Kuntoutumista edistävät työmenetelmät aikuissosiaalityössä (10 op)
Toteutuksen tunnus: TO00BZ71-3005
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
19.05.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
11.09.2025 - 04.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 10 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 10 op
- TKI-osuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- 20 Sosiaali- ja terveysala
- Toimipiste
- Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
- Opettajat
- Anne Putkonen
- Vastuuopettaja
- Anne Putkonen
- Ryhmät
-
TOS225SYTäydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S25, Terveys- ja hyvinvointialat
- Opintojakso
- TO00BZ71
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- käyttää psykososiaalisen tuen sekä elämänhallinnan ja yhteisöllisyyden vahvistamisen keinoja
- soveltaa sosiaalisen kuntoutuksen teoreettisia lähtökohtia ja työorientaatioita
- käyttää asiakkaan osallisuutta ja valtaistumista edistäviä työmenetelmiä eri toimintaympäristöissä
- analysoida kriisiauttamisen ja kriisityön menetelmiä
Aika ja paikka
Opintojakson opetus ja ohjaus toteutetaan verkossa syys-joulukuussa 2025 klo 15-18, kts. aikataulutus. Jaksolla tehdään työelämäprojekti.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Ennakkotehtävä:
Saari, Juho. Sosiaaliturvariippuvuus. Sosiaalipummit oleskeluyhteiskunnassa? https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/100775/Saari_Sosiaaliturvariippuvuus.pdf?sequence=1&isAllowed=y
(Sivut: 259-286).
Kriisiauttaminen ja traumainformatiivinen ote:
Hedrenius Sara & Johansson Sara. 2016. Kriisituki. Ensiapua onnettomuuksien, katastrofien ja järkyttävien tapahtumien käsittelyyn.
Sarvela, K. & Auvinen, E. (toim.) 2020. Yhteinen kieli - Traumatietoisuutta ihmisten kohtaamiseen. Basam Books Kirja löytyy e-kirjana esim. BookBeatista.
Toteutustapa
Oletko joskus miettinyt työskenteleväsi esim. sosiaaliohjaajana hyvinvointialueella, asumisohjaajana tai työvalmentajana?
Tule opiskelemaan aikuissosiaalityötä! Työikäisten palveluiden kenttä on laaja ja työn tarkoituksena se, että aikuinen henkilö olisi tyytyväinen elämäänsä.
Jakso on vastavuoroinen verkkototeutus, mikä tarkoittaa sitä, että tapaamisilla keskustellaan oppimasta, jaetaan yhdessä tietoa tai pohditaan ratkaisuja ongelmiin. Tapaamisilla vierailee myös useita aikuisten palveluissa toimivia asiantuntijoita. Jakson opetus ja ohjaus toteutetaan verkossa syyslukukaudella 2025 klo 15-18 välillä. Työelämäprojekti tehdään työikäisten parissa aikuisten sosiaalipalveluiden toimintaympäristössä.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Jaksolla opiskelija valitsee omaa ammatillista kehittymistään tukevan projektiympäristön näistä kahdesta:
- Eskot ry: Projektissa opiskelijaryhmä suunnittelee, toteuttaa ja arvioi Klubitalon jäsenille toimintaa. Projekti toteutetaan joko etä- tai liveohjauksena riippuen toiminnasta ja jäsenten toiveista. Varautukaa siis myös siihen, että ohjaus tapahtuu livenä Tikkurilan Klubitalolla (os. Lehdokkitie 2B 3. kerros) tai muualla Tikkurilassa esim. liikuntahallissa. Pienryhmiin jakaudutaan ja aikatauluista sovitaan ensimmäisellä kerralla.
- Vantaa-Kerava hyvinvointialueen aikuisten sosiaaliohjaus: Opiskelija tukee ja auttaa aikuisten sosiaaliohjauksen asiakasta jonkin asian hoidossa tai palveluun pääsyssä: esim. asiakkaalla tarve mennä tutustumaan johonkin palveluun, hoitamaan terveyteen, työnhakuun tai etuuksiin liittyviä asioita. Asiakkaan omatyöntekijä (sosiaaliohjaaja) arvioi, kuka tuntemansa asiakas ja missä tilanteessa oleva asiakas voisi hyötyä asioimisavusta. Asioimisapu on osa suunnitelmallista työtä, jota opiskelija on mukana toteuttamassa. Projekti tehdään itsenäisesti, aikataulusta sovitaan sosiaaliohjaajan kanssa.
Jos parhaillaan työskentelet sosiaaliohjauksessa aikuisten parissa, voit tehdä projektitehtävän omalla työpaikalla. Voit myös ohjata muualla kuin Vantaa-Kerava-alueella, mikäli asut muualla.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
11.09.2025 15.00 - 18.00 Intro opintojakson teemoihin: "Aikuissosiaalityö hyvinvointia lisäämässä" Vieraana sosiaaliohjaajat Vake-hyvan hyvinvointialueelta ja Helsingin sote-keskuksesta. Läsnäolovelvoite.
18.09.2025 15.00 - 18.00 Aikuissosiaalityö hyvinvointia lisäämässä-teema jatkuu. Vieraana Tikkurilan Klubitalon työvalmentajat ja jäseniä. Läsnäolovelvoite.
07.10.2025 15.00 - 18.00 Traumatietoinen lähestymistapa. Vieraina erityisohjaajat Vanajan vankilasta.
23.10.2025 15.00 - 18.00 Kriisissä olevan henkilön tukeminen. Vieraana vastaava kriisityöntekijä, Keusoten sosiaali-ja kriisipäivystys.
06.11.2025 15.00 - 18.00 Sosiaalinen kuntoutus. Vieraana sosiaalisen kuntoutuksen toimijoita hyvinvointialueilta ja Helsingin sote-keskuksesta.
20.11.2025 15.00 - 18.00 Talousasioiden merkitys kuntoutumisessa. Vieraina ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija Ulosottolaitoksesta ja talous-ja velkaneuvoja Keski-Uudenmaan oikeusaputoimistosta.
04.12.2025 15.00 - 18.00 Projektien jakaminen ja jakson purku. Läsnäolovelvoite.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”
Mikäli pohdit aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista ole yhteydessä anne.putkonen@laurea.fi vähintään viikko ennen jakson alkua.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijalle opiskeluun käyttämää työaikaa.
Sisältö ja sen jaksotus
Jakso (10 op) muodostuu seuraavista moduuleista:
1. Tietoperusta
- Ennakko-ja kaksi välitehtävää ns. flipped learning-menetelmän mukaisesti, yht. 3 op.
2. Näkökulmia sosiaaliseen kuntoutukseen
- Työelämäprojekti Eskot ry:n tai Vantaa-Kerava hyvinvointialueen aikuisten sosiaaliohjauksessa (sis.projektisuunnitelma ja -raportti) 4 op.
(Eskot ry:n Klubitaloilla ohjataan ryhmätoimintaa jäsenille joko paikan päällä tai etänä, Vantaa-Kerava hyvinvointialueen kanssa toimitaan itsenäisesti yksittäisten suunnitelmallisen sosiaaliohjauksen asiakkaan kanssa antaen ns. asioimisapua.)
3. Kriisiauttaminen
- Kriisiauttaminen-tehtävä, 3 op
Projekti toteutetaan itsenäisesti tai pienryhmässä (kolme henkilöä), asioimisapua itsenäisesti. Jakson aikana muut oppimistehtävät tehdään itsenäisesti.
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Jaksolle hyväksytyille lähetetään sähköpostia ennen jakson aloitusta.