Skip to main content

Risk, Safety and Security Management (10 cr)

Code: TO00BN75-3014

General information


Enrollment
27.11.2023 - 03.12.2023
Registration for the implementation has ended.
Timing
11.01.2024 - 08.06.2024
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
10 cr
Local portion
1 cr
Virtual proportion
9 cr
RDI proportion
10 cr
Mode of delivery
Blended learning
Campus
Laurea Leppävaara
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 60
Degree programmes
Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara (Finnish)
Teachers
Soili Martikainen
Timo Savolainen
Teacher in charge
Soili Martikainen
Scheduling groups
Avoin AMK 1 (Size: 5 . Open UAS : 5.)
Small groups
Avoin AMK 1
Study unit
TO00BN75

Learning outcomes

The student is able to:
- define risk, safety and security management compliance requirements, best practices and apply those
- assess and manage organisations’ risks comprehensively
- plan, assess and develop risk, safety and security management
- lead and manage safety and security management operations in normal, disturbance and crisis situations
- assess and develop safety and security culture

Materials

Opintojakson materiaali on Canvasissa. Osa opetusmateriaalista on englannin kielellä.
Esimerkkejä suositeltavasta kirjallisuudesta:
1) Turvallisuuskulttuurin arviointi ja kehittäminen: Reiman, T., Pietikäinen, E. & Oedewald, P. 2008. Turvallisuuskulttuuri - teoria ja arviointi. https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/publications/2008/P700.pdf
2) Riskienhallinta, dokumentointi: SFS-ISO 31000:2018 Riskienhallinta. Ohjeet. (Ladattavissa Laurea LibGuidesin kautta SFS:n Onlinesta); Valtiovarainministeriö 2023. Riskienhallinnan käsikirja valtionhallinnon toimijoille. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165087/VM_2023_54.pdf?sequence=1&isAllowed=y
3) Auditointi ja mittainen: SFS-ISO 19011:2018 Johtamisjärjestelmän auditointi (Ladattavissa Laurea LibGuidesin kautta SFS:n Onlinesta); Prosesiturvallisuus ja sen mittaaminen https://tukes.fi/documents/5470659/6410641/Prosessiturvallisuus+js+sen+mittaaminen/e3bec3bb-2e96-4c33-8f21-f9e1787f8bf5/Prosessiturvallisuus+js+sen+mittaaminen.pdf
4) Kriisijohtaminen ja –kommunikointi: SFS-EN ISO 22301:2019. Turvallisuus ja kriisinkestävyys.(Ladattavissa Laurea LibGuidesin kautta SFS:n Onlinesta) Varautumisen tietopankki https://www.pelastusopisto.fi/muu-koulutus/varautumiskoulutus/varautumisen-tietopankki/; STT Viestintäpalvelut: Kriisiviestijän työkalupakki - Näillä pysyt askeleen edellä, https://www.viestintapalvelut.fi/blogi/kriisiviestinta-tyokalupakki-nailla-pysyt-askeleen-edella
5) Turvallisuusjohtamisen kehittäminen: Levä, K. 2003. Turvallisuusjohtamisen kehittäminen: Turvallisuusjohtamisjärjestelmien toimivuus. https://docplayer.fi/5110003-Tukes-julkaisu-1-2003-turvallisuusjohtamisjarjestelmien-toimivuus-vahvuudet-ja-kehityshaasteet-suuronnettomuusvaarallisissa-laitoksissa.html
6) Resilienssi: Nieminen, N. ym. 2017. Muutosjoustavuus. Organisaation resilienssin tukeminen. VTT Technology 318. https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/technology/2017/T318.pdf

Teaching methods

The implementation plan is available in Finnish.

Employer connections

Moduulissa 1 on valittavana tehtävävaihtoehtoja, jotka tehdään tiiviissä yhteistyössä työelämäkumppanin kanssa. Työelämäkumppanille tehdään sekä suomen- että englanninkielisiä tuotoksia. Myös muiden moduulien tehtävissä reflektoidaan turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan tietoperustaa aidon tai kuvitteellisen organisaation näkökulmasta.

Exam schedules

Opintojakso alkaa lähiopetuksella 11.01.2024 klo 09.00 - 11.30.
Moduulin 1 tehtävän palautuspäivä on 19.3.2024 klo 23.59. Uusinta-ajankohdat ovat 9.4.2024 ja 23.4.2024 klo 23.59.
Moduulien 2-8 tehtävän palautuspäivä on 9.5.2024. Uusinta-ajankohdat ovat 30.5. ja 13.6.2024 klo 23.59.
Verkkotentti järjestetään 24.5. klo 8.00 alkaen - 25.5.2024 klo 23.59 välisenä aikana. 1. uusintatentti järjestetään 31.5. klo 8.00 alkaen - 1.6.2024 klo 23.59 välisenä aikana ja 2. uusintatentti järjestetään 7.6. klo 8.00 alkaen - 8.6.2024 klo 23.59 välisenä aikana.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

International connections

KV-yhteydet tulevat esiin tietoperustassa. Opintojaksolla käsitellään riskienhallinnan ja turvallisuusjohtamisen kansainvälisiä standardeja. Luentomateriaalissa olevilla videoilla kansainväliset toimijat kertovat, miten käytännössä toteutetaan riskienhallintaa sekä riskiperusteista tuvallisuusjohtamista.

Completion alternatives

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Student workload

Opintojakso on 10 op suuruinen kokonaisuus, joka vastaa laskennallisesti yhteensä 270 h työmäärää seuraavasti:
* Osallistuminen yhteisiin tapaamisiin: 15 h
* Itsenäinen opiskelu ja tenttiin valmistautuminen 215 h
* Kahden kehittämistehtävän tekeminen 20 h/tehtävä/opiskelija; yhteensä 40 h/ opiskelija.

Content scheduling

Moduuli 1 Riskienhallinnan puitteet: Opit rakentamaan vankkaa pohjaa riskienhallinnalle kytkemällä riskienhallinta osaksi organisaation johtamisjärjestelmä ja päätöksentekoa. Tunnistat riskienhallinnan keskeiset toimintaperiaatteet, tarvittavat resurssit sekä ylimmän johdon keskeisen roolin.
Moduuli 2 Standardit: Osaat hyödyntää laatu- ja johtamisjärjestelmien standardeja organisaation käytännön riskienhallinnassa ja turvallisuusjohtamisessa.
Moduuli 3 Dokumentointi ja Moduuli 4 Lainsäädäntö: Opit tunnistamaan kattavan dokumentaation merkitykseen sekä lainsäädännön vaatimuksia riskienhallinnassa ja turvallisuusjohtamisessa.
Moduuli 5 Resilienssi ja vakuuttaminen: Opit, kuinka riskienhallinta ja resilienssi täydentävät toisiaan sekä mikä on vakuuttamisen ja riskienhallinnan yhteys organisaation riskienhallinnassa.
Moduuli 6 Auditointi ja mittaaminen: Opit, miten organisaation turvallisuusjohtamista ja riskienhallintaa voidaan arvioida ja mitata jatkuvan parantamisen periaatteiden mukaisesti.
Moduuli 7 Riskienhallinnan ja turvallisuusjohtamisen kehittäminen: Opit tunnistamaan kulttuurin vaikutuksen organisaation turvallisuusjohtamiseen ja riskienhallintaan.
Moduuli 8 Kriisijohtaminen ja viestintä: Opit johtamaan kriisejä ja tehokasta kriisiviestintää.

Evaluation scale

H-5

Qualifications

Before enrolling to this study unit, you should have adequate competence of safety, security and risk management, which you can acquire for example by completing study unit HT00BN79 Basics of Corporate Safety, Security and Risk Management (10 cr) or TO00BS57 Basic Theory of Corporate Safety, Security and Risk Management (5 cr) at Open University of Applied Sciences

Further information

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.

Toteutukselle on varattu 5 opiskelijapaikkaa avoimen AMK:n opiskelijoille.

Opintojaksolle ilmoittautuvilla tulee olla turvallisuus- ja riskienhallinta-alan perusteiden riittävä osaaminen, jonka voi hankkia esimerkiksi suorittamalla opintojakson: Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet TO00BS57-3001.

Go back to top of page