Lääkehoito ja lääkelaskut 2. (3 op)
Toteutuksen tunnus: SH00BW14-3019
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
11.09.2023 - 17.09.2023
Ajoitus
01.10.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
34 % Lähiopetus, 66 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Tikkurila, sote
Toimipiste
Laurea Tikkurila
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus (SHV2), Laurea Tikkurila
Opettaja
- Anu Haavisto
Vastuuopettaja
Anu Haavisto
Ryhmät
-
SHNOPEASairaanhoitajakoulutus
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- laskea lääkelaskut oikein
- soveltaa tietoa patofysiologiasta, farmakologiasta sekä lääkehoidon perusteista suunnitellessaan, toteuttaessaan ja arvioidessaan sisätauti- ja infektiopotilaan hoitoa
- kuvata keskeiset pitkäaikais- ja akuuttihoidossa käytettävät lääkeaineryhmät, lääkeaineet ja lääkkeet ja niiden vaikutusmekanismit
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida laskimonsisäistä lääke- ja nestehoitoa
- toteuttaa turvallista ja aseptista lääkehoitoa eri antoreittejä käyttäen
Toteutustapa
Kyseessä on Laureatasoinen opintojakso, jossa teoriaopetus tapahtuu verkossa, ja työpajoja voidaan järjestää eri kampuksilla. Työpajojen sijainti määräytyy ilmoittautuneiden opiskelijoiden kotikampusten mukaan, ja päätetään vasta ilmoittautumisen jälkeen.
Osittain automatisoitu toteutus:
Opinto suoritetaan osittain itsenäisesti. Itsenäisesti opiskeltavan osuuden lisäksi opinnolla on aikataulutettua opetusta verkossa ja työpajoissa. Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö.
Verkko-opetuskertojen tallenteet ovat katsottavissa jälkikäteen Canvasissa. Opinnossa ei ole pari- tai ryhmätyöskentelyä, mutta opintopiirityöskentelyä voi hyödyntää lääkelaskujen harjoittelussa. Canvasin tehtävistä ei anneta henkilökohtaista palautetta, vaan osaaminen osoitetaan Farmakologian sekä lääkelaskujen tentissä, ja henkilökohtaista palautetta oppimisesta saa opettajalta ja vertaisilta työpajaopetuksessa.
Työpajat ovat kaikille osallistujille läsnäolopakollisia.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Saano, S. & Taam-Ukkonen, M. 2020. Lääkehoidon käsikirja. Sanoma Pro Oy. Helsinki.
-Kotovainio, T. & Lehtonen, A. 2017. Parenteraalinen lääkkeenanto. Sairaanhoitajan käsikirja. Terveysportti.
-Ernvall S. ym. 2013. Lääkelaskenta. Sanoma Pro.
-Nikkola R. 2017 tai 2021. Annos oivallusta: harjoittelemalla lääkelaskennan osaajaksi. SanomaPro e-kirja, Laurean lisenssi
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.
Opintojakson orientaatio: 24.10.2023 08.30 - 11.45
Farmakologia tentti 27.11.2023 klo 16:00-17:00
Farmakologia uusinta I 30.11.2023 16:00-17:00
Farmakologia uusinta II 13.12.2023 11:00-12:00
Lääkelaskut tentti 24.11.2023 13.00 - 14.30
Lääkelaskut uusinta I 11.12.2023 10.00 - 11.30
Lääkelaskut uusinta II 13.12.2023 09:00-10:00
Poissaolo läsnäolopakollisesta työpajasta tulee korvata saman opintojakson toisella toteutuksella.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Farmakologia (verkko-opiskelu ja tentti) 1,5op = 40h= 5 työpäivää
Lääkelaskut (itsenäinen/ opintopiiriharjoittelu ja tentti) 0,5op= 13h= 1,5 työpäivää
Työpajat (ennakkovalmistautuminen ja aktiivinen osallistuminen työpajoihin) 1op= 27h = 3 työpäivää
Sisältö ja sen jaksotus
Farmakologian perusteet 1,5 op toteutuu verkko-opintoina Canvas oppimisympäristössä. Tentti opintojakson aikataulussa.
Turvallinen ja aseptinen lääkehoito 1op: I.v.-neste-ja lääkehoidon teoria opiskellaan itsenäisesti Canvas-oppimisympäristössä ja verkkoluennolla, työpajat toteutetaan lähiopetuksena kampuksella opintojakson aikataulun mukaan.
Lääkelaskut 0,5op itsenäistä opiskelua, tentti suoritettava hyväksytysti ennen Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2:sta opintojakson aikataulun mukaan.
Lisätietoja opiskelijoille
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).
Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)
Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.
Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Farmakologian tentti: hyväksytty suoritus 24/40p. Opintojakson aikataulussa yksi varsinainen tenttikerta ja kaksi uusintatenttiä.
Työpajat hyväksytty suoritus: aktiivinen osallistuminen kaikkiin työpajoihin kampuksella. Poissaolon työpajasta voi ko. kampuksen vastuuopettajan luvalla suorittaa seuraavalla lukukaudella opintojakson uudella toteutuksella.
Lääkelaskut hyväksytty suoritus 100% laskuista oikein. Opintojakson aikataulussa yksi varsinainen tenttikerta ja kaksi uusintatenttiä.