Siirry suoraan sisältöön

Sairaanhoitajan ydinosaamisen (180 op) valtakunnallinen koe (0 op)

Toteutuksen tunnus: SH00BS61-3014

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

20.05.2024 - 26.05.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

0 op

Yksikkö

Laurea Lohja, sote

Toimipiste

Laurea Lohja

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Sairaanhoitajakoulutus (SHF2), Laurea Lohja

Opettaja

  • Anne Makkonen

Vastuuopettaja

Anne Makkonen

Ryhmät

  • SHF222KA
    Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, K22, Lohja

Toteutustapa

Sairaanhoitajan ydinosaamisen (180 op) valtakunnallinen koe suoritetaan, kun tutkintoon kuuluvat opinnot on suoritettu. Poikkeuksena on opinnäytetyö ja viimeinen ammattitaitoa edistävä harjoittelu.

Loppukoe kestää yhteensä kolme tuntia (3h) ja se on kaksiosainen: Teoriakoe ja lääkelaskukoe. Molemmat osiot pitää suorittaa hyväksytysti. Teoriakokeen osalta hyväksymisraja on 65 % ja lääkelaskujen osalta 100 %. Koe sisältää viisi lääkelaskua. Kysymykset ja laskut arpoutuvat vastaajille suuremmasta kysymysjoukosta.

Teoriakokeessa kysymykset ovat väittämiä, monivalinta-, aukko-, tai yhdistelytehtäviä sekä case-tehtäviä. Teoriakoe sisältää yhteensä 100 kysymystä sairaanhoitajan osaamisvaatimuksista. Mikäli suorittaa toisen loppukokeen osion hyväksytysti, uusitaan ainoastaan suorittamatta oleva osio uusinnassa.

Loppukokeeseen valmistautuminen edellyttää itseohjautuvuutta. Opinto ei sisällä yhteisiä tapaamisia eikä pari- tai ryhmätyöskentelyä. Opiskelet kokonaisuuden kertaamalla sairaanhoitajakoulutuksen aikana opiskellut opintojaksot materiaaleineen, työpajoineen ja Canvas-tehtävineen. Hyväksytysti suoritetusta kokeesta ei anneta henkilökohtaista palautetta. Mikäli loppukoetta ei suoriteta hyväksytysti, opintojakson vastuulehtorin on mahdollista pyytäessä käydä läpi loppukokeen väärin vastatut aihealueet (ei kysymyksiä).

Kirjaudu ajoissa Digicampuksen loppukokeen alustalle. Alustan osoite päivitetään Canvakseen opintojaksolle hyväksymisen jälkeen. Huomioi, että loppukokeen alusta Digikampuksella on eri kuin alusta, jolla olet tehnyt valtakunnallisia muita tietotestejä tai näyttöjä. Tästä syystä sinne pitää erikseen kirjautua.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kaikki opintojen aikana kertyneet materiaalit. Viitteellisen lähdeluettelon löydät Digicampuksen loppukokeen alustalta. Aloita valmistautuminen loppukokeeseen hyvissä ajoin.
Mikäli olet opintojen aikana suorittanut esimerkiksi jonkin harjoittelun sellaisessa paikassa, jossa kyseisen erikoisalan osaamista on päässyt harjoittelemaan toimintaympäristön vuoksi hyvin rajallisesti, kertaa hyvin nämä asiat teoriassa. Esimerkiksi jos lasten hoitotyön harjoittelun on suorittanut nuorisokodissa tai sisätautien harjoittelun kuntoutusosastolla.

Loppukokeessa on kysymyksiä seuraavista alueista:
1. Ammatillisuus ja eettisyys

2. Asiakaslähtöisyys

3. Kommunikointi ja moniammatillisuus

4. Terveyden edistäminen

5. Johtaminen ja työntekijyysosaaminen

6. Informaatioteknologia ja kirjaaminen

7. Ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen

8. Kliininen hoitotyö

9. Näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko

10. Yrittäjyys ja kehittäminen

11. Laadun varmistus

12. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä

13. Potilas- ja asiakasturvallisuus

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Loppukokeen molempien osioiden hyväksytty suoritus on pakollinen sairaanhoitajatutkinnossa.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Varsinainen loppukokeen aikataulu näkyy opiskelijalle Pakissa suoraan toteutuksen varauksina. Ensimmäiseen loppukoepäivään (päivämäärä Pakissa) ei tarvitse erikseen ilmoittautua, koska siihen on ilmoittauduttu opintojaksolle ilmoittautumisien yhteydessä.
Mikäli ei suorita loppukokeen osia hyväksytysti, loppukoe on mahdollista uusia kahtena varsinaisen tenttipäivän jälkeisenä uusintatenttipäivänä. Uusinnassa uusitaan ainoastaan kaksiosaisen loppukokeen hylätty suoritus. Uusintoihin pitää ilmoittautua e-lomakkeella normaaliin tapaan viimeistään 10 vrk ennen yleistä uusintapäivää. Mikäli ei osallistu varattuihin tenttipäiviin, katsotaan ne kuitenkin suorituskerroiksi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Loppukokeessa vaadittava osaaminen karttuu läpi opiskeluajan.

Sisältö ja sen jaksotus

Sairaanhoitajan ydinosaamisen (180 op) valtakunnallinen koe suoritetaan täysin itsenäisesti loppukokeen aikataulu huomioiden.
Loppukoe kestää yhteensä kolme tuntia (3h)
Koe on kaksiosainen ja molemmat osiot pitää suorittaa hyväksytysti:
1. Teoriakoe; hyväksytyn suorituksen raja on 65 %
2. Lääkelaskukoe; hyväksytyn suorituksen raja 100 %. Koe sisältää viisi lääkelaskua.

Mikäli suorittaa toisen loppukokeen osion hyväksytysti, uusitaan ainoastaan suorittamatta oleva osio uusinnassa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opinto ei sisällä yhteisiä tapaamisia. Opiskelet kokonaisuuden kertaamalla sairaanhoitajakoulutuksen aikana opiskellut opintojaksot materiaaleineen, työpajoineen ja Canvas-tehtävineen.

Hyväksytysti suoritetusta kokeesta ei anneta henkilökohtaista palautetta. Mikäli loppukoetta ei suoriteta hyväksytysti, opintojakson vastuulehtorin on mahdollista pyytäessä käydä läpi loppukokeen väärin vastatut aihealueet (ei kysymyksiä).

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Näet heti loppukokeen päättäessäsi omat tuloksesi Digicampuksen kautta. Tutustu ennen koetta loppukokeen pisteiden määräytymiseen. Tietynlaisista kysymyksistä menee vääristä vastauksista miinuspisteitä

Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Koe on kaksiosainen ja molemmat osiot pitää suorittaa hyväksytysti:
1. Teoriakoe; hyväksytyn suorituksen raja on 65 %
2. Lääkelaskukoe; hyväksytyn suorituksen raja 100 %. Koe sisältää viisi lääkelaskua.