Lääkehoito ja lääkelaskut 4. (1 op)
Toteutuksen tunnus: SH00BY61-3007
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
19.05.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
18.08.2025 - 06.10.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 1 op
- Lähiosuus
- 0.5 op
- Virtuaaliosuus
- 0.5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- 20 Sosiaali- ja terveysala
- Toimipiste
- Laurea Hyvinkää
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus (SHB2), Laurea Hyvinkää
- Opettajat
- Katja Laukkanen
- Vastuuopettaja
- Sanna Soini
- Ryhmät
-
SHB224KASairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, K24, Hyvinkää
- Opintojakso
- SH00BY61
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- laskea lääkelaskut oikein
- toteuttaa raskaana olevan, imettävän, lasten ja ikääntyvien lääke- ja nestehoitoa turvallisesti erilaisissa hoitotyön ympäristöissä.
Aika ja paikka
Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Lääkehoito ja lääkelaskenta:Nikkola ym. (2021). Annos oivallusta. Harjoittelemalla lääkelaskennan osaajaksi. 6. uudistettu painos. Sanoma Pro Oy. Myös vanhempi painos soveltuu.
Lisäksi muu opettajan toimesta laadittu materiaali Canvasissa.
Toteutustapa
Monimuotototeutus:
Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö ja opintojakso suoritetaan osittain itsenäisesti Canvasissa. Itsenäisesti opiskeltavan osuuden lisäksi opinnolla on aikataulutettua opetusta kampuksella. Opinnossa hyödynnetään ryhmätyöskentelyä. Palautteenanto: opintojakso sisältää opiskelijan itsenäistä työskentelyä Canvasissa, mistä ei tule erillistä palautetta opettajalta. Työpajatyöskentelyssä annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta ja hyödynnetään vertaispalautteenantoa.
HUOM. Lääkehoito ja lääkelasku 4. opintojakson teoria ja lääkelaskut on suoritettava hyväksytysti ennen kotihoidon ja perhehoitotyön harjoittelun aloittamista.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa seuraavalla tavalla:
Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija.
Opintojakso sisältää seuraavat lähitapaamiset Hyvinkään kampuksella:
1. Ensimmäinen kontaktikerta laskujen kanssa valmentaa lääkelaskukokeeseen (läsnäolovelvollisuus): 18.8 Zoom
2. Lääkehoidon pienryhmäkohtaiset työpajat Hyvinkään kampuksella 9.9. Pienryhmät muodostetaan Canvasin linkin kautta. Läsnäolovelvollisuus.
3. Lääkelaskennan kokeet Hyvinkään kampuksella. Kokeiden aikataulu nähtävissä lukujärjestyksessä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. ... Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa. Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.
Osaamisen hankkimiseksi voit arvioida myös työn opinnollistamisen mahdollisuutta. Lue lisää opinnollistamisesta opiskelijaintrasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Lääkelaskennan osaamisen kehittyminen jakaantuu lähiopetukseen (työpaja + koe) sekä opiskelijan itsenäiseen työskentelyyn. Opintojakso ei sisällä varsinaista lääkelaskennan opetusta, vaan opiskelija soveltaa lääkelaskennan osaamistaan työpajoissa opettajan tukemana. Lisäksi Canvasiin tulee opiskelijoiden itsenäisen harjoittelun tukemiseksi harjoituslaskuja sekä harjoituskokeita, joiden avulla opiskelija voi tunnistaa oman osaamisensa tason ja kohdentaa lääkelaskennan harjoittelua. Työpaja sisältää lääkelaskennan kertaamista ja soveltamista eri ikäisten lääkehoidon toteuttamisessa.
Sisältö ja sen jaksotus
ERI IKÄISTEN LÄÄKEHOITO 0,5 op
-Raskaana olevanja synnyttäneen lääkehoito
-Lapsen neste- ja lääkehoito
-Ikääntyneen lääkehoito
-Lääkehoito kotihoidossa
LÄÄKELASKUT 0,5 op
-Painon mukaiset laskut
-Laimennukset
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Osallistumisen edellytyksenä on aina, että opetussuunnitelman mukaiset mahdolliset osaamisedeltävyydet (edeltävä opinto tai vastaava osaaminen) täyttyvät. Opiskelija vastaa itse edeltävyysehtojen huomioimisesta. Edellytyksenä on lääkehoito ja lääkelaskenta 1, 2 ja 3 hyväksytty suorittaminen.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.
Lääkehoito ja lääkelasku 4. opintojakson teoria ja lääkelaskut on suoritettava hyväksytysti ennen kotihoidon ja perhehoitotyön harjoittelun aloittamista. MIkäli laskupaja jää väliin ei se ole este mennä harjoitteluun.