Siirry suoraan sisältöön

Kliinisen hoitotyön perusteet (7 op)

Toteutuksen tunnus: SH00BY56-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

20.05.2024 - 26.05.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

7 op

Virtuaaliosuus

4 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

43 % Lähiopetus, 57 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Otaniemi, sote

Toimipiste

Laurea Otaniemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Sairaanhoitajakoulutus (SHG2), Laurea Otaniemi

Opettaja

  • Anne Kokko
  • Tiina Mäkelä
  • Anna Ojala
  • Kaisa Porkka-Toivonen
  • Pirjo Huikko

Vastuuopettaja

Anna Ojala

Ryhmät

  • SHG224SA
    Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, S24, Otaniemi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- soveltaa tutkimustietoa ja suosituksia potilaan toimintakyvyn ja peruselintoimintojen tukemisessa ja perustarpeista huolehtiessaan
- soveltaa tietojaan anatomiasta ja fysiologiasta perustellessaan potilaan peruselintoimintojen tukemisen menetelmiä
- perustella, toteuttaa ja tulkita peruselintoimintojen tarkkailussa tarvittavat diagnostiset perustutkimukset ja toimenpiteet osana potilaan hoitoa 
- kuvata eri ikä- ja kohderyhmille suunnattujen ravitsemussuositusten keskeisen sisällön ja hyödyntää suorituksia potilaan hoidossa
- hyödyntää tietoa vajaaravitsemusriskiin vaikuttavista tekijöistä ja sen ennaltaehkäisyn periaatteista
- hyödyntää tietoa potilaan kivun tunnistamisesta, arvioinnista ja lääkkeettömistä kivunhoidon periaatteista ja menetelmistä  
- kuvata potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämisen velvoitteet ja hyvät käytänteet  
- toimia aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteita soveltaen  
- toimia ergonomisesti ja käyttäen monipuolisia ohjausmenetelmiä sekä saatavilla olevia apuvälineitä potilaan siirtämisessä ja kaatumisten ehkäisyssä 
- soveltaa ammatillisen vuorovaikutuksen perusteita hoitotyössä
- tunnistaa elottoman potilaan ja osaa toteuttaa peruselvytyksen
- toteuttaa kunnioittavasti vainajan laiton    
- tukea ja ohjata läheisiä kuoleman jälkeen 
- näytteitä ja ohjata potilasta näytteenotossa
- kirjata hoitotyön prosessia soveltaen potilastietojärjestelmään sekä arvioida kirjatun tiedon ajantasaisuutta, yhdenmukaisuutta ja laatua

Toteutustapa

Toteutus tapahtuu osin lähiopetuksena työpajaharjoituksissa ja osin itsenäisinä verkko-opintoina Canvas verkko-oppimisympäristössä.

Työpajoissa opetus tapahtuu pienryhmissä. Katso oman ryhmäsi aikataulu Pakista. Opintojakson orientaatio on kaikille pakollinen. Orientaatiossa käydään läpi opintojakson toteutus, ryhmäjaot, pakolliset harjoitukset ja tehtävät.

Opintojakson päätyttyä on valtakunnallinen yleissairaanhoitajan (YleSH) kliinisen osaamisen osakoe 1, joka arvioidaan numeerisesi. Osakoe on valvottu yksilötentti, joka suoritetaan Otaniemen kampuksella omalla tietokoneella.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Canvasin verkko-oppimisalustalla verkkotehtävien yhteydessä on opintojakson oppimateriaalit kirjattuna.

Opiskelija kirjautuu omalla tietokoneella Aseptiikan harjoituksissa Haka-tunnuksilla https://digicampus.fi -sivustolle ja hyväksyy käyttöehdot. Käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen opiskelija hakee oikean tenttialustan opettajalta saadun kurssiavaimen avulla. Tenttialustalta opiskelijan tulee tutustua tenttiohjeisiin.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Hoitotyön päivittäiset toiminnot:

Lähihoitajataustaisilla opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa vaihtoehtoisesti opintojakso näytöillä nopeutetussa aikataulussa. Jotta voit osallistua näyttöihin, sinulla tulee olla suoritettuna lähihoitajan tutkinnosta seuraavat osaamisalat:
• Ikääntyneen hoito ja kuntoutus tai
• Sairaanhoito ja huolenpito tai
• Vammaistyön osaamisala tai
• Osaamista ja työkokemusta perushoidon työympäristöstä

Jos valitset tämän nopeutetun vaihtoehtoisen suoritustavan, lähihoitajien näytöt toteutuvat kahtena päivänä ja aikataulu on nähtävissä lukujärjestyksessä. Lisäksi nopeutetussa toteutuksessa on oma tentti. Tarkemmat ohjeet annetaan Zoomissa pidettävässä opintojakson orientaatiossa.

Bioanalytiikka:

- Näytteenottajakoulutuksella voit saada hyväksiluvun Bioanalytiikasta. Lähetäthän todistuksesta kuvan bioanalytiikan opettajalle sähköpostitse.
- Jos otat suoniverinäytteitä työssäsi usein, niin siinä tapauksessa voit hakea näyttöä työnanatajan todistuksella. Lähetäthän todistuksesta kuvan bioanalytiikan opettajalle sähköpostitse.

Ensiapu:

Jos sinulla on voimassa oleva EA1 tai EA2 kortti, niin lähetäthän ea-kortista kuvan ensiavun opettajalle sähköpostitse. Voimassa olevalla ea-kortilla voit saada hyväksiluvun tästä opintojakson osasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opintojaksolla tehdään yhteistyötä ÄLYSTI-hankkeen kanssa. Opintojaksolla hyödynnetään hankkeessa puheohjattavalla älykameralla tuotettuja videoita ja/tai pilotoidaan älylasien käyttöä työpajaopetuksessa.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojakson aikataulu löytyy Pakista. Verkkotehtävien palautusajankohdat on kirjattu Canvasissa olevaan opintojakson aikatauluun. Hylätyn tentin voi uusia kaksi kertaa opintojakson orientaatiossa ilmoitettuina yleisinä uusintatenttiajankohtina. Yleiset uusinnat alkavat aina klo 16 Otaniemen kampuksella.

Työpajaharjoituksiin osallistuminen edellyttää Canvasin verkkotehtävien tekemistä kyseisestä aihealueesta ennen harjoituksia.

Tutkintosäännön mukaisesti opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 7 opintopistettä. Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.
Opintojakson suorittaminen vastaa keskimäärin 187 tuntia opiskelijan työtä.

Sisältö ja sen jaksotus

Aseptiikka ja infektioiden torjunta
Päivittäiset toiminnot
Potilaan peruselintoimintojen arviointi ABCDE ja NEWS
- Hentitystien avoimuuden varmistaminen
- Hengityksen tarkkailu ja hoito
- Verenkierron tarkkailu
- Tajunnan tason tarkkailu
- Lämmön seuranta ja kuumeisen potilaan hoito
- Kipu, kivun arviointi ja hoito
Hoitotyön kirjaaminen ja raportointi
Ravitsemus ja ravitsemustilan arviointi
Erittämisen seuranta ja tarkkailu
Hoitotyö kuoleman lähestyessä
Ergonomia
Potilas- ja työturvallisuus kliinisessä hoitotyössä
Toimintakyky
Bioanalytiikka
Ensiapu

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opintojaksolla toimitaan ekologisesti kestävän kehityksen mukaisesti. Tämä näkyy mm. niin, että työpajaharjoituksissa uusiokäytetään soveltuvin osin hoitovälineistöä ja opiskelijat pukeutuvat omiin vaatteisiin. Työpajaharjoituksia varten ei hankita erillistä työvaatetusta.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Laurean opetussuunnitelma on osaamisperustainen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmassa esitettyihin osaamistavoitteisiin.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja verkkotehtäviä, harjoituksia tai tenttiä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja aikataululla. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi.

Opintojakso arvioidaan numeerisesti T1-K5 /hylätty.

Osa 1 Hoitotyön päivittäiset toiminnot: Tentti on Kliinisen hoitotyön perusteiden osaaminen osakoe 1. Tentti arvioidaan numeerisesti. Hyväksytty tentin suoritus edellyttää 40 % kokonaispistemäärästä. Opintojakson osan hyväksytty suoritus edellyttää myös aktiivista osallistumista pakollisiin työpajaharjoituksiin/ näyttöihin.

Osa 2 Bioanalytiikka arvioidaan hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää verkkotehtävien tekemistä ja bioanalytiikan työpajaharjoituksiin osallistumista.

Osa 3 Ensiapu arvioidaan hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää verkkotehtävien ja verkkotentin tekemistä hyväksytysti ja ensiavun työpajaharjoituksiin osallistumista.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Arviointiasteikko saattaa muuttua vielä ennen opintojakson aloitusta!!

Opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Osa 1 Hoitotyön päivittäiset toiminnot: Tentti YleSH osakoe 1 = Valtakunnallinen kliinisen hoitotyön perusteiden osaaminen osakoe 1 tietotesti. Tentin arviointi < 40 % hylätty, 40 % tai > hyväksytty. Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista pakollisiin työpajaharjoituksiin ja tentin hyväksyttyä suoritusta.

Osa 2 Bioanalytiikka arvioidaan hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää verkkotehtävien tekemistä ja bioanalytiikan työpajaharjoituksiin osallistumista.

Osa 3 Ensiapu arvioidaan hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää verkkotehtävien ja verkkotentin tekemistä hyväksytysti ja ensiavun työpajaharjoituksiin osallistumista.

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
-käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään
-etsiä tietoa eri tietolähteistä
-raportoida
.
AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
- toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa
- ottaa vastaan ohjausta
.
RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS (arvioidaan soveltuvin osin)
-toimia ryhmän jäsenenä
-suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
-noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku
ja raportointi:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida

Ammatillinen toiminta ja työelämän
kehittäminen:
- toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa
- ottaa vastaan ohjausta

Arvioidaan soveltuvin osin
ryhmätyötaidot, johtaminen ja
vastuullisuus:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden
mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku
ja raportointi:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri
työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla

Ammatillinen toiminta ja työelämän
kehittäminen:
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä

Arvioidaan soveltuvin osin
ryhmätyötaidot, johtaminen ja
vastuullisuus:
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden
mukaisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku
ja raportointi:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

Ammatillinen toiminta ja työelämän
kehittäminen:
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen kanssa
toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan

Arvioidaan soveltuvin osin
ryhmätyötaidot, johtaminen ja
vastuullisuus:
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden