Terveyttä ruoasta (5 op)
Toteutuksen tunnus: A9222-3009
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
05.02.2024 - 11.02.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
11.03.2024 - 05.05.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Toimipiste
- Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
- Opettajat
- Leila Jaakkola
- Vastuuopettaja
- Leila Jaakkola
- Ajoitusryhmät
- Koskee vain Avoimen AMK:n asiakkaita, tutkinto-opiskelija älä ilmoittaudu tähän pienryhmään, voit olla välittämättä tästä. 1 (Koko: 5 . Avoin AMK : 5.)
- Pienryhmät
- Koskee vain Avoimen AMK:n asiakkaita, tutkinto-opiskelija älä ilmoittaudu tähän pienryhmään, voit olla välittämättä tästä. 1
- Opintojakso
- A9222
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa ruokaan ja -palveluihin liittyvät riskit
- arvioida uusimpia ruokatrendejä
- toteuttaa ja kehittää terveellistä ja turvallista ruokatuotantoprosessia asiakaslähtöisesti
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaalina käytetään elektronista kirjallisuutta, artikkeleita ja videoita.
Tässä osa kirjallisuusmateriaalista:
Antikainen, A. & Schwab, U. 2020. Välimeren ruokavalio, terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio, kasvisruokavalio ja vähähiilihydraattinen ruokavalio. Duodecim Terveyskirjasto.www.terveyskirjasto.fi/dlk01271?q=Dieetit
Hussein, I. 2023. Paasto. Luettu 23.2.2024. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01280/paasto?q=Paasto
Kolehmainen, M., Poutanen, K., Absetz, P. & Karhunen, L. 2019. Tuuppaamalla terveyttä: vihjeet
vaikuttavat valintoihin. Lääkärilehti 74 (13), 811 – 815a.
NNR2023 Pohjoismaiset ravitsemussuositukset. 2023. Luettu 23.2.2024. https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/ravitsemussuosituksia-maailmalta/pohjoismaiset-ravitsemussuositukset-2023/
Rantala, E., Vanhatalo, S., Kolehmainen, M. & Järvelä-Reijonen, E. 2019. Tuuppauskeinoja ruokaympäristön valinta-arkkitehdeille. Kehittyvä Elintarvike.
https://kehittyvaelintarvike.fi/artikkelit/teemajutut/tiede-tutkimus/tuuppauskeinoja-ruokaympariston-valinta-arkkitehdeille/
Schwab, U. 2020. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ("karppaus"). Luettu 23.2.2024. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01043?q=aro%20antti
Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Luettu 23.2.2024. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf
Tuulaniemi, J. 2011. Alaluku Palvelupolku, Palvelumuotoilun keskeiset elementit, Palvelumuotoilu. Hä-meenlinna: Kariston Kirjapaino. E-kirja.
Toteutustapa
Tämä opinto on vuorovaikutteinen verkkototeutus:
Opinto toteutetaan verkkototeutuksena eikä se edellytä kampukselle tuloa. Opiskelu alkaa ma 11.3., jolloin Canvas-työtila avautuu opiskeluun, ja opinnon esittelyvideo on katsottavissa itsenäisesti. Tehtävät ovat yksilötehtäviä. Tehtävistä annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta.
HUOMIO MUUTOSTOTEUTUSTAPAAN, päivitetty 29.22024.: Aikaisemmasta tiedosta poiketen opinnolla ei ole yhtä aikataulutettua ohjauskertaa, opinnon aloitusinfoa ma 11.3.2024 klo 12.30 - 14.00, verkossa Zoomissa. Sen sijaan aloitusinfo on valmiiksi nauhoitettuna opiskelijan katsottavissa itsenäisesti oman aikataulun mukaan ma 11.3. alkaen Canvas-työtilan avauduttua opiskeluun.
Opinnon aiheita ovat
- erilaiset muotidieetit ja ruokavaliot osana ruokatrendejä
- palvelun kehittäminen tuuppaamalla, ruokaympäristöä muuttamalla
- terveyttä edistävä ruoka, ravitsemussuositukset ja ravitsemus
Opinto soveltuu ravitsemis- ja majoitusalan opiskelijan lisäksi mm. terveys-, liikunta-, sosiaali- tai elintarvikealan sekä liiketalousalan opiskelijalle, joka on kiinnostunut ruoasta, ravitsemuksesta ja terveydestä.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Palvelun kehittämistehtävä kohdistuu opiskelijan itse valitsemaan ravintolaan, kahvilaan tai vähittäiskaupan salaattibaariin.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
HUOMIO: Vahvistat osallistumisesi opinnolle tekemällä tehtävän Ravitsemussuosituksista viimeistään su 24.3.. Tehtävää voi tehdä 11.3. alkaen. Katso Laurean tutkintosaantö alla: Opinnolle hyväksytyn opiskelijan osallistumisen vahvistaminen.
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.
Kansainvälisyys toteutuksella
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina:
1. Ravitsemus-teema 20 h
2. Ruokatrendit-teema 46 h
3. Palvelun kehittämiinen-teema 54 h
4. Kokoava itsearviointi 15 h
Yhteensä 135 tuntia.
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.
Sisältö ja sen jaksotus
Opinnon opiskeluaika on maaliskuun puolivälistä huhtikuun loppupuolelle.
Viikko 11:
Ruokaan ja ravitsemussuosituksiin perehtyminen sekä itsearvioinnin aloittaminen.
Viikot 12 - 16:
1. Erilaisiin muotidieetteihin ja ruokavalioihin, kuten vähähiilihydraattinen dieetti, paleoruokavalio, perehtyminen verrattuna ravitsemussuosituksiin
sekä
2. Ruokapalvelun kehittäminen perehtymällä tuuppaukseen eli yhteen syömiskäyttäytymisen ja ruoanvalinnan ohjauskeinoon muokkaamalla ruokaympäristöä.
Näitä aiheita voit opiskella sinulle sopivalla aikataululla rinnaikkain tai peräkkäin viikoilla 12 - 16.
Viikko 17:
Itsearvioinnin viimeistely osaamisen kehittymisestä opinnolla.
TEHTÄVÄT
1 .Kokoava itsearviointi :
2. Testi ravitsemussuosituksista
3. Tietoperustatehtävä muotidieeteistä ja -ruokavalioista
4. Tehtävä muotidieetit
5..Tietoperustehtävä tuuppauksesta
6.. Tehtävä palvelun kehittämisestä tuuppauksen avulla
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Ravitsemuksen perustietojen osaamisesta on hyötyä opintojakson suorittamisessa.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.
Toteutukselle on varattu 20 paikkaa CampusOnlinen opiskelijoille ja 5 paikkaa Avoimen AMK.n opiskelijoille,