Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 4 (13 op)
Toteutuksen tunnus: SH00BT00-3019
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
22.05.2023 - 07.08.2023
Ajoitus
01.08.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
13 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Laurea Hyvinkää, sote
Toimipiste
Laurea Hyvinkää
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus (SHB2), Laurea Hyvinkää
Opettaja
- Pirkko Rimpilä-Vanninen
- Sanna Mikkola
Vastuuopettaja
Pirkko Rimpilä-Vanninen
Ryhmät
-
SHB222KASairaanhoitajakoulutus, monimuototeutus, K22, Hyvinkää
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- arvioida eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa olevien potilaiden hoidon ja palveluiden tarvetta ja tukea heidän toimintakykyään ja voimavarojaan
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri elämänvaiheissa olevan potilaan (lapsi, nuori, iäkäs, raskaana oleva ja synnyttänyt, haavoittuvassa asemassa olevat asiakkaat) hoitotyötä tutkimustietoa ja suosituksia soveltaen
- soveltaa asiakaslähtöisiä työmenetelmiä tunnistaakseen haavoittuvuutta lisääviä tekijöitä ja parantaakseen asiakkaan osallisuutta
- arvioida ja kehittää vuorovaikutustaitojaan ja hoitosuhdetta eri asiakasryhmien kanssa vaativissa asiakas- ja vuorovaikutustilanteissa
- toteuttaa ja arvioida lääkehoitoa turvallisesti huomioiden potilaan erityispiirteet
- arvioida potilaan tarpeita seksuaali- ja lisääntymisterveyden näkökulmasta ja käsitellä niihin liittyviä asioita potilaan kanssa
- analysoida ja arvioida lapsipotilaan, perheiden sekä ikääntyvän ja vammaispotilaan palvelupolkuja ja ehdottaa ratkaisuja hoidon ja tuen tehostamiseksi
- arvioida moniammatillisen yhteistyön onnistumista ja hyödyntää sitä potilaan ja tämän perheen parhaaksi
Lisäksi terveydenhoitajiksi opiskeleville lisätty tavoite 1.1.2025 alkaen. Opiskelija osaa
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida ryhmäohjausta yhdessä asiakkaan ja muiden toimijoiden kanssa
Sisältö
Harjoittelun teema: Kliinisen hoitotyön näyttöön perustuva päätöksenteko eri ikäryhmien ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden hoitotyössä.
Harjoittelun LbD-tehtävä: Näyttöön perustuva hoitotyö
- Ns. Auditointitehtävä/ Kliinisen tutkimuskysymyksen muodostaminen (esim. PICO/PICoa/PCC), tutkimustiedon haku, hoitotyön käytäntöjen kriittinen arviointi ja vertailu, johtopäätösten tiivistäminen ja suullinen esittäminen harjoitteluympäristössä.
Toteutustapa
Kotihoidon ja perhehoitotyön harjoitteluympäristöissä.
Äitiyshuolto suoritetaan kampuksella
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
KOTIHOIDON JA PERHEHOITOTYÖN HARJOITTELU
Ajankohta on 16.10.-13.12.2023
ÄITIYSHUOLLON HARJOITTELU ( 1op = 27 h)
Tehdään kampuksella. Seuraavassa on harjoittelun sisältö, päivämäärät ja harjoittelutunnit.
21.8. 10.15-14 Pakollinen Seksuaali- ja lisääntymisterveyden luento /Äitiyshuollon tehtävän ohjaus (4 h)
4.9. Itsenäinen kirjallisen ryhmätehtävän tekeminen (6 h)
18.9. Itsenäinen kirjallisen ryhmätehtävän tekeminen (5 h)
Gynekologinen irtosolunäyte -tehtävä (1 h)
2. tai 3.10 Äitiyshuollinen -työpaja (Seksuaali-ja lisääntymisterveyden työpaja) 4 h.
10.10. klo 8.30-14.30 Pakollinen seminaari (7 h)
-Seksuaali-ja lisääntymisterveyden opintojaksossa käsitellään myös äitiyshuoltoon kuuluvia asiota (raskaus, matkasynnytys).
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
HARJOITTELU 4 ;sen KOKONAISTUNTIMÄÄRÄ on 351 h ( = 27 h x 13 op). Harjoittelun osat ja tuntimäärät ovat nämä
1. Kotihoito 6 op = 162 h
2. Perhehoitotyö 6 op =162 h
3. Äitiyshuolto 1 op/Äitiyshuollon direktiivi 1 op =27 h, tehdään kampuksella
KOTIHOITO 6 OP JA PERHEHOITOTYÖ 6 OP sekä harjoittelun LbD -tehtävä
-Ajankohta on viikot 42-50
-Kotihoidon ja perhehoitotyön harjoittelujen kokonaistuntimäärä on 324 h
-Koska harjoitteluun kuuluu kampuksella suoritettava Äitiyshuollon harjoittelu 1 op (27 h), niin kotihoidon ja perhehoitotyön harjoittelun voi suorittaa 8 tai 9 viikon aikana siten, että harjoittelun koknaistuntimäärä on kummasakin vaihtoehdossa 324 tuntia.
-Kahdeksan viikon aikana tehtävän harjoittelun viikkotuntimäärä on 40 h.
-Yhdeksän viikon aikana tehtävän harjoittelun viikkotuntimäärä on 36 h.
-Harjoittelut toteutetaan kahdeksan viikon harjoittelussa näin: 4 viikkoa kotihoidossa ja 4 viikkoa perhehoitotyön yksikössä.
- Harjoittelu toteutetaan yhdeksän viikon harjoittelussa näin: toinen harjoittelusta on 4 viikkoa ja toinen 5 viikkoa.
-Kotihoidon ja perhehoitotyön harjoittelun kokonaistuntimäärään (324 h) sisältyy LbD -tehtävä, jonka tekemiseen käytetään aikaa 8 tuntia. LbD -tehtävän voi tehdä joko kotihoidossa tai perhehoitotyössä. LbD -tehtävään käytetty aika "vähentää" harjoitteluviikkojen pituutta. Voit käyttää "vähennyksen" siinä harjoittelussa, jossa teet tehtävän. Tai voit jakaa "vähennyksen" koko harjoittelun ajalle, vaikka tekisit tehtävän esim.perhehoitotyössä. Tämä jako on kirjattava työvuorotaulukkoon.
-Pyhäpäivät, sairastumiset ja muiden syiden vuoksi tapahtuvat poissaolot korvataan harjoitteluna, ei tehtävillä. Yhdeksän viikon harjoittelun harjoitteluviikon pituus (36 h) mahdollistaa poissaolotuntien korvaamisen helpommin.
HARJOITTELUN LBD -TEHTÄVÄ
-Tehtävä: Hoitotyön vuorovaikutuksen taitajaksi
-Aikaa 8 h
-Tehdään joko kotihoidon tai perhehoitotyön harjoittelussa
ÄITIYSHUOLTO/EU -direktiivi 1 OP (27 h)
Tehdään kampuksella. Äitiyshuollon direktiivin 1 op suoritustapana on eri kaksi eri vaihtoehtoa sairaanhoitajaopiskelijalla.
Vaihtoehto 1. Kliininen harjoittelu äitiyshuollon toimintaympäristössä. Silloin opiskelija varaa yhden lisäviikon harjoittelua ja suorittaa harjoittelussa yhtä opintopistemäärää vastaavan lisätuntimäärän (27 h). Harjoitteluviikkoja varataan yhteensä 9.
Vaihtoehto 2. Opiskelija osallistuu erilliseen 1 op:n laajuiseen toteutukseen, mikäli hän ei ole saanut äitiyshuollon harjoittelupaikkaa (erillinen tehtävä). Kliinistä harjoittelua varataan 8 vkoa.
Äitiyshuollolliset työpajat toteutuvat opintojaksolla Seksuaali- ja lisääntymisterveys kaikilla opiskelijoilla riippumatta siitä minkä äitiyshuollon direktiivin suoritustavan opiskelija valitsee.
Hyvinkään kampuksella äitiyshuollon direktiivi suoritetaan vaihtoehdolla 2.
Suoritukseen kuuluu Äitiyshuollon toiminta -tehtävä ja Äitiyshuollon työpaja, joka lukujärjestysteknisestä syystä on nimetty opintojakson Seksuaali- ja lisääntymisterveys -työpajaksi.
Harjoittelun työaika ja sisältö
21.8. klo 10.15-14 Pakollinen Seksuaali- ja lisääntymisterveyden luento ja Äitiyshuollon toiminta -tehtävän ohjaus (4 h)
4.9. Itsenäinen Äitiyshuollon -toiminta tehtävän tekeminen ja mahdollisuus opettajan ohjaukseen (6 h)
18.9. Itsenäinen Äitiyshuollon -toiminta tehtävän tekeminen ja mahdollisuus opettajan ohjaukseen (6 h)
2. tai 3.10 Pakollinen Äitiyshuollon -työpaja (Lukkarissa nimetty myös Seksuaali-ja lisääntymisterveyden työpajaksi). (4 h)
10.10. klo 8.30-14.30 Pakollinen seminaari (7 h)
Sisältö ja sen jaksotus
Kotihoito
Perhehoitotyö
Äitiyshuolto
Lisätietoja opiskelijoille
AIKAISEMMAT OPINNOT
Ennen kotihoidon ja perhehoitotyön harjoitteluja tulee opiskella 1-3. moduulin teoria- ja harjoitteluopinnot lukuunottamatta kieliopintoja. Lisäksi tulee opiskella 4. moduulin kaikki opintojaksot.
Mutta erityistilanteissa voidaan toimia seuraavasti. Ennen harjoitteluja pitää olla suoritettuna 1-3 moduulin opinnot ja sen lisäksi...
- Ennen kotihoidon harjoittelua on suoritettava Ikääntyneen hoitotyö 4 op opintojakso kokonaisuudessaan sekä Lääkehoito ja lääkelaskut 1 op
-Ennen perhehoitotyön harjoittelua on suoritettava Lapsen, nuoren ja perheen hoitotyö 4 op, Seksuaali- ja lisääntymisterveys 3 op sekä Lääkehoito ja lääkelaskut 1 op.
SOPIVIA HARJOITTELUPAIKKOJA
Kotihoito
Kotihoidon yksiköllä tarkoitetaan terveys- ja hyvinvointikeskusten tai yksityisiä kotihoidon yksiköitä. Kotihoidon yksikön tulee tarjota samanaikaisesti kotisairaanhoidon (Terveydenhuoltolaki 2010/1326, 25§) ja kotipalvelun palveluja (Sosiaalihuoltolaki 2014/1301, 19-20 §). Kotihoidon harjoitteluun sopii myös kotisairaala (Terveydenhuoltolaki 2010/1326, 25§).
HUOM. Ikääntyneille/vammaisille asiakkaille tarkoitetut erilaiset palvelutalot, tehostetun hoidon tai ympärivuorokautisen hoidon yksiköt eivät sovellu kotihoidon harjoittelujaksoksi.
Perhehoitotyö
Perhehoitotyön yksiköllä tarkoitetaan kaikkia alla mainittuja paikkoja
• Lasten ja nuorten hoitotyön yksiköt (esim. perhekeskukset, lasten ja nuorten osastot ja poliklinikat, vammaisten hoitopaikat)
• Naistentautien osastot ja poliklinikat, lapsivuodeosastot, äitiyspoliklinikat
• Erityistä tukea lapsille, nuorille ja perheille tarjoavat organisaatiot (esim. erityisoppilaitokset, sosiaalihuollon ja lastensuojelun yksiköt, matalan kynnyksen paikat). Näissä paikoissa pitää olla sairaanhoitajan työtä.
• Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset. Näissä paikoissa pitää olla sairaanhoitajan työtä.
• Kolmas sektori ja vapaaehtoistyö. Näissä paikoissa pitää olla sairaanhoitajan työtä.
EI SOPIVIA HARJOITTELUPAIKKOJA
• Kotihoidon harjoitteluun ei sovellu tehostettua hoitoa tarjoavat palvelutalot, mutta muun tyyppisistä palvelutaloista voidaan sopia paikkakohtaisesti
• Päivystys riippuen paikasta (terveyskeskuksen päivystys voi sopia, jos harjoitteluun kytkee esim. tutustumista neuvolatyöhön tai päivystyksen asiakkaissa on todennäköisesti lapsiperheitä)
• Neuvola (äitiys- ja lastenneuvola), kouluterveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto, työterveyshuolto, ikä -neuvolat. Tutustuminen ( 1 - 5 pv) on ok, jos se soveltuu muun harjoittelun yhteyteen.
Huom. 5. harjoittelun paikkoja ovat hyvinvointialueiden erilaiset sairaanhoitajavastaanotot tai poliklinikat , päivystys (erikoissairaanhoidossa, perusterveydenhuollossa) tai yksityisten palvelujen tarjoajien sairaanhoitajavastaanotot
ÄITIYSHUOLLON EU-DIREKTIIVIN TÄYTTYMINEN
Direktiivi täyttyy tämän opintojakson osassa Äitiyshuolto 1 op.
LASTEN HOITOTYÖN EU -DIREKTIIVIN TÄYTTYMINEN
Mikäli olet harjoitellut 3. moduulissa paikassa, jossa hoidetaan lapsia, nuoria ja perheitä, niin EU:n direktiivi täyttyy kyseisessä harjoittelussa. Näin ollen halutessasi sinä voit suorittaa 4. harjoittelun perhehoitotyön osuuden 6 op muualla kuin lasten ja nuorten yksiköissä.
KOTIHOIDON EU -DIREKTIIVIN TÄYTTYMINEN
Direktiivi täyttyy kotihoidon harjoittelussa, mikäli harjoittelupaikka on terveydenhuolto- ja sosiaalihuoltolain määrittämä julkinen tai yksityinen kotihoito tai kotisairaala. Mikäli olet harjoitellut 2. moduulissa kotihoidossa, niin kotihoidon EU:n direktiivi täyttyy kyseisessä harjoittelussa. Huomioithan, että esim. ikääntyneiden ympärivuorokautisen tehostetun hoidon yksiköt tai vastaavat eivät sovellu kotihoidon direktiivin täyttymiseen.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kotihoito hyväksytty/hylätty
Perhehoitotyö hyväksytty/hylätty
Äitiyshuolto hyväksytty/hylätty
Harjoittelun LbD -tehtävä hyväksytty/täydennettävä/hylätty
Esitietovaatimukset
Opiskelijan tulee olla osallistunut aktiivisesti opintojaksolle "Lääkehoito ja lääkelaskut 4" ja läpäissyt hyväksytysti lääkelaskut ennen harjoittelun alkamista.