Työyhteisötaidot ja johtaminenLaajuus (10 op)
Opinnon tunnus: ML00BW65
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määritellä johtamisen merkityksen
- analysoida johtamista ja johtamisen periaatteita (visio, strategia, rakenne)
- arvioida henkilöstöjohtamista ja sen kehittämisen haasteita liiketoimintastrategian näkökulmasta
- soveltaa majoitus- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia
- analysoida ja kehittää omaa toimintaansa työyhteisön jäsenenä ja esihenkilönä
- edistää työhyvinvointia
Lisätiedot
Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 2.
Ilmoittautumisaika
19.05.2025 - 25.05.2025
Ajoitus
01.08.2025 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 45
Koulutus
- Ravintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus (PRA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Sini Setälä
- Petri Vähäkangas
Vastuuopettaja
Sini Setälä
Ryhmät
-
PRA224KNRavintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus, päivätoteutus, K24, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määritellä johtamisen merkityksen
- analysoida johtamista ja johtamisen periaatteita (visio, strategia, rakenne)
- arvioida henkilöstöjohtamista ja sen kehittämisen haasteita liiketoimintastrategian näkökulmasta
- soveltaa majoitus- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia
- analysoida ja kehittää omaa toimintaansa työyhteisön jäsenenä ja esihenkilönä
- edistää työhyvinvointia
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 2.
Ilmoittautumisaika
25.11.2024 - 01.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 31.07.2025
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan koulutus (MLA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Sini Setälä
- Petri Vähäkangas
Vastuuopettaja
Sini Setälä
Ryhmät
-
MLA223SAMPalveluliiketoiminnan koulutus, monimuotototeutus, S23, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määritellä johtamisen merkityksen
- analysoida johtamista ja johtamisen periaatteita (visio, strategia, rakenne)
- arvioida henkilöstöjohtamista ja sen kehittämisen haasteita liiketoimintastrategian näkökulmasta
- soveltaa majoitus- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia
- analysoida ja kehittää omaa toimintaansa työyhteisön jäsenenä ja esihenkilönä
- edistää työhyvinvointia
Toteutustapa
Lähiopetusta, etäopetusta, tiimityöskentelyä, itsenäistä työskentelyä. Canvas-toteutus, arvioitavat tehtävät. Opintojakso sisältää työskentelyä opetuspäivien välissä sekä ryhmätyötä. Aikataulu sekä toteutuksen osat täsmentyvät ensimmäisenä lähiopetuspäivänä.
Aika ja paikka
Leppävaaran kampus ja zoom. Aloituskerralla, tiimiesitysten aikana sekä mahdollisten vierailijaluentojen kerroilla on pakollinen läsnäolo.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Hyppänen Riitta (2015 tau uud.) Esimiesosaaminen liiketoiminnan menestystekijä. Edita.
Lukupiiritehtävän lukumateriaali julkaistaan Canvasissa opintojakson alkaessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
HOT käytännön mukaisesti. Lisätietoja Intrassa.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Lähipäivät.
Opintojakson ja tehtävien tarkempi aikataulu julkaistaan Canvasissa ennen jakson aloitusta. Opintojakso muodostuu lähiopetustunneista, zoom-kerroista, kirjallisuuteen ym. lähdemateriaaliin tutustumisesta, ryhmätöistä ja -esityksistä. Aloituspäivänä on läsnäolopakko, jolla opiskelija varmistaa paikkansa jaksolla. Läsnäolopakko on myös mahdollisten vierailijaluennoitsijoiden luennoilla sekä opiskelijaesitysten ajankohtina.
Poissaolo johtaa lisätehtäviin, joista sovitaan yhdessä.
Tarkempi ohjelma sekä käytänteet esitellään aloituspäivänä ja julkaistaan myös Canvasissa. Muutokset alustavaan ohjelmaan ovat mahdollisia.
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- määritellä johtamisen merkityksen
- analysoida johtamista ja johtamisen periaatteita (visio, strategia, rakenne)
- arvioida henkilöstöjohtamista ja sen kehittämisen haasteita liiketoimintastrategian näkökulmasta
- soveltaa majoitus- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia
- analysoida ja kehittää omaa toimintaansa työyhteisön jäsenenä ja esihenkilönä
- edistää työhyvinvointia.
Opintojaksolla perehdytään johtamisen ja esimiestyön kokonaisuuteen ja tarkastellaan sitä mm. seuraavista näkökulmista:
Johtaminen, johtajuus ja esimiestyö
Itsensä johtaminen
Esimies strategian jalkauttajana
Ryhmien ja tiimien johtaminen
Motivaatio, motivointi
Esimies työhyvinvoinnin johtajana
Työhyvinvointitoiminnan kehittämisen keinot
Omien esimiesominaisuuksien ja -taitojen tunnistaminen ja kehittäminen
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Noudatetaan Laurean yleisiä ohjeistusta arvioinnista.
Opintojakso arvioidaan asteikolla K5-T1, hylätty. Loppuarvosanan saaminen edellyttää, että kaikki oppimistehtävät on suoritettu hyväksytysti ja jätetty arvioitavaksi aikataulun mukaisesti.
Läsnäolo ja aktiivisuus jaksolla sekä annetussa aikataulussa pysyminen vaikuttavat opiskelijan loppuarvosaan. Lisäksi lehtorit antavat tarkemmat arviointiohjeet omista tehtäväkokonaisuuksistaan.
KIITETTÄVÄ
arvosana 5
Opiskelija osaa:
• Käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä.
• Noudattaa työturvallisuusohjeita vastuullisesti ja itsenäisesti.
• Perustella toimintaa tutkitun tiedon avulla.
• Toimia itsenäisesti ja aloitteellisesti tavoitteiden suunnassa. Toiminta on usein joustavaa, järjestelmällistä, kehittämispainotteista, luovaa ja aktiivista.
• Valita toimintaan soveltuvia tekniikoita ja malleja ja perustella valintansa.
• Toimia asiakaslähtöisesti ja tilanteenmukaisesti.
• Edistää ryhmän toimintaa.
• Kriittisesti soveltaa ammattieettisiä periaatteita toiminnassaan.
HYVÄ
arvosana 3
Opiskelija osaa:
• Käyttää systemaattisesti ammattikäsitteitä.
• Soveltaa työturvallisuusohjeita toiminnassaan.
• Perustella, vertailla ja analysoida toimintaansa yleisillä ohjeilla.
• Selviytyä itsenäisesti erilaisissa tehtävissä kulloisessakin toimintaympäristössä.
• Soveltaa monipuolisesti opittuja tekniikoita ja malleja.
• Toimia ammatillisesti asiakastilanteissa.
• Toimia ryhmässä tavoitesuhteisesti.
• Perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
TYYDYTTÄVÄ,
arvosana 1
Opiskelija osaa:
• Käyttää keskeisiä/yksittäisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä osoittaa perehtyneensä tietoperustaan.
• Toimia turvallisesti, joskin toiminta on usein kaavamaista/ kokeilevaa/ hapuilevaa/ omalähtöistä
• Noudattaa sääntöjä ja ohjeita sekä perustella toimintaansa annetuilla ohjeilla.
• Toimia ohjattuna asianmukaisesti.
• Käyttää opittuja tekniikoita ja malleja.
• Ottaa toiminnassaan asiakkaat huomioon.
• Toimia ryhmän jäsenenä.
• Toimia ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Lisätiedot
Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 2.
Ilmoittautumisaika
25.11.2024 - 01.12.2024
Ajoitus
01.01.2025 - 31.07.2025
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Ravintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus (PRA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Sini Setälä
- Petri Vähäkangas
Vastuuopettaja
Sini Setälä
Ryhmät
-
PRA223SNRavintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus, päivätoteutus, S23, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määritellä johtamisen merkityksen
- analysoida johtamista ja johtamisen periaatteita (visio, strategia, rakenne)
- arvioida henkilöstöjohtamista ja sen kehittämisen haasteita liiketoimintastrategian näkökulmasta
- soveltaa majoitus- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia
- analysoida ja kehittää omaa toimintaansa työyhteisön jäsenenä ja esihenkilönä
- edistää työhyvinvointia
Toteutustapa
Lähiopetusta, tiimityöskentelyä, itsenäistä työskentelyä. Canvas-toteutus, arvioitavat tehtävät. Opintojakso sisältää työskentelyä lähiopetuspäivien välissä sekä ryhmätyötä. Aikataulu sekä toteutuksen osat täsmentyvät ensimmäisenä lähiopetuspäivänä.
Aika ja paikka
Leppävaaran kampus. Aloituskerralla, tiimiesitysten aikana sekä mahdollisten vierailijaluentojen kerroilla on pakollinen läsnäolo.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Hyppänen Riitta (2015 tau uud.) Esimiesosaaminen liiketoiminnan menestystekijä. Edita.
Lukupiiritehtävän lukumateriaali julkaistaan Canvasissa opintojakson alkaessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
HOT käytännön mukaisesti. Lisätietoja Intrassa.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Lähipäivät.
Opintojakson ja tehtävien tarkempi aikataulu julkaistaan Canvasissa ennen jakson aloitusta. Opintojakso muodostuu lähiopetustunneista, kirjallisuuteen ym. lähdemateriaaliin tutustumisesta, ryhmätöistä ja -esityksistä. Aloituspäivänä on läsnäolopakko, jolla opiskelija varmistaa paikkansa jaksolla. Läsnäolopakko on myös mahdollisten vierailijaluennoitsijoiden luennoilla sekä opiskelijaesitysten ajankohtina.
Poissaolo johtaa lisätehtäviin, joista sovitaan yhdessä.
Tarkempi ohjelma sekä käytänteet esitellään aloituspäivänä ja julkaistaan myös Canvasissa. Muutokset alustavaan ohjelmaan ovat mahdollisia.
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- määritellä johtamisen merkityksen
- analysoida johtamista ja johtamisen periaatteita (visio, strategia, rakenne)
- arvioida henkilöstöjohtamista ja sen kehittämisen haasteita liiketoimintastrategian näkökulmasta
- soveltaa majoitus- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia
- analysoida ja kehittää omaa toimintaansa työyhteisön jäsenenä ja esihenkilönä
- edistää työhyvinvointia.
Opintojaksolla perehdytään johtamisen ja esimiestyön kokonaisuuteen ja tarkastellaan sitä mm. seuraavista näkökulmista:
Johtaminen, johtajuus ja esimiestyö
Itsensä johtaminen
Esimies strategian jalkauttajana
Ryhmien ja tiimien johtaminen
Motivaatio, motivointi
Esimies työhyvinvoinnin johtajana
Työhyvinvointitoiminnan kehittämisen keinot
Omien esimiesominaisuuksien ja -taitojen tunnistaminen ja kehittäminen
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Noudatetaan Laurean yleisiä ohjeistusta arvioinnista.
Opintojakso arvioidaan asteikolla K5-T1, hylätty. Loppuarvosanan saaminen edellyttää, että kaikki oppimistehtävät on suoritettu hyväksytysti ja jätetty arvioitavaksi aikataulun mukaisesti.
Läsnäolo ja aktiivisuus jaksolla sekä annetussa aikataulussa pysyminen vaikuttavat opiskelijan loppuarvosaan. Lisäksi lehtorit antavat tarkemmat arviointiohjeet omista tehtäväkokonaisuuksistaan.
KIITETTÄVÄ
arvosana 5
Opiskelija osaa:
• Käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä.
• Noudattaa työturvallisuusohjeita vastuullisesti ja itsenäisesti.
• Perustella toimintaa tutkitun tiedon avulla.
• Toimia itsenäisesti ja aloitteellisesti tavoitteiden suunnassa. Toiminta on usein joustavaa, järjestelmällistä, kehittämispainotteista, luovaa ja aktiivista.
• Valita toimintaan soveltuvia tekniikoita ja malleja ja perustella valintansa.
• Toimia asiakaslähtöisesti ja tilanteenmukaisesti.
• Edistää ryhmän toimintaa.
• Kriittisesti soveltaa ammattieettisiä periaatteita toiminnassaan.
HYVÄ
arvosana 3
Opiskelija osaa:
• Käyttää systemaattisesti ammattikäsitteitä.
• Soveltaa työturvallisuusohjeita toiminnassaan.
• Perustella, vertailla ja analysoida toimintaansa yleisillä ohjeilla.
• Selviytyä itsenäisesti erilaisissa tehtävissä kulloisessakin toimintaympäristössä.
• Soveltaa monipuolisesti opittuja tekniikoita ja malleja.
• Toimia ammatillisesti asiakastilanteissa.
• Toimia ryhmässä tavoitesuhteisesti.
• Perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
TYYDYTTÄVÄ,
arvosana 1
Opiskelija osaa:
• Käyttää keskeisiä/yksittäisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä osoittaa perehtyneensä tietoperustaan.
• Toimia turvallisesti, joskin toiminta on usein kaavamaista/ kokeilevaa/ hapuilevaa/ omalähtöistä
• Noudattaa sääntöjä ja ohjeita sekä perustella toimintaansa annetuilla ohjeilla.
• Toimia ohjattuna asianmukaisesti.
• Käyttää opittuja tekniikoita ja malleja.
• Ottaa toiminnassaan asiakkaat huomioon.
• Toimia ryhmän jäsenenä.
• Toimia ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Lisätiedot
Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 2.
Ilmoittautumisaika
20.05.2024 - 26.05.2024
Ajoitus
09.09.2024 - 31.12.2024
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Laurea Leppävaara, palvelu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Ravintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus (PRA2), Laurea Leppävaara
Opettaja
- Marjaana Marmo
- Sini Setälä
- Petri Vähäkangas
Vastuuopettaja
Sini Setälä
Ryhmät
-
PRA223KNRavintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus, päivätoteutus, K23, Leppävaara
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- määritellä johtamisen merkityksen
- analysoida johtamista ja johtamisen periaatteita (visio, strategia, rakenne)
- arvioida henkilöstöjohtamista ja sen kehittämisen haasteita liiketoimintastrategian näkökulmasta
- soveltaa majoitus- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia
- analysoida ja kehittää omaa toimintaansa työyhteisön jäsenenä ja esihenkilönä
- edistää työhyvinvointia
Toteutustapa
Lähiopetusta, tiimityöskentelyä, itsenäistä työskentelyä. Canvas-toteutus, arvioitavat tehtävät. Opintojakso sisältää työskentelyä lähiopetuspäivien välissä sekä ryhmätyötä. Aikataulu sekä toteutuksen osat täsmentyvät ensimmäisenä lähiopetuspäivänä.
Aika ja paikka
Leppävaaran kampus. Aloituskerralla, tiimiesitysten aikana sekä mahdollisten vierailijaluentojen kerroilla on pakollinen läsnäolo.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Hyppänen Riitta (2015 tau uud.) Esimiesosaaminen liiketoiminnan menestystekijä. Edita.
Lukupiiritehtävän lukumateriaali julkaistaan Canvasissa opintojakson alkaessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
HOT käytännön mukaisesti. Lisätietoja Intrassa.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Lähipäivät.
Opintojakson ja tehtävien tarkempi aikataulu julkaistaan Canvasissa ennen jakson aloitusta. Opintojakso muodostuu lähiopetustunneista, kirjallisuuteen ym. lähdemateriaaliin tutustumisesta, ryhmätöistä ja -esityksistä. Aloituspäivänä on läsnäolopakko, jolla opiskelija varmistaa paikkansa jaksolla. Läsnäolopakko on myös mahdollisten vierailijaluennoitsijoiden luennoilla sekä opiskelijaesitysten ajankohtina.
Poissaolo johtaa lisätehtäviin, joista sovitaan yhdessä.
Tarkempi ohjelma sekä käytänteet esitellään aloituspäivänä ja julkaistaan myös Canvasissa. Muutokset alustavaan ohjelmaan ovat mahdollisia.
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- määritellä johtamisen merkityksen
- analysoida johtamista ja johtamisen periaatteita (visio, strategia, rakenne)
- arvioida henkilöstöjohtamista ja sen kehittämisen haasteita liiketoimintastrategian näkökulmasta
- soveltaa majoitus- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia
- analysoida ja kehittää omaa toimintaansa työyhteisön jäsenenä ja esihenkilönä
- edistää työhyvinvointia.
Opintojaksolla perehdytään johtamisen ja esimiestyön kokonaisuuteen ja tarkastellaan sitä mm. seuraavista näkökulmista:
Johtaminen, johtajuus ja esimiestyö
Itsensä johtaminen
Esimies strategian jalkauttajana
Ryhmien ja tiimien johtaminen
Motivaatio, motivointi
Esimies työhyvinvoinnin johtajana
Työhyvinvointitoiminnan kehittämisen keinot
Omien esimiesominaisuuksien ja -taitojen tunnistaminen ja kehittäminen
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Noudatetaan Laurean yleisiä ohjeistusta arvioinnista.
Opintojakso arvioidaan asteikolla K5-T1, hylätty. Loppuarvosanan saaminen edellyttää, että kaikki oppimistehtävät on suoritettu hyväksytysti ja jätetty arvioitavaksi aikataulun mukaisesti.
Läsnäolo ja aktiivisuus jaksolla sekä annetussa aikataulussa pysyminen vaikuttavat opiskelijan loppuarvosaan. Lisäksi lehtorit antavat tarkemmat arviointiohjeet omista tehtäväkokonaisuuksistaan.
KIITETTÄVÄ
arvosana 5
Opiskelija osaa:
• Käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä.
• Noudattaa työturvallisuusohjeita vastuullisesti ja itsenäisesti.
• Perustella toimintaa tutkitun tiedon avulla.
• Toimia itsenäisesti ja aloitteellisesti tavoitteiden suunnassa. Toiminta on usein joustavaa, järjestelmällistä, kehittämispainotteista, luovaa ja aktiivista.
• Valita toimintaan soveltuvia tekniikoita ja malleja ja perustella valintansa.
• Toimia asiakaslähtöisesti ja tilanteenmukaisesti.
• Edistää ryhmän toimintaa.
• Kriittisesti soveltaa ammattieettisiä periaatteita toiminnassaan.
HYVÄ
arvosana 3
Opiskelija osaa:
• Käyttää systemaattisesti ammattikäsitteitä.
• Soveltaa työturvallisuusohjeita toiminnassaan.
• Perustella, vertailla ja analysoida toimintaansa yleisillä ohjeilla.
• Selviytyä itsenäisesti erilaisissa tehtävissä kulloisessakin toimintaympäristössä.
• Soveltaa monipuolisesti opittuja tekniikoita ja malleja.
• Toimia ammatillisesti asiakastilanteissa.
• Toimia ryhmässä tavoitesuhteisesti.
• Perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
TYYDYTTÄVÄ,
arvosana 1
Opiskelija osaa:
• Käyttää keskeisiä/yksittäisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä osoittaa perehtyneensä tietoperustaan.
• Toimia turvallisesti, joskin toiminta on usein kaavamaista/ kokeilevaa/ hapuilevaa/ omalähtöistä
• Noudattaa sääntöjä ja ohjeita sekä perustella toimintaansa annetuilla ohjeilla.
• Toimia ohjattuna asianmukaisesti.
• Käyttää opittuja tekniikoita ja malleja.
• Ottaa toiminnassaan asiakkaat huomioon.
• Toimia ryhmän jäsenenä.
• Toimia ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Lisätiedot
Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 2.