Siirry suoraan sisältöön

Opiskelutaidot ja ammatillinen orientoituminen (2 op)

Toteutuksen tunnus: YY00BN52-3221

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

01.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Hyvinkää, sote

Toimipiste

Laurea Hyvinkää

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Sosionomikoulutus (SSB2), Laurea Hyvinkää

Opettaja

  • Paula Väliaho
  • Sos C Virtuaali

Vastuuopettaja

Paula Väliaho

Ryhmät

  • SSB224KA
    Sosionomikoulutus, monimuotototeutus, K24, Hyvinkää

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- suunnitella opintojaan huomioimalla aiemmin hankkimansa osaamisen ja alan tarjoamat työllistymismahdollisuudet
- hahmottaa kansainvälisyyden merkitystä työelämässä
- hahmottaa tarjolla olevat mahdollisuudet oman osaamisensa kehittämisessä
- soveltaa erilaisia opiskelutapoja
- arvioida omaa hyvinvointiaan ja sen merkitystä oman jaksamisensa kannalta
- arvioida ohjaus- ja tuentarpeensa
- arvioida ja kuvata omia vahvuuksiaan ja kehittymisen kohteitaan

Toteutustapa

Opiskelutaidot ja ammatillinen orientoituminen -opintojakso (2 op) on ensimmäisen opiskeluvuode osa Opiskelijasta asiantuntijaksi -kokonaisuutta (5 op). Kokonaisuus kulkee opiskelijan rinnalla koko hänen opintojensa ajan. Tämä toteutus on tarkoitettu ensisijaisesti keväällä 2024 opintonsa Hyvinkäällä aloittaville sosionomiopiskelijoille.

Opintojakso toteutuu monimuoto-opetuksena vuoden 2024 ajan. Opintojaksoon kuuluu läsnäolovelvoitteisten opintojen aloituspäivien lisäksi muuta opetusta, lukukausittain oman opettajatuutorin kanssa käytävät HOPS-keskustelut sekä HOPS-tehtävät, suunnitelmatehtävä ja oma tehtävä. Opintokokonaisuuden sähköisenä oppimisympäristönä toimii Canvas, sama Canvas-tila on käytössä koko opintojen ajan. Canvaksesta löytyy myös ensisijainen opiskelijoiden ja opettajatuutoreiden keskustelukanava.

Opetuksen lisäksi opintojakson lukujärjestykseen on lisätty tehtävien palautuspäivät muistutuksenomaisesti sekä saapumisryhmälle kahvitaukomahdollisuuksia opettajatuutorin kanssa. Kahvitauoilla ei ole erityistä ohjelmaa ja niihin voi osallistua, mikäli ne aikatauluun sopivat.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson ja -kokonaisuuden materiaali löytyy sen Canvas-tilasta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti opiskelija voi halutessaan osoittaa osaamisensa mm. näytöllä. Lisätietoja näyttöprosessista ja muista vaihtoehtoisista osaamisen hankkimistavoista löydät opiskelijaintrasta. Opiskelijasta asiantuntijaksi -kokonaisuuden suorittamista suositellaan kuitenkin opetukseen ja ohjaukseen osallistumista opiskelijan omat tarpeet huomioiden.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opintojakson lukujärjestykseen saatetaan aikatauluttaa esim. Laurean avainkumppaneiden esittäytymistilaisuuksia. Opiskelijan on myös mahdollista omatoimisesti suorittaa opntojakson tehtävät työelämäyhteistyössä.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojen aloituspäivissä tammikuussa 2024 on välttämätön läsnäolo eikä niitä voi korvata. Mikäli opiskelija on pakottavista syistä estynyt aloituspäiviin osallistumasta, on hän itse vastuussa päivissä tuotetun tiedon hankkimisesta.

Aloituspäivien lisäksi opintojakson muussa opetuksessa ei ole läsnäolovelvollisuutta. Siihen osallistuminen on kuitenkin suositeltavaa opiskelijan omat tarpeet huomioiden. Mikäli opiskelija ei osallistu opetukseen, hänen oletetaan itsenäisesti ja omatoimisesti hankkivan tiedon muulla tavoin.

Opintojakson lukujärjestykseen on myös aikataulutettu suunnitelmatehtävän ja oman tehtävän palautuspäivät muistutuksenomaisesti. Opiskelija voi kuitenkin tehdä tehtävät itselleen sopivimmalla hetkellä myös tehtävien aihepiirit huomioiden.

Opintojakson arvosanan saa vuoden 2024 lopulla ja/tai kun opintojakson kaikki tehtävät on hyväksytysti suoritettu.

Kansainvälisyys toteutuksella

Laureassa on tarjolla lukuisia KV-mahdollisuuksia myös vuoden 2024 aikana, mm. kansainvälinen viikko maaliskuussa 2024. Näitä mahdollisuuksia voidaan hyödyntää opintojakson puitteissa, samoin kv-mahdollisuuksia voidaan huomioida myös opiskelija-aloitteesta. Erillisiä KV-mahdollisuuksia ei kuitenkaan ole suunniteltu ainakaan vuonna 2023.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso on laajuudeltaan 2 op vastaten n. 54 h työtä. Opintojakson laajuudesta 1 op on varattu omalle tehtävälle, toisen opintopisteen osuus jaottuu opetuksen, HOPS-keskusteluiden ja suunnitelmatehtävän kesken. Opiskelija päättää osin itse painotuksesta näiden kesken.

Sisältö ja sen jaksotus

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Sen suorittaminen edellyttää myös omatoimisuutta ja itsenäistä aikataulutusta.

Opintokokonaisuus on rakennettu Laurea-tasoisesti ja se on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Opintokokonaisuuden arviointi on opiskelijan nähtävillä opinnon Canvasissa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan hyväksytty/täydennettävä. Hyväksytty suoritus edellyttää kaikkien tehtävien tehtävänannon mukaista suoritusta sekä sovittujen ohjauskeskusteluiden käymistä. Tehtäväkohtaiset tehtävänannot ja arviointiperusteet löytyvät opintokokonaisuuden Canvas-tilasta.

Lisätiedot

Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 1.