Skip to main content

Risk, Safety and Security Management (10 cr)

Code: TO00BN75-3011

General information


Enrollment
28.11.2022 - 04.12.2022
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.01.2023 - 31.07.2023
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
10 cr
Local portion
2 cr
Virtual proportion
8 cr
RDI proportion
10 cr
Mode of delivery
Blended learning
Campus
Laurea Leppävaara
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 60
Degree programmes
Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara (Finnish)
Teachers
Soili Martikainen
Rauno Hammarberg
Timo Savolainen
Teacher in charge
Soili Martikainen
Scheduling groups
Avoin AMK (Size: 5 . Open UAS : 5.)
Small groups
Avoin AMK
Study unit
TO00BN75

Learning outcomes

The student is able to:
- define risk, safety and security management compliance requirements, best practices and apply those
- assess and manage organisations’ risks comprehensively
- plan, assess and develop risk, safety and security management
- lead and manage safety and security management operations in normal, disturbance and crisis situations
- assess and develop safety and security culture

Materials

Opintojakson materiaali on Canvasissa.
Esimerkkejä suositeltavasta kirjallisuudesta:
1) Turvallisuusjohtaminen ja -kulttuuri: Reiman, T,. Pietikäinen, E. & Oedewald, P. 2008. Turvallisuuskulttuuri - teoria ja arviointi. https://www.vtt.fi/inf/pdf/publications/2008/P700.pdf
2) Riskienhallinta, lainsäädäntö, dokumentointi: SFS-ISO 31000:2018 Riskienhallinta. Ohjeet. (Ladattavissa Laurea LibGuidesin kautta SFS:n Onlinesta)
3) Standardit, auditointi ja mittainen: Turvallisuuden mittaaminen teollisuudessa
https://www.slideshare.net/TaijaHenttonen/turvallisuuden-mittaaminen-teollisuudessa
4) Kriisijohtaminen ja –kommunikointi: Varautumisen tietopankki https://www.pelastusopisto.fi/varautumis-ja-taydennyskoulutus/varautumiskoulutus/tietopankki/
5) Levä, K. 2003. Turvallisuusjohtamisen kehittäminen: Turvallisuusjohtamisjärjestelmien toimivuus. https://docplayer.fi/5110003-Tukes-julkaisu-1-2003-turvallisuusjohtamisjarjestelmien-toimivuus-vahvuudet-ja-kehityshaasteet-suuronnettomuusvaarallisissa-laitoksissa.html
6) Nieminen, N. ym. 2017. Muutosjoustavuus. Organisaation resilienssin tukeminen. VTT Technology 318. https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/technology/2017/T318.pdf

Teaching methods

Opintojakso toteutetaan koko kevätlukukauden 2023 kestävänä monimuoto-opetuksena eli opetusta on sekä kampuksella Leppävaarassa että ZOOM- etäyhteydellä. Opintojakso alkaa lähiopetuksella.

Vahvista osallistumisesi opintojaksolle osallistumalla ensimmäiselle lähiopetuskerralle tai vaihtoehtoisesti ilmoita poissaolostasi sähköpostitse (soili.martikainen@laurea.fi; timo.savolainen@laurea.fi). Ilmoittamatta poissaolevan opiskelijan tilalle voidaan ottaa uusi opiskelija. Ensimmäisellä lähiopetuskerralla esittelemme opintojakson ja kerromme eri suoritusvaihtoehdoista, jonka vuoksi läsnäolo on suositeltavaa.

Opintojakson orientaatiotehtävä ja tentti tehdään yksilötyönä. Tämän lisäksi on useita erilaisia oppimistehtäviä, jotka tehdään parityönä. Pari valitsee niistä tehtäväksi kaksi tehtävää.

Sähköisenä oppimisalustana käytämme Canvasia, jonka kautta löydät opintojakson materiaalin ja tehtävät.
Palauta tehtävät Canavasiin, jonka kautta annamme myös palautteen. Canvas avautuu noin viikkoa ennen opintojakson alkua.

Employer connections

Osan opintojakson tehtävävaihtoehdoista on sellaisia, että ne tehdään asiakkaalle, omalle työpaikalle tai muuhun tuttuun organisaatioon.

Exam schedules

Opintojakson aikataulu löytyy sekä Canvasista että Pakista, josta tiedot kytkeytyvät myös Lukkarikoneeseen ja Tuudoon. Opintojakso alkaa lähiopetuksella.

International connections

KV-yhteydet tulevat esiin tietoperustassa. Opintojaksolla käsitellään riskienhallinnan ja johtamisen kansainvälisiä standardeja. Luentomateriaalissa olevilla videoilla kansainväliset toimijat kertovat, miten toteutetaan riskienhallintaa sekä riskiperusteista tuvallisuusjohtamista.

Completion alternatives

Osaamisen näytöllä voit osoittaa tutkintosi tavoitteiden mukaista osaamistasi riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaamisesi olet hankkinut. Keskeistä prosessissa on, että tunnistat omaa osaamistasi konkreettisesti sanoittaen ja vertaat sitä opetussuunnitelmasi osaamistavoitteisiin. Laurean tutkintosäännön mukaan kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen (mm. AMK, YAMK ja avoimen AMK:n opiskelija).

Osaamisen näytöllä voit osoittaa esim. työssä, työpaikan järjestämässä koulutuksessa, järjestötoiminnassa tai harrastuksissa syntynyttä osaamista. Osaamisesi voidaan todentaa esimerkiksi portfoliolla, työnäytteellä, haastattelulla, kirjallisella näytteellä, suullisella keskustelulla tai näyttöpäivässä. Opintojaksolla on näyttötehtävä niitä opiskelijoita varten, jotka haluavat suorittaa opintojakson osaamisen näytönä.

Osaamisen näyttösi arvioidaan ja jos osaamisesi on opetussuunnitelmasi osaamistavoitteiden mukaista, se tunnustetaan viemällä arviointi opintosuoritusrekisteriisi. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Näytöllä osoittamasi osaaminen kerryttää opintopisteitäsi normaalisti. Opintojaksolla on tehtävä, jossa on kuvattu, miten osaamisen näyttö annetaan. Osaamisesi tunnustaa näytön vastaanottava opettaja.

Student workload

Opintojakso on 10 op suuruinen kokonaisuus, joka vastaa laskennallisesti yhteensä 270 h työmäärää.
Osallistuminen yhteisiin tapaamisiin: 15 h
Itsenäinen opiskelu ja tenttiin valmistautuminen: 215 h
Tehtävien tekeminen: 20 h/tehtävä/opiskelija ja kun koska opintojaksolla tehdään 2 tehtävää, tehtävien tekemiseen on varattu yhteensä 40 h työaikaa / opiskelija

Content scheduling

Opintojakson tietoperusta muodostuu kahdeksasta teemasta:
Orientaatio opintoihin sekä
1) Riskienhallinnan puitteissa opit rakentamaan kivijalan riskienhallinnalle. Riskienhallinnan puitteet muodostuvat mm. organisaation johtamisjärjestelmästä, ylimmän johdon johtajuudesta ja sitoutuneisuudesta, riskienhallinnan toimintaperiaatteista, resursseista, rooleista, vastuista ja valtuuksista, viestinnästä ja tiedonvaihdosta, riskienhallinnan suunnittelusta, toteuttamisesta, arvioinnista ja kehittämisestä.
2) Riskienhalinta, organisaatio- ja turvallisuuskulttuuri -teemassa opit tunnistamaan organisaatio- ja turvallisuuskulttuurin ilmentymiä sekä sen, miten kulttuuri vaikuttaa riskienhalintaan ja turvalllisuuteen.
3) Standardit-teemassa tarkastellaan laatu- ja johtamisjärjestelmien hallintaan liityviä standardeja ja opit, miten niitä voi hyödyntää riskienhallinnan ja turvallisuusjohtamisen kehittämisessä.
4) Lainsäädäntö ja dokumentointi -teemassa opit tunnistamaan laajalla turvallisuuskäsityksellä tarkasteltuna, miten lainsäädäntö kytkeytyy turvallisuuteen ja riskienhallintaan. Lisäksi opit, miten laaja dokumentaatio tarvitaan riskienhallintaan ja turvallisuusjohtamiseen .
5) Resilienssi-teemassa opit, miten riskienhallinta ja resilienssi ts. muutosjoustavuus, täydentävät toisiaan riskienhallinnassa. Vakuuttaminen-teemassa opit, miten vakuuttaminen ja riskienhallinta kytkeytyvät toisiinsa.
6) Kriisijohtaminen ja viestintä -teemassa opit johtamaan kriisejä ja kriisiviestintää.
7) Auditointi ja mittaaminen -teemassa opit auditoimaan ja mittaamaan sekä riskienhallintaa että turvallisuusjohtamista.
8) Riskienhallinnan ja turvallisuusjohtamisen -teemassa opit suunnitelmallista ja ennakoivaa kehittämistä.
Teemat avautuvat Canvasissa yksi kerrallaan Canvasissa/Pakissa ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Jokaisessa teemassa on valittavana tehtäviä. Lisäksi on kaikki teemat kattava verkkotentti, joka tehdään yksilötyönä.

Evaluation scale

H-5

Qualifications

Before enrolling to this study unit, you should have adequate competence of safety, security and risk management, which you can acquire for example by completing study unit HT00BN79 Basics of Corporate Safety, Security and Risk Management (10 cr) or TO00BS57 Basic Theory of Corporate Safety, Security and Risk Management (5 cr) at Open University of Applied Sciences

Further information

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle viikon kuluessa opintojakson aloittamisesta. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019).”

Toteutukselle on varattu 5 opiskelijapaikkaa avoimen AMK:n opiskelijoille.

Opintojaksolle ilmoittautuvilla tulee olla turvallisuus- ja riskienhallinta-alan perusteiden riittävä osaaminen, jonka voi hankkia esimerkiksi suorittamalla opintojakson: Turvallisuusjohtamisen ja riskienhallinnan perusteet TO00BS57-3001

Go back to top of page