Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutustarpeiden arvioinnin ja kuntoutumisen suunnittelun harjoitteluLaajuus (10 op)

Opinnon tunnus: SL00BX93

Laajuus

10 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- arvioida kuntoutujan työ- ja toimintakykyä sekä hyvinvointia hyödyntäen olemassa olevaa teoreettista tietoa ja luotettavia työ- ja toimintakyvyn sekä hyvinvoinnin arviointimenetelmiä
- laatia yhdessä kuntoutujan kanssa kuntoutumisen GAS-tavoitteet
- laatia kuntoutussuunnitelman yhdessä kuntoutujan ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa sekä osaa dokumentoida sen ammattikäsitteitä ja harjoittelupaikan ohjeita noudattaen
- havainnoida kuntoutujan toimintaympäristöjä ja löytää keinoja niiden muokkaamiseen
- hyödyntää kuntoutuksen tutkimusnäyttöä ja suosituksia sekä soveltaa niitä toiminnassaan.

Esitietovaatimukset

Opintojakso Asiakkaan kuntoutustarpeen arviointi tai vastaava osaaminen.

Lisätiedot

Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 2.

Ilmoittautumisaika

20.05.2024 - 26.05.2024

Ajoitus

21.10.2024 - 06.12.2024

Opintopistemäärä

10 op

TKI-osuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Laurea Otaniemi, sote

Toimipiste

Laurea Otaniemi

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Kuntoutuksen ohjaajan koulutus (SLG2), Laurea Otaniemi
Opettaja
  • Valpuri Seikkula
  • Miska Mustonen
  • Elina Jääskeläinen
  • Johanna Stepanoff
  • Mikko Harju
Vastuuopettaja

Mikko Harju

Ryhmät
  • SLG223SA
    Kuntoutuksen ohjaajan koulutus, monimuotototeutus, S23, Otaniemi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- arvioida kuntoutujan työ- ja toimintakykyä sekä hyvinvointia hyödyntäen olemassa olevaa teoreettista tietoa ja luotettavia työ- ja toimintakyvyn sekä hyvinvoinnin arviointimenetelmiä
- laatia yhdessä kuntoutujan kanssa kuntoutumisen GAS-tavoitteet
- laatia kuntoutussuunnitelman yhdessä kuntoutujan ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa sekä osaa dokumentoida sen ammattikäsitteitä ja harjoittelupaikan ohjeita noudattaen
- havainnoida kuntoutujan toimintaympäristöjä ja löytää keinoja niiden muokkaamiseen
- hyödyntää kuntoutuksen tutkimusnäyttöä ja suosituksia sekä soveltaa niitä toiminnassaan.

Toteutustapa

Tämä on kuntoutuksen ohjaaja (amk)- tutkinnon toinen harjoittelu. Harjoittelut ovat opintojaksoja, joihin ilmoittautuminen tapahtuu Pakissa Laurean ilmoittautumisajankohtina. Ydinopintojen harjoittelut suositellaan tehtäväksi suunnitellun aikataulun mukaisesti, jonka näet HOPS:si. Valinnaisen harjoittelun ajankohdan voit valita omiin opintoihisi sopivaksi.

Harjoittelu suoritetaan sosiaali-, terveydenhuollon ja kuntoutuksen alojen työelämäympäristöissä. Opiskelija vastaa itse harjoittelupaikan hankkimisesta ja ilmoittaa oman harjoittelupaikkansa tiedot heti harjoittelupaikan saatuaan e-lomakkeella, joka löytyy Canvaksen työtilasta. Samassa kuntoutuksen ohjauksen toimintaympäristössä voi suorittaa vain yhden pakolisen harjoittelun. Jos opiskelija haluaa suorittaa myös toisen harjoittelun samassa toimintaympäristössä, niin se toteutuu täydentävänä harjoitteluna.

Harjoitteluun nimetään ohjaava opettaja, jonka kanssa sovit ennen harjoittelun alkua ohjauskäytänteistä. Opiskelija laatii jokaisella harjoittelujaksolle osaamistavoitteet ja kirjaat tavoitteet arviointilomakkeelle. Osaamistavoitteet ovat oman toiminnani ja itsereflektion sekä harjoittelun ohjaajan toiminnan ja arvioinnin lähtökohtana. Arvioi osaamisesi kehittymistä vähintään harjoittelusi väliarvioinnissa sekä loppuarvioinnissa. Kirjaa itsearviointisi arviointilomakkeeseen.

Harjoittelun tehtävästä sekä arvioinnista ja työajan seurannasta (35h/vko + 5h/vko tiedonhankintaa) löytyy ohjeet Canvasissa.Tehdyt työtunnit kirjataan työaikapassiin ja hyväksytetään harjoittelun ohjaajalla. Harjoittelujakson päätyttyä harjoittelun tehtävä, arviointilomake ja työaikapassi palautetaan Canvasiin, https://canvas.laurea.fi/courses/8279

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Hyödynnä näyttöön perustuvaa informaatiota ja tutkittua tietoa soveltavan osaamisesi kehittämisessä sekä harjoittelutehtävässä, esimerkiksi Laurea:n LibGuides ja kirjaston palveluja hyödyntämällä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tutkintosäännön (2024) mukaan "opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa.

Osaamisen näyttö kuntoutuksen ohjaaja (AMK)-koulutuksessa

Osaamisen näytöllä voit osoittaa esim. työssä, työpaikan järjestämässä koulutuksessa, järjestötoiminnassa tai harrastuksissa syntynyttä osaamista. Osaamisen näytöllä voit osoittaa tutkintosi tavoitteiden mukaista osaamistasi riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaamisesi olet hankkinut. Keskeistä prosessissa on, että tunnistat omaa osaamistasi konkreettisesti sanoittaen ja vertaat sitä opetussuunnitelmasi osaamistavoitteisiin. Osaamisen näytöstä voit kysyä ensisijaisesti omalta opettajatutoriltasi.
Huomioithan, että sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan koulutuksissa osaamisen tunnustamiseen liittyy erityis-piirteitä lainsäädännöllisistä seikoista johtuen.

Osaamisen näyttöä edeltää osaamisanalyysin tekeminen: ks. Ohje osaamisanalyysin tekemiseen.
Jos osaamisesi vastaa opintojakson osaamistavoitteita osittain: ks. Osittaisen osaamisen tunnustaminen.
Osaamisen näyttö harjoittelun osalta on mahdollista, jos osaamisesi vastaa harjoittelun tavoitteita.

Osaamisen näyttösi arvioidaan ja jos osaamisesi on opetussuunnitelmasi osaamistavoitteiden mukaista, se tun-nustetaan viemällä arviointi opintosuoritusrekisteriisi. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Näytöllä osoit-tamasi osaaminen kerryttää opintopisteitäsi normaalisti.

Toimi osaamisen näytössä näin:
Prosessi käynnistyy sinun aloitteestasi. Ole osaamisen näyttöön liittyvissä kysymyksissä yhteydessä omaan ope-ttajatuutoriisi. Sovi prosessin aloituksesta ja osaamisanalyysisi laatimisesta.
Vertaa osaamistasi suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja Laurean arviointikehikkoon Opintosuorituk-set ja arviointi - Arviointikriteerit amk.pdf - Kaikki asiakirjat (sharepoint.com)
Kuvaa missä tehtävässä olet osaamista kerryttänyt, tehtäviesi sisällöt, sekä toimintaympäristö.
Reflektoi omaa osaamistasi ja sen kehittymistä suhteessa opintojakson kaikkiin osaamistavoitteisiin.
Liitä tarvittaessa sovitut kopiot tutkinto-, työ-, ym. tarvittavista dokumenteista näyttöösi.
Näyttö voi koostua haastattelusta, suullisesta keskustelusta, kirjallisesta osaamisen reflektiosta, portfoliosta, työnäytteestä tai muista dokumenteista.
Muut näytöt vastaanottavat opintojakson vastuuopettaja ja opettajatuutori. He vievät suoritusmerkinnän re-kisteriisi.

Osaamisen näyttö harjoitteluiden osalta:
Prosessi etenee samankaltaisesti kuin osaamisen näytön osalta opintojaksoilla. Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tehdään aina yksilöllisesti. Harjoittelun näytön vastaanottavat harjoittelun koordinaattori ja opettajatuutori. He vievät suoritusmerkinnän rekisteriisi.

Osaamisen hankkimiseksi voit arvioida myös työn opinnollistamisen mahdollisuutta. Lue lisää opinnollistamisesta opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Harjoittelun ohjaus tapahtuu samalla tavalla kuin muissakin 10 op:n pakollisten opintojen harjoittelujaksoissa.Tarkemmat tiedot harjoitteluiden ohjauksista löytyy Canvaksesta.

Työelämänkehittäminen mahdollistetaan yhteisellä tavoitteen- ja tehtävien asettamisella sekä niiden kehittävällä arvioinnilla.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Harjoittelun suositusajankohdan näet pakista. Lukujärjestyksessä harjoittelu on ajoitettu syyslukukaudelle -24 vk 43-49 välisenä aikana. Harjoittelun tavoitteet tulee palauttaa Canvasiin ensimmäisen harjoitteluviikon jälkeen. Harjoittelun tehtävä tulee palauttaa alkuperäisen arviointilomakkeen sekä harjoittelun työaikaa mitanneen passin kanssa arviointikeskustelua varten viikko harjoittelun päättymisen jälkeen Canvasiin.

Kansainvälisyys toteutuksella

Tätä harjoittelua ei suositella suoritettavaksi kv-vaihdossa GAS-menetelmäopintojen käytännön harjoittelun vuoksi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Harjoittelun viikkotyöaika on 40h/vko, josta 5 h/vko omaa aikaan ja paikkaan sitomatonta tiedonhankintatyötä.

Harjoittelun poissaolokäytänteet: Kaikki 2 päivää ylittävät poissaolot korvataan käytännön harjoittelulla joko tekemällä pidempiä työpäiviä tai pidentämällä harjoittelujaksoa.

Sisältö ja sen jaksotus

Osaamistavoitteet:

Opiskelija osaa

arvioida kuntoutujan työ- ja toimintakykyä sekä hyvinvointia hyödyntäen olemassa olevaa teoreettista tietoa ja luotettavia työ- ja toimintakyvyn sekä hyvinvoinnin arviointimenetelmiä
laatia yhdessä kuntoutujan kanssa kuntoutumisen GAS-tavoitteet
laatia kuntoutussuunnitelman yhdessä kuntoutujan ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa sekä osaa dokumentoida sen ammattikäsitteitä ja harjoittelupaikan ohjeita noudattaen
havainnoida kuntoutujan toimintaympäristöjä ja löytää keinoja niiden muokkaamiseen
hyödyntää kuntoutuksen tutkimusnäyttöä ja suosituksia sekä soveltaa niitä toiminnassaan.

Lisätietoja opiskelijoille

Osallistumisen edellytyksenä on aina, että opetussuunnitelman mukaiset mahdolliset osaamisedeltävyydet (edeltävä opinto tai vastaava osaaminen) täyttyvät. Opiskelija vastaa itse edeltävyysehtojen huomioimisesta.

Edeltävä osaaminen:
Opintojakso Asiakkaan kuntoutustarpeen arviointi tai vastaava osaaminen

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Tutkintosääntö 2024).

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaativuustason I mukaisia kriteereitä, jotka on kuvattu alla.

Ammatillinen tietoperusta, tiedonhaku ja raportointi:

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida

Ammatillinen toiminta ja työelämän kehittäminen:

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa
- toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa
- ottaa vastaan ohjausta

Ryhmätyötaidot, johtaminen ja vastuullisuus:

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

[Jätä soveltuvilta osin:] ”Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Mikäli opiskelija ei suorituksensa täydentämismahdollisuudesta huolimatta saa hyväksyttyä arviointia, hänen tulee suorittaa opintojakso uudelleen opettajan kanssa sovitulla tavalla.” (Tutkintosääntö 2024.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Plagioinnin tarkistuksen käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Esitietovaatimukset

Opintojakso Asiakkaan kuntoutustarpeen arviointi tai vastaava osaaminen.

Lisätiedot

Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 2.