Mielenterveys- ja päihdehoitotyö (6 op)
Toteutuksen tunnus: SH00BS88-3033
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
25.11.2024 - 19.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.01.2025 - 31.07.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 6 op
- Lähiosuus
- 3 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- TKI-osuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- 20 Sosiaali- ja terveysala
- Toimipiste
- Laurea Otaniemi
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus (SHG2), Laurea Otaniemi
- Opettajat
- Hannamari Talasma
- Pia Lahtinen
- Vastuuopettaja
- Pia Lahtinen
- Ryhmät
-
SHG224KASairaanhoitajakoulutus, monimuotototeutus, K24, Otaniemi
- Opintojakso
- SH00BS88
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- kuvata tavallisimmat lasten, nuorten ja aikuisten mielenterveyshäiriöt ja niiden keskeiset tutkimus- ja hoitomenetelmät
- hyödyntää tutkimustietoa ja suosituksia perustellessaan mielenterveys- ja päihdehoitotyössä tehtäviä päätöksiä, lähestymistapoja ja työmenetelmiä
- soveltaa voimavaralähtöisen vuorovaikutuksen periaatteita mielenterveys- ja päihdeasiakkaan hoidossa ja läheisten tukemisessa
- tunnistaa potilaan vaikeita tunteita, psyykkisen kuormituksen sekä surun ja kriisin ja osaa kuvata, miten auttaa potilasta ja hänen läheisiään niiden käsittelyssä
- kuvata mielenterveys- ja päihdetyön palvelujärjestelmän, digitaalisten palveluiden ja moniammatillisen tiimi- ja verkostotyön merkityksen
- kuvata mielenterveyspotilaan lääkehoidon erityispiirteet
- selittää eettisten ohjeiden ja lainsäädännön merkityksen mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- tunnistaa kulttuureihin ja alakulttuureihin liittyviä erityispiirteitä mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
- analysoida mielenterveys- ja päihdehoitotyöhön liittyviä eettisiä kysymyksiä
- analysoida omien asenteiden, käsitysten ja voimavarojen merkitystä potilaslähtöisen mielenterveys- ja päihdehoitotyön toteutumisessa
Aika ja paikka
Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
YleSh-osakoe perustuu alla olevaan kirjallisuuteen. Myös Canvas-työtila on rakennettu samoihin lähteisiin perustuen.
• Hämäläinen K, Kanerva A, Kuhanen C, Seuri T & Schubert C.
2017. Mielenterveyshoitotyö. Helsinki: Sanoma Pro. (luettavissa LaureaFINNA:ssa eKirjana: https://laurea.finna.fi/Record/3amk.279316?sid=4161169635 )
• Partanen A, Holmberg J, Inkinen M, Kurki M & Salo-Chydenius
S. 2015. Päihdehoitotyö. Helsinki: Sanoma Pro. (luettavissa LaureaFINNA:ssa eKirjana: https://laurea.finna.fi/Record/3amk.284519?sid=416116733 1)
• Ahola T & Ahola M. 2016. Väkivallasta turvallisuuteen. Helsinki:
Bookwell Oy.
• Flinck A, Kälvinmäki J, Leppäkoski P & Paavilainen E. 2013.
Toimintaohje perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kohdanneiden ja
tehneiden hoitotilanteissa. (Linkittyy ulkoiselle sivustolle.)
• Psykiatrian erikoisalan käypä hoito -suositukset
• Päihdelääketieteen käypä hoito -suositukset
• Lasten psykiatria käypä hoito -suositukset
Suositeltavaa luettavaa ovat kaikki mielenterveys- ja päihdehoitotyön sekä kliinisen psykologian kirjallisuus. Yksilön kohtaamista ja kokemusmaailmaa lähemmäs pääset mm. lukemalla blogikirjoituksia, romaaneja tai katsomalla elokuvia, jotka käsittelevät mielen sairauksia ja/tai päihdeongelmia.
Toteutustapa
Opintojakso toteutetaan monimuotototeutuksena. Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö. Opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta sekä kampuksella että etänä. Opetus (myös etänä) on vuorovaikutteista, minkä vuoksi se etäopetus tallennetaan vain osittain (tälläin tallenne on katsottavissa jälkikäteen).
Opinnossa on pari- tai ryhmätyöskentelyä. Tehtävistä annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta sekä voidaan hyödyntää myös työelämä- ja vertaispalautteenantoa.
Opinnolla tekoälyä voi käyttää oppimisen tukena. Mikäli palautettavan tehtävän tuottamisessa on käytetty tekoälyä, tulee opiskelijan kertoa miten ja mitä tekoälyä on käyttänyt sekä osoittaa myös oma osaamisensa asiasta. Muutoin opintojaksolla noudatetaan Laurean yleisiä tekoälylinjauksia.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opintojaksolla toteutetaan mielenterveyden edistämiseen ja mielen hyvinvointiin tai päihteisiin liittyvä posteritehtävä yksilö-, pari- tai pienryhmässä aidon työelämäkumppanin kanssa.
Työpajapäivässä ratkotaan työelämäkumppanin kanssa casea.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa seuraavalla tavalla:
Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija.
Ensimmäinen kontaktikerta on xx.xx.2025
Kansainvälisyys toteutuksella
Opintojaksolla ei ole kansainvälistä yhteistyötä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa. Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.
Opintojakson osaamisen näytön ohje:
Opintojakso on mahdollista suorittaa osaamisen näyttönä, jos opiskelijalla on:
• aikaisempi mielenterveyshoitajan tai lähihoitajan tutkinto (millä tahansa suuntautumisvaihtoehdolla) ja lisäksi mielenterveys- ja päihdehoitotyön soveltuvaa työkokokemusta takana vähintään 3 vuotta
• lisäkoulutus mielenterveys- ja päihdehoitotyöhön (esim. mielenterveys- ja päihdehoitotyön erikoisammattitutkinto) katsotaan eduksi.
Osaamisen näytössä opiskelija toimittaa osaamisanalyysin (kts. ohjeet opiskelijaintrasta) opintojakson opettajalle ennen toteutusta ja opettaja arvioi, onko näyttö mahdollinen. Mikäli näyttö on mahdollinen, opiskelija osallistuu uusintatenttitilaisuudessa mielenterveys- ja päihdehoitotyön tietotestiin ennen opintojakson alkua. Ennen tenttiä opiskelijalla on mahdollisuus tutustua tietotestin tenttimateriaaleihin. Osaamisen näyttönä tehtävä tentti on mahdollista suorittaa vain kerran (ei uusintamahdollisuutta). Tentti arvioidaan T1-K5 (T1= vähintään 40% kokonaispisteistä). Hyväksytty osaamisen näyttö viedään Pakkiin opintojakson opettajan toimesta ja opiskelijan ei tarvitse osallistua enää opintojaksolle. Jos osaamisen näyttö on hylätty, opiskelija osallistuu normaalisti opintojaksolle.
Opiskelija voi sopia myös osittaisesta osaamisensa näytöstä yksilöllisesti opintojakson opettajien kanssa. YleSh-kokeet kuuluvat kuitenkin jokaisen opiskelijan suoritukseen opintojaksolla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Sisältö ja sen jaksotus
Johdanto mielenterveys- ja päihdehoitotyöhön
Lasten ja nuorten mielenterveys
Mielenterveyshoitotyö osana moniammatillista yhteistyötä
Päihdehoitotyö
Kriisit ja kriisihoitotyö
Opiskelijan on mahdollista opiskella itsenäisesti teoriaa Canvasista ennen teemoitettuja tunteja. Aineistoon perehtyminen etukäteen syventää oppimista.
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä esim. Canvasissa tai Teamsissa.