Siirry suoraan sisältöön

Käyttäytymismuutoksella kohti kestävämpää yhteiskuntaa (5 op)

Toteutuksen tunnus: A900BY23-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
19.05.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
08.09.2025 - 16.11.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
30 Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot
Toimipiste
Laurea Verkkokampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
40 - 120
Koulutus
Laurea täydentävä osaaminen, yamk-tutkinto (TYJ), Yhteiset opinnot
Opettajat
Markus Kanerva
Vastuuopettaja
Markus Kanerva
Ryhmät
TYJ25SJ
Täydentävä osaaminen (yamk-tutkinto), S25, yhteiset opinnot
Opintojakso
A900BY23

Tavoitteet

Opiskelija osaa:

· Luoda systeemisen kokonaiskuvan eri kestävyyttä edistävien toimien vaikutuksista ja sidonnaisuuksista
· Suunnitella käyttäytymismuutosta edistäviä interventioita
· Osaa yhdistellä eri teoreettisia tulokulmia käyttäytymismuutoksen edistämiseen yhteiskunnallisella tasolla

Aika ja paikka

Opintojakso alkaa maanantaina 8.9.2025. Opinnolla on viisi moduulia. Moduulikohtaisten tehtävien tekoon on varattu aikaa kaksi viikkoa per moduulia. Viimeisen moduulin tehtävien palautuspäivämäärä on sunnuntaina 16.11.2025

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kaikki opintojaksolla käytettävät materiaalit löytyvät oppimisalustalta, ovat avoimesti saatavissa verkosta tai niihin on pääsy Laurean kirjaston kautta. Etukäteen ei ole tarvetta hankkia itselleen mitään oppimateriaali. Alla on kuvattuna olennaisimmat opinnolla käytetyt lähteet. Näiden lisäksi voidaan käyttää myös muutakin aineistoa.

Hankonen, N.E., & Hardeman W. 2020. Developing Behavior Change Interventions, in M.S. Hagger , L.D. Cameron , K. Hamilton , N. Hankonen & T. Lintunen (eds). The handbook of behavior change, Cambridge Handbooks in Psychology , Cambridge University Press, 300-317

Kaufman, S., Saeri, A., Raven, R., Malekpour, S. & Smith, L. 2021. Behaviour in sustainability transitions: A mixed methods literature review. Environmental Innovation and Societal Transitions 40, 586-608

Linder, N., Giusti, M., Samuelsson, K. & Barthel, S. 2022. Pro-environmental habits: An underexplored research agenda in sustainability science. Ambio, 1-11.

Michie, S., Van Stralen, M. M. & West, R. 2011. The behaviour change wheel: a new method for characterising and designing behaviour change interventions. Implementation science 6(1), 1-12.

Newell, P., Daley, F., & Twena, M. 2021. Changing our ways? Behaviour change and the climate crisis. The report of the Cambridge Sustainability Commission on Scaling Behaviour Change, The Cambridge Sustainability Commission. (soveltuvin osin tehtäväpalautuksen aiheen rajaamiseksi)

Toteutustapa

Opinto suoritetaan täysin itsenäisesti verkko-opintoina tehtäväpalautusten aikataulu huomioiden. (Opinto ei sisällä yhteisiä tapaamisia eikä pari- tai ryhmätyöskentelyä.) Opiskelet kokonaisuuden verkko-oppimisympäristössä, joka sisältää opiskelumateriaalin ja tehtävät/testit. Tehtävistä annetaan rajallisesti henkilökohtaista palautetta.

Lähtökohtaisesti tällä opintojaksolla tekoälyn käyttö ei ole sallittua tehtäväpalautusten laatimisessa. Tästä voidaan poiketa tehtäväkohtaisesti, joten lue tehtävänanto huolella. Mikäli opettajalla herää epäillys tekoälyn luvattomasta käytöstä, hän voi pyytää opiskelijan osoittamaan osaamisensa kyseisen tehtävän osalta henkilökohtaisen keskustelun muodossa kampuksella.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Tehtäviä integroidaan soveltuvin osin työelämäkontekstiin.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Toteutuksen työtila on avoinna toteutuksen päättymispäivän loppuun saakka (ks. ajoitus) ja kaikki tehtävät tulee olla tehtynä ennen työtilan sulkeutumista.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opinnolla hyödynnetään kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. ... Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa. Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.

Sisältö ja sen jaksotus

Tällä opintojaksolla tutustut kestävämmän yhteiskunnan rakentamisen periaatteisiin systeemisestä ja käyttäytymistieteellisistä näkökulmista tarkasteltuna. Teknologian kehittyminen on isossa roolissa monien kestävyyshaasteiden ratkaisemisessa, mutta käyttäytymismuutoksella voitaisiin osittain ratkaista näitä haasteita jo nyt. Lisäksi uudet teknologiset ratkaisut täytyy myös osata ottaa käyttöön. Opinnolla tarkastellaan kuinka kestävyys rakentuu eri tasoilla sekä kuinka systeemiajattelu voi auttaa haasteiden tarkastelussa. Kestävän kehityksen edistäminen edellyttää tapojen muuttamista, missä käyttäytymistieteellinen lähestymistapa voi olla avuksi. Käyttäytymismuutoksen perehdytään sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla huomioiden myös muutosten systeeminen ulottuvuus.

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Opinto on vaatimuksiltaan yamk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Laureassa AMK-tutkintoa suorittavat opiskelijat eivät voi valita opintoa.

Mikäli suoritus ei valmistu toteutuksen päättymispäivään mennessä, voi opiskelija ilmoittautua seuraavalle toteutukselle. Kesken jääneen suorituksen tehtäviä ei voida siirtää seuraavalle toteutukselle, vaan tehtävät tulee tehdä uudelleen.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa.

Siirry alkuun