Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 4 (13 op)
Toteutuksen tunnus: SH00BT00-3030
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
10.03.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
-
01.08.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 13 op
- Lähiosuus
- 13 op
- TKI-osuus
- 13 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- 20 Sosiaali- ja terveysala
- Toimipiste
- Laurea Otaniemi
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 1 - 100
- Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus (SHG2), Laurea Otaniemi
- Opettajat
- Miska Mustonen
- Meri Vuorinen
- Johanna Saastamoinen
- Vastuuopettaja
- Meri Vuorinen
- Ryhmät
-
SHG224KASairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, K24, Otaniemi
- Opintojakso
- SH00BT00
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- arvioida eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa olevien potilaiden hoidon ja palveluiden tarvetta ja tukea heidän toimintakykyään ja voimavarojaan
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri elämänvaiheissa olevan potilaan (lapsi, nuori, iäkäs, raskaana oleva ja synnyttänyt, haavoittuvassa asemassa olevat asiakkaat) hoitotyötä tutkimustietoa ja suosituksia soveltaen
- soveltaa asiakaslähtöisiä työmenetelmiä tunnistaakseen haavoittuvuutta lisääviä tekijöitä ja parantaakseen asiakkaan osallisuutta
- arvioida ja kehittää vuorovaikutustaitojaan ja hoitosuhdetta eri asiakasryhmien kanssa vaativissa asiakas- ja vuorovaikutustilanteissa
- toteuttaa ja arvioida lääkehoitoa turvallisesti huomioiden potilaan erityispiirteet
- arvioida potilaan tarpeita seksuaali- ja lisääntymisterveyden näkökulmasta ja käsitellä niihin liittyviä asioita potilaan kanssa
- analysoida ja arvioida lapsipotilaan, perheiden sekä ikääntyvän ja vammaispotilaan palvelupolkuja ja ehdottaa ratkaisuja hoidon ja tuen tehostamiseksi
- arvioida moniammatillisen yhteistyön onnistumista ja hyödyntää sitä potilaan ja tämän perheen parhaaksi
Lisäksi terveydenhoitajiksi opiskeleville lisätty tavoite 1.1.2025 alkaen. Opiskelija osaa
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ryhmäohjausta yhdessä asiakkaan ja muiden toimijoiden kanssa
Sisältö
Harjoittelun teema: Kliinisen hoitotyön näyttöön perustuva päätöksenteko eri ikäryhmien ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden hoitotyössä.
Harjoittelun LbD-tehtävä: Näyttöön perustuva hoitotyö
- Ns. Auditointitehtävä/ Kliinisen tutkimuskysymyksen muodostaminen (esim. PICO/PICoa/PCC), tutkimustiedon haku, hoitotyön käytäntöjen kriittinen arviointi ja vertailu, johtopäätösten tiivistäminen ja suullinen esittäminen harjoitteluympäristössä.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
PERHEHOITOTYÖN HARJOITTELUUN LIITTYVÄÄ MATERIAALIA
Opintojakson SH00BS94- materiaalit sekä
Storvik-Sydänmaa, S., Talvensaari, H., Kaisvuo, T. &; Uotila N. 2019. Lapsen ja nuoren hoitotyö. Sanoma Pro Oy - soveltuvin osin
KOTIHOIDON HARJOITTELUN MATERIAALI
Annetaan opintojaksolla
Lisäksi opintojaksolla osoitettu suositeltava kirjallisuus
Toteutustapa
Tämä opintojakso sisältää:
Perhehoitototyön harjoittelu 4 vkoa Meri Vuorinen
Kotihoidon harjoittelu 4 vkoa Miska Mustonen
Äitiyshuollon direktiivi 1 op Meri Vuorinen
Lisäksi harjoitteluun liittyy LbD-tehtävä.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Harjoittelut toteutuvat hoitotyön työelämäympäristöissä, samoin äitiyshuollon direktiivissä hyödynnetään vahvasti työelämäkumppanuuksia.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Harjoitteluinfot pidetään Zoomissa.
4.3.2025 klo:15.30-16.30 Jobiili-info (tallennetaan)
Harjoitteluinfo elokuussa 2025.
Kansainvälisyys toteutuksella
Harjoittelu on mahdollista suorittaa myös ulkomailla. Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.
Sisältö ja sen jaksotus
Äitiyshuollon direktiivin suorittaminen osana 4. harjoittelua
Vaihtoehto 1. Kliininen harjoittelu äitiyshuollon toimintaympäristössä
Opiskelija varaa yhden lisäviikon harjoittelua ja suorittaa harjoittelussa yhtä opintopistemäärää vastaavan lisätuntimäärän (26,7 h). Harjoitteluviikkoja IV harjoitteluun varataan tällöin yhteensä 9.
Millaiset harjoitteluympäristöt soveltuvat äitiyshuollon direktiivin suorittamiseen:
- Äitiyshuollon yksiköt (esim. lapsivuodeosastot, äitiyspoliklinikat ja neuvolat)
- Naistentautien vuodeosastot ja poliklinikat, joissa toteutetaan äitiyshuoltoa (huom. tarkista yksiköstä hoidetaanko siellä äitiyshuollon asiakkaita. Äitiyshuollon asiakkaita ovat raskaana olevat ja synnyttäneet naiset).
- Ensikodit
- Erikseen sovittaessa myös tietyt järjestöt ja kirurgiset yksiköt voivat soveltua äitiyshuollon direktiivin suorittamiseen
- Erikseen sovittaessa tietyissä tapauksissa myös äitiysneuvolan ennaltaehkäisevä psykiatrinen sairaanhoito voi soveltua harjoittelupaikaksi
- Samoin HAL-poliklinikat, lapsettomuushoitoyksiköt ja perinnöllisyyslääketieteen sikiötutkimusyksiköt voivat soveltua
Huomioithan, että esim. USA:ssa, tulee äitiyshuollon EU-direktiivin suorittamiseksi olla käytännön harjoittelussa äitiyshuollon toimintaympäristössä vähintään 3 viikkoa. Lisenssiä varten sairaanhoitajan tutkinnon tulee vastata yhdysvaltalaista Bachelor of Science in Nursing (BSN) -tutkintoa, kattaen kaikki erikoisalat teorian ja käytännön osalta. Jos on aikomusta kansainvälisille työurille, niin suosittelemme, että äitiyshuollon direktiivin mukainen osaaminen hankitaan käytännön harjoittelussa äitiyshuollon toimintaympäristössä.
If you plan to work in the future for example in the USA, Canada, or Australia, in that case, your Finnish nursing license will not be accepted due to the lack of clinical practice hours in Maternity Care.To be able to work abroad (e.g. at least in the USA, Canada, or Australia) one must have a nursing education and license compared to the receiving countries' requirements. This usually happens by contacting an agent in the receiving country and the agent will request Laurea UAS to fill in a set of paperwork, where the whole nursing program is explained and broken into study hours and practices. In Laurea, Head of Student Affairs Riikka Mulder is the one who fills in these documents.
Vaihtoehto 2. Äitiyshuollon teoriaperustainen toteutus ja kliininen harjoittelu äitiyshuollon työpajassa
Opiskelija liittyy Äitiyshuollon direktiivin Canvas työtilaan tämän ilmoittautumislinkin: https://canvas.laurea.fi/enroll/DDH48E kautta. Kopioi linkki ja liitä se selaimeen.
Opintojakson opiskelumenetelmät sisältävät itsenäistä työskentelyä verkossa, muistiinpanojen laatimista sekä saavutetun osaamisen testaamista.
Opintojakson päätteeksi suoritat lopputentin. Hyväksytyn suorituksen lopputentistä jälkeen, ilmoittaudut Henkilöt näkymässä (Itserekisteröityminen) äitiyshuollon työpajaan.
Ryhmät on rajoitettu 20 jäseneen. Työpajan suorituksen jälkeen pyydät itse arviointia opintojakson suorituksesta, jolloin vastuuopettaja varmistaa, että olet tehnyt hyväksytyn suorituksen tentissä sekä osallistunut työpajaan, jonka jälkeen vie arvioinnit Pakkiin.
Suoritus näkyy Opintopolussa parin arkipäivän sisällä suorituksen merkinnästä. Kesälomakaudella heinäkuussa ja vuodenvaihteen lomien aikana ei kirjata arviointeja. Lukukauden loppuun mennessä tehdyt suoritukset kirjataan kuluneelle lukukaudelle, 31.12. mennessä tehdyt syyslukukaudelle ja 31.7. mennessä tehdyt kevätlukukaudelle.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Esitietovaatimukset
Opiskelijan tulee olla osallistunut aktiivisesti opintojaksolle "Lääkehoito ja lääkelaskut 4" ja läpäissyt hyväksytysti lääkelaskut ennen harjoittelun alkamista.
Lisätiedot
Harjoittelua varten tarvitaan rikosrekisteriote, jos harjoittelupaikkasi asiakkaat ovat alle 18 –vuotiaita. Ohjeet löydät opiskelijaintrasta. Opiskelijan on huolehdittava rikosrekisteriotteen tilaamisesta ja näyttämisestä koululla (opintotoimiston koordinaattorille) hyvissä ajoin ennen harjoittelun alkua.
Monissa harjoittelupaikoissa edellytetään myös sitä, että opiskelijalla on tehtynä TARTUNTATAUTISELVITYS (HUS).
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Aiemmat moduulit I-III ja niihin kuuluvat opinnot tulisi olla suoritettuna ennen opintojakson alkua.
Lisäksi IV moduulien osalta tulee olla suoritettuna ennen harjoittelua pääosa teoriaopinnoista sekä lääkehoito ja lääkelaskut.