Siirry suoraan sisältöön

Varautuminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: HT00CC31-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
19.05.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
25.08.2025 - 30.11.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
10 Liiketalous-, tietojenkäsittely- ja palvelualat
Toimipiste
Laurea Verkkokampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 55
Koulutus
Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara
Opettajat
Anja Aatsinki
Kaci Bourdache
Vastuuopettaja
Anja Aatsinki
Ryhmät
HTA225KA
Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, monimuotototeutus, K25, Leppävaara
Opintojakso
HT00CC31

Tavoitteet

Opiskelija osaa:
- kuvailla yhteiskunnan varautumiseen liittyvät toimijat ja niiden ydintehtävät
- kuvailla yhteiskunnan varautumiseen liittyvien toimijoiden keskinäistä yhteistyötä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla
- kuvailla varautumiseen liittyvän lainsäädännön ja soveltaa sitä
- arvioida omatoimiseen varautumiseen liittyvien asiakirjojen ja turvallisuusjärjestelyiden riittävyyttä

Aika ja paikka

Verkossa Canvas-oppimisympäristössä toteutuksen voimassaolon sisällä. (25.8.-30.11.2025)

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson oppimateriaali on listattu Canvaksen työtilassa.
Siihen sisältyy pääasiassa:
-Luentomateriaalit
-Varautumiseen liittyvää lainsäädäntöä (esim. Pelastuslaki 379/2011 2 ja 3 luku, Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta 407/2011 pykälät 1-3, Valmiuslaki 1552/2011 I osa, yleiset säännökset)
-Omatoimisen varautumisen auditointimanuaali (pelastuslaitosten käyttämä auditointimanuaali)
-Varautumisopas https://www.suomi.fi/oppaat/varautuminen
-72tuntia.fi-sivujen materiaali

Toteutustapa

Omaan tahtiin suoritettava verkko-opinto. Opinto suoritetaan täysin itsenäisesti toteutuksen päättymispäivän loppuun mennessä. Opiskelet kokonaisuuden verkko-oppimisympäristössä, joka sisältää opiskelumateriaalin, tehtävät ja testit. Tehtävistä ei anneta henkilökohtaista palautetta.

Eettinen ja läpinäkyvä, Laurean ohjeistuksen mukainen tekoälyn käyttö on opintojaksolla sallittua. Jos tehtävissä hyödynnetään tekoälyä, täytyy se kuvata palautuksessa. Tekoälyä ei saa käyttää tuottamaan lopullista tehtävätekstiä eikä tällaista tekoälyllä luotua tekstiä tai kuvaa saa esittää opiskelijan itse tekemänä. Vilppitapauksissa noudatetaan Laurean tutkintosääntöä. Jos opettaja epäilee tekoälyn vilpillistä käyttöä opintojaksollaan, hän voi järjestää erilaisen tavan opiskelijalle todentaa osaamista, jossa tekoälyä ei voi käyttää. Suoritus voidaan todeta vilpillisesti tehdyksi, jos se on riittävällä todennäköisyydellä tekoälyn tekemä tai tekoälyn käyttöä ei ole ilmaistu tai siihen ei olla viitattu oikealla tavalla. Jos opiskelija kieltäytyy vaihtoehtoisesta osaamisen todentamisesta, noudatetaan Laurean tutkintosäännön vilppimenettelyä.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Tämä on itsenäisesti suoritettava verkko-opinto, jolla ei ole työelämäyhteistyötä tai TKI-toimintaa.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Toteutuksen työtila on avoinna toteutuksen päättymispäivän loppuun saakka (ks. ajoitus) ja kaikki tehtävät tulee olla tehtynä ennen työtilan sulkeutumista.

Kansainvälisyys toteutuksella

Tällä opintojaksolla ei ole KV-yhteyksiä

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Jos olet suorittanut vastaavia opintoja aiemmin toisessa korkeakoulussa, ole yhteydessä opintopäällikköösi.

Muu aiemmin hankitun osaamisen osoittaminen:
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tapahtuu opiskelijan aloitteesta. Arviointi tehdään samoilla arviointikriteereillä ja pääsääntöisesti samalla arvosteluasteikolla kuin vastaavalle opintojaksolle tai moduulille. Opiskelijalla on oikeus hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu.

Opiskelija vastaa osaamisensa osoittamisesta ja todentamisesta sekä riittävien tietojen antamisesta. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tapahtuu ennen opintojakson alkua. Opiskelija täyttää osaamisanalyysin ja ilmoittautuu näytölle Canvasissa annettujen ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti.

Jos osaamisesi vastaa osittain opintojakson osaamistavoitteita, keskustele asiasta suoraan opintojakson vastuuopettajan kanssa. Ota yhteyttä opettajaan hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua. Opintojakson vastuuopettaja arvioi osaamisesi ja ohjaa sinua eteenpäin asiassa.

Lue lisää: Tradenomikoulutus – Osaamisen näytöt -Canvas-työtila

Opiskelijaintranet > Opintojen suunnittelu > Osaamisen näyttö tradenomi AMK-koulutuksissa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.

Opintojakso edellyttää laskennallisesti 135 tuntia opiskelijan työtä, mikä tarkoittaa keskimäärin noin 10 tuntia/viikko jaettuna koko kurssin kestolle.

Sisältö ja sen jaksotus

Miten eri tahot varautuvat poikkeaviin tilanteisiin, ja kenellä on vastuu varautumisesta? Tällä opintojaksolla saat kokonaiskuvan yhteiskunnan varautumisesta – sen keskeisistä toimijoista, vastuista ja yhteistyömalleista niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Opit myös tulkitsemaan ja soveltamaan varautumista ohjaavaa lainsäädäntöä käytännössä. Opintojaksolla painottuu pelastuslain mukainen omatoiminen varautuminen.

Opintojakson aikana perehdyt turvallisuuteen liittyviin asiakirjoihin, kuten pelastussuunnitelmaan sekä muihin onnettomuusriskienhallinnan turvallisuusjärjestelyihin ja opit arvioimaan näiden riittävyyttä. Opintojaksolla tutustutaan rakenteellisiin ja teknisiin turvallisuusjärjestelyihin, joihin liittyvää osaamista voi syventää Toimitilojen turvallisuus -opintojaksolla.

Opintojakso koostuu seuraavista moduuleista:

Moduuli 1: Yhteiskunnan varautumiseen liittyvät toimijat ja niiden ydintehtävät
Moduuli 2: Yhteiskunnan varautumiseen liittyvien toimijoiden keskinäinen yhteistyö kansallisella ja kansainvälisellä tasolla
Moduuli 3: Varautumiseen liittyvä lainsäädäntö
Moduuli 4: Omatoimiseen varautumiseen liittyvien asiakirjojen ja turvallisuusjärjestelyiden riittävyyden arviointi

Lisätiedot

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Myös YAMK-opiskelija voi suorittaa opintojakson tai liittyä opintojaksoon sen sisältöihin perehtymiseksi, mutta opintojaksoa ei voi sisällyttää YAMK-tutkintoon.

Laurean tutkinto-opiskelijat ja polkuopiskelijat sekä ristiinopiskelijat ilmoittautuvat opinnolle Pakin kautta. Ilmoittautumisia hyväksytään lähes päivittäin, joten pääset aloittamaan opinnon joustavasti, kun sinulle sopii. Avoimen amk:n opiskelijat ilmoittautuvat Laurea Smartin kautta.

Mikäli suoritus ei valmistu toteutuksen päättymispäivään mennessä, voi opiskelija ilmoittautua seuraavalle toteutukselle. Kesken jääneen suorituksen tehtäviä ei voida siirtää seuraavalle toteutukselle, vaan tehtävät tulee tehdä uudelleen.

Mahdolliset yhteydenotot sisältöasioissa vastuuopettajaan.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa.

Siirry alkuun