Siirry suoraan sisältöön

Terveyttä ruoasta (5 op)

Toteutuksen tunnus: A9222-3008

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
22.05.2023 - 03.09.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
15.09.2023 - 30.11.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Toimipiste
Laurea Verkkokampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Opettajat
Leila Jaakkola
Vastuuopettaja
Leila Jaakkola
Ajoitusryhmät
Avoin AMK 1 (Koko: 5 . Avoin AMK : 5.)
Tutkinto-opiskelija tai polkuopiskelija (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
Avoin AMK 1
Tutkinto-opiskelija tai polkuopiskelija
Opintojakso
A9222

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- tunnistaa ruokaan ja -palveluihin liittyvät riskit
- arvioida uusimpia ruokatrendejä
- toteuttaa ja kehittää terveellistä ja turvallista ruokatuotantoprosessia asiakaslähtöisesti

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaalina käytetään e-kirjallisuutta ja mm. videoita ja alustusmateriaaleja aiheista.
Tässä osa kirjallisuuslähteistä:

Antikainen, A. & Schwab, U. 2020. Välimeren ruokavalio, terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio, kasvisruokavalio ja vähähiilihydraattinen ruokavalio. Duodecim Terveyskirjasto.www.terveyskirjasto.fi/dlk01271?q=Dieetit

Ravitsemuspassi. Valmennusaineisto. Luku 7. Terveelliset ateriavaihtoehdot osaksi asiakaspalvelua. www.ravitsemuspassi.fi

Schwab, U. 2020. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ("karppaus"). www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01043&p_hakusana=ruokavalio

Tuulaniemi, J. 2011. Alaluku Palvelupolku, Palvelumuotoilun keskeiset elementit, Palvelumuotoilu. Hä-meenlinna: Kariston Kirjapaino. E-kirja.

Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta.. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

Toteutustapa

Opintojakso on virtuaalinen. Se ei sisällä lähiopetusta.

Opinnoissa keskitytään erilaisiin muotidieetteihin osana ruokatrendejä, palvelun kehittämiseen terveyttä edistävien ateriavalintojen näkökulmasta sekä terveyttä edistävään ruokaan ja ravitsemukseen.

Kaikki tehtävät ovat yksilötehtäviä. Ryhmäkeskustelutehtävät ovat opinnon koko opiskelijaryhmässä ja myös niihin sisältö kirjoitetaan yksilötehtävänä.

OPINTOJAKSO SOVELTUU RAVITSEMIS- JA MAJOITUSALAN OPISKELIJAN LISÄKSI MM. TERVEYS-, LIIKUNTA-, SOSIAALI- TAI ELINTARVIKEALAN SEKÄ LIIKETALOUSALAN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Kehittämistehtävä terveellisistä ateriavaihtoehdoista asiakkaan palvelukokemuksena opiskelijan valitsemaan ravintolaan tai kahvilaan tai vähittäiskaupan salaattibaariin, jossa osan aterian osista voi itse valita eri vaihtoehdoista..

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opiskelu alkaa pe 15.9., jolloin Canvas-työtila avautuu opiskeluun ja opinnon esittelyvideo on katsottavissa itsenäisesti.

Opiskelu päättyy su 12.11..

HUOMIO: Ilmoita ohjaajalle, leila.jaakkola@laurea.fi su 24.9. mennessä, jos et osallistu opintojaksolle ja perut ilmoittautumisesi. Jos ilmoittautumista ei ole peruttu 24.9.,mennessä, sinun tulkitaan aloittaneen opintojaksolla opiskelun Laurean tutkintosäännön mukaisesti.

Kansainvälisyys toteutuksella

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina:

1. Ravitsemus- teema 20 h
2. Ruokatrendit-teema 45 h
3. Palvelun kehittämiinen-teema 60 h
4. Kokoava itsearviointi 10 h
Yhteensä 135 tuntia.

Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

HYVÄKSYTTY SUORITUS SOVELTAEN SEURAAVIA KRITEEREJÄ
Opiskelija osaa
AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla
AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä
Arvioidaan soveltuvin osin: RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Sisältö ja sen jaksotus

Opiskeluaika on noin 2 kk syyskuun puolivälistä marraskuun puoliväliin.
Vko 37 (pe 15.9. alkaen) - 38.:
RAVITSEMUS-TEEMA JA ITSEARVIOINNIN ALOITUS

vko 39 - 45:
RUOKATRENDIT- JA PALVELUN KEHITTÄMINEN-TEEMAT
Voit opiskella näitä kahta teemaa sinulle sopivalla aikataululla rinnaikkain tai peräkkäin. Teeman sisällä tehtävät tehdään järjestyksessä.
JA ITSEARVIOINTI OSAAMISEN KEHITTYMISESTÄ
Itsearviointi viimeistellään ja palautetaan opinnon viimeisenä tehtävänä.

TEHTÄVÄT
1 .Kokoava itsearviointi

RAVITSEMUS-TEEMA:
2. Keskustelutehtävä
3. Testi ravitsemussuosituksista

RUOKATRENDIT-TEEMA
4. Tietoperustatehtävä
5. Tehtävä muotidieetit
6. Keskustelutehtävä

PALVELUN KEHITTÄMINEN-TEEMA
7..Tietoperustehtävä
8.. Tehtävä palvelun kehittämisestä
9,. Keskustelutehtävä

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Ravitsemuksen perustietojen osaamisesta on hyötyä opintojakson suorittamisessa.

Siirry alkuun