Siirry suoraan sisältöön

Sosiaalialan vaikuttamistyö (5 op)

Toteutuksen tunnus: SS00BZ36-3011

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
19.05.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
01.08.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
20 Sosiaali- ja terveysala
Toimipiste
Laurea Hyvinkää
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Sosionomikoulutus (SSB2), Laurea Hyvinkää
Opettajat
Paula Väliaho
Sanni Einovaara
Vastuuopettaja
Paula Väliaho
Ryhmät
SSB225KN
Sosionomikoulutus, päivätoteutus, K25, Hyvinkää
Opintojakso
SS00BZ36

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- käyttää erilaisia yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoja
- toimia osallisuutta vahvistaen yhteistyössä sosiaalialan asiakkaiden ja muiden toimijoiden kanssa
- jäsentää sosiaalialan työn tavoitteellisuuteen ja vaikuttavuuteen liittyviä kysymyksiä

Aika ja paikka

Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson suositeltava kirjallisuus on esitelty opintojakson Canvas-tilassa. Canvas-tila aukeaa 13.8.

Myös muuta kuin suositeltavaa kirjallisuutta on mahdollista käyttää lähdekritiikin huomioiden.

Tekoälyn käyttö on sallittua Laurean tekoälyohjeet, https://www.laurea.fi/koulutus/opiskelijana-laureassa/tekoalyn-hyodyntaminen-opetuksessa-ja-opiskelussa-laurea-ammattikorkeakoulussa/, huomioiden. Opiskelija on vastuussa omasta oppimisestaan ja tekoälyn käyttämisestä: tekoälyä voi käyttää oppimisen vahvistamiseksi.

Toteutustapa

Tämä opintojakso toteutuu päiväopetuksena Hyvinkään kampuksella syksyllä 2025. Opintojaksoon kuuluu osin läsnäolovelvollista opetusta ja ohjausta. Muuhunkin opetukseen ja ohjaukseen osallistuminen on tärkeää oppimisen ja osaamisen kehittymisen vahvistumiseksi.

Opintojaksoon kuuluu oppimista tukeva Canvas-työtila, josta löytyvät mm. opintojakson tehtävät ja opintojakson ensisijainen keskustelukanava. Opintojaksoon kuuluu itsenäisesti ja pienryhmässä tehtäviä tehtäviä. Tehtäville on määritelty varsinainen ja viimeinen palautuspäivä. Varsinaisen palautuspäivän puitteissa palautetuista tehtävistä opiskelija voi saada henkilökohtaista, sanallista palautetta. Viimeisen palautuspäivän puitteissa palautetuista tehtävistä sanallinen palaute muodostuu arviointitaulukosta. Ryhmätehtävästä saavat vertais- ja työelämäpalautetta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opintojaksolla toteutetaan tapahtuma yhteistyössä Laurean sote-alojen avainkumppaneiden kanssa. Millaista vaikuttamistyötä valitut avainkumppanit tekevät, millaisia osaamisen kehittämistä tukevia mahdollisuuksia ne opiskelijoillemme tarjoavat? Avainkumppanitapahtuma pidetään Laurean kampuksella 8.10. ja siinä on läsnäolovelvollisuus.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa seuraavalla tavalla:

Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija. Ensimmäinen kontaktikerta on ke 20.8.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opintojaksototeutukselle ei ole keväällä 2025 tiedossa kv-yhteyksiä. Niitä voidaan kuitenkin myös opiskelija-aloitteesta opintojaksolle lisätä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. ... Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa. Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.

Osaamisen hankkimiseksi voit arvioida myös työn opinnollistamisen mahdollisuutta. Lue lisää opinnollistamisesta opiskelijaintrasta.

Mikäli haluat selvittää osaltasi näyttö- tai työn opinnollistamismahdollisuutta, ole hyvissä ajoin ilmoittautumisten hyväksymisen jälkeen yhteydessä opintojakson vastuulehtoriin Paula Väliahoon. Sinun tulee joka tapauksessa osallistua opintojakson orientaatioon. Näyttötilaisuus pidetään Hyvinkään kampuksella ke 27.8. klo 14.15-15.45.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opintojakson laskennallinen työkuorma on siis n. 135 h. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.

Päiväopetukseen kuuluu ainakin yhden opintopisteen verran kampusopetusta. Tehtävittäin laajuus rakentuu:
* Valmistautuminen vaikuttamiseen (yksilötyöskentely) 2 op
* Vaikuttaminen hanketyössä (pienryhmätyöskentely) 3 op

Sisältö ja sen jaksotus

Sosiaalialan vaikuttamistyö -opinnolla saat tietoja ja taitoja toimiaksesi vaikuttavana sosiaalialan ammattilaisena. Opinnolla käsitellään mm. yhteiskunnallista vaikuttamista, rakenteellista sosiaalityötä ja asiakasosallisuuden vahvistamista. LbD-toteutuksesta saat käytännön taitoja koskien kaikkia opinnon yleisiä tavoitteita.

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.

Siirry alkuun