Terveyttä ruoasta (5 op)
Toteutuksen tunnus: A9222-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
23.11.2020 - 31.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
22.03.2021 - 16.05.2021
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Toimipiste
- Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa ruokaan ja -palveluihin liittyvät riskit
- arvioida uusimpia ruokatrendejä
- toteuttaa ja kehittää terveellistä ja turvallista ruokatuotantoprosessia asiakaslähtöisesti
Aika ja paikka
Opintojakson toteutus on viikoilla 12 - 19, 22.3.- 16.5.2021.
Toteutus on virtuaalinen ja sisältää kolme Zoom-verkkotapaamista, jotka nauhoitetaan.
vko 12 ma 22.3. klo 9 - 10.30
vko 13 ma 29.3. klo 9 - 10
vko 16 ma 19.4. klo 9 - 10
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaalina käytetään ravitsemuskirjallisuutta, lisäksi hyödynnetään palvelun laatua käsittelevää kirjallisuutta.
Oppimateriaali ja lähteet ovat tai kerrotaan opintojakson Canvas -työtilassa.
Tässä muutamia esimerkkejä lähteistä:
Hakala, P. 2007. Muotidieetit puntarissa. Niveltieto 3/2007, 6 - 18. Viitattu 24.2.2021. http://nivel.fi/uploads/pdf/tietoa_nivelista/materiaalipankki/artikkelit/niveltieto/muotidieetit.pdf
Ravitsemuspassi. 2020. Valmennusaineisto: 7. Terveelliset ateriavaihtoehdot osaksi asiakaspalvelua. Viitattu 24.4.2021. www.ravitsemuspassi.fi
Schwab, U. 2020. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ("karppaus"). Duodecim Terveyskirjasto. Viitattu 24.2.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01043&p_hakusana=aro%20antti
Tuulaniemi, J. 2011. Alaluku Palvelupolku, Palvelumuotoilun keskeiset elementit, Palvelumuotoilu. E-kirja: Hä-meenlinna: Kariston Kirjapaino.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2018. 5. versio. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuosituk-set 2014. Viitattuttu 24.2.2021. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf
Toteutustapa
Opintojakso on virtuaalinen. Se ei sisällä lähiopetuskertoja.
Ohjaus ja viestintä tapahtuvat opintojakson Canvas-työtilassa ja Zoom-tapaamisissa.
Opintojakson tarkempi aikataulu, tehtävät ja lähdemateriaalitiedot ovat opintojakson Canvas- työtilassa.
Tervetuloa opintojaksolle, jos haluat kehittyä
- erilaisten dieettien vertailussa ravitsemussuosituksiin
ja
- asiakkaan palvelun kehittämisessä terveyttä edistävissä ateriavaihtoehdoissa!
OPINTOJAKSO SOVELTUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Asiakkaan palvelukokemuksen kehittämistehtävä opiskelijan valitsemaan pakkaamattomia ruoka-annoksia myyvään ravintolaan tai kahvilaan. Tavoitteena on tunnistaa kehittämiskohteita asiakkaan kokemana terveellisiin ateriavaihtoehtoihin kirjallisuuteen perustuen.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Toteutus alkaa ma 22.3., jolloin Canvas-työtila avautuu.
1. Zoom-tapaaminen ma 22.3. klo 9.00 - 11.30
HUOMIO: Opiskelijan on oltava läsnä opintototeutuksen ensimmäisellä verkkotapaamisella tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle.
Kansainvälisyys toteutuksella
Ei ole tällä opintojaksolla.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei koske tätä opintojaksoa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina:
1. Ravitsemus- teema 20 h
2. Ruokatrendit-teema 50 h
3. Palvelun kehittämiinen-teema 55 h
4. Kokoava itsearviointi 10 h
Yhteensä 135 tuntia.
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.
Sisältö ja sen jaksotus
Vko 12 Ravitsemus-teema:
- Zoom-verkkotapaaminen ma 22.3.
- tutustuminen toteutukseen ja opiskelijakollegoihin viimeistään su 28.3.
- tehtävä ravitsemussuosituksista , palautus su 28.3.
vko 13 - 15 Ruokatrendit-teema:
- vko 13 Zoom-verkkotapaaminen, ma 29.3.
- vko 13 - 14 tehtävä Muotidieetistä, palautus su 11.4.
- vko 15 ryhmäkeskustelutehtävä Muotidieeteistä, palautus su 18.4.
vko 16 - 18 Palvelun kehittäminen-teema:
-vko 16 Zoom - verkkotapaaminen, ma 19.4.
- vko 16 - 17 Essee-tehtävä asiakkaan palvelukokemuksen kehittäminen terveellisistä ateriavaihtoehdoista ravintolassa tai kahvilassa,, palautus su 2.5.
- vko 18 ryhmäkeskustelutelutehtävä Palvelun kehittämisestä, palautus su 9.5.
Vko 19 Kokoa itsearviointi osaamisen kehittymisestä, palautus su 16.5.
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
OPINTOJAKSO SOVLETUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.
Suositus edeltävistä opinnoista Laurean restonomi-opiskelijoille:
- A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja
- A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot
TAI vaihtoehtoisesti
- suomalaisten ravitsemussuositusten, ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusosaaminen.