Siirry suoraan sisältöön

Tieto- ja kyberturvallisuus (5 op)

Toteutuksen tunnus: HT00CC32-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
19.05.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
27.08.2025 - 15.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
3 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
10 Liiketalous-, tietojenkäsittely- ja palvelualat
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 65
Koulutus
Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettajat
Kaci Bourdache
Veli Sulkava
Vastuuopettaja
Veli Sulkava
Ryhmät
HTA225KA
Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, monimuotototeutus, K25, Leppävaara
Opintojakso
HT00CC32

Tavoitteet

Opiskelija osaa:
- määrittää tieto- ja kyberturvallisuuden merkityksen organisaation toiminnalle
- nimetä ja kuvailla tieto- ja kyberturvallisuuden peruskäsitteet
- soveltaa riskienhallintaprosessia tieto- ja kyberturvallisuusriskeihin
- kuvailla tieto- ja kyberturvallisuuden keskeiset hallintakeinot
- luoda tieto- ja kyberturvallisuuteen liittyviä menettelyjä ja ohjeita

Aika ja paikka

Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opetus perustuu pääosin ISO 27000 -standardisarjaan. Laurean opiskelijana pääset perehtymään niihin osoitteessa https://libguides.laurea.fi/turvallisuusala/standardit. Muu aineisto jaetaan Canvasissa.

Lisäksi opintojakson oppimateriaalina on kirja: Mikko Hyppönen "If It's Smart, It's Vulnerable". Kirja on saatavissa myös suomeksi nimellä "Internet".

Toteutustapa

Tämä toteutus on suunniteltu monimuoto-opiskelijoille. Opinnolla on aikataulutettua lähiopetusta (aloitus- ja lopetuskerta) sekä itsenäistä verkko-opetusta. Opinnon tehtävien ohjausta järjestetään etänä Zoomissa. Opinnossa on yksilö- tai ryhmätyöskentelyä. Osa tehtävistä tehdään yksilötyönä ja osassa voi valita tekeekö tehtävän yksilötyönä tai ryhmätyönä (2-4 henkilöä). Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö, jonne on koottu opintojakson materiaali, tehtävät ja tärkeät päivämäärät. Oppimisen kannalta on tärkeää osallistua kampuksella järjestettävään lähiopetukseen aikataulun mukaisesti. Opettaja antaa tehtävistä ryhmä- tai henkilökohtaista palautetta.

Opetusmateriaali on osin suomeksi ja osin englanniksi. Opetus ja ohjaus toteutetaan suomeksi. Tehtävät voi tehdä joko suomeksi tai englanniksi. Tentti on englannin kielellä.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa seuraavalla tavalla:

Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija.

Ensimmäinen kontaktikerta on 27.8.2025 klo 15.15 - 17.45 Leppävaaran kampuksella.

Opintojakson Canvas-työtila julkaistaan viimeistään 20.8.2025.

Aloitusopetuskerta ja viimeinen opetuskerta järjestetään lähiopetuksena eikä näitä tilaisuuksia tallenneta. Kolme muuta opetuskertaa ovat opiskelijoiden itsenäisesti opiskeltavissa Canvasissa. Toteutuksen tärkeät päivämäärät on koottu opiskelijoille näkyviin Canvasiin.

Tehtävien palautuspäivät ilmoitetaan opintojen alkaessa Canvasissa.

Tentti on 5.12.2025 (tentti aukeaa klo 00.01 ja sulkeutuu klo 23.59). Jos opiskelija on estynyt osallistumasta tenttiin tai saa hylätyn, hänellä on mahdollisuus osallistua uusintatenttiin (yhteensä kolme mahdollisuutta).

Kansainvälisyys toteutuksella

Tällä opintojaksolla ei ole kansainvälistä toimintaa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. ... Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa. Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.

Osaamisen hankkimiseksi voit arvioida myös työn opinnollistamisen mahdollisuutta. Lue lisää opinnollistamisesta opiskelijaintrasta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opintojakson laajuus on 5 op, joka tarkoittaa 135 h opiskelijan tekemää työtä. Aika sisältää lähiopetuskerrat, ohjaukset, tehtävät ja aineiston opiskelun omatoimisesti.

Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla perehdytään tieto- ja kyberturvallisuuden perusteisiin. Painopiste on asioissa, jotka turvallisuusalan ammattilaisen pitää vähintään tietää tieto- ja kyberturvallisuudesta. Näkökulmana on hallinnollinen tietoturvallisuus. Opintojakson suorittaminen ei edellytä syvällistä teknistä osaamista tai tietämystä aiheesta. Opintojakson viitekehyksenä toimii ISO 27000 -standardisarja. Opintojakso jakautuu viiteen moduuliin:
- tieto- ja kyberturvallisuuden perusteet
- organisaatioon liittyvät hallintakeinot
- henkilöstöön liittyvät hallintakeinot
- fyysiset hallintakeinot
- teknologiset hallintakeinot.

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Arviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.

Siirry alkuun