Tapahtumaturvallisuus (5 op)
Toteutuksen tunnus: TO00CC88-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
19.05.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
-
28.08.2025 - 26.11.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 4 op
- Virtuaaliosuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- 10 Liiketalous-, tietojenkäsittely- ja palvelualat
- Toimipiste
- Laurea Leppävaara
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 50
- Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
- Opettajat
- Anja Aatsinki
- Kaci Bourdache
- Kaija Meriläinen
- Vastuuopettaja
- Anja Aatsinki
- Ryhmät
-
TOP225SYTäydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S25, Palvelualat
- Opintojakso
- TO00CC88
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- kuvailla tapahtumaturvallisuuteen liittyvän lainsäädännön
- tunnistaa tapahtumaturvallisuuteen liittyviä tyypillisiä riskejä
- suunnitella tapahtuman turvallisuusjärjestelyt tunnistettuihin riskeihin perustuen
laatia tapahtuman tilasuunnitelman huomioiden tapahtuman luonne
Aika ja paikka
Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaali kootaan Canvas-oppimisympäristöön.
Keskeinen lainsäädäntö:
Kokoontumislaki 530/1999
Pelastuslaki 379/2011 (omatoiminen varautuminen, yleisötilaisuuden pelastussuunnitelma)
Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta 407/2011 (yleisötilaisuuden pelastussuunnitelman laatimisvelvoite)
Kuluttajaturvallisuuslaki 920/2011 (huolellisuusvelvoite, turvallisuusasiakirja)
Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 1085/2015 luku 3 (järjestyksenvalvojatoiminta)
Suositeltavaa materiaalia:
Pelastuslaitosten materiaalit: https://pelastustoimi.fi/asiointi/yleisotilaisuuden-valvonta
Tukesin yleisö- ja tapahtumaturvallisuus: https://tukes.fi/tapahtumaturvallisuus
Toteutustapa
Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö. Opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta sekä kampuksella että etänä. Zoom-luennot tallennetaan. Pääosa opetuksesta tapahtuu kampuksella, ja sitä ei tallenneta tai streamata. Opinnossa on pari- tai ryhmätyöskentelyä. Tehtävistä annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta. Tentti on automaattisesti arvioitava, eikä siitä saa henkilökohtaista palautetta.
Opinnossa tehdään ryhmätehtävänä yleisötapahtuman turvallisuuden kehittämistehtävä. Opiskelijat valitsevat itse tapahtuman, jossa vierailevat sopimallaan kokoonpanolla opintojakson aikana. Tapahtumassa tunnistetaan riskejä yleisön näkökulmasta, liikkuen vain julkisella paikalla. Tehtävässä ei siis tarvitse olla yhteydessä tapahtuman järjestäjään tai päästä yleisöltä rajatuille alueille. Tarvittaessa opettajat avustavat sopivan tapahtuman löytymisessä. Tapahtuma voi olla suuri tai pieni.
Eettinen ja läpinäkyvä, Laurean ohjeistuksen mukainen tekoälyn käyttö on opintojaksolla sallittua. Jos tehtävissä hyödynnetään tekoälyä, täytyy se kuvata palautuksessa. Tekoälyä ei saa käyttää tuottamaan lopullista tehtävätekstiä eikä tällaista tekoälyllä luotua tekstiä tai kuvaa saa esittää opiskelijan itse tekemänä. Vilppitapauksissa noudatetaan Laurean tutkintosääntöä. Jos opettaja epäilee tekoälyn vilpillistä käyttöä opintojaksollaan, hän voi järjestää erilaisen tavan opiskelijalle todentaa osaamista, jossa tekoälyä ei voi käyttää. Suoritus voidaan todeta vilpillisesti tehdyksi, jos se on riittävällä todennäköisyydellä tekoälyn tekemä tai tekoälyn käyttöä ei ole ilmaistu tai siihen ei olla viitattu oikealla tavalla. Jos opiskelija kieltäytyy vaihtoehtoisesta osaamisen todentamisesta, noudatetaan Laurean tutkintosäännön vilppimenettelyä.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Tällä opintojaksolla ei ole erillistä työelämäyhteistyötä, pois lukien vierailijaluennoitsijat.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa seuraavalla tavalla:
Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija.
Ensimmäinen kontaktikerta on 28.8.
Kansainvälisyys toteutuksella
Tällä opintojaksolla ei ole erityisiä KV-yhteyksiä
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Jos olet suorittanut vastaavia opintoja aiemmin toisessa korkeakoulussa, ole yhteydessä opintopäällikköösi.
Muu aiemmin hankitun osaamisen osoittaminen:
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tapahtuu opiskelijan aloitteesta. Arviointi tehdään samoilla arviointikriteereillä ja pääsääntöisesti samalla arvosteluasteikolla kuin vastaavalle opintojaksolle tai moduulille. Opiskelijalla on oikeus hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu.
Opiskelija vastaa osaamisensa osoittamisesta ja todentamisesta sekä riittävien tietojen antamisesta. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tapahtuu ennen opintojakson alkua. Opiskelija täyttää osaamisanalyysin ja ilmoittautuu näytölle Canvasissa annettujen ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti.
Jos osaamisesi vastaa osittain opintojakson osaamistavoitteita, keskustele asiasta suoraan opintojakson vastuuopettajan kanssa. Ota yhteyttä opettajaan hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua. Opintojakson vastuuopettaja arvioi osaamisesi ja ohjaa sinua eteenpäin asiassa.
Lue lisää: Tradenomikoulutus – Osaamisen näytöt -Canvas-työtila
Opiskelijaintranet > Opintojen suunnittelu > Osaamisen näyttö tradenomi AMK-koulutuksissa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Opintojakso edellyttää laskennallisesti 135 tuntia opiskelijan työtä, mikä tarkoittaa keskimäärin noin 10 tuntia/viikko jaettuna koko kurssin kestolle. Ajankäyttöön sisältyvät myös aikatauluun merkityt luennot.
Sisältö ja sen jaksotus
Tällä opintojaksolla perehdytään tapahtumaturvallisuuden keskeisiin vaatimuksiin, riskeihin ja käytännön järjestelyihin. Opintojaksolla opitaan tunnistamaan tapahtumaturvallisuuteen liittyviä tyypillisiä riskejä, tulkitsemaan aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä ja suunnittelemaan turvallisuustoimenpiteitä tapahtuman erityispiirteiden mukaan.
Jakson aikana harjoitellaan myös tilojen suunnittelua tapahtuman luonne ja turvallisuusvaatimukset huomioiden. Opintojakso sopii sekä turvallisuudesta että tapahtumien järjestämisestä kiinnostuneille. Perustiedot joko riskienhallinnasta tai tapahtuman järjestämisestä ovat suotavia, mutta eivät pakollisia.
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Tämä opinto on suunniteltu turvallisuuden ja riskienhallinnan opiskelijoille sekä ravintola- ja tapahtumaliiketoiminnan opiskelijoille. Osaamisen kehittymisen näkökulmasta on olennaista, että opiskelijat kykenevät jakamaan myös toisilleen omaa osaamistaan. Vaikka opintojaksolla ei erillisiä esitietovaatimuksia ole, on suositeltavaa, että opiskelijalla on hallussa perustiedot liittyen joko riskienhallintaan tai tapahtumien järjestämiseen. Tutkinto-opiskelijoilla tämä tarkoittaa esimerkiksi ensimmäisen vuoden perusopintojen suorittamista. Keskustele tarvittaessa oman opettajatutorisi kanssa siitä, koska tämän opinnon suorittaminen on järkevää oman HOPS:si näkökulmasta. Opinnosta järjestetään kaksi toteutusta vuodessa, keväällä englanniksi ja syksyllä suomeksi.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.