

Liukko Eeva, Karjalainen Pekka ja Muurinen Heidi: Sosiaalihuollon matalan kynnyksen neuvonnan ja ohjauksen toimintamalli (THL)
www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/144796/Sosiaalihuollon%20matalan%20kynnyksen%20neuvonnan%20ja%20ohjauksen%20toimintamalli_Web.pdf?sequence=4&isAllowed=y

Toteutustapa

Kiinnostaako sinua sosiaaliohjaus aikuisten parissa?

Opintojakson aikana muodostuu käsitys, miten sosiaaliohjausta määritellään, sekä minkälaisten ilmiöiden parissa ja millaisissa toimintaympäristöissä sosiaaliohjausta aikuisten parissa tehdään.

Opintojakson kontaktitunnit järjestetään sekä verkossa että kampuksella, kts. aikataulutus.

Jakson aikana tehdään Vantaa-Kerava hyvinvointialueen sosiaalineuvonnassa työelämäprojekti. Tämä tarkoittaa sitä, että pitää olla paikalla Vantaalla, silloin kun omat neuvonta-ja ohjausajat ovat. Kertoja tulee olemaan noin kolme ja ne ovat arkipäivisin klo 11-15 (nämä ovat siis jakson kontaktiopetuksen ulkopolisia kertoja). Työelämäprojekti tehdään pienryhmissä yhdessä hoitotyön opiskelijoiden kanssa. Projektiaikataulu sovitaan jakson alkaessa.

Lisää tietoa Versosta löydät täältä:
https://vakehyva.fi/fi/palveluhakemisto/toimipiste/sosiaalineuvonta-verso?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAxKy5BhBbEiwAYiW--xMNq8BRgxRMrscUD3nmtrBlFPcJFo6f61FupYGBEm_jiwVVrCu7HhoC6HwQAvD_BwE#tab-services

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Jaksolla tehdään työelämäprojekti Vantaa-Kerava hyvinvointialueen sosiaalineuvonnassa.

Opintojaksolla vierailee useita työelämän asiantuntijoita sekä kokemusasiantuntijoita.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Tutkintosäännön mukaan opiskelijan on oltava ensimmäisellä kerralla läsnä. Mikäli perustellusta syystä (esim. sairastuminen) ei voi osallistua, ilmoita asiasta ennen tapaamista jakson vastuuopettajalle (anne.putkonen@laurea.fi).

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija jättämällä osaamisanalyysin sähköpostiin (anne.putkonen@laurea.fi) 7 päivää ennen jakson alkua. Osaamisanalyysissa opiskelija perustelee jakson kaikkiin osaamistavoitteisiin nähden oikeuttaan suorittaa jakso näyttötehtävällä.

Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Aikaisemmin hankitun osaamisen kriteerinä tällä jaksolla pidetään sitä, että on ohjauskokemusta laajasti koulutusalan työtehtävistä (sosionomin työstä aikuisten parissa).

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojakson 5 opintopisteen kokonaisuus muodostuu seuraavasti:

1. Kontaktiopetus: 1 op/arvioidaan hyväksytty-hylätty.
Jokaisen kontaktikerran jälkeen opiskelija kirjoittaa Canvasiin ajatuksen siitä, minkälainen merkitys kyseisen oppitunnin aiheilla oli omalle ammatilliselle kehittymiselle.

2. Oppimistehtävä: Sosiaaliohjauksen käsite tutuksi, 1 op/ arvioidaan hylätty/ T1-K5.

3. Työelämäprojekti Versossa, 3 op/ arvioidaan hylätty/ T1-K5 (projekti sisältää kolme ohjauskertaa Versossa sekä kirjallisen tuotoksen)

Arviointiasteikko

H-5

Siirry alkuun