Siirry suoraan sisältöön

Svenska i vårdenLaajuus (5 op)

Opinnon tunnus: R0197

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

28.11.2022 - 08.03.2023

Ajoitus

10.03.2023 - 19.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Tikkurila, sote

Toimipiste

Laurea Tikkurila

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHY2), Laurea yhteinen
Opettaja
  • Teija Lehto
Vastuuopettaja

Teija Lehto

Ryhmät
  • SHV221KN
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, K21, Tikkurila

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

ILMOITTAUTUMISAIKAA JATKETTU 8.3.2023 SAAKKA. ILMOITTAUTUMISIA HYVÄKSYTÄÄN PARIN VIIKON VÄLEIN, JA LOPUT PÄIVÄÄ ENNEN OPETUKSEN ALKUA. KAIKKI HALUKKAAT PYRITÄÄN MAHDUTTAMAAN OPINTOJAKSOLLE.

Opintojakso on Laurean viimeinen R0197 Svenska i vården -toteutus, joten se toteutetaan päiväaikaan puhtaasti verkkototeutuksena ja osallistuminen sopii kaikille campuksille. Opintojakson ZOOM-tunnit pyritään käyttämään erityisesti suullisen kielitaidon kehittämiseen ja yhdessä tekemiseen. Tuntien ulkopuolelle jää paljon itsenäistä työtä, jolloin hyödynnetään erilaisia verkkotyökaluja, Canvasia ja tekstejä. Opintojakson aikana kirjoitetaan työharjoitteluraportti tai tehdään ja esitellään posteri ruotsiksi. Kirjallinen ja suullinen tentti kurssin lopussa.

Oppimisalusta Canvas toimii opintojakson keskeisimpänä tiedotuksen ja viestinnän välineenä. Sieltä löydät tarkat tiedot kaikesta opintojaksoon liittyvästä kuten aikatauluista, ohjelmasta, tehtävistä sekä arvioinnista. Canvas avautuu viimeistään viikkoa ennen lähiopetuksen alkua, ja avautumisesta tulee sähköposti kaikille ilmoittautuneille.

Opettajaan saat parhaiten yhteyden sähköpostitse teija.lehto@laurea.fi.

Huomaa, että opinnon läsnäolovelvoite on 75 %.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opinnon materiaali löytyy Canvas-oppimisalustalta, johon saat pääsyn viimeistään opinnon alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”

Jos opiskelijalla on aiempia korkea-asteen ammattikielen opintoja eri alalta, hänellä on oikeus suorittaa opinto hyväksiluvun täydennyksellä. Tässä tapauksessa opiskelija ottaa yhteyden opinnon opettajaan, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Pyrimme mahdollisuuksien mukaan käyttämään vierailijaluennoitsijoita.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Kirjallinen tentti verkkovalvonnassa 12.5.2023
Kaksi uusintatenttimahdollisuutta puolen vuoden sisällä (vuoden 2023 loppuun mennessä) yleisinä uusintatenttipäivinä.
Suullinen tentti erillisen aikataulun mukaisesti toukokuussa 2022.
Kurssiin sisältyy yksi laajempi palautustehtävä ja Canvastehtäviä, ja ne tulee olla palautettu ennen kirjallista tenttiä.
Läsnäolovelvoite ZOOM-oppitunneilla 75% (max 2 krt pois).


Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Tällä opintojaksolla on oltava läsnä ensimmäisellä opetuskerralla tai ilmoitettava mahdollisesta estymisestä viikon sisällä.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla tutustutaan työelämään ja –kulttuureihin Pohjoismaissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opintojakson laajuus on 5 op, mikä tarkoittaa käytännössä keskimäärin 5 x 27 h = 135 h opiskelijan työtä, josta suurin osa (noin 100 tuntia) on itsenäistä työskentelyä. Suositus itsenäisen työskentelyajan kalenterointiin.

Sisältö ja sen jaksotus

Opiskelija saavuttaa ruotsin kielessä vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1.2. Lisäksi hän saa valtiohallinnon kielitutkinnon mukaisen arvioinnin hyvä tai tyydyttävä suullisesta ja kirjallisesta kielitaidosta.

Keskeinen sisältö:
Hoitoalan ruotsia: opiskelu, työ, sairaala, ammattinimikkeet, anatomia, ensiapu, sairaudet, oireet, lääkkeet, hoitotilanteet ja potilaan kohtaaminen.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija on suorittanut ruotsin kielen tasotestin ennen ilmoittautumistaan opinnolle. Hylätyn tasotestin jälkeen suositellaan suorittamaan Valmentava ruotsi –opinto, tai hankkimaan vastaava osaaminen muulla tavoin.

Lisätietoa intrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Kielitestit.aspx

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Jos opinnon toteutustapaa on oleellisesti muutettu, hyödyntää opettaja toteutuksen laadun arvioinnissa opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Opintototeutuksella arvioidaan sekä suullinen että kirjallinen kielitaito. Opinnon arvosana koostuu puoliksi suullisen ja puoliksi kirjallisen taidon arvosanasta. Tutkintotodistukseen tuleva ruotsin kielen suullinen taito ja ruotsin kielen kirjallinen taito määräytyvät tämän opinnon perusteella.

Arviointi perustuu ns. eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoon, jotka ovat luettavissa opiskelijaintrassa: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Ydinopintoihin-kuuluvat-englannin-ja-toisen-kotimaisen-kielen-opinnot.aspx Ruotsin kielessä tavoitetasona on vähintään B1-tasoinen ammatillinen kielitaito.


Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

23.05.2022 - 02.10.2022

Ajoitus

12.10.2022 - 16.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Tikkurila, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

40 - 50

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHY2), Laurea yhteinen
Opettaja
  • Teija Lehto
Vastuuopettaja

Teija Lehto

Ryhmät
  • SHV220SN
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, S20, Tikkurila
  • SHV220SN2
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, S20, Tikkurila, ryhmä 2

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Opintojakson ZOOM-tunnit pyritään käyttämään erityisesti suullisen kielitaidon kehittämiseen ja yhdessä tekemiseen. Toteutus järjestetään täysin verkkototeutuksena. Pyrimme tekemään yhteistyötä Röda Korsetin kanssa. Tuntien ulkopuolelle jää paljon itsenäistä työtä, jolloin hyödynnetään erilaisia verkkotyökaluja, Canvasia ja tekstejä. Opintojakson aikana kirjoitetaan työharjoitteluraportti tai tehdään ja esitellään posteri ruotsiksi. Kirjallinen ja suullinen tentti kurssin lopussa.

Oppimisalusta Canvas toimii opintojakson keskeisimpänä tiedotuksen ja viestinnän välineenä. Sieltä löydät tarkat tiedot kaikesta opintojaksoon liittyvästä kuten aikatauluista, ohjelmasta, tehtävistä sekä arvioinnista. Canvas avautuu viimeistään viikkoa ennen lähiopetuksen alkua, ja avautumisesta tulee sähköposti kaikille ilmoittautuneille.

Opettajaan saat parhaiten yhteyden sähköpostitse teija.lehto@laurea.fi.

Huomaa, että opinnon läsnäolovelvoite on 75 %.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opinnon materiaali löytyy Canvas-oppimisalustalta, johon saat pääsyn viimeistään opinnon alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”

Jos opiskelijalla on aiempia korkea-asteen ammattikielen opintoja eri alalta, hänellä on oikeus suorittaa opinto hyväksiluvun täydennyksellä. Tässä tapauksessa opiskelija ottaa yhteyden opinnon opettajaan, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Pyrimme järjestämään virtuaalisen Första hjälpen -workshopin Röda Korsetin avulla ja mahdollisesti käyttämään vierailijaluennoitsijoita.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Kirjallinen tentti verkkovalvonnassa 14.12.2022
Kaksi uusintatenttimahdollisuutta puolen vuoden sisällä (14.6.2023 mennessä) yleisinä uusintatenttipäivinä.
Suullinen tentti erillisen aikataulun mukaisesti joulukuussa 2022.
Kurssiin sisältyy yksi laajempi palautustehtävä ja Canvastehtäviä, ja ne tulee olla palautettu ennen kirjallista tenttiä.
Läsnäolovelvoite ZOOM-oppitunneilla 75% (max 2 krt pois).


Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Tällä opintojaksolla on oltava läsnä ensimmäisellä opetuskerralla tai ilmoitettava mahdollisesta estymisestä viikon sisällä.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla tutustutaan työelämään ja –kulttuureihin Pohjoismaissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opintojakson laajuus on 5 op, mikä tarkoittaa käytännössä keskimäärin 5 x 27 h = 135 h opiskelijan työtä, josta suurin osa (noin 100 tuntia) on itsenäistä työskentelyä. Suositus itsenäisen työskentelyajan kalenterointiin.

Sisältö ja sen jaksotus

Opiskelija saavuttaa ruotsin kielessä vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1.2. Lisäksi hän saa valtiohallinnon kielitutkinnon mukaisen arvioinnin hyvä tai tyydyttävä suullisesta ja kirjallisesta kielitaidosta.

Keskeinen sisältö:
Hoitoalan ruotsia: opiskelu, työ, sairaala, ammattinimikkeet, anatomia, ensiapu, sairaudet, oireet, lääkkeet, hoitotilanteet ja potilaan kohtaaminen.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija on suorittanut ruotsin kielen tasotestin ennen ilmoittautumistaan opinnolle. Hylätyn tasotestin jälkeen suositellaan suorittamaan Valmentava ruotsi –opinto, tai hankkimaan vastaava osaaminen muulla tavoin.

Lisätietoa intrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Kielitestit.aspx

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Jos opinnon toteutustapaa on oleellisesti muutettu, hyödyntää opettaja toteutuksen laadun arvioinnissa opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Opintototeutuksella arvioidaan sekä suullinen että kirjallinen kielitaito. Opinnon arvosana koostuu puoliksi suullisen ja puoliksi kirjallisen taidon arvosanasta. Tutkintotodistukseen tuleva ruotsin kielen suullinen taito ja ruotsin kielen kirjallinen taito määräytyvät tämän opinnon perusteella.

Arviointi perustuu ns. eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoon, jotka ovat luettavissa opiskelijaintrassa: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Ydinopintoihin-kuuluvat-englannin-ja-toisen-kotimaisen-kielen-opinnot.aspx Ruotsin kielessä tavoitetasona on vähintään B1-tasoinen ammatillinen kielitaito.


Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

23.05.2022 - 02.10.2022

Ajoitus

11.10.2022 - 16.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Tikkurila, sote

Toimipiste

Laurea Tikkurila

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHY2), Laurea yhteinen
Opettaja
  • Teija Lehto
Vastuuopettaja

Teija Lehto

Ryhmät
  • SHV220SN
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, S20, Tikkurila
  • SHV220SN2
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, S20, Tikkurila, ryhmä 2

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Opintojakson lähiopetustunnit pyritään käyttämään erityisesti suullisen kielitaidon kehittämiseen ja yhdessä tekemiseen. Toteutus järjestetään campustoteutuksena. Pyrimme tekemään yhteistyötä Röda Korsetin kanssa. Tuntien ulkopuolelle jää paljon itsenäistä työtä, jolloin hyödynnetään erilaisia verkkotyökaluja, Canvasia ja tekstejä. Opintojakson aikana kirjoitetaan työharjoitteluraportti tai tehdään ja esitellään posteri ruotsiksi. Kirjallinen ja suullinen tentti kurssin lopussa.

Oppimisalusta Canvas toimii opintojakson keskeisimpänä tiedotuksen ja viestinnän välineenä. Sieltä löydät tarkat tiedot kaikesta opintojaksoon liittyvästä kuten aikatauluista, ohjelmasta, tehtävistä sekä arvioinnista. Canvas avautuu viimeistään viikkoa ennen lähiopetuksen alkua, ja avautumisesta tulee sähköposti kaikille ilmoittautuneille.

Opettajaan saat parhaiten yhteyden sähköpostitse teija.lehto@laurea.fi.

Huomaa, että opinnon läsnäolovelvoite on 75 %.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opinnon materiaali löytyy Canvas-oppimisalustalta, johon saat pääsyn viimeistään opinnon alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”

Jos opiskelijalla on aiempia korkea-asteen ammattikielen opintoja eri alalta, hänellä on oikeus suorittaa opinto hyväksiluvun täydennyksellä. Tässä tapauksessa opiskelija ottaa yhteyden opinnon opettajaan, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Pyrimme järjestämään virtuaalisen Första hjälpen -workshopin Röda Korsetin avulla ja mahdollisesti käyttämään vierailijaluennoitsijoita.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Kirjallinen tentti 12.12.2022
Kaksi uusintatenttimahdollisuutta puolen vuoden sisällä (12.6.2023 mennessä) yleisinä uusintatenttipäivinä.
Suullinen tentti erillisen aikataulun mukaisesti joulukuussa 2022.
Kurssiin sisältyy yksi laajempi palautustehtävä ja Canvastehtäviä, ja ne tulee olla palautettu ennen kirjallista tenttiä.
Läsnäolovelvoite oppitunneilla 75% (max 2 krt pois).


Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Tällä opintojaksolla on oltava läsnä ensimmäisellä opetuskerralla tai ilmoitettava mahdollisesta estymisestä viikon sisällä.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla tutustutaan työelämään ja –kulttuureihin Pohjoismaissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opintojakson laajuus on 5 op, mikä tarkoittaa käytännössä keskimäärin 5 x 27 h = 135 h opiskelijan työtä, josta suurin osa (noin 100 tuntia) on itsenäistä työskentelyä. Suositus itsenäisen työskentelyajan kalenterointiin.

Sisältö ja sen jaksotus

Opiskelija saavuttaa ruotsin kielessä vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1.2. Lisäksi hän saa valtiohallinnon kielitutkinnon mukaisen arvioinnin hyvä tai tyydyttävä suullisesta ja kirjallisesta kielitaidosta.

Keskeinen sisältö:
Hoitoalan ruotsia: opiskelu, työ, sairaala, ammattinimikkeet, anatomia, ensiapu, sairaudet, oireet, lääkkeet, hoitotilanteet ja potilaan kohtaaminen.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija on suorittanut ruotsin kielen tasotestin ennen ilmoittautumistaan opinnolle. Hylätyn tasotestin jälkeen suositellaan suorittamaan Valmentava ruotsi –opinto, tai hankkimaan vastaava osaaminen muulla tavoin.

Lisätietoa intrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Kielitestit.aspx

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Jos opinnon toteutustapaa on oleellisesti muutettu, hyödyntää opettaja toteutuksen laadun arvioinnissa opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Opintototeutuksella arvioidaan sekä suullinen että kirjallinen kielitaito. Opinnon arvosana koostuu puoliksi suullisen ja puoliksi kirjallisen taidon arvosanasta. Tutkintotodistukseen tuleva ruotsin kielen suullinen taito ja ruotsin kielen kirjallinen taito määräytyvät tämän opinnon perusteella.

Arviointi perustuu ns. eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoon, jotka ovat luettavissa opiskelijaintrassa: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Ydinopintoihin-kuuluvat-englannin-ja-toisen-kotimaisen-kielen-opinnot.aspx Ruotsin kielessä tavoitetasona on vähintään B1-tasoinen ammatillinen kielitaito.


Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

23.05.2022 - 29.05.2022

Ajoitus

25.08.2022 - 09.11.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Porvoo, sote

Toimipiste

Laurea Porvoo

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHP2), Laurea Porvoo
Opettaja
  • Susanna Ilmola
Vastuuopettaja

Sari Lahtinen

Ryhmät
  • SHP221KN
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, K21, Porvoo

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Opinnon lähiopetus on osittain Porvoon kampuksella ja osittain Zoomissa.

Huomaa, että opinnon läsnäolovelvoite on 75 %.

Aika ja paikka

Lähiopetuksen aikataulut löytyvät Pakista, Tuudosta ja Canvas-työtilasta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opinnon materiaali löytyy Canvas-oppimisalustalta, johon saat pääsyn viimeistään opinnon alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”

Jos opiskelijalla on aiempia korkea-asteen ammattikielen opintoja eri alalta, hänellä on oikeus suorittaa opinto hyväksiluvun täydennyksellä. Tässä tapauksessa opiskelija ottaa yhteyden opinnon opettajaan, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Varsinaisen tenttipäivän lisäksi käytettävissä on kaksi sen jälkeistä uusintatenttipäivää.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla tutustutaan työelämään ja –kulttuureihin Pohjoismaissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Huomioithan, että opintojakson menestyksellinen suorittaminen vaatii paljon myös itsenäistä työtä. Aikatauluta myös se, jotta pystyt opiskelemaan tehokkaasti ja tarpeeksi.

Sisältö ja sen jaksotus

Ks. opinnon Canvas-työtila.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija on suorittanut ruotsin kielen tasotestin ennen ilmoittautumistaan opinnolle. Hylätyn tasotestin jälkeen suositellaan suorittamaan Valmentava ruotsi –opinto, tai hankkimaan vastaava osaaminen muulla tavoin.

Lisätietoa intrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Kielitestit.aspx

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Jos opinnon toteutustapaa on oleellisesti muutettu, hyödyntää opettaja toteutuksen laadun arvioinnissa opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Opintototeutuksella arvioidaan sekä suullinen että kirjallinen kielitaito. Opinnon arvosana koostuu puoliksi suullisen ja puoliksi kirjallisen taidon arvosanasta. Tutkintotodistukseen tuleva ruotsin kielen suullinen taito ja ruotsin kielen kirjallinen taito määräytyvät tämän opinnon perusteella.

Arviointi perustuu ns. eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoon, jotka ovat luettavissa opiskelijaintrassa: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Ydinopintoihin-kuuluvat-englannin-ja-toisen-kotimaisen-kielen-opinnot.aspx Ruotsin kielessä tavoitetasona on vähintään B1-tasoinen ammatillinen kielitaito.


Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä


Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

23.05.2022 - 21.08.2022

Ajoitus

24.08.2022 - 30.10.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Tikkurila, sote

Toimipiste

Laurea Tikkurila

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus (STV2), Laurea Tikkurila
Opettaja
  • Helena Riihimäki
Vastuuopettaja

Helena Riihimäki

Ryhmät
  • STV221KN
    Terveydenhoitajakoulutus, päivätoteutus, K21, Tikkurila

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Opintojaksolla lähiopetusta elo-lokakuussa Tikkurilan kampuksella.

Lähiopetuksessa keskitytään suullisen kielitaidon harjoittamiseen pari- ja ryhmätyönä. Opintojakso sisältää myös kirjallisia tehtäviä pääsääntöisesti itsenäisesti oppituntien ulkopuolella. Canvas toimii opintojakson keskeisimpänä tiedotuksen ja viestinnän välineenä. Sieltä löydät tarkat tiedot kaikesta opintojaksoon liittyvästä kuten aikatauluista, ohjelmasta, tehtävistä sekä arvioinnista. Canvas avautuu ensimmäisellä lähiopetusviikolla.

Huomaa, että opinnon läsnäolovelvoite on 75 %.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opinnon materiaali löytyy Canvas-oppimisalustalta, johon saat pääsyn viimeistään opinnon alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”

Jos opiskelijalla on aiempia korkea-asteen ammattikielen opintoja eri alalta, hänellä on oikeus suorittaa opinto hyväksiluvun täydennyksellä. Tässä tapauksessa opiskelija ottaa yhteyden opinnon opettajaan, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktiopetuskerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan viimeistään viikon sisällä.

Kirjallinen tentti 21.10.2022
1. uusintatentti marraskuun yleisenä uusintatenttipäivänä 10.11.2022
2. uusintatentti omavalintaisena yleisenä uusintatenttipäivänä puolen vuoden sisällä opintojakson päättymisestä eli 20.4.2023 mennessä.

Suulliset tentit erikseen sovittavina aikoina lokakuussa 2022.

Opintojaksoon liittyy yksi laajempi kirjallinen palautustehtävä sekä suullinen palautustehtävä ja lisäksi itsenäiseen harjoitteluun Canvastehtäviä. Tehtävät pitää olla palautettu tenttiin mennessä. Tarkemmat tiedot opintojakson aloituskerralla.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla tutustutaan työelämään ja –kulttuureihin Pohjoismaissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Viiden opintopisteen opintojakso vastaa siis noin 135 opiskelijan työtä, ja tästä opetukseen ja tentteihin on varattu tällä opintojaksolla n. 26 tuntia, itsenäisen työn kalenteroitava osuus on siis noin 114 tuntia.

Sisältö ja sen jaksotus

- opinnoista ja työstä kertominen
- potilaan asiat, sairaudet, vaivat
- hoitoympäristöt
- hoitaminen ja toimenpiteet, lääkitys
- potilaan kohtaaminen eri tilanteissa

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija on suorittanut ruotsin kielen tasotestin ennen ilmoittautumistaan opinnolle. Hylätyn tasotestin jälkeen suositellaan suorittamaan Valmentava ruotsi –opinto, tai hankkimaan vastaava osaaminen muulla tavoin.

Lisätietoa intrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Kielitestit.aspx

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Jos opinnon toteutustapaa on oleellisesti muutettu, hyödyntää opettaja toteutuksen laadun arvioinnissa opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Opintototeutuksella arvioidaan sekä suullinen että kirjallinen kielitaito. Opinnon arvosana koostuu puoliksi suullisen ja puoliksi kirjallisen taidon arvosanasta. Tutkintotodistukseen tuleva ruotsin kielen suullinen taito ja ruotsin kielen kirjallinen taito määräytyvät tämän opinnon perusteella. Arviointi perustuu tentteihin.

Arviointi perustuu ns. eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoon, jotka ovat luettavissa opiskelijaintrassa: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Ydinopintoihin-kuuluvat-englannin-ja-toisen-kotimaisen-kielen-opinnot.aspx Ruotsin kielessä tavoitetasona on vähintään B1-tasoinen ammatillinen kielitaito.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Ennen tenttiä tulee olla palautettuna opintojaksoon liittyvät tehtävät ja läsnäoloprosentti pitää olla vähintään 75%.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

23.05.2022 - 15.08.2022

Ajoitus

24.08.2022 - 05.10.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Lohja, sote

Toimipiste

Laurea Lohja

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHF2), Laurea Lohja
Opettaja
  • Susanna Ilmola
Vastuuopettaja

Sari Lahtinen

Ryhmät
  • SHF221KA
    Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, K21, Lohja

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Huomaa, että opinnon läsnäolovelvoite on 75 %.

Aika ja paikka

Lähiopetuksen aikataulut löytyvät Pakista, Tuudosta ja Canvas-työtilasta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opinnon materiaali löytyy Canvas-oppimisalustalta, johon saat pääsyn viimeistään opinnon alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”

Jos opiskelijalla on aiempia korkea-asteen ammattikielen opintoja eri alalta, hänellä on oikeus suorittaa opinto hyväksiluvun täydennyksellä. Tässä tapauksessa opiskelija ottaa yhteyden opinnon opettajaan, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Varsinaisen tenttipäivän lisäksi käytettävissä on kaksi sen jälkeistä uusintatenttipäivää.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla tutustutaan työelämään ja –kulttuureihin Pohjoismaissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Huomioithan, että opintojakson menestyksellinen suorittaminen vaatii paljon myös itsenäistä työtä. Aikatauluta myös se, jotta pystyt opiskelemaan tehokkaasti ja tarpeeksi.

Sisältö ja sen jaksotus

Ks. opinnon Canvas-työtila.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija on suorittanut ruotsin kielen tasotestin ennen ilmoittautumistaan opinnolle. Hylätyn tasotestin jälkeen suositellaan suorittamaan Valmentava ruotsi –opinto, tai hankkimaan vastaava osaaminen muulla tavoin.

Lisätietoa intrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Kielitestit.aspx

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Jos opinnon toteutustapaa on oleellisesti muutettu, hyödyntää opettaja toteutuksen laadun arvioinnissa opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Opintototeutuksella arvioidaan sekä suullinen että kirjallinen kielitaito. Opinnon arvosana koostuu puoliksi suullisen ja puoliksi kirjallisen taidon arvosanasta. Tutkintotodistukseen tuleva ruotsin kielen suullinen taito ja ruotsin kielen kirjallinen taito määräytyvät tämän opinnon perusteella.

Arviointi perustuu ns. eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoon, jotka ovat luettavissa opiskelijaintrassa: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Ydinopintoihin-kuuluvat-englannin-ja-toisen-kotimaisen-kielen-opinnot.aspx Ruotsin kielessä tavoitetasona on vähintään B1-tasoinen ammatillinen kielitaito.


Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä


Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

23.05.2022 - 07.08.2022

Ajoitus

18.08.2022 - 12.10.2022

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Laurea Hyvinkää, sote

Toimipiste

Laurea Hyvinkää

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHB2), Laurea Hyvinkää
Opettaja
  • Sari Lahtinen
Vastuuopettaja

Sari Lahtinen

Ryhmät
  • SHB221KN
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, K21, Hyvinkää

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Opinnon lähiopetus pidetään Hyvinkään kampuksella.

Huomaa, että opinnon läsnäolovelvoite on 75 %.

Aika ja paikka

Lähiopetuksen aikataulut löytyvät Pakista, Tuudosta ja Canvas-työtilasta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opinnon materiaali löytyy Canvas-oppimisalustalta, johon saat pääsyn viimeistään opinnon alkaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”

Jos opiskelijalla on aiempia korkea-asteen ammattikielen opintoja eri alalta, hänellä on oikeus suorittaa opinto hyväksiluvun täydennyksellä. Tässä tapauksessa opiskelija ottaa yhteyden opinnon opettajaan, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Varsinaisen tenttipäivän lisäksi käytettävissä on kaksi sen jälkeistä uusintatenttipäivää.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla tutustutaan työelämään ja –kulttuureihin Pohjoismaissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Huomioithan, että opintojakson menestyksellinen suorittaminen vaatii paljon myös itsenäistä työtä. Aikatauluta myös se, jotta pystyt opiskelemaan tehokkaasti ja tarpeeksi.

Sisältö ja sen jaksotus

Ks. opinnon Canvas-työtila.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija on suorittanut ruotsin kielen tasotestin ennen ilmoittautumistaan opinnolle. Hylätyn tasotestin jälkeen suositellaan suorittamaan Valmentava ruotsi –opinto, tai hankkimaan vastaava osaaminen muulla tavoin.

Lisätietoa intrasta: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Kielitestit.aspx

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Jos opinnon toteutustapaa on oleellisesti muutettu, hyödyntää opettaja toteutuksen laadun arvioinnissa opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö). Opintototeutuksella arvioidaan sekä suullinen että kirjallinen kielitaito. Opinnon arvosana koostuu puoliksi suullisen ja puoliksi kirjallisen taidon arvosanasta. Tutkintotodistukseen tuleva ruotsin kielen suullinen taito ja ruotsin kielen kirjallinen taito määräytyvät tämän opinnon perusteella.

Arviointi perustuu ns. eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoon, jotka ovat luettavissa opiskelijaintrassa: https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojensuunnittelu/SitePages/Ydinopintoihin-kuuluvat-englannin-ja-toisen-kotimaisen-kielen-opinnot.aspx Ruotsin kielessä tavoitetasona on vähintään B1-tasoinen ammatillinen kielitaito.


Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä


Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

23.05.2022 - 30.08.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Otaniemi, sote

Toimipiste

Laurea Otaniemi

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHG2), Laurea Otaniemi
Opettaja
  • Mirja Villman
Vastuuopettaja

Mirja Villman

Ryhmät
  • SHG221KA
    Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, K21, Otaniemi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Zoom-tapaamisia lukujärjestyksen mukaan ja itsenäistä työskentelyä

https://laurea.zoom.us/j/738414399
passcode: 494821

Opettaja: FM, lehtori Mirja Villman
mirja.villman@laurea.fi

Aika ja paikka

Viikot 36-46

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kirja Flexvård ja opettajan oma materiaali Canvaksessa
Flexvård sivut:
- s. 8-10, 14, 18
- s. 24-32, 37-38
- s. 42-45
- s. 62
- s. 66-73
- s. 84, 86-89

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Hyväksilukemistapauksessa kirjallinen koe ja suullinen suoritus, mahdollinen täydentävä tehtävä

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

-

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opetustarjonnan aikataulun mukaan:
- aloitus: ti 6.9. klo 9.30-11.00 Zoom: https://laurea.zoom.us/j/738414399 passcode 494821
- suulliset suoritukset: Zoom/video/kampus???
- tentti: pe 18.11. klo 10.15-12.00 pieni auditorio
- itsenäinen tehtävä: palautus Canvakseen su 20.11. mennessä
- tenttimahdollisuuksia myös opettajan omina tenttiaikoina

Kansainvälisyys toteutuksella

Pohjoismainen kulutturialue

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Vastaa 5 op:tä opiskelijan työtä

Sisältö ja sen jaksotus

Lukujärjestyksen aikataulun mukaan

Lisätietoja opiskelijoille

- Suullinen suoritus: parikeskustelu hoitoalaan liittyvästä aiheesta (esim. potilaan terveyskartoitus, sisääntulohaastattelu, perustoimenpide+ohjaus, toimenpiteestä kertominen, kotihoito-ohjeiden antaminen), n. 10 minuuttia, tukisanat ok, arviointi 0-5
-arviointi: kansalliset arviointikriteerit käytössä

Itsenäinen tehtävä:
- käännös oman alan artikkelista ruotsista suomeksi, 3 A4-sivua, linkkejä mm. Libguides>hoitotyö>lehdet ja artikkelit>ruotsinkielinen materiaali
- palautus su 20.11. mennessä Canvas-työtilaan

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kansalliset arviointikriteerit käytössä, käydään läpi kurssin aikana, myös Canvas-työtilassa
Tentti, suullinen suoritus ja itsneäinen tehtävä

Hylätty (0)

Ks. yllä

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

04.04.2022 - 10.04.2022

Ajoitus

02.05.2022 - 09.06.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Tikkurila, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

50 - 50

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHY2), Laurea yhteinen
Opettaja
  • Teija Lehto
Vastuuopettaja

Teija Lehto

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Tavoitteet:
Opiskelija osaa käyttää ruotsin kieltä kirjallisesti ja suullisesti työympäristössään.
Opiskelija osaa soveltaa ruotsinkielisistä lähteistä etsimäänsä tietoa.
Opiskelija saavuttaa ruotsin kielessä vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1.2. Lisäksi hän saa valtiohallinnon kielitutkinnon mukaisen arvioinnin hyvä tai tyydyttävä suullisesta ja kirjallisesta kielitaidosta.
Keskeinen sisältö:
Hoitoalan ruotsia: opiskelu, työ, sairaala, ammattinimikkeet, anatomia, ensiapu, sairaudet, lääkkeet, hoitotilanteet, ym. teemat.

Opintojakson lähiopetustunnit pyritään käyttämään erityisesti suullisen kielitaidon kehittämiseen ja yhdessä tekemiseen. Toteutus järjestetään täysin verkkototeutuksena. Pyrimme tekemään yhteistyötä Röda Korsetin kanssa. Tuntien ulkopuolelle jää paljon itsenäistä työtä, jolloin hyödynnetään erilaisia verkkotyökaluja, Canvasia ja tekstejä. Opintojakson aikana kirjoitetaan työharjoitteluraportti tai tehdään ja esitellään posteri ruotsiksi.. ZOOMeissa on 75% läsnäolovelvoite. Kirjallinen tentti kurssin lopussa viimeisillä oppitunneilla. Suulliset tentit kirjallisen tentin aikoihin erillisen aikataulun mukaan lähiopetustuntien ulkopuolella.

Oppimisalusta Canvas toimii opintojakson keskeisimpänä tiedotuksen ja viestinnän välineenä. Sieltä löydät tarkat tiedot kaikesta opintojaksoon liittyvästä kuten aikatauluista, ohjelmasta, tehtävistä sekä arvioinnista. Canvas avautuu viimeistään viikkoa ennen lähiopetuksen alkua, ja avautumisesta tulee sähköposti kaikille ilmoittautuneille.

Opettajaan saat parhaiten yhteyden sähköpostitse teija.lehto@laurea.fi.

Aika ja paikka

[Kenttä ei ole Laureassa käytössä]

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opettajan tunneilla ja Canvasissa jakama materiaali.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso on mahdollista suorittaa HOT-menettelyllä. Tarkemmat ohjeet Laurean Intrasta tai tutoropettajaltasi.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Pyrimme järjestämään virtuaalisen Första hjälpen -workshopin Röda Korsetin avulla ja mahdollisesti käyttämään vierailijaluennoitsijoita.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Kirjallinen tentti viimeisellä opetuskerralla. Suulliset tentit erikseen sovitun aikataulun mukaisesti kirjallisen tentin aikoihin lähiopetustuntien ulkopuolella.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opintojaksolla tutustutaan ruotsalaiseen terveydenhoitojärjestelmään.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 op, mikä tarkoittaa käytännössä keskimäärin 5 x 27 h = 135 h opiskelijan työtä, josta suurin osa on itsenäistä työskentelyä. Suositus itsenäisen työskentelyajan kalenterointiin.

Sisältö ja sen jaksotus

Sisältösuunnitelma esitellään ensimmäisellä lähiopetustunnilla.

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävät opinnot:
Hyväksytty lähtötasotesti TAI
Hyväksytty suoritus Valmentava ruotsi -opinnoista
TAI vastaava muuten hankittu osaaminen (ulkopuoliset kurssit tai omaehtoinen kertaus).
Mikäli edeltävyysehdot eivät täyty, ota yhteys opettajaan.
Tämä toteutus on sairaanhoitajaopiskelijapainotteinen sisältövalinnoiltaan. Terveydenhoitajaopiskelijat huomioidaan joissakin tehtävävalinnoissa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksolla arvioidaan erikseen suullinen ja kirjallinen kielitaito. Tarkemmat tiedot valtakunnallisista korkeakoulujen ruotsin arviointiperusteista löydät Canvasin työtilasta. Arvosanat 1-3 vastaavat tyydyttävää valtionhallinnon henkilöstöltä vaadittavaa kielitaitoa, arvosanat 4-5 hyvää kielitaitoa.

Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1.2. ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

29.11.2021 - 13.02.2022

Ajoitus

04.04.2022 - 24.05.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Tikkurila, sote

Toimipiste

Laurea Tikkurila

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus (STV2), Laurea Tikkurila
Opettaja
  • Matti Karhumäki
  • Teija Lehto
Vastuuopettaja

Teija Lehto

Ryhmät
  • SHV220KN
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, K20, Tikkurila

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Tavoitteet:
Opiskelija osaa käyttää ruotsin kieltä kirjallisesti ja suullisesti työympäristössään.
Opiskelija osaa soveltaa ruotsinkielisistä lähteistä etsimäänsä tietoa.
Opiskelija saavuttaa ruotsin kielessä vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1.2. Lisäksi hän saa valtiohallinnon kielitutkinnon mukaisen arvioinnin hyvä tai tyydyttävä suullisesta ja kirjallisesta kielitaidosta.
Keskeinen sisältö:
Hoitoalan ruotsia: opiskelu, työ, sairaala, ammattinimikkeet, anatomia, ensiapu, sairaudet, lääkkeet, hoitotilanteet, ym. teemat.

Opintojakson lähiopetustunnit pyritään käyttämään erityisesti suullisen kielitaidon kehittämiseen ja yhdessä tekemiseen. Toteutus järjestetään Tikkurilan campuksella, mutta yksittäisiä ZOOMejakin voi olla. Tuntien ulkopuolelle jää paljon itsenäistä työtä, jolloin hyödynnetään erilaisia verkkotyökaluja, Canvasia ja tekstejä. Opintojakson aikana kirjoitetaan työharjoitteluraportti tai tehdään ja esitellään posteri ruotsiksi. Lähiopetuksessa on 75% läsnäolovelvoite. Kirjallinen tentti kurssin lopussa viimeisillä oppitunneilla. Suulliset tentit kirjallisen tentin aikoihin erillisen aikataulun mukaan lähiopetustuntien ulkopuolella.

Oppimisalusta Canvas toimii opintojakson keskeisimpänä tiedotuksen ja viestinnän välineenä. Sieltä löydät tarkat tiedot kaikesta opintojaksoon liittyvästä kuten aikatauluista, ohjelmasta, tehtävistä sekä arvioinnista. Canvas avautuu viimeistään viikkoa ennen lähiopetuksen alkua, ja avautumisesta tulee sähköposti kaikille ilmoittautuneille.

Opettajaan saat parhaiten yhteyden sähköpostitse matti.karhumaki@laurea.fi.

Aika ja paikka

[Kenttä ei ole Laureassa käytössä]

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opettajan tunneilla ja Canvasissa jakama materiaali.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso on mahdollista suorittaa HOT-menettelyllä. Tarkemmat ohjeet Laurean Intrasta tai tutoropettajaltasi.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Kirjallinen tentti viimeisellä opetuskerralla. Suulliset tentit erikseen sovitun aikataulun mukaisesti kirjallisen tentin aikoihin lähiopetustuntien ulkopuolella.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opintojaksolla tutustutaan ruotsalaiseen terveydenhoitojärjestelmään.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 op, mikä tarkoittaa käytännössä keskimäärin 5 x 27 h = 135 h opiskelijan työtä, josta suurin osa on itsenäistä työskentelyä. Suositus itsenäisen työskentelyajan kalenterointiin.

Sisältö ja sen jaksotus

Sisältösuunnitelma esitellään ensimmäisellä lähiopetustunnilla.

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävät opinnot:
Hyväksytty lähtötasotesti TAI
Hyväksytty suoritus Valmentava ruotsi -opinnoista
TAI vastaava muuten hankittu osaaminen (ulkopuoliset kurssit tai omaehtoinen kertaus).
Mikäli edeltävyysehdot eivät täyty, ota yhteys opettajaan.
Tämä toteutus on sairaanhoitajaopiskelijapainotteinen sisältövalinnoiltaan.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksolla arvioidaan erikseen suullinen ja kirjallinen kielitaito. Tarkemmat tiedot valtakunnallisista korkeakoulujen ruotsin arviointiperusteista löydät Canvasin työtilasta. Arvosanat 1-3 vastaavat tyydyttävää valtionhallinnon henkilöstöltä vaadittavaa kielitaitoa, arvosanat 4-5 hyvää kielitaitoa.

Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1.2. ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

29.11.2021 - 05.12.2021

Ajoitus

01.02.2022 - 24.05.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Otaniemi, sote

Toimipiste

Laurea Otaniemi

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus (STG2), Laurea Otaniemi
Opettaja
  • Matti Karhumäki
Vastuuopettaja

Matti Karhumäki

Ryhmät
  • STG220SA
    Terveydenhoitajakoulutus, monimuotototeutus, S20, Otaniemi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

- verkko-opetus Zoomissa: https://laurea.zoom.us/my/matinhuone
- kirjallinen tentti ti 24.5.2022 klo 9.30-11.30 Otaniemen kampuksella
- itsenäinen työskentely (itsenäisen opiskelun tehtävät Canvaksessa)
- kurssi sisältää osat ruotsin kirjallinen ja suullinen taito (00635 & 00634)
TAVOITTEET:
- perehdyttää opiskelija oman ammattialan sanastoon ja kielenkäyttötilanteisiin
- harjoittaa kirjallista ja suullista kielitaitoa oman ammattialaan liittyvissä tilanteissa
- tutustua oman ammattialan tieteellistyyppisissä julkaisuissa käytettävään sanastoon (käännöstehtävä)
SISÄLLÖT:
- oman ammattialan toimintoihin ja tilanteisiin liittyviä tekstejä ja sanastoharjoituksia (esim. opinnot ja työ, hoitoympäristöt, perustietojen kysely, potilaan kohtaaminen & hoitotoimenpiteet, sairaudet, äitiys- ja lastenneuvola, terveysneuvonta, kouluterveydenhuolto, ammattinimikkeet, opinnot)
- tieteellistyyppisten julkaisujen tekstit ja sanastoharjoitukset

Aika ja paikka

- Ks. ryhmän kalenteri (Pakki)

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali:
- Opettajan materiaali Canvaksessa (pohjautuu Svenska i vården Master-työtilaan)
- Tukimateriaali:
Flexvård - svenska för högskolor (Tuunanen ja Wallinheimo), painos 2009 tai uudempi. Kirjaa saatavilla tarvittaessa kirjastosta (ei tarvitse ostaa).
Verkkotehtäviä (lisäksi):
- HAMK-BUD (Bygg Upp Din svenska): terveysala
- Promentor, www.promentor.fi, Haka-kirjautuminen Laurean Haka-tunnuksilla. Peruskielioppia voit harjoitella kohdassa: Grundkurs Svenska
Sanakirjoja:
- Mot-sanakirja (ks. Intra: kirjasto, sanakirjat. Käytössä Laurean tunnuksilla)
- Matikainen, M.L. 1996. Ruotsalais-suomalais-ruotsalainen sanasto hoitohenkilökunnalle (saatavilla käsikirjastosta)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

- Hyväksiluku (AHOT), jolloin suoritetaan kirjallinen ja suullinen näyttö.
- HUOM! Korkeakoulutasoisia ruotsin opintoja/laajaa työkokemusta on oltava taustalla.
- Ota kaikissa AHOT-tapauksissa yhteys kieltenopettajaan!

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

- Ks. ryhmän kalenteri (Pakki)

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

- Kurssin kokonaistyömäärä on: 5x27h=135h

Sisältö ja sen jaksotus

Vaaditut suoritukset:
1) Aktiivinen osallistuminen opetukseen (vähintään 80% läsnäolo)
2) Kirjallinen tentti hyväksytysti suoritettuna (vähintään 50% osaaminen)
3) ltsenäisen opiskelun tehtävät palautettuina ajallaan Canvaksessa

Lisätietoja opiskelijoille

LISÄTIETOA TENTISTÄ:
- Koealueena kurssin aikana läpikäydyt teemat ja materiaalit + Canvaksessa oleva materiaali
- Tentissä edellytetään terveydenhoidon ammattialan sanaston hallintaa
- Tehtävätyypit: aukkotäydennys suomenkielisen vihjeen mukaan, itsenäinen tuottaminen ruotsiksi (ohjattu), luetunymmärtäminen (teksti ruotsiksi, kysymykset suomeksi)
- Kielioppia ei testata erikseen
- Palauta itsenäisen opiskelun tehtävät työtilassa (Canvas) palautusajankohtana
- Tulokset näkyvissä Pakissa kuukauden sisällä tentistä
- Hylättyä tenttiä on mahdollista uusia kaksi kertaa (ks. uusintatenttipäivät Intrasta)

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- Arvioinnissa sovelletaan ruotsin taitotasokuvauksia ammattikorkeakouluille (kirjallinen ja suullinen osaaminen).
- Ruotsin kirjallinen ja suullinen taito arvioidaan asteikolla 0-5. Näiden osien perusteella muodostuu kokonaisarvosana Svenska i vården (5op)
- Arviointikriteerit käydää läpi kurssin alussa (arviointiperusta on nähtävissä Canvaksessa).

Hylätty (0)

Arviointikrireerit käydään läpi kurssin aikana.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Arviointikriteerit käydään läpi kurssin aikana.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Arviointikriteerit käydään läpi kurssin aikana.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Arviointikriteerit käydään läpi kurssin aikana.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

29.11.2021 - 05.12.2021

Ajoitus

17.01.2022 - 17.03.2022

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Laurea Hyvinkää, sote

Toimipiste

Laurea Hyvinkää

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHB2), Laurea Hyvinkää
Opettaja
  • Sari Lahtinen
Vastuuopettaja

Sari Lahtinen

Ryhmät
  • SHB220SN
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, S20, Hyvinkää

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Opintojakson lähiopetus tapahtuu Hyvinkään kampuksella.
Jos opetusta joudutaan esim. koronatilanteen takia siirtämään verkkoon, osoite https://laurea.zoom.us/my/sarilahtinen

Lähiopetuksessa keskitymme erityisesti sairaanhoitajan työssä tärkeän suullisen kielitaidon kehittämiseen. Tuntien ulkopuolelle jää paljon itsenäistä työtä, joten ota siis esiin paras asenteesi ja tee itsellesi itsenäisen työskentelyn aikataulu. Oppitunneilla kannattaa olla aktiivinen!
Käytämme oppimisen tukena paljon Canvas-työtilaa ja erilaisia nettityökaluja.

Aika ja paikka

Ensimmäisellä opetuskerralla on oltava läsnä. Poissaolo mahdollinen pakottavasta syystä ja tästä ilmoitettava etukäteen opettajalle.

Lähiopetuksessa on 75 % osallistumisvelvollisuus, mikäli muusta ei ole hyvästä syystä sovittu opettajan kanssa.

Canvas toimii opintojakson keskeisimpänä tiedotuksen ja viestinnän välineenä opintojakson aikana. Sieltä löydät tarkat tiedot kaikesta opintojaksoon liittyvästä kuten viikottaisesta ohjelmasta, tehtävistä sekä arvioinnista.
Opettajaan saat yhteyden sähköpostitse sari.lahtinen@laurea.fi tai puhelimitse 0468567735.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali jaetaan Canvasissa ja lähiopetuksen yhteydessä. Hyväksytyille opiskelijoille lähetetään sähköpostilla viesti ja ohjeet n. viikkoa ennen opintojakson alkua.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos haet hyväksilukua tai haluat tehdä opintojakson näytöllä, ota yhteys opettajaan mahdollisimman pian, ennen opintojakson alkua.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

ks. Canvas-työtilasta: Aikataulu/Tidtabell

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävät opinnot:
Hyväksytty lähtötasotesti TAI
Hyväksytty suoritus Valmentava ruotsi -opinnoista
tai vastaava muuten hankittu osaaminen.
On tärkeää, että hallitset ruotsin kielen perusrakenteita ja sanastoa sillä tavoin, että pääset tällä oman alan sanastoon ja viestintätilanteisin liittyvällä opintojaksolla itsenäisen kielenkäyttäjän tasolle. Vahva suositus Valmentava ruotsi -opetukseen osalistumiselle, jos et läpäissyt lähtötasotestiä hyväksytysti.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksolla arvioidaan erikseen suullinen ja kirjallinen kielitaito. Tarkemmat tiedot arviointiperusteista löydät Canvasin työtilasta.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

29.11.2021 - 07.01.2022

Ajoitus

14.01.2022 - 03.03.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Porvoo, sote

Toimipiste

Laurea Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

40 - 50

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHP2), Laurea Porvoo
Opettaja
  • Teija Lehto
Vastuuopettaja

Teija Lehto

Ryhmät
  • SHP220SA
    Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, S20, Porvoo

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Opintojakson lähiopetus tapahtuu Zoomissa osoitteessa https://laurea.zoom.us/my/steijalehto

Lähiopetuksessa keskitymme erityisesti sairaanhoitajan työssä tärkeän suullisen kielitaidon kehittämiseen. Tuntien ulkopuolelle jää paljon itsenäistä työtä, joten ota siis esiin paras asenteesi ja tee itsellesi itsenäisen työskentelyn aikataulu. Oppitunneilla kannattaa olla aktiivinen!
Käytämme oppimisen tukena paljon Canvas-työtilaa ja erilaisia nettityökaluja.

Aika ja paikka

Ensimmäisellä opetuskerralla on oltava läsnä. Poissaolo mahdollinen pakottavasta syystä ja tästä ilmoitettava etukäteen opettajalle.

Lähiopetuksessa on 75 % osallistumisvelvollisuus, mikäli muusta ei ole hyvästä syystä sovittu opettajan kanssa.

Canvas toimii opintojakson keskeisimpänä tiedotuksen ja viestinnän välineenä opintojakson aikana. Sieltä löydät tarkat tiedot kaikesta opintojaksoon liittyvästä kuten viikottaisesta ohjelmasta, tehtävistä sekä arvioinnista.
Opettajaan saat parhaiten yhteyden sähköpostitse teija.lehto@laurea.fi.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali jaetaan Canvasissa ja lähiopetuksen yhteydessä. Hyväksytyille opiskelijoille lähetetään sähköpostilla viesti ja ohjeet n. viikkoa ennen opintojakson alkua.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos haet hyväksilukua tai haluat tehdä opintojakson näytöllä, ota yhteys opettajaan mahdollisimman pian, ennen opintojakson alkua.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

ks. Canvas-työtilasta: Aikataulu/Tidtabell

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävät opinnot:
Hyväksytty lähtötasotesti TAI
Hyväksytty suoritus Valmentava ruotsi -opinnoista
tai vastaava muuten hankittu osaaminen.
On tärkeää, että hallitset ruotsin kielen perusrakenteita ja sanastoa sillä tavoin, että pääset tällä oman alan sanastoon ja viestintätilanteisin liittyvällä opintojaksolla itsenäisen kielenkäyttäjän tasolle. Vahva suositus Valmentava ruotsi -opetukseen osalistumiselle, jos et läpäissyt lähtötasotestiä hyväksytysti.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksolla arvioidaan erikseen suullinen ja kirjallinen kielitaito. Tarkemmat tiedot arviointiperusteista löydät Canvasin työtilasta. Arvosanat 4-5 vastaavat hyvää virkamiestaitoa ja arvosanat 1-3 tyydyttävää taitoa.

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

29.11.2021 - 05.12.2021

Ajoitus

13.01.2022 - 24.03.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Lohja, sote

Toimipiste

Laurea Lohja

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus (SHF2), Laurea Lohja
Opettaja
  • Anna Puisto
Vastuuopettaja

Anna Puisto

Ryhmät
  • SHF220SA
    Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, S20, Lohja

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Opintojakso suoritetaan hybridinä osittain kampuksella, osittain Zoomissa. Tarkempi aikataulu löytyy Pakin tilavarauksista. Ensimmäisellä tunnilla on pakollinen läsnäolo, muuten osallistumisvaatimus 50%.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opettajan oma materiaali, kaikki löytyy Canvas-työtilasta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Jos sinulla on aiempi amk- tai yliopistotutkint tai olet muulla tapaa hankkinut hyvän ruotsin taidon, voit keskustella osittaisesta hyväksiluvusta. Ota yhteyttä opettajaan.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Kirjallinen tentti tehdään kampuksella 24.3. klo 9-12.

Kirjallisen tentin voi uusia yleisenä uusintapäivänä. Uusinnat tehdään verkkovalvottuna Proctorio-ohjelmalla.
21.4.2022, ilmoittautuminen 22.3.–11.4.2022
19.5.2022, ilmoittautuminen 13.4.–9.5.2022
9.6.2022, ilmoittautuminen 11.5.–30.5.2022

Suullinen tentti tehdään opintojakson lopussa. Ensimmäisellä kerralla julkaistaan ajanvarauslista, josta voit varata ajan tenttiin (noin 15 min per opiskelija).

Suullisen tentin uusinnasta voit sopia sähköpostitse opettajan kanssa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Huomioi, että 5 opintopisteen opintojakso vastaa noin 135 tunnin työtä eli opetuskertojen lisäksi tehdään erilaisia kirjallisia ja suullisia tehtäviä.

Sisältö ja sen jaksotus

Kerta 1 (lähiopetus)
• minä hoitoalan opiskelijana ammattikorkeakoulussa
• hoitoalan ammatit

Kerta 2 (Zoom)
• sairaalan tiloja ja hoitoalan yksiköitä

Kerta 3 (Zoom)
• Potilaana sairaalassa

Kerta 4 (Lähiopetus)
• voinnin kysyminen ja kertominen
• anatomiaa

Kerta 5 (Zoom)
• erilaisia sairauksia ja vaivoja
TEHTÄVÄ: SAIRAUTEEN LIITTYVÄ POTILASDIALOGI PADLETIIN (yksin tai ryhmässä)

Kerta 6 (Lähiopetus)
• ensiapu ja lääkitys
ARVIOITAVA TEHTÄVÄ: KIRJOITELMA ENSIAPUTILANTEESTA, PALAUTUS CANVASIIN (yksin tai ryhmänaä), deadline 22.9. (tehdään tunnilla)

Kerta 7 (Lähiopetus)
• vuodepotilaan hoito
• erilaisia toimenpiteitä

Lisäksi suullinen esitys liittyen hoitoalan teemaan sekä harjoitteluraportti englanniksi. Opintojakson lopuksi myös kirjallinen ja suullinen tentti.

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Jos opinnon toteutustapaa on oleellisesti muutettu, hyödyntää opettaja toteutuksen laadun arvioinnissa opetuksen laatukriteereitä.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksolla arvioidaan erikseen kirjallinen ja suullinen taito, jotka tulevat erikseen näkyviin todistukseen. Opintojakson arvosana on kirjallisen ja suullisen taidon keskiarvo. Tarkemmat valtakunnalliset arviointikriteerit ammattikorkeakoulutasoisen ruotsin opintojaksolle käydään läpi opintojakson alussa. Tavoitetaso on vähintään B1.


Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Urkundin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.


Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason II mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuut-ta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

[Jätä soveltuvilta osin:] Opiskelijan, joka ei ole osoittanut osaamistaan arviointikriteeristön edellyttämällä hyväksytyllä tasolla, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. [Urkundin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.]

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.

Ilmoittautumisaika

29.11.2021 - 09.01.2022

Ajoitus

01.01.2022 - 31.07.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Otaniemi, sote

Toimipiste

Laurea Otaniemi

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

40 - 80

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus (STY2), Laurea yhteinen
Opettaja
  • Mirja Villman
Vastuuopettaja

Mirja Villman

Ryhmät
  • SHG220SA
    Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, S20, Otaniemi
  • SHG220SA2
    Sairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, S20, Otaniemi, ryhmä 2

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti omassa työssään siten, että hän saavuttaa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen taitotason B1-2 ja saa merkinnän valtionhallinnon kielitutkinnon suorittamisesta.
- kehittää vuorovaikutus-, viestintä- , tiedonhaku- ja raportointitaitojaan ruotsin kielellä.

Toteutustapa

Zoom-tapaamisia ja itsenäistä työskentelyä
Opettaja: FM, lehtori Mirja Villman
mirja.villman@laurea.fi

Aika ja paikka

Viikot 2-7

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kirja Flexvård ja opettajan oma materiaali Canvaksessa
Flexvård sivut:
- s. 8-10, 14, 18
- s. 24-32, 37-38
- s. 42-45
- s. 62
- s. 66-73
- s. 84, 86-89

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Hyväksilukemistapauksessa kirjallinen koe ja suullinen näyttö

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opetustarjonnan aikataulun mukaan:
- aloitus: to 13.1. klo 14.15-15.45, Zoom: https://laurea.zoom.us/j/738414399 passcode 494821
- suulliset suoritukset: SHG220SA pe 11.2. klo 9.00-12.30. SHG220SA2 to 17.2. klo 12.30-17.30
- tentti: ensimmäinen tenttimahdollisuus ma 28.2. klo 15.00-17.00 Otaniemi, iso auditorio
- itsenäinen tehtävä: palautus Canvakseen su 20.2. klo 23.59 mennessä
- tenttimahdollisuuksia myös opettajan omina tenttiaikoina

Kansainvälisyys toteutuksella

Pohjoismainen kulutturialue

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Vastaa 5 op:tä opiskelijan työtä

Sisältö ja sen jaksotus

Lukujärjestyksen aikataulun mukaan

Lisätietoja opiskelijoille

- Suullinen suoritus: parikeskustelu hoitoalaan liittyvästä aiheesta (esim. potilaan terveyskartoitus, sisääntulohaastattelu, perustoimenpide+ohjaus, toimenpiteestä kertominen, kotihoito-ohjeiden antaminen), n. 10 minuuttia, tukisanat ok, arviointi 0-5
-arviointi: kansalliset arviointikriteerit käytössä

Itsenäinen tehtävä:
- käännös oman alan artikkelista ruotsista suomeksi, 3 A4-sivua, linkkejä mm. Libguides>hoitotyö>lehdet ja artikkelit>ruotsinkielinen materiaali
- palautus

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kansalliset arviointikriteerit käytössä, käydään läpi kurssin aikana, myös Canvas-työtilassa

Hylätty (0)

Ks. yllä

Lisätiedot

Opintojakso kuuluu pakollisena ydinopintoihin niille, joiden koulusivistyskieli on suomi. Opintojakson perusteella opiskelijalle tulee arviointi opintojaksoille 00634 Ruotsin kielen suullinen taito ja 00635 Ruotsin kielen kirjallinen taito sekä tutkintotodistuksen liitteeseen arviointi toisen kotimaisen kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.

Aiempi opintojakso R0197 Svenska i Vården 5 op korvautuu uuden opetussuunnitelman opinnoilla. SH00BS92 Vårdsvenska 4op. Voit keskustella englannin opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso tätä laajempana lisätehtävin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä opettajatuutori kanssa suunnitelman, miten korvaat opintopistevajeen siten, että ydinosaamisen laajuus opintopistemäärä täyttyy.