Rokotusosaamisen perusteet (2 op)
Toteutuksen tunnus: SH00BW16-3035
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
25.11.2024 - 31.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.01.2025 - 06.04.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 2 op
- Lähiosuus
- 1 op
- Virtuaaliosuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- 20 Sosiaali- ja terveysala
- Toimipiste
- Laurea Lohja
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus (SHF2), Laurea Lohja
- Opettajat
- Katja Laukkanen
- Vastuuopettaja
- Katja Laukkanen
- Ryhmät
-
SHF224SASairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, S24, Lohja
- Opintojakso
- SH00BW16
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- perustella rokottamisen tarpeellisuuden yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle sekä selvittää rokotusten taustalla olevan lainsäädännön
- kuvata rokotuksin ehkäistävät taudit, rokotusten ja ennaltaehkäisevien toimien hyödyt tautien ehkäisyssä
- selvittää kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet, eri rokotetyypit ja perusasiat rokotteiden koostumuksesta
- ohjata asiakasta uusimpaan näyttöön perustuvaan tietoon sekä hyvään asiakaskokemukseen perustuen
- rokottaa turvallisesti ja taitavasti halliten rokotusten valmistamisen, eri rokotustekniikat sekä huomioiden rokottamiseen liittyvät varotoimet
- tunnistaa anafylaktisen reaktion sekä aloittaa tarvittavat hoitotoimenpiteet ja toimittaa asiakkaan jatkohoitoon
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaali on koottu Metropolian Moodle alustalle Rokotusosaamisen perusteet. Kurssiavaimen saa kurssin alussa
Toteutustapa
Rokotusosaamisen perusteet 2 op -opintojakso sisältää verkko-opinnot (portfolio sekä tentti) Metropolia-ammattikorkeakoulun Moodle -alustalla sekä mm. i.d. ja i.m. pistoksen harjoittelua työpajassa. Ohjeet verkko-opintoihin sekä kirjautumisohje Moodleen löytyvät Canvasista vuoden 2025 puolella, kun kirjautumisen ohje julkaistaan valtakunnallisesti.
Kurssia pitää opettaja Katja Laukkanen katja.laukkanen@laurea.fi
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Aloitamme 7.2 rokotuskurssin orientaatiolla/Zoom (linkki lukkarissa). Tutustutaan yhdessä kurssin moodle-alustaan. Mukana olemalla vahvistat paikan kurssilla.
4.4 pidämme työpajan koululla (läsnäolo), niin että opiskelijat jaetaan pienempiin opetusryhmiin (tämä selviää orientaatiossa). Varaa mukaan hoitajan työasu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 2 opintopistettä. Yksi opintopiste vastaa 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.Opintojakson suorittaminen vastaa keskimäärin 54 tuntia opiskelijan työtä.
Sisältö ja sen jaksotus
Rokotusosaamisen perusteet -osiossa perehdyt rokottamisen tietoperustaan ja rokotustaitoihin. Tietoperusta -osiossa käydään läpi rokottamisen teoriataustaa, kuten rokottamalla ehkäistäviä tauteja ja rokotteiden avulla saatavia hyötyjä. Opit ohjaamaan ja tukemaan asiakasta rokotuspäätöksessään ja osaat perustella toimintaasi ajantasaiseen ja tutkittuun tietoon pohjautuen. Rokotustaito -osiossa keskitytään turvalliseen rokottamiseen. Perehdyt esimerkiksi erilaisiin rokotustekniikoihin ja mahdollisten rokottamisen haittavaikutusten hoitoon.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Lisätiedot
Portolio arvioidaan asteikolla Hyväksytty / hylätty. Opiskelijalla on mahdollisuus täydentää portfolion puuttuvia, virheellisiä tai keskeneräiseksi jääneitä tehtäviä/tehtävän osia.
Moodletentti arvioidaan asteikolla hyväksytty - hylätty. Tentti on hyväksytty, kun yli 85 % vastauksistasi on oikein (vähintään 38/44 pistettä). Tentissä on kolme yritystä. Portfolio tehdään ensin ja sitten vasta tentti. Materiaalia saa hyödyntää tentissä.
Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja verkkotehtäviä tai tenttiä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa.
Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Tekoälyn käyttö kiellettyä. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä.