Terveyttä ruoasta (5 op)
Toteutuksen tunnus: A9222-3004
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
17.05.2021 - 05.09.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
10.09.2021 - 24.10.2021
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Toimipiste
- Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa ruokaan ja -palveluihin liittyvät riskit
- arvioida uusimpia ruokatrendejä
- toteuttaa ja kehittää terveellistä ja turvallista ruokatuotantoprosessia asiakaslähtöisesti
Aika ja paikka
Opintojakson toteutus on viikoilla 36 - 42, 10.9.- 24.10.2021.
Toteutus on täysin virtuaalinen. Se sisältää yhden Zoom-verkkotapaamisen, opinnon aloitusinfon.
Opinnon aloitusinfo Zoomissa:
vko 36 pe 10.9. klo 12.30 - 14.00
Aloitusinfo nauhoitetaan, ja sen voi katsoa myöhemmin, jos ei pysty osallistumaan Zoom-verkkotapaamiseen.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaalina käytetään ravitsemuskirjallisuutta, lisäksi hyödynnetään palvelun laatua käsittelevää kirjallisuutta.
Oppimateriaali ja lähteet ovat tai kerrotaan opintojakson Canvas -työtilassa.
Tässä muutamia lähteitä:
Antikainen, A. & Schwab, U. 2020. Välimeren ruokavalio, terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio, kasvisruokavalio ja vähähiilihydraattinen ruokavalio. Duodecim Terveyskirjasto. Luettu 06.05.2021.https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01271?q=Dieetit
Ravitsemuspassi. 2020. Valmennusaineisto: 7. Terveelliset ateriavaihtoehdot osaksi asiakaspalvelua. Luettu 24.4.2020. www.ravitsemuspassi.fi
Schwab, U. 2020. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ("karppaus"). Luettu 6.5.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01043&p_hakusana=ruokavalio
Terveyttä edistävä ruokavalio. 2021. Ruokavirasto. Luettu 6.5.2021. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/
Tuulaniemi, J. 2011. Alaluku Palvelupolku, Palvelumuotoilun keskeiset elementit, Palvelumuotoilu. Hä-meenlinna: Kariston Kirjapaino. E-kirja tai painettu.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2018. 5. versio. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuosituk-set 2014. Luettu 6.5.2021. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf
Toteutustapa
Opintojakso on täysin virtuaalinen. Se ei sisällä lähiopetuskertoja.
Ohjaus ja viestintä tapahtuvat opintojakson Canvas-työtilassa ja Zoom-tapaamisessa.
Opintojakson tarkempi aikataulu, tehtävät ja lähdemateriaalitiedot ovat opintojakson Canvas- työtilassa.
Tervetuloa opintojaksolle, jos haluat kehittyä
- erilaisten dieettien vertailussa ravitsemussuosituksiin
ja
- asiakkaan palvelun kehittämisessä terveyttä edistävissä ateriavaihtoehdoissa!
OPINTOJAKSO SOVELTUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Asiakkaan palvelukokemuksen kehittämistehtävä opiskelijan valitsemaan pakkaamattomia ruoka-annoksia myyvään ravintolaan tai kahvilaan tai vähittäiskaupan salaattibaariin. Tavoitteena on tunnistaa kehittämiskohteita asiakkaan kokemana terveellisiin ateriavaihtoehtoihin kirjallisuuteen perustuen.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Toteutus alkaa pe 10.9., jolloin Canvas-työtila avautuu.
Toteutus päättyy su 24.10.
Toteutuksella on yksi Zoom-tapaaminen, opinnon aloitusinfo, viikoilla 36
Tehtävien palautusajankohdat ilmoitetaan Canvas-työtilassa.
Kansainvälisyys toteutuksella
Ei ole tällä opintojaksolla.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei koske tätä opintojaksoa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina:
1. Ravitsemus- teema 20 h
2. Ruokatrendit-teema 50 h
3. Palvelun kehittämiinen-teema 55 h
4. Kokoava itsearviointi 10 h
Yhteensä 135 tuntia.
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.
Sisältö ja sen jaksotus
Vko 36 - 37 RAVITSEMUS-TEEMA JA KOKOAVAN ITSEARVIOINNIN ALOITUS
- tutustuminen toteutukseen ja opiskelijakollegoihin
- tehtävä ravitsemussuosituksista
vko 38 - 41 KAKSI TEEMAA: RUOKATRENDIT-TEEMA JA PALVELUN KEHITTÄMINEN-TEEMA
HUOMIO: Voit opiskella näitä kahta teemaa neljän viikon ajan sinulle sopivalla aikataululla rinnaikkain tai peräkkäin, teeman sisällä opiskelu etenee kuitenkin tietyssä tehtäväjärjestyksessä
Muotidieetit-teeman tehtävien eteneminen:
- tehtävä tietoperustasta
- tehtävä muotidieetistä
- ryhmäkeskuskustelutehtävä muotidieeteistä
Palvelun kehittäminen-teemaN tehtävien eteneminen:
- tehtävä tietoperustasta
- esseen kirjoittamistehtävä aiheena asiakkaan palvelukokemuksen kehittäminen terveellisistä ateriavaihtoehdoista ravintolassa tai kahvilassa tai salaattibaarissa vähittäiskaupassa
- ryhmäkeskustelutelutehtävä palvelun kehittämisestä
Vko 42 KOKOAVA ITSEARVIOINTI OSAAMISEN KEHITTYMISESTÄ
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Suositus edeltävistä opinnoista Laurean restonomi-opiskelijoille:
- A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja
- A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot
TAI
- ML00BJ51 Ravitsemispalvelut
TAI vaihtoehtoisesti
- suomalaisten ravitsemussuositusten, ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusosaaminen.
OPINTOJAKSO SOVLETUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.