Siirry suoraan sisältöön

Terveyttä ruoasta (5 op)

Toteutuksen tunnus: A9222-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
23.11.2020 - 31.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
22.03.2021 - 16.05.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Toimipiste
Laurea Verkkokampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Opettajat
Leila Jaakkola
Vastuuopettaja
Leila Jaakkola
Opintojakso
A9222

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- tunnistaa ruokaan ja -palveluihin liittyvät riskit
- arvioida uusimpia ruokatrendejä
- toteuttaa ja kehittää terveellistä ja turvallista ruokatuotantoprosessia asiakaslähtöisesti

Aika ja paikka

Opintojakson toteutus on viikoilla 12 - 19, 22.3.- 16.5.2021.
Toteutus on virtuaalinen ja sisältää kolme Zoom-verkkotapaamista, jotka nauhoitetaan.
vko 12 ma 22.3. klo 9 - 10.30
vko 13 ma 29.3. klo 9 - 10
vko 16 ma 19.4. klo 9 - 10

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaalina käytetään ravitsemuskirjallisuutta, lisäksi hyödynnetään palvelun laatua käsittelevää kirjallisuutta.
Oppimateriaali ja lähteet ovat tai kerrotaan opintojakson Canvas -työtilassa.

Tässä muutamia esimerkkejä lähteistä:

Hakala, P. 2007. Muotidieetit puntarissa. Niveltieto 3/2007, 6 - 18. Viitattu 24.2.2021. http://nivel.fi/uploads/pdf/tietoa_nivelista/materiaalipankki/artikkelit/niveltieto/muotidieetit.pdf

Ravitsemuspassi. 2020. Valmennusaineisto: 7. Terveelliset ateriavaihtoehdot osaksi asiakaspalvelua. Viitattu 24.4.2021. www.ravitsemuspassi.fi

Schwab, U. 2020. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ("karppaus"). Duodecim Terveyskirjasto. Viitattu 24.2.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01043&p_hakusana=aro%20antti

Tuulaniemi, J. 2011. Alaluku Palvelupolku, Palvelumuotoilun keskeiset elementit, Palvelumuotoilu. E-kirja: Hä-meenlinna: Kariston Kirjapaino.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2018. 5. versio. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuosituk-set 2014. Viitattuttu 24.2.2021. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

Toteutustapa

Opintojakso on virtuaalinen. Se ei sisällä lähiopetuskertoja.
Ohjaus ja viestintä tapahtuvat opintojakson Canvas-työtilassa ja Zoom-tapaamisissa.
Opintojakson tarkempi aikataulu, tehtävät ja lähdemateriaalitiedot ovat opintojakson Canvas- työtilassa.

Tervetuloa opintojaksolle, jos haluat kehittyä
- erilaisten dieettien vertailussa ravitsemussuosituksiin
ja
- asiakkaan palvelun kehittämisessä terveyttä edistävissä ateriavaihtoehdoissa!

OPINTOJAKSO SOVELTUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Asiakkaan palvelukokemuksen kehittämistehtävä opiskelijan valitsemaan pakkaamattomia ruoka-annoksia myyvään ravintolaan tai kahvilaan. Tavoitteena on tunnistaa kehittämiskohteita asiakkaan kokemana terveellisiin ateriavaihtoehtoihin kirjallisuuteen perustuen.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Toteutus alkaa ma 22.3., jolloin Canvas-työtila avautuu.
1. Zoom-tapaaminen ma 22.3. klo 9.00 - 11.30
HUOMIO: Opiskelijan on oltava läsnä opintototeutuksen ensimmäisellä verkkotapaamisella tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle.

Kansainvälisyys toteutuksella

Ei ole tällä opintojaksolla.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei koske tätä opintojaksoa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina:

1. Ravitsemus- teema 20 h
2. Ruokatrendit-teema 50 h
3. Palvelun kehittämiinen-teema 55 h
4. Kokoava itsearviointi 10 h

Yhteensä 135 tuntia.

Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.

Sisältö ja sen jaksotus

Vko 12 Ravitsemus-teema:
- Zoom-verkkotapaaminen ma 22.3.
- tutustuminen toteutukseen ja opiskelijakollegoihin viimeistään su 28.3.
- tehtävä ravitsemussuosituksista , palautus su 28.3.

vko 13 - 15 Ruokatrendit-teema:
- vko 13 Zoom-verkkotapaaminen, ma 29.3.
- vko 13 - 14 tehtävä Muotidieetistä, palautus su 11.4.
- vko 15 ryhmäkeskustelutehtävä Muotidieeteistä, palautus su 18.4.

vko 16 - 18 Palvelun kehittäminen-teema:
-vko 16 Zoom - verkkotapaaminen, ma 19.4.
- vko 16 - 17 Essee-tehtävä asiakkaan palvelukokemuksen kehittäminen terveellisistä ateriavaihtoehdoista ravintolassa tai kahvilassa,, palautus su 2.5.
- vko 18 ryhmäkeskustelutelutehtävä Palvelun kehittämisestä, palautus su 9.5.

Vko 19 Kokoa itsearviointi osaamisen kehittymisestä, palautus su 16.5.

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

OPINTOJAKSO SOVLETUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.

Suositus edeltävistä opinnoista Laurean restonomi-opiskelijoille:
- A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja
- A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot

TAI vaihtoehtoisesti
- suomalaisten ravitsemussuositusten, ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusosaaminen.

Siirry alkuun