Siirry suoraan sisältöön

Turvallisuuden johtaminen yrityksen kansainvälisessä toiminnassa (5 op)

Toteutuksen tunnus: A9362-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 03.12.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
08.02.2024 - 02.05.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
4.5 op
Virtuaaliosuus
0.5 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Turvallisuusjohtaminen (TYA2), Laurea Leppävaara
Opettajat
Lasse Kivinen
Veli Sulkava
Vastuuopettaja
Lasse Kivinen
Ryhmät
TYA224KJ
Turvallisuusjohtaminen, yamk, K24, Leppävaara
Opintojakso
A9362

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- yrityksen kansainväliseen toimintaan liittyvät yleiset turvallisuusriskit ja niiden kartoittamisen sekä kykenee kehittämään menetelmiä niiden hallitsemiseksi
- analysoida ja kehittää yrityksen kansainvälistä turvallisuuden toimintaympäristöä sekä kehittää ja soveltaa turvallisuusjohtamisen menetelmiä, jotka voivat liittyä esimerkiksi kansainvälisiin tytär- ja yhteisyrityksiin, asiakas- ja yhteistyösuhteisiin, ulkoistamiseen ja hankintaan, tietoturvaan, teknologiaan ja elektronisiin viestimiin, kulttuurieroihin, lainsäädännön ja sopimusten eroavaisuuksiin

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kurssin ohjelma esitellään viimeistään aloituspäivänä ja julkaistaan tällöin myös Canvas-työtilassa. Muutokset alustavaan ohjelmaan ovat mahdollisia ja niistä pyritään ilmoittamaan opiskelijoille hyvissä ajoin.

Toteutustapa

Lähiopetusta, Canvas-toteutus, arvioitavat tehtävät. Opintojakso sisältää työskentelyä lähiopetuspäivien välillä parityönä ja yksilötyönä. Toteutuksen aiheet saattavat muuttua ennen kurssin alkua, mutta täsmentyvät ensimmäisenä lähiopetuspäivänä. Hybridiopetusta ei järjestetä eikä luentoja lähtökohtaisesti nauhoiteta.

Ohjaus ja viestintä:
Opintojakson tavoitteissa ja toteutussuunnitelmassa kuvataan opiskelijan oppimiselle asetettuja tavoitteita. Opettajat tukevat näiden tavoitteiden saavuttamista ohjauksen ja palautteen avulla. Ohjausta annetaan opintojakson eri vaiheissa ja sitä voi pyytää tarvittaessa.
Opiskelua ohjaavat opintojaksoille laaditut oppimistehtävät, niihin annettu ohjaus ja niistä saatu palaute. Ohjaus voi tapahtua yksilö- tai ryhmäohjauksena joko lähiopetuksessa tai erikseen sovittuna ajankohtana. Ohjausta annetaan myös ZOOM, Canvas ja sähköpostin välityksellä. Tarvittaessa sovi lehtorin kanssa etukäteen ohjauksesta.
Ohjaukseen voidaan osoittaa erillisiä pakollisia tai vapaaehtoisia ohjausaikoja.

Jo olemassa oleva osaaminen voidaan huomioida tutkinnossa osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen kautta. Tämä voi tulla kyseeseen mikäli oletat, että olet hankkinut opintojakson sisältöä vastaavan osaamisen muualla (esim työelämä, opinnot muualla). Perehdy siinä tapauksessa Laurea LINK- sivustoilla olevaan HOT-prosessiin (alla linkki). Mikäli haluat HOT- prosessiin niin ilmoita tästä viimeistään ensimmäisellä lähiopetuskerralla opintojakson lehtoreille.
https://laureauas.sharepoint.com/sites/linkfi/opintojenkulku/opintojensuunnittelu/aiemmanosaamisenhyvaksyminenahot/Sivut/default.aspx

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojakson aloituspäivä on 08.02.2024 08.30 - 16.30 Leppävaarassa. Muut päivät Leppävaarassa ovat:
05.04.2024 08.30 - 16.30
02.05.2024 08.30 - 16.30

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso on 5 opintopisteen toteutus. Viiden opintopisteen suoritus vastaa 135 tuntia opiskelijan työtä.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- yrityksen kansainväliseen toimintaan liittyvät yleiset turvallisuusriskit ja niiden kartoittamisen sekä kykenee kehittämään menetelmiä niiden hallitsemiseksi
- analysoida ja kehittää yrityksen kansainvälistä turvallisuuden toimintaympäristöä sekä kehittää ja soveltaa turvallisuusjohtamisen menetelmiä, jotka voivat liittyä esimerkiksi kansainvälisiin tytär- ja yhteisyrityksiin, asiakas- ja yhteistyösuhteisiin, ulkoistamiseen ja hankintaan, tietoturvaan, teknologiaan ja elektronisiin viestimiin, kulttuurieroihin, lainsäädännön ja sopimusten eroavaisuuksiin.

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Osaamistavoitteet:
- opiskelija tuntee kansainväliseen toimintaan liittyvät riskit ja uhat
- opiskelija osaa laatia matkusturvallisuusohjeen (tai muun oleellisen aiheeseen liittyvän asiakirjan) organisaatioilleen
- opiskelija tietää miten järjestää ja johtaa turvallisuustoimintaa yrityksen kansainvälisessä toiminnassa
- opiskelija tietää keskeisimmät toimijat jotka voivat tukea yrityksen turvallisuutta sen kansainväliseen toimintaan liittyen
Keskeinen sisältö:
Kansainvälisesti toimiva yritys kohtaa monia haasteita turvallisuuden suhteen eri maissa. Normaalit toimenpiteet ja käytännöt, joihin on totuttu yrityksen kotimaassa eivät välttämättä päde toimittaessa kotimaan rajojen ulkopuolella. Kulttuurierot eivät koske ainoastaan business-maailmaa vaan yhtälailla myös turvallisuusasioita. Monella suomalaisella yrityksellä, jolla tuotanto on kotimaassa, löytyy kuitenkin markkinoita ulkomailta, jolloin yrityksen henkilökunta joutuu aika-ajoinmatkustamaan maan rajojen ulkopuolelle sinne, missä markkinat ovat. Elinkeinoelämän keskusliitto määrittelee yrityksen ulkomaantoimintojen turvallisuuden kohdemaan riskien vaikutusten poistamiseksi tai pienentämiseksi sekä henkilöstön turvallisuuden takaamiseksi. Tähän liittyen on huomioitava monia seikkoja kuten mikä on kohdemaan riskiluokitus.Myös viestintä ja yhteydenotot tilanteessa, jossa jotain vakavaa sattuu, on oltava selvää. Kun yrityksellä on tuotantoa ja toimipisteitä ulkomailla, on riskienhallinta toteutettava mielellään vankan paikallistuntemuksen konsultoimana. Eri kohdemaiden riskeistä tietää parhaiten sen maan omat työntekijät.
Ulkomaan toimintojen turvallisuus koostuu toimenpiteistä, joiden avulla pyritään varmistamaan toiminnan turvallisuus kotimaan rajojen ulkopuolella. Vaikka turvallisuustoimintaa ulkomailla ohjaavat samat mallit kuin kotimaassakin tulee ulkomaillaottaa huomioon myös muun muassa paikallinen lainsäädäntö, kulttuuri sekä maan tyypilliset liiketoimintatavat. Lisäksi henkilöstön turvallisuustason takaaminen heidän ollessaan ulkomailla vailla kotimaansa palveluja. Kohdemaan korkean riskitason vaikutusten poistaminen tai pienentäminen. Ulkomaantoimintojen turvallisuus sisältää mm. seuraavia asiakokonaisuuksia:maiden riskiluokitus (riskiluokituksen mukaiset ohjeet: valmistautuminen, evakuointisuunnitelma, matkustaminen, majoittuminen, oleskelu, erityistilanteiden hoitaminen).

Siirry alkuun