Palveluyrityksen toimintaympäristö (5op)
Toteutuksen tunnus: A9129-3011
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
 - 24.05.2021 - 30.05.2021
 - Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
 
- Ajoitus
 - 27.10.2021 - 17.12.2021
 - Toteutus on päättynyt.
 
- Opintopistemäärä
 - 5 op
 
- Lähiosuus
 - 4 op
 
- Virtuaaliosuus
 - 1 op
 
- TKI-osuus
 - 5 op
 
- Toteutustapa
 - Monimuoto-opetus
 
- Toimipiste
 - Laurea Leppävaara
 
- Opetuskielet
 - suomi
 
- Paikat
 - 15 - 30
 
- Koulutus
 - Palveluelämysten tuottaminen ja kehittäminen (MSA2), Laurea Leppävaara
 
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- tulkita matkailu- ja ravtsemisalaa toimintaympäristönä ja tunnistaa sen muutoksia
- esitellä arvoketjuja ja -verkostoja
                    
Toteutustapa
Opintojaksolla on 5 lähiopetuskertaa ja 2 tiimityöskentelykertaa kampuksella
Opintojakson tehtäviä työstetään tiimissä ja yksilötyönä lähiopetuskertojen välillä.
                    
Aika ja paikka
Opintojakso toteutetaan Leppävaaran kampuksella.
                    
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Marttonen, S. & Parkko, J. 2009. Yrityksen ulkoisen toimintaympäristön arviointi. Kandidaatin työ. Lappeenrannan teknillinen yliopisto. https://doria.fi/bitstream/handle/10024/45022/nbnfi-fe200905071426.pdf?sequence=3 
Jänkälä, S. 2016a. Ravitsemistoiminta. Toimialaraportit 1/2016. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79841/1_2016_TOIMIALARAPORTTI_ravitsemistoiminta.pdf. 
Jänkälä, S. 2016b. Matkailun ohjelmapalvelut. Toimialaraportit 4/2016. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79842/Matkailun_ohjelmapalvelut_2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y 
Jänkälä, S. 2019. Matkailun toimialaraportti. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2019:3. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161292/TEM_3_2019_Matkailun_toimialaraportti.pdf 
Viitala R. ja Jylhä E. 2013. Liiketoimintaosaaminen - Menestyvän yritystoiminnan perusta. Porvoo: Bookwell. Myös e-kirjana!
Muu oppimateriaali ilmoitetaan tehtävien yhteydessä opintojakson työtilassa Optimassa.
                    
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei koske tätä opintojaksoa.
                    
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opintojaksolla tehdään projektityö opiskelijoiden muodostamissa tiimeissä: Tuotoksena on PESTEL- analyysi ja -raportti MaRaVA-alan toimintaympäristöstä  yritykselle hyödynäten Palveluyrityksen lliketoiminta - markkinointin-opintojaksolla tuotettua liiketoimintasuunnitelmaa. Raportti kirjoitetaan tutkimuksellisen kirjoittamisen osaamista syventämällä.
                    
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Opintojakson aikataulu ja työtilan perustiedot  Canvasissa avautuvat ke  27.10..
Lähiopetus- ja tiimityöskentekerrat ovat Tuudossa
                    
Kansainvälisyys toteutuksella
Ei koske tätä opintojaksoa.
                    
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Keskimääräinen työmäärä/opiskelija (h) tehtävää kohden:
PESTEL-analyysi ja raportin kirjoittaminen 105 h
 Itse- ja vertaisarviointi 10 h
Osallistuminen lähikerroille ja tiimitapaamisiin 20  h
Yhteensä 135 h
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.
                    
Sisältö ja sen jaksotus
MaRaVa-alalla keskeistä sisältöä:
- yrityksen makroympäristö ja PESTEL-viitekehys: taloudellinen ympäristö, ekologinen ympäristö, sosiaalinen ympäristö, teknologinen ympäristö, poliittiinen ympäristö ja lainsäädännöllinen ympäristö
- toimialat ja niiden muutostekijät sekä muutostekijöiden ennakointi Pestel-viitekehyksessä
Opintojakson muita käsiteitä:
- työlainsäädäntö, elintarvikelainsäädäntö, alkoholilainsäädäntö, ympäristölainsäädäntö ym.
- arvoketjut- ja verkostot
                    
Lisätiedot
HUOMIO: VARMISTAT OPISKELUPAIKKASI OPINTOJAKSOLLA OSALLISTUMALLA ENSIMMÄISELLE LÄHIOPETUSKERRALLE KE 27.10. - ILMOITATHAN SÄHKÖPOSTILLA OHJAAJILLE ETUKÄTEEN, JOS ET PÄÄSE PAIKALLE.
TIIMIEN MUODOSTAMINEN ALOITETAAN 1. LÄHIOPETUSKERRALLA.
                    
Arviointiasteikko
H-5