Hygieniapassi (0 op)
Toteutuksen tunnus: ML00BZ27-3009
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
25.11.2024 - 01.12.2024
Ajoitus
16.01.2025 - 01.06.2025
Opintopistemäärä
0 op
Yksikkö
10 Liiketalous-, tietojenkäsittely- ja palvelualat
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Ravintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus (PRA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Leila Jaakkola
- Mervi Niemelä
Vastuuopettaja
Leila Jaakkola
Ryhmät
-
PRA225KNRavintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus, päivätoteutus, K25, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- soveltaa elintarvikehygieenistä osaamista osana yrityksen omavalvontaa
Toteutustapa
Päiväopetus:
Ruokaviraston hygieniaosaamiskoe.
Aika ja paikka
Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Lue materiaali Ruokaviraston sibuilta:
www.ruokavirasto.fi
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/Hygieniapassitesti/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/
Vinkki: Ota hyvissä ajoin yhteyttä Laurea-kirjastoon materiaalin saatavuuden varmistamiseksi. Kirjasto voi myös auttaa sopivan tietoperustan etsimisessä.]
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Toteutus on kampuksella suoritettava tentti, jonka hygieniaosaamistestaaja valvoo.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Ei koske tätä toteutusta.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
-
Kansainvälisyys toteutuksella
EI KOSKE TÄTÄ TOTEUTUSTA!
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ei koske tätä toteutusta.
Sisältö ja sen jaksotus
Elintarvikelain mukaan Ruokavirasto muun muassa määrää, mitkä ovat ne perusteet, joiden mukaan hygieniapassin voi saada ja mitä tulee osata, jotta hygieniapassin voi saada (Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta 7/2021). Hygieniapassitesti on laadittu siten, että siinä edellytetään elintarvikehygieenistä osaamista seuraavista aiheista:
Perustiedot mikrobiologiasta ja elintarvikkeiden saastumisesta (kontaminaatiosta)
Ruokamyrkytykset
Hygieeninen toiminta
Henkilökohtainen hygienia
Puhtaanapito
Omavalvonta
Lainsäädäntö, viranomaiset
Lisätietoja opiskelijoille
Jos henkilö on töissä elintarvikealalla, hänen täytyy osata käsitellä elintarvikkeita oikein. Työssä täytyy varmistaa erityisesti, että elintarvikkeet ovat turvallisia asiakkaille. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota elintarvikkeiden, toiminnan ja tilojen hygieniaan ja puhtauteen. Hyvä elintarvikehygienia pienentää myös yrityksen hävikkiä, kun elintarvikkeita ei joudu turhaan jätteisiin.
Käytännön hygieniaosaaminen on sitä, että työntekijä käyttää jokapäiväisessä työssään niitä tietoja ja taitoja, jotka hän on hankkinut tai osoittanut hygieniapassilla. Työpaikalla asioiden osaaminen teoriassa ei riitä. On tärkeää, että yrityksen työntekijät ja johto sitoutuvat noudattamaan hyviä hygieniakäytäntöjä myös käytännön työssä. Elintarvikealan työntekijä
osaa elintarvikealan hygienian perusteet
ylläpitää ja päivittää elintarvikealan hygieniaan liittyviä tietojaan ja taitojaan
osaa ottaa ajankohtaiset alaa tai toimipaikkaa tai sen toimintaa koskevat muutokset huomioon yrityksen toiminnassa niin, että nämä muutokset otetaan huomioon yrityksen omavalvonnassa.
Omavalvonta on toimintaa, jolla työpaikalla itse seurataan ja varmistetaan toiminnan turvallisuus ja hygieenisyys.
Hygieniaosaamisesta on säädetty laissa. Työnantajan velvollisuus on ohjata, kouluttaa ja huolehtia siitä, että työntekijällä on riittävät taidot hygieniaosaamisessa. Lisäksi työnantajan täytyy varmistua siitä, että pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevillä henkilöillä on hygieniapassi. Se on osoitus siitä, että henkilöllä on riittävä hygieniaosaaminen.Tarkemmat tähän liittyvät säädökset ovat yleisessä elintarvikehygienia-asetuksessa (852/2004/EU) ja elintarvikelaissa (297/2021).
Työntekijä osoittaa hygieniaosaamisensa Ruokaviraston mallin mukaisella hygieniapassilla. Sen voi hankkia suorittamalla hygieniapassitestin.
Hygieniapassissa on kaksi osaa:
paperinen todistus ja
muovinen kortti
Molemmat osat ovat tärkeitä, ja ne täytyy säilyttää huolellisesti.
Hygieniapassi myönnetään henkilön nimellä. Se on aina henkilökohtainen riippumatta siitä, kuka on maksanut hygieniapassitestin ja hygieniapassin.
Työntekijä täytyy näyttää työnantajalle aina alkuperäinen hygieniapassi. Hän voi näyttää joko muovisen kortin tai paperisen todistuksen. Työnantajan velvollisuus on pitää kirjaa siitä, että työntekijä on esittänyt hygieniapassin. Hygieniapassia ei anneta työnantajalle, mutta työnantaja voi ottaa kopion siitä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Testitulos
Hygieniapassitestaaja tarkastaa testilomakkeet. Testaaja ilmoittaa testin tuloksesta viimeistään silloin, kun testistä on aikaa yksi kuukausi.
Jos sinulla on kysyttävää tai keskusteltavaa testituloksestasi, selvitä asia aina ensin hygieniapassitestaajasi kanssa. Ota testaajaan yhteyttä mahdollisimman pian testin suorittamisen jälkeen.
Oikaisuvaatimus
Jos olet saanut hylätyn testituloksen ja haluat keskustella testituloksestasi, ota yhteyttä omaan hygieniapassitestaajaasi, jonka järjestämässä hygieniapassitestissä olet ollut. Jos haluat edelleen sen jälkeen, kun olet ensin keskustellut asiasta testaajasi kanssa, pyytää asiaan oikaisua Ruokavirastosta, ilmoita asiasta testaajallesi ja tee oikaisuvaatimus (pdf) Ruokavirastoon tai ota tarvittaessa yhteyttä Ruokavirastoon hygieniapassi@ruokavirasto.fi.
Testaaja antaa aina jokaiselle testiin osallistuvalle henkilölle oikaisuvaatimusohjeen. Noudata oikaisuvaatimusohjeessa olevia ohjeita. Huomioitavaa on, että siitä hetkestä, kun olet saanut tietää testituloksen ja olet saanut tilaisuuden nähdä arvostellun testilomakkeesi, sinulla on 30 vuorokautta aikaa vaatia oikaisua asiaan Ruokavirastosta. Oma testaajasi toimittaa alkuperäisen hylätyn testilomakkeesi Ruokaviraston kirjaamoon oikaisuvaatimusta varten. Ruokavirasto käsittelee oikaisuvaatimuksen 30 vuorokauden kuluttua siitä hetkestä, kun vaatimus on saapunut Ruokavirastoon. Ruokavirasto tekee asiasta päätöksen ja antaa samalla siihen kuuluvan valitusosoituksen.
Oikaisuvaatimuksen tulee kohdistua hygieniapassitestaajan tekemään virheeseen, joka on tapahtunut testilomakkeen tarkastamisessa, tai virheeseen, joka on testiväittämässä. Testitulosta ei oikaista, ellei kyse ole testilomakkeen tarkastamisen yhteydessä tapahtuneesta virheestä tai testiväittämässä olevasta virheestä. Näin ollen oikaisuvaatimuksen perusteluksi ei kelpaa, että saadut yhteispisteet ovat lähellä hyväksyttyä testitulosta tai että saamasi pisteet eivät vastaa oikeaa osaamistasoasi. Ruokavirasto päättää, mitkä ovat testiväittämien oikeat vastaukset. Hygieniapassitestaajat tarkastavat testitulokset Ruokaviraston tarkastuslomakkeen mukaisesti. Jos hygieniapassitestaaja on käännättänyt testiväittämät jollekin muulle kuin suomen, ruotsin tai englannin kielelle, vastaa testaaja käännöksistä ja niiden oikeellisuudesta.
Testilomakkeiden arkistointi
Hygieniapassitestaaja arkistoi hyväksytyt testilomakkeet viisi vuotta testipäivästä eteenpäin. Testaaja arkistoi hylätyt testilomakkeet kolme kuukautta testipäivästä eteenpäin.
Jos testaaja myöntää uuden hygieniapassin, arkistoi hän kaikki uuden hygieniapassin myöntämisen perusteena olevat asiakirjat viisi vuotta myöntämispäivästä eteenpäin.
Hylätty (0)
TESTI ARVIOIDAAN HYVÄKSYTTY/HYLÄTTY
Läpäistäkseen testin pisteitä on saatava vähintään 34/40. Oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen. Virheellisistä vastauksista ei saa miinuspisteitä, joten kuudella virheellisellä vastauksella läpäisee testin. Tyhjäksi jätetty vastausruutu tai epäselvästi tehty vastausmerkintä (josta hygieniapassitestaaja ei saa selvää, kumpaa vaihtoehtoa vastaaja tarkoittaa) tulkitaan virheelliseksi vastaukseksi.