Varhaiskasvatuksen moninaisuus ja erityisyys (10 op)
Toteutuksen tunnus: R0093-3012
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
18.05.2020 - 24.05.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.08.2020 - 31.12.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 10 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 10 op
- TKI-osuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Toimipiste
- Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 40
- Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
- Opettajat
- Johanna Holmikari
- Sanna Saraste
- Sonja Kukkonen
- Vastuuopettaja
- Johanna Holmikari
- Opintojakso
- R0093
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- arvioida lapsen yksilöllisiä kasvun, kehityksen ja oppimisen tarpeita
- työskennellä tavoitteellisesti lapsen erityisen tuen ja kehityksen edellyttämällä tavalla
- työskennellä lapsen hyväksi yhteistyössä ja perhelähtöisesti moniammatillissa verkostoissa
- soveltaa työssään omaa varhaiskasvatuksen osaamistaan erilaisten lasten, perheiden, kulttuurien ja kasvatusajatteluiden vahvuuksia kunnioittaen
Aika ja paikka
Opintojakson opetus toteutetaan Verkko-opetuksena ja online luennoilla syyskuu - marraskuu 2020 aikataulun mukaisesti. Voit osallistua opintojakson opetukseen Zoomin kautta. Opintojakson suoritus edellyttää aktiivista läsnäoloa Zoom-verkkotapaamisissa sekä opintojaksoon kuuuluvien tehtävien tekemistä.
Osallistumalla opintojakson aloitukseen varmistat paikkasi opintojaksolla.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Optimassa opintojakson työtilassa opintojakson materiaali ja kirjallisuus ilmoitettu.
Esseen pohjana kirja: Koivula , M. Siippainen, A.&Eerola-Pennanen, P. (toim).Valloittava Varhaiskasvatus Oppimista, osallisuutta ja hyvinvointia.
Toteutustapa
Opintojakso on 10 op kokonaisuus ja kuuluu LTO/ varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden tuottaviin opintoihin. Opintojakson voi suorittaa verkon kautta osallistumalla opintojakson aikataulun mukaisiin Zoom-verkkotapaamisiin. Opintojaksolla käytetään Optima työtilaa viestintään ja tehtävien palautukseen.
Opintojakson viestinnässä käytetään Optima-työtilaa. Lähetän tietoa ja ohjeita Optiman ilmoituksena, joten sallithan toiminnon. Mikäli sinulla on yleisiä kysymyksiä opintojakson kulusta, otathan yhteyttä viestipalstalla. Näin myös muut hyötyvät vastauksesta. Luottamuksellisissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä sähköpostitse tai soittaa tai sopia tapaamisajan. Sähköposteihin pyrin vastaamaan kolmen työpäivän sisällä.
Opintojakso koostuu kolmesta kokonaisuudesta:
Erityispedagogiikka 4 op (verkko-opetus, verkkotehtävät)
Moninainen varhaiskasvatus 3 op (verkko-opetus, verkkotehtävät ja projektityö)
Varhaiskasvattajuus 3 op (verkko-opetus, verkkotehtävät ja essee)
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Mahdollisesti vierailevia asiantuntijoita verkkoluennoilla. Varhaiskasvatuspalveluihin liittyvä Moninainen varhaiskasvatus – tehtävä, jota varten opiskelijat hankkivat ko. yhteistyökumppanin, yksityisen tai kunnallisen päiväkodin.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Opintojakson verkkoluennoilla on 80% läsnäolovelvollisuus. Opintojakson opetuskerrat ovat jaettuna kahdelle opettajalle (erityispedagogiikka ja moninaisuus ja varhaiskasvattajuus) ja molempien osuudessa läsnäolovelvollisuus on 80%
Opintojakson sisältöjen käsittely on opintojaksolla rakentunut niin, että oppiminen tapahtuu parhaiten vuorovaikutteisesti keskustelun yhteisten pohdintojen avulla. Tämän vuoksi läsnäolo verkkoluennoilla on pakollista. Poissaoloja voi tarpeen vaatiessa korvata erillisillä itsenäisillä tehtävillä. Tässä toteutuksessa kaikkia lähiopetuskertoja ei voi kuitenkaan korvata itsenäisillä tehtävillä. Poissaoloista ja niiden korvaavista suoritustavoista tiedotetaan tarkemmin opintojakson alussa.
Opintojaksolla toteutetaan yksilö/ryhmätehtäviä, joiden tarkemmasta ohjeistuksesta ja palautusajoista tiedotetaan opintojakson alkaessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijalla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa moduulista tai opintojaksosta vastaava opettaja tai muu korkeakouluyksikön johtajan nimeämä henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa Linkistä.
Aiemman hankitun osaamiseen näyttöön ( HOT) ja työn opinnollistamiseen ( TOPI) liittyviä suoritusehdotuksia pyydetään opiskelijan toimittamaan ennen opintojakson aloitusta vastuulehtori Johanna Holmikarille johanna.holmikari@laurea.fi. Toimita myös tietoja / dokumentteja, mihin aiemmin hankittuun lastentarhanopettajan tai varhaiskasvatuksen opettajan osaamiseesi / nykyiseen ko. opettajan työn osaamiseesi liittyy ehdotuksesi ja ilmoita myös, kauanko olet toiminut lastentarhanopettajan tai varhaiskasvatuksen opettajan työtehtävissä.
Katso ohjeistuksia: Link.laurea.fi – Opintojen kulku – Opintojen suunnittelu - Hyväksiluvut ja näyttö sekä Työn opinnollistaminen, TOPI.
Link.laurea.fi - Hyväksiluvut ja näyttö - Hakeminen:
Hyväksiluvun hakeminen
Koko opintojakson hyväksilukua haet hyväksilukulomakkeella (oikealla valikossa). Liitä hakemukseesi dokumentit, joihin vetoat. Tarvittaessa liitteeksi tulee toimittaa myös korvaavien opintojen sisällön kuvaus. Opintojen osittaisesta hyväksiluvusta sovit opintojakson opettajan kanssa. Ulkomailla suoritettujen opintojen osalta sinun tulee tarvittaessa pystyä osoittamaan opintojen verrannollisuus (esimerkiksi korkeakoulutasoisuus, sisältö ja laajuus) suomalaiseen koulujärjestelmään. Tarvittaessa todistuksista tulee toimittaa virallinen käännös.
Toimita hakemus oman kampuksesi opintopäällikölle.
Osaamisen osoittaminen näytöllä:
Näytön avulla osaamisen osoittaminen kerryttää opintopisteitä normaalisti. Näyttö tarkoittaa, että osoitat osaamisesi sovitusti. Näytöllä voit osoittaa tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista riippumatta siitä, miten osaamisen olet hankkinut. Osaaminen voidaan osoittaa esimerkiksi portfoliolla, työnäytteellä, haastattelulla, kirjallisella näytteellä tai suullisella keskustelulla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson ajankäyttö on suhteellisen tasaista. Opintojakson loppupuolella olevat laajemmat tehtävät ja essee työllistävät lähiopetuskertojen päätyttyä.
Varhaiskavatuksen opettajan kelpoisuuden saaminen edellyttää syvällistä paneutumista opintojakson tavoitteiden mukaisen osaamisen saavuttamiseen
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakso koostuu kolmesta kokonaisuudesta
Erityispedagogiikka 4 op
Moninainen varhaiskasvatus 3 op
Varhaiskasvattajuus 3 op
Näiden kokonaisuuksien kautta opit ymmärtämään mitä varhaiskasvatuksen moninaisuus ja erityisyys tarkoittavat käytännössä ja miten varhaiskasvatuksen opettajana voit tukea ja huomioida moninaisuutta ja erityisyyttä. Syvennyt opintojaksolla varhaiserityiskasvatuksen teemojen lisäksi myös varhaiskasvatuksen opettajan työnkuvaan ja eettiseen perustaan sekä varhaiskasvatuksen toteuttamisen pedagogiseen moninaisuuteen.
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019). ”