Lääkehoito ja lääkelaskut 3. (2 op)
Toteutuksen tunnus: SH00BS91-3031
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
20.05.2024 - 26.05.2024
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Opintopistemäärä
2 op
Virtuaaliosuus
1 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus
Yksikkö
Laurea Otaniemi, sote
Toimipiste
Laurea Otaniemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus (SHG2), Laurea Otaniemi
Opettaja
- Anna Ojala
- Kaija Marttila
Vastuuopettaja
Anna Ojala
Ryhmät
-
SHG223SASairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, S23, Otaniemi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- laskea lääkelaskut oikein
- soveltaa tietoja anatomiasta ja fysiologiasta, patofysiologiasta, farmakologiasta sekä lääkehoidon toteuttamisesta suunnitellessaan, toteuttaessaan ja arvioidessaan kirurgisen ja akuutisti sairaan potilaan lääkehoitoa
- hoitaa potilaan akuuttia kipua lääkkeellisin keinoin
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida laskimonsisäistä ravitsemushoitoa
- selittää turvallisen verensiirron perusteet
- selittää epiduraali- ja spinaalilääkehoidon perusteet
- selittää keskuslaskimokanyylin turvallisen ja aseptisen käytön perusteet
Toteutustapa
Toteutus tapahtuu osin lähiopetuksena työpajaharjoituksissa ja osin verkko-opintoina Canvas verkko-oppimisympäristössä.
Opintojakson orientaatioon osallistuminen on pakollista tai poissaolosta pitää ilmoittaa etukäteen vastuulehtorille. Orientaatio pidetään Zoomissa. Orientaatiossa käydään läpi opintojakson toteutus, ryhmäjaot ja pakolliset harjoitukset.
Työpajaharjoituksissa ryhmä on jaettu A ja B -ryhmiin. Katso tarkasti oman ryhmäsi aikataulu Pakista. Ryhmäjako on pääsääntöisesti sama kuin ensimmäisellä lukukaudella.
- Opintojakson teoria opiskellaan itsenäisesti verkossa opintojakson Canvas verkko-oppimisympäristössä. Lääkehoidon tentti tehdään valvotusti koululla.
.
- Työpajoissa harjoitellaan käytännön taitoja. Työpajaharjoituksissa I ja II on läsnäolovelvollisuus.
.
- Lääkelaskuharjoitukset tehdään itsenäisesti verkossa opintojakson Canvas-työtilassa. Halutessasi voit osallistua Otaniemen kampuksen Lääkelaskupajoihin oman tarpeesi mukaan. Lääkelaskutentti tehdään valvotusti koululla.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Tarvittava oppimateriaali on nähtävillä opintojakson Canvas-työtilassa.
Kirjallisuus:
-Nikkola R. 2017. Annos oivallusta: harjoittelemalla lääkelaskennan osaajaksi. SanomaPro.
Verkossa saatavilla:
-Saano S. & Taam-Ukkonen M. 2020. Lääkehoidon käsikirja. Sanoma Pro. Ellibs e-kirjat (Laurean lisenssi)
-Ruskoaho H. ym. 2018. Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia. Duodecim Oppikirjat. Terveysportti. (E-kirja)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opintojaksolla tehdään yhteistyötä ÄLYSTI-hankkeen kanssa. Opintojaksolla hyödynnetään hankkeessa puheohjattavalla älykameralla tuotettuja videoita ja/tai pilotoidaan älylasien käyttöä työpajaopetuksessa.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Opintojakson orientaatiossa (Zoom) kerrotaan kaikki opintojakson tärkeät päivämäärät. Aikataulu löytyy opintojakson Canvas-työtilasta ja lukujärjestyksestä.
Verkkotehtävien sekä verkkokoulutusten todistusten palautuspäivät on kirjattu opintojakson Canvas-työtilasta löytyvään aikatauluun.
Työpajaharjoituksiin osallistuminen edellyttää Canvasin verkkotehtävien tekemistä kyseisestä aihealueesta sekä verkkokoulutusten todistuksien palautusta ennen työpajaharjoituksia.
Hylätyn tentin voi tutkintosäännön mukaan uusia kaksi kertaa opintojakson infossa ja aikataulussa ilmoitettuina ajankohtina.
Otaniemen kampuksen Lääkelaskupajojen aikataulu löytyy ryhmien lukujärjestyksestä.
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 2 op eli se vastaa keskimäärin 54 tuntia opiskelijan tekemää työtä.
.
Osa 1: Kirurgisen ja akuutisti sairaan potilaan lääkehoito (teoria ja työpajat) 1,5 op = 40 h
Osa 2: Lääkelaskenta 0,5 op = 14 h
Sisältö ja sen jaksotus
Osa 1: Kirurgisen ja akuutisti sairaan potilaan lääkehoito (teoria ja työpajat) 1,5 op
-Kirurgisen ja akuutisti sairaan potilaan lääkehoitoa tukeva farmakologia.
-Verensiirto.
-Kivun ja pahoinvoinnin lääkkeellinen hoito.
-Parenteraalinen ravitsemus.
-Aseptiikka lääkehoidon toteutuksessa.
-Epiduraali-ja spinaalilääkehoito
-Keskuslaskimokatetrin käytön perusteet
Osa 2: Lääkelaskenta 0,5 op
Lisätietoja opiskelijoille
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa EQF 6.
Opiskelijoille avautuu opintojaksopalaute opintojakson loputtua. Opettajien vastine palautteeseen on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.
Lääkehoito ja lääkelaskenta 3 -opintojakso suositellaan otettavaksi samaan aikaan Perioperatiivinen hoitotyö -opintojakson kanssa.
Opintojaksolla toimitaan Laurean vastuullisuus arvon mukaisesti, jolloin huomioidaan sekä taloudellisuus että ekologisuus kestävän kehityksen mukaisesti. Tämä näkyy mm. niin, että työpajaharjoituksissa uusiokäytetään soveltuvin osin hoitovälineistöä ja opiskelijat pukeutuvat omiin vaatteisiin (lyhythihainen T-paita). Työpajaharjoituksia varten ei hankita erillistä työvaatetusta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirurgisen ja akuutisti sairaan potilaan lääkehoito 1,5 op: arvioidaan hyväksytty / hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija on tehnyt verkkotehtävät, palauttanut verkkokoulutusten todistukset ja tehnyt hyväksytysti valvotun verkkotentin (60 % tai yli oikein). Lisäksi opiskelija on osallistunut työpajaharjoituksiin ja osoittanut aktiivisella työskentelyllä osaamisensa.
.
Lääkelaskenta 0,5 op: arvioidaan hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää 100 % lääkelaskutentin laskuista oikein.
Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).
Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)
Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Urkundin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.
Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä:
AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla
Arvosanan 1 (HYV) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida
AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä
Arvosanan 1 (HYV) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä
RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
Arvosanan 1 (HYV) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä