Yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan perusteet (10 op)
Toteutuksen tunnus: HT00BN79-3015
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 03.12.2023
Ajoitus
01.01.2024 - 31.07.2024
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
8 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Timo Ryynänen
- Juha Putkonen
Vastuuopettaja
Timo Ryynänen
Ryhmät
-
HTA224KATurvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, monimuotototeutus, K24, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määrittää yritysturvallisuuden ja riskienhallinnan käsitteet, osa-alueet sekä niiden merkityksen organisaatiolle
- määrittää organisaatioiden turvallisuudelle asetettujen vaatimusten ja parhaiden käytäntöjen perusteet sekä osaa soveltaa niitä
- kehittää yritysturvallisuutta
- riskienhallinnan periaatteet sekä riskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät
Toteutustapa
Opintojakso koostuu kahdesta osasta, jotka ovat teoriaosuus (5 op) ja projektiosuus (5 op). Jakso toteutetaan lähi- ja virtuaaliopetuksena, sekä omatoimisena opiskeluna ja aiheisiin liittyvinä yksilö- ja pienryhmätehtävinä. Teoriaosuus opiskellaan omatoimisesti ajasta ja paikasta riippumatta.
Jaksolla hankittua teoriaosaamista sovelletaan projektityöskentelyssä. Projektiosuus opiskellaan ja toteutetaan pienryhmissä. Se koostuu luennoista ja ohjaustapaamisista, sekä ryhmän toteuttamasta turvallisuuden kehittämisprojektista.
Oppimisalustana toimii Canvas ja kaikki viestintä tapahtuu sen kautta.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Materiaalit Canvasissa
Elinkeinoelämän yritysturvallisuusmalli 2016 (https://ek.fi/mita-teemme/tyoelama/yritysturvallisuus/)
Flink, A-L; Reiman, T. & Hiltunen, M. 2007. Heikoin lenkki? Riskienhallinnan inhimilliset tekijät. Helsinki: Edita. Kirja on saatavissa Laurean kirjastosta. Vaihtehtoisesti Lindroos, P. Päätöksentekoon liittyvät inhimilliset tekijät, Pro Gradu. (https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/80966/gradu03828.pdf?sequence=1)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijalla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa moduulista tai opintojaksosta vastaava opettaja tai muu korkeakouluyksikön johtajan nimeämä henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa Intrasta.
Mikäli haluat osoittaa osaamisesi näytöllä, ilmoittautu opintojaksolle, ole yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan ennen opintojakson alkua ja toimita hänelle osaamisanalyysisi.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Turvallisuudenkehittämisprojekti tehdään ryhmän itse hankkimaan työelämäkohteeseen.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla 12.1.2024 klo 09 alkaen läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan, hänen tulee olla etukäteen yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi.
Kaikki jakson tehtävät on suoritettava määritellyn aikataulun mukaisesti (myöhästyneitä palautuksia ei huomioida). Teoriaosuus opiskellaan omatoimisesti ja sen tehtävien ja tentin määräaika on 29.2.2024. Projektiosuuden tehttävien aikataulu on:
- projektisopimus 21.1.2024
- projektin riskienarviointi 18.2.2024
- projektisuunnitelma 3.3.2024
- projektiraportti 5.5.2024
- projektin esitykset (video ja pitch) 12.5.2024.
Tarkemmat tiedot aikataulusta löytyvät myös opintojakson työtilasta Canvasista. Lähiopetusta ja ohjausta on tarjolla jakson kalenteriin merkittyinä aikoina. Lisäksi projektiin liittyen sovitaan pienryhmien kanssa erikseen ohjausaikoja.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot,pienryhmätehtävien ja projektien esitykset, tentti 45 h
Pienryhmätehtävät ja projektityöskentely 100 h
Itsenäinen opiskelu 125h
Yhteensä 270 h /opiskelija
Sisältö ja sen jaksotus
Yritysturvallisuuden viitekehyksenä toimii Elinkeinoelämän Yritysturvallisuusmalli EK 2016.
Jaksolla opiskellaan
- riskienarviointimenelmiä (Potentiaalisten ongelmien analysointi POA, Mitä jos, Tapahtumapuu analyysi ja Vikapuuanalyysi) sekä teorian että käytäntöön soveltamisen kautta.
- inhimillisten tekijöiden vaikutusta toimintaan ja riskienarviointiin
- turvallisuusalan lainsäädäntöä
- arvioja ja etiikkaa
Turvallisuudenkehitäämisprojektissa sovelletaan jaksolla opiskeltuja asioita käytäntöön ja kehitetään työelämäkohteen turvallisuutta ja opetellaan projektityöskentelyä (projektin suunnittelu, projektin raportointi sekä projektin tulosten esittely). Teorian opiskelu ja projekti limittyvät niin, että projektissa hyödynnetään teorian opiskelussa hankittua osaamista..
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla (12.1.2024) läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019). ”
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Tällä opintojaksolla arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä.
AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida.
Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)
Opintojaksolla noudatetaan pisteperustaista arviointia. Teoriaosuuden moduulien tehtävät ja tentti on suoritettava, sekä projektiiin liittyvät tehtävät on palautettava. Kukin opintojakson tehtävä arvioidaan omana kokonaisuutena arviointikriteerejä noudattaen. Teoriaosuuden tehtävät ja tentti, sekä projekti kerryttävät pisteitä, joiden perusteella opintojakson arvosana muodostuu. Canvas-työtilassa kuvataan tarkemmin kustakin tehtävästä saatava pistemäärä.
Opintojakson loppuarvosana perustuu kaikista jakson tehtävistä hankittuihin pisteisiin. Maksimipistemäärä jaksolta on 200 pistettä ja jakson läpäistäkseen on saatava vähintään puolet siitä , eli 100 pistettä. Arvosana määräytyy seuraavasti:
0- alle 100 p = hylätty
100- alle 120 p = 1
120- alle 140 p = 2
140- alle 160 p = 3
160- alle 180 p = 4
180- 200 p = 5
Maksimipisteet eri osioilla ovat
Teoriaosuuden tehtävät 70 p
Tentti 30 p
Projektiosuuden tehtävät 100 p
Hylätty (0)
alle 100 p tai osa tehtävistä tekemättä
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1: 100- alle 120 p
2: 120- alle 140 p
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3: 140- alle 160 p
4: 160- alle 180 p
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: 180-200 p
Lisätiedot
Voit korvata tämän opintojakson teoriaosuuden 5 opintopistettä (5 op) suorittamalla opintojakson TO00BS57 Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet (5 op) MOOC-toteutuksella (Massive Open Online Course).