Siirry suoraan sisältöön

Svenska inom socialbranschen (5 op)

Toteutuksen tunnus: R0017-3047

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 03.12.2023

Ajoitus

01.03.2024 - 30.06.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Korkeakouluyksikkö D, Verkkokampus, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

40 - 60

Koulutus

  • Sosionomikoulutus (SSD2), Laurea Verkkokampus

Opettaja

  • Susanna Ilmola

Vastuuopettaja

Susanna Ilmola

Ryhmät

  • SSD223SA
    Sosionomikoulutus, verkko-opinnot, S23, Verkkokampus

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti erilaisissa oman alansa työ- ja viestintätehtävissä
- kehittää vuorovaikutus- ja viestintätaitojaan
- ymmärtää pohjoismaisen toimintaympäristön erityispiirteitä
- osaa hyödyntää oman alansa ruotsinkielistä materiaalia
- saavuttaa ruotsin kielessä vähintään B1.2-taitotason ja saa tutkintotodistukseen merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta

Toteutustapa

Tapaamiset verkossa (Zoom/Canvas)
Kontaktitapaamisissa keskitytään suullisen kielitaidon harjoittamiseen pari- ja ryhmätyönä. Opintojakso sisältää myös kirjallisia tehtäviä pääsääntöisesti itsenäisesti oppituntien ulkopuolella. Canvas toimii opintojakson keskeisimpänä tiedotuksen ja viestinnän välineenä. Sieltä löydät tarkat tiedot kaikesta opintojaksoon liittyvästä kuten aikatauluista, ohjelmasta, tehtävistä sekä arvioinnista. Canvas avautuu viimeistään ensimmäisellä lähiopetusviikolla.

Huomaa, että opinnon läsnäolovelvoite on 75 %.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opinnon materiaali löytyy Canvas-oppimisalustalta, johon saat pääsyn viimeistään opinnon alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”

Jos opiskelijalla on aiempia korkea-asteen ammattikielen opintoja eri alalta, hänellä on oikeus suorittaa opinto hyväksiluvun täydennyksellä. Tässä tapauksessa opiskelija ottaa yhteyden opinnon opettajaan, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

-

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojaksolla 75 % läsnäolovelvoite
Kirjallinen tentti 16.5.2024
Suullinen tentti 28.5. tai 29.5. tai 30.5.
Ensimmäisellä tapaamiskerralla on oltava läsnä tai ilmoitettava poissaolosta etukäteen opettajalle.

Opintojaksoon liittyy yksi laajempi kirjallinen palautustehtävä sekä suullinen palautustehtävä ja lisäksi itsenäiseen harjoitteluun Canvas-tehtäviä. Tehtävät pitää olla palautettu tenttiin mennessä. Tarkemmat tiedot opintojakson Canvas-työtilassa.

to 21.03.2024 13.00 - 15.30
to 04.04.2024 10.00 - 12.00
to 11.04.2024 13.00 - 15.30
to 18.04.2024 9.00 - 11.30
to 25.04.2024 13.00 - 15.30
ke 08.05.2024 13.00 - 15.30
to 16.05.2024 13.00 - 15.00 kirjallinen tentti
ti 28.05.2024 12.00 - 16.00 Suulliset tentit
ke 29.05.2024 12.00 - 16.00 Suulliset tentit
to 30.05.2024 12.00 - 16.00 Suulliset tentit

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla tutustutaan työelämään ja –kulttuureihin Pohjoismaissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Viiden opintopisteen opintojakso vastaa siis noin 135 opiskelijan työtä, ja tästä opetukseen ja tentteihin on varattu tällä opintojaksolla 25 tuntia, itsenäisen työn kalenteroitava osuus on siis noin 115 tuntia.

Sisältö ja sen jaksotus

- Opiskelusta ja työkokemuksesta kertominen
- Sosiaalialan työt
- Varhaiskasvatus
- Perhetyö, lastensuojelu
- Nuoret
- Ikäihmiset
- Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta
- Syräjytyminen, kotouttaminen
- Toiminnanalentumat

Jokin teema saatetaan jättää pois ja keskittyä toisiin teemoihin syvemmin. Sovitaan tarkemmin ensimmäisellä tapaamiskerralla.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija on suorittanut ruotsin kielen tasotestin ennen ilmoittautumistaan opinnolle. Hylätyn tasotestin jälkeen suositellaan suorittamaan Valmentava ruotsi –opinto, tai hankkimaan vastaava osaaminen muulla tavoin.

Lisätietoa intrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Kielitestit.aspx

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Opintototeutuksella arvioidaan sekä suullinen että kirjallinen kielitaito. Opinnon arvosana koostuu puoliksi suullisen ja puoliksi kirjallisen taidon arvosanasta. Tutkintotodistukseen tuleva ruotsin kielen suullinen taito ja ruotsin kielen kirjallinen taito määräytyvät tämän opinnon perusteella. Arviointii perustuu tentteihin.

Arviointi perustuu ns. eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoon, jotka ovat luettavissa opiskelijaintrassa: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Ydinopintoihin-kuuluvat-englannin-ja-toisen-kotimaisen-kielen-opinnot.aspx Ruotsin kielessä tavoitetasona on vähintään B1-tasoinen ammatillinen kielitaito.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Ennen tenttiä tulee olla palautettuna opintojaksoon liittyvät tehtävät ja läsnäoloprosentti pitää olla vähintään 75%.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.