Dialogi, ammatillinen vuorovaikutus ja kohtaaminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: SS00BZ33-3012
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
25.11.2024 - 01.12.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
07.01.2025 - 12.03.2025
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- 20 Sosiaali- ja terveysala
- Toimipiste
- Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 40 - 60
- Koulutus
- Sosionomikoulutus (SSD2), Laurea Verkkokampus
- Opettajat
- Jani Lehtoranta
- Paula Väliaho
- Vastuuopettaja
- Paula Väliaho
- Ryhmät
-
SSD225KASosionomikoulutus, verkko-opinnot, K25, Verkkokampus
- Opintojakso
- SS00BZ33
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- arvioida ja kehittää omia vuorovaikutustaitojaan
- kohdata ja olla vuorovaikutuksessa yksilöiden kanssa
- toimia ryhmässä ja tunnistaa ryhmäilmiöitä
- kuvata asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja
Aika ja paikka
Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin. Mahdolliset läsnäolovelvolliset opetuskerrat on merkitty myös lukujärjestykseen.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opintojakson oppimateriaalia ovat mm.
* Mönkkönen, K. 2018. Vuorovaikutus asiakastyössä : asiakkaan kohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla.
* Mäkinen, P. ym. 2020. Ammattina sosionomi.
Lisäksi suositellaan luettavaksi:
* Tölli, P. 2024. Minä näen sinut. Arvostuksen psykologiaa. Helsinki: Tammi.
Toteutustapa
Opinto toteutetaan verkkototeutuksena eikä edellytä kampukselle tuloa. Opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta verkossa, joka tallennetaan soveltuvin osin.ja on katsottavissa jälkikäteen.
Opinnon tehtäviä tehdään myös pienryhmissä, osin omassa HOPS-tiimissä Opinto edellyttää aktiivisuutta, sitoutumista vuorovaikutteiseen opiskeluun sekä toimivia teknisiä välineitä ja verkkoyhteyttä.
Opintojakson tehtävät arvioidaan arviointitaulukoita käyttäen. Arviointitaulukoista muodostuu lyhyt, sanallinen palaute. Varsinaisen palautusupäivän puitteissa palautetuista tehtävistä voi saada myös muuta palautetta opettajalta. Videotehtävästä saadaan ja annetaan myös vertaispalautetta.
Opintojakson sähköisenä oppimisympäristönä toimii Canvas. Siellä on myös opintojakson ensisijainen keskustelukanava. Opintojakson Canvas-tila avataan 9.1.2025.
HUOM! Opintojakson orientaatiotehtävän palautus on jo ennen opintojakson orientaatiota.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Tällä toteutuksella ei ole työelämä- tai TKI-yhteistyötä.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa. Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on tehtävä orientaatiotehtävä ja oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli näitä ehtoja ei ole täytetty tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija..
Läsnäolovelvollisia opetuskertoja ovat:
* orientaatiowebinaari
* ryhmädynamiikkawebinaari
* ryhmätentti
Ne ovat olennaisia opintojakson suorittamisen ja siellä oppimisen kannalta.
Kansainvälisyys toteutuksella
Syksyllä 2024 ei ole tiedossa kansainvälisiä yhteyksiä opintojaksolle. Niitä voidaan kuitenkin lisätä myös opiskelija-aloitteesta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tutkintosäännön (2024) mukaan "opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. ... Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa."
Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.
Osaamisen hankkimiseksi voit arvioida myös työn opinnollistamisen mahdollisuutta. Lue lisää opinnollistamisesta opiskelijaintrasta.
Mikäli harkitset valinnaista suoritustapaa, käy ensin keskustelu oman opettajatuutorisi kanssa ja ota sitten yhteyttä opintojakson vastuulehtoriin Paula Väliahoon.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia. Myös oppimisen haasteet vaikuttavat ajankäyttöön. Mikäli sinulla on oppimisen haasteita, otathan yhteyttä erityisopettajaan ja ilmoitat asiasta myös opintojakson vastuulehtorille.
Tarkempi kuormituksen jakautuminen on esitelty tehtävittäin opintojakson Canvas-tilassa.
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakson opiskeltuasi saat hyvät lähtökohdat käyttää dialogista työotetta, joka on sosionomin yksi merkittävimmistä ydintaidoista. Saat myös valmiudet toimia sosionomina siten, että osaat kohdata asiakkaan hyödyntämällä oppimaasi ammatillista vuorovaikutusosaamista.
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Osallistumisen edellytyksenä on toimivat tekniset välineet ja yhteydet. Läsnäolovelvollisilla opetuskerroilla kamera on pidettävä auki. Mobiiliyhteydellä opiskelu ei sovellu tälle opintojaksolle. Opiskelija vastaa itse teknisistä välineistä ja yhteyksistä. Tuesta ja Laurean kautta saatavista sovelluksista voit lukea lisää opiskelijaintrasta. Aiempaa osaamista opintojaksolla ei vaadita.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.