Siirry suoraan sisältöön

Mentalisaatio – osaamista kiusaamisen ehkäisyyn (1 op)

Toteutuksen tunnus: TO00CB74-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
22.05.2023 - 24.11.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.06.2024 - 31.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
1 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Toimipiste
Laurea Verkkokampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 600
Opettajat
Niklas Leppä
Tiina Putkuri
Emmi Salmikangas
Vastuuopettaja
Tiina Putkuri
Opintojakso
TO00CB74

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- hyödyntää mentalisaatiota kiusaamisen ehkäisemisessä yksilön ja yhteisön kanssa toimiessaan - ohjata erilaisia mentalisaatiokykyä vahvistavia harjoituksia lapsille ja nuorille
- toimia vanhemman mentalisaatiokykyä vahvistavasti kiusaamistilanteita selvittäessään
- arvioida omaa mentalisaatiokykyään ja toimia tietoisesti mentalisoivasti

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

• Pajulo M, Salo S & Pyykkönen N. 2015. Mentalisaatio ihmistä suojaavana tekijänä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 131(11):1050-7. https://www.duodecimlehti.fi/duo12278
• Viinikka, A. 2014. Mentalisaatio perheiden kohtaamisessa. Mannerheimin Lastensuojeluliitto. https://www.finna.fi/Record/3amk.137092

Toteutustapa

Opinto suoritetaan täysin itsenäisesti omassa tahdissa. Opinto edellyttää itseohjautuvuutta. Opinto ei sisällä yhteisiä tapaamisia eikä pari- tai ryhmätyöskentelyä.

Opiskelet kokonaisuuden Canvasiin rakennetussa oppimisympäristössä, joka sisältää opiskelumateriaalin ja tehtävät/testit. Tehtävistä ei anneta henkilökohtaista palautetta: palautteen anto perustuu tehtävien oikeellisuuden tarkistamiseen.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opintojaksolla ei ole työelämäyhteistyötä.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Sinulla on mahdollisuus suorittaa opinto omassa tahdissa aikavälillä 01.06.2024-31.12.2024. Opinnon kaikki tehtävät on suoritettava ja pyydettävä suoritusmerkintää erillisellä tehtävällä opinnon päättymispäivään mennessä. Suoritusmerkintä merkitään Laurean rekisteriin noin kahden viikon sisällä suoritusmerkinnän pyyntötehtävän jättämisestä.

Kesälomakaudella heinäkuussa ja vuodenvaihteen lomien aikana ei kirjata arviointeja. Lukukauden loppuun mennessä tehdyt suoritukset kirjataan kuluneelle lukukaudelle, 31.12. mennessä tehdyt syyslukukaudelle ja 31.7. mennessä tehdyt kevätlukukaudelle.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opintojaksolla ei ole KV-yhteyttä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojaksolla ei ole valinnaista suoritustapaa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.

Opintojakson tarkempi kuormittavuus on kuvattu opintojakson oppimisympäristössä.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla käydään läpi
• mentalisaatiota käsitteenä ja sen yhteyttä kiusaamiseen
• ammattilaisen omaa mentalisaatiokykyä ja sen lisäämistä
• mentalisaatiota lasten ja nuorten välisissä suhteissa sekä keinoja vaikuttaa siihen ammattilaisena
• keinoja tukea vanhemman mentalisaatiokykyä

Opintojakso koostuu videomuodossa olevista luentotallenteista, podcasteista ja luettavasta materiaalista sekä oppimista tukevista harjoituksista ja tehtävistä. Osaamista mitataan tietotestillä, opinnon hyäksytty suorittaminen edellyttää vähintään 50 % tietotestin pisteistä.

Opinto soveltuu yksinopiskelun lisäksi erinomaisesti myös yhdessä (esimerkiksi työyhteisössä) tehtävään opiskeluun, jolloin opittu integroituu vahvemmin käytäntöön.

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Opintojakso on tarjolla vain Avoimen AMK:n opiskelijoille ja ristiinopiskelijoille. Laurean tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua opinnolle!

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opintojakso on suunnattu kaikille lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille, esimerkiksi opettajille varhaiskasvastuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella, lastenhoitajille, kouluavustajille, ilta- ja aamupäiväkerhojen ohjaajille, kouluvalmentajille, koulukuraattoreille, koulupsykologeille, terveydenhoitajille, nuoriso- ja yhteisöohjaajille sekä näiden alojen opiskelijoille.

Osallistumisen edellytyksenä on aina, että opetussuunnitelman mukaiset mahdolliset osaamisedeltävyydet (edeltävä opinto tai vastaava osaaminen) täyttyvät. Opiskelija vastaa itse edeltävyysehtojen huomioimisesta.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä.

Opintojakson Canvas-ympäristöön liittyvissä teknisissä kysymyksissä ja suoritusmerkintöihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä osoitteeseen mooc@laurea.fi.

Siirry alkuun