Toimitilojen turvallisuus (5 op)
Toteutuksen tunnus: HT00CC33-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
19.05.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
28.08.2025 - 30.11.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 3 op
- Virtuaaliosuus
- 2 op
- TKI-osuus
- 2.5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- 10 Liiketalous-, tietojenkäsittely- ja palvelualat
- Toimipiste
- Laurea Leppävaara
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 70
- Koulutus
- Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
- Opettajat
- Anja Aatsinki
- Kaci Bourdache
- Vastuuopettaja
- Anja Aatsinki
- Ryhmät
-
HTA225KATurvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, monimuotototeutus, K25, Leppävaara
- Opintojakso
- HT00CC33
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- kuvailla toimitilojen turvallisuuteen liittyvän lainsäädännön
- tunnistaa toimitilojen turvallisuuteen liittyviä tyypillisiä riskejä
- suunnitella toimitilojen rakenteellisen, teknisen ja toiminnallisen valvonnan se-kä suojauksen tunnistettuihin riskeihin perustuen
Aika ja paikka
Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin. Ensimmäinen lähiopetuskerta on 28.8.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Lainsäädäntö:
Pelastuslaki 379/2011 2. ja 3. luku, erityisesti rakennuksen omistajaa ja haltijaa koskevat velvollisuudet
Rikoslaki seuraavin osin:
Luku 21, pykälät 1-2, 5-7 ja 13-15
Luku 24, pykälät 3, 5-8 ja 11
Luku 28, pykälät 1-9c
Luku 30, pykälä 4
Luku 31, pykälät 1-2
Luku 34, pykälät 1 ja 3
Luku 35, pykälät 1-3
Luku 36, pykälät 1-3
Luku 38
Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 1085/2015 Pykälät 1-52; 60-87; 99-100; ja 106
Järjestyslaki 612/2003 pykälä 2
Laki yksityisyyden suojasta työelämässä 759/2004 luvut 1-4
The General Data Protection Regulation (EU) (GDPR-asetus) 2016/679 artiklat 1 ja 7
Tietosuojalaki 1050/2018 pykälät 29 ja 30
Toteutustapa
Opintoon kuuluu aikataulutettua kampuksella tapahtuvaa opetusta, itsenäisesti suoritettavia verkko-osuuksia sekä ohjausta verkossa.
Opinnossa on pari- tai ryhmätyöskentelyä. Itsenäisesti suoritettavista osuuksista (erillinen asuinkiinteistön turvallisuuskurssi loppukokeineen sekä verkkotentti) ei anneta henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta. Kehittämistehtävästä annetaan ryhmäkohtaista palautetta opettajan toimesta sekä voidaan hyödyntää myös työelämä- ja vertaispalautteenantoa. Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö, jossa kuvataan tarkemmat aikataulut ja opinnon kulku. Oppimisen kannalta on erittäin suositeltavaa osallistua kampuksella järjestettävään lähiopetukseen sekä verkko-ohjaukseen aikataulun mukaisesti.
Opinnossa tehdään oppimistehtävä ryhmissä toimitilan turvallisuuteen liittyen. Ryhmät hankkivat kohteet itse. Vaatimuksena on, että kohteen pitää olla toimitila (ei siis esim. asuinrakennus) ja opiskelijoilla on tosiasiallinen mahdollisuus tarkastella ja kehittää sen rakenteelliseen ja tekniseen suojaukseen sekä valvontaan liittyviä asioita (eli pääsy tiloihin ja mahdollisuus haastatella turvallisuudesta vastaavaa tahoa). Tarvittaessa opettajat avustavat kohteen löytämisessä.
Eettinen ja läpinäkyvä, Laurean ohjeistuksen mukainen tekoälyn käyttö on opintojaksolla sallittua. Jos tehtävissä hyödynnetään tekoälyä, täytyy se kuvata palautuksessa. Tekoälyä ei saa käyttää tuottamaan lopullista tehtävätekstiä eikä tällaista tekoälyllä luotua tekstiä tai kuvaa saa esittää opiskelijan itse tekemänä. Vilppitapauksissa noudatetaan Laurean tutkintosääntöä. Jos opettaja epäilee tekoälyn vilpillistä käyttöä opintojaksollaan, hän voi järjestää erilaisen tavan opiskelijalle todentaa osaamista, jossa tekoälyä ei voi käyttää. Suoritus voidaan todeta vilpillisesti tehdyksi, jos se on riittävällä todennäköisyydellä tekoälyn tekemä tai tekoälyn käyttöä ei ole ilmaistu tai siihen ei olla viitattu oikealla tavalla. Jos opiskelija kieltäytyy vaihtoehtoisesta osaamisen todentamisesta, noudatetaan Laurean tutkintosäännön vilppimenettelyä.
Laurean turvallisuuden ja riskienhallinnan tutkinto-opiskelijat suorittavat opinnon rinnakkain verkossa toteutettavan Varautuminen -opintojakson kanssa. (Pl. tutkinto-opiskelijat, jotka ovat kyseisen opinnon jo suorittaneet tai se on heidän HOPSillaan ajoitettu toisin.)
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opintojaksolla tehdään tilaturvallisuuden kehittämisen projektityö. Työ tehdään ryhmissä ja ryhmät hankkivat kohteen itsenäisesti. Opettajat avustavat tarvittaessa kohteen löytämisessä.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa seuraavalla tavalla:
Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija.
Ensimmäinen kontaktikerta on 28.8.
Kansainvälisyys toteutuksella
Tällä opintojaksolla ei ole KV-yhteyksiä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Jos olet suorittanut vastaavia opintoja aiemmin toisessa korkeakoulussa, ole yhteydessä opintopäällikköösi.
Muu aiemmin hankitun osaamisen osoittaminen:
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tapahtuu opiskelijan aloitteesta. Arviointi tehdään samoilla arviointikriteereillä ja pääsääntöisesti samalla arvosteluasteikolla kuin vastaavalle opintojaksolle tai moduulille. Opiskelijalla on oikeus hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu.
Opiskelija vastaa osaamisensa osoittamisesta ja todentamisesta sekä riittävien tietojen antamisesta. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tapahtuu ennen opintojakson alkua. Opiskelija täyttää osaamisanalyysin ja ilmoittautuu näytölle Canvasissa annettujen ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti.
Jos osaamisesi vastaa osittain opintojakson osaamistavoitteita, keskustele asiasta suoraan opintojakson vastuuopettajan kanssa. Ota yhteyttä opettajaan hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua. Opintojakson vastuuopettaja arvioi osaamisesi ja ohjaa sinua eteenpäin asiassa.
Lue lisää: Tradenomikoulutus – Osaamisen näytöt -Canvas-työtila
Opiskelijaintranet > Opintojen suunnittelu > Osaamisen näyttö tradenomi AMK-koulutuksissa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Opintojakso edellyttää laskennallisesti 135 tuntia opiskelijan työtä, mikä tarkoittaa keskimäärin noin 10 tuntia/viikko jaettuna koko kurssin kestolle. Ajankäyttöön sisältyvät myös aikatauluun merkityt luennot.
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojaksolla perehdytään toimitilojen turvallisuuteen liittyvään lainsäädäntöön ja opitaan tunnistamaan toimitilaympäristöissä esiintyviä tyypillisiä riskejä. Opintojaksolla käsitellään rakenteellista ja teknistä paloturvallisuutta, poistumisturvallisuutta, rakenteellista murtosuojelua, teknistä valvontaa sekä henkilövalvontaa ja vartiointia. Opintojakson tarkoituksena on antaa valmiuksia toimitilaturvallisuuden suunnitteluun, ylläpitoon ja kehittämiseen tunnistettuihin riskeihin perustuen. Opintojaksoon sisältyy itsenäisesti suoritettava asuinkiinteistön turvallisuuden verkkokurssi.
Käsiteltävät teemat:
Rakenteellinen toimitilaturvallisuus:
- Onnettomuuksien syntymisen ehkäisy
- Poistumisturvallisuus ja uloskäytävät
- Palo-osastointi
- Pelastustoiminnan edellytykset
- Kehä-, kuori-, tila- ja kohdesuojaus
- Lukitukset ja avainhallinta
Tekninen valvonta:
- Onnettomuuden havaitsevat ja varoittavat järjestelmät/laitteet
- Alkusammutusvalmius
- Onnettomuustilanteiden aikana käytettävä turvallisuustekniikka
- Kameravalvonnan, kulunvalvonnan ja rikosilmoitinjärjestelmien lainmukainen käyttöön otto
- Kulunvalvonta-, kameravalvonta- ja rikosilmoitinjärjestelmien rakenne ja käyttötapa
- Yksityisyyden suoja, rekisterien ja tallenteiden käyttö sekä tietosuoja teknisessä valvonnassa
Henkilövalvonta
- Henkilöstön ohjeistaminen ja osaaminen
- Omavartiointi
- Yksityisen turvallisuusalan palvelut
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Ryhmään HTA225KA kuuluvat opiskelijat ovat etusijalla tälle toteutukselle hyväksymisessä. Toteutuksella on 5 avoimen AMK:n paikkaa ja 10 polkuopiskelijoille varattua paikkaa.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.