Siirry suoraan sisältöön

Terveyttä ruoasta (5 op)

Toteutuksen tunnus: A9222-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
17.05.2021 - 05.09.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
10.09.2021 - 24.10.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Toimipiste
Laurea Verkkokampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Opettajat
Leila Jaakkola
Vastuuopettaja
Leila Jaakkola
Opintojakso
A9222

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- tunnistaa ruokaan ja -palveluihin liittyvät riskit
- arvioida uusimpia ruokatrendejä
- toteuttaa ja kehittää terveellistä ja turvallista ruokatuotantoprosessia asiakaslähtöisesti

Aika ja paikka

Opintojakson toteutus on viikoilla 36 - 42, 10.9.- 24.10.2021.
Toteutus on täysin virtuaalinen. Se sisältää yhden Zoom-verkkotapaamisen, opinnon aloitusinfon.

Opinnon aloitusinfo Zoomissa:
vko 36 pe 10.9. klo 12.30 - 14.00

Aloitusinfo nauhoitetaan, ja sen voi katsoa myöhemmin, jos ei pysty osallistumaan Zoom-verkkotapaamiseen.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaalina käytetään ravitsemuskirjallisuutta, lisäksi hyödynnetään palvelun laatua käsittelevää kirjallisuutta.
Oppimateriaali ja lähteet ovat tai kerrotaan opintojakson Canvas -työtilassa.

Tässä muutamia lähteitä:

Antikainen, A. & Schwab, U. 2020. Välimeren ruokavalio, terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio, kasvisruokavalio ja vähähiilihydraattinen ruokavalio. Duodecim Terveyskirjasto. Luettu 06.05.2021.https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01271?q=Dieetit

Ravitsemuspassi. 2020. Valmennusaineisto: 7. Terveelliset ateriavaihtoehdot osaksi asiakaspalvelua. Luettu 24.4.2020. www.ravitsemuspassi.fi

Schwab, U. 2020. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ("karppaus"). Luettu 6.5.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01043&p_hakusana=ruokavalio

Terveyttä edistävä ruokavalio. 2021. Ruokavirasto. Luettu 6.5.2021. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/

Tuulaniemi, J. 2011. Alaluku Palvelupolku, Palvelumuotoilun keskeiset elementit, Palvelumuotoilu. Hä-meenlinna: Kariston Kirjapaino. E-kirja tai painettu.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2018. 5. versio. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuosituk-set 2014. Luettu 6.5.2021. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

Toteutustapa

Opintojakso on täysin virtuaalinen. Se ei sisällä lähiopetuskertoja.
Ohjaus ja viestintä tapahtuvat opintojakson Canvas-työtilassa ja Zoom-tapaamisessa.
Opintojakson tarkempi aikataulu, tehtävät ja lähdemateriaalitiedot ovat opintojakson Canvas- työtilassa.

Tervetuloa opintojaksolle, jos haluat kehittyä
- erilaisten dieettien vertailussa ravitsemussuosituksiin
ja
- asiakkaan palvelun kehittämisessä terveyttä edistävissä ateriavaihtoehdoissa!

OPINTOJAKSO SOVELTUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Asiakkaan palvelukokemuksen kehittämistehtävä opiskelijan valitsemaan pakkaamattomia ruoka-annoksia myyvään ravintolaan tai kahvilaan tai vähittäiskaupan salaattibaariin. Tavoitteena on tunnistaa kehittämiskohteita asiakkaan kokemana terveellisiin ateriavaihtoehtoihin kirjallisuuteen perustuen.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Toteutus alkaa pe 10.9., jolloin Canvas-työtila avautuu.
Toteutus päättyy su 24.10.
Toteutuksella on yksi Zoom-tapaaminen, opinnon aloitusinfo, viikoilla 36
Tehtävien palautusajankohdat ilmoitetaan Canvas-työtilassa.

Kansainvälisyys toteutuksella

Ei ole tällä opintojaksolla.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei koske tätä opintojaksoa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina:

1. Ravitsemus- teema 20 h
2. Ruokatrendit-teema 50 h
3. Palvelun kehittämiinen-teema 55 h
4. Kokoava itsearviointi 10 h

Yhteensä 135 tuntia.

Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.

Sisältö ja sen jaksotus

Vko 36 - 37 RAVITSEMUS-TEEMA JA KOKOAVAN ITSEARVIOINNIN ALOITUS
- tutustuminen toteutukseen ja opiskelijakollegoihin
- tehtävä ravitsemussuosituksista

vko 38 - 41 KAKSI TEEMAA: RUOKATRENDIT-TEEMA JA PALVELUN KEHITTÄMINEN-TEEMA
HUOMIO: Voit opiskella näitä kahta teemaa neljän viikon ajan sinulle sopivalla aikataululla rinnaikkain tai peräkkäin, teeman sisällä opiskelu etenee kuitenkin tietyssä tehtäväjärjestyksessä

Muotidieetit-teeman tehtävien eteneminen:
- tehtävä tietoperustasta
- tehtävä muotidieetistä
- ryhmäkeskuskustelutehtävä muotidieeteistä

Palvelun kehittäminen-teemaN tehtävien eteneminen:
- tehtävä tietoperustasta
- esseen kirjoittamistehtävä aiheena asiakkaan palvelukokemuksen kehittäminen terveellisistä ateriavaihtoehdoista ravintolassa tai kahvilassa tai salaattibaarissa vähittäiskaupassa
- ryhmäkeskustelutelutehtävä palvelun kehittämisestä

Vko 42 KOKOAVA ITSEARVIOINTI OSAAMISEN KEHITTYMISESTÄ

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Suositus edeltävistä opinnoista Laurean restonomi-opiskelijoille:
- A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja
- A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot
TAI
- ML00BJ51 Ravitsemispalvelut


TAI vaihtoehtoisesti
- suomalaisten ravitsemussuositusten, ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusosaaminen.

OPINTOJAKSO SOVLETUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.

Siirry alkuun