Sosiaalialan palvelujärjestelmä ja sosiaalilainsäädäntö (10 op)
Toteutuksen tunnus: R0018-3047
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
22.05.2023 - 28.05.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
30.08.2023 - 30.11.2023
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 10 op
- Lähiosuus
- 8 op
- Virtuaaliosuus
- 2 op
- TKI-osuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Toimipiste
- Laurea Tikkurila
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Sosionomikoulutus (SSV2), Laurea Tikkurila
- Opettajat
- Kaarina Aho
- Vastuuopettaja
- Kaarina Aho
- Ryhmät
-
SSV222SNSosionomikoulutus, päivätoteutus, S22, Tikkurila
- Opintojakso
- R0018
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- analysoida suomalaisen yhteiskunnan ja hyvinvointivaltion muutosta, sen tavoitteita ja haasteita globalisoituneessa maailmassa
- suomalaisen sosiaaliturvan rakenteen ja palvelujärjestelmän
- sosiaalilainsäädännön pääpiirteet
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
- Lastensuojelun käsikirja https://thl.fi/fi/web/lastensuojelun-kasikirja
- Lastensuojelulaki (soveltuvin osin) https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070417
- Sosiaalihuoltolain soveltamisopas: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80391/05_17_Sosiaalihuoltolain%20soveltamisopas.pdf
- Sosiaalihuoltolaki (soveltuvin osin)
3. Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000812
sekä luentomateriaalit
Canvasista löytyy muu suositeltava opintojakson kirjallisuus ja oheismateriaali.
Toteutustapa
Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö, mutta oppimisen kannalta on tärkeää osallistua kampuksella järjestettävään lähiopetukseen ja -ohjaukseen aikataulun mukaisesti. Opinnossa on yksilö- ja ryhmätyöskentelyä. Tehtävistä annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta sekä hyödynnetään myös vertaispalautteenantoa.
Opintojakso on päivätoteutusryhmälle, jolloin opiskelijoiden läsnäolo luennoilla on oletettavaa. Poissaoloista tulee ilmoittaa opettajalle etukäteen ja erityisesti ensimmäisellä luennolla on läsnäolovelvoite. Jos opiskelija on poissa ensimmäiseltä luennolta, tulee hänen ilmoittaa siitä etukäteen opettajalle. Poissaoloista tulee korvaavia tehtäviä. Ryhmätöissä tulee olla jokaisen ryhmäläisen aktiivisesti mukana.
Opintojaksoon liittyvät kysymykset voi esittää Canvasin keskustelupalstalla. Opiskelija voi henkilökohtaisissa asioissa kontaktoida opettajaa sähköpostilla.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Tällä jaksolla on vieraina työelämäasiantuntijoita.
(Opintojakso toteutetaan yhteistyössä opintojakso R0019 kanssa, jossa mahdollisesti työelämäprojekti)
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Opintojakson aloitus- ja lopetuskerta ovat pakollisia läsnäolokertoja, samoin Case-työskentely sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa 09.10.2023 sekä vierailijoiden vierailukerrat.
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.
Alustavat tehtävät opintojaksolle:
Tentti (yksilötehtävä) 2 op
Yksilö essee 3 op
Case-tehtävä ryhmässä 3 op
Vierailu-tehtävä ryhmässä 2op
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojaksolla tutustutaan sosiaalialan palvelujärjestelmään ja sen toimintaperiaatteisiin. Opintojaksolla tutustutaan sosiaalialan keskeiseen lainsäädäntöön luennoilla sekä opiskelijoiden ryhmätehtävissä. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista käydään keskusteluja sekä tehdään moniammatillista case-työskentelyä sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa.
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.