Siirry suoraan sisältöön

Kannattava liiketoiminta (10 op)

Toteutuksen tunnus: R0214-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

25.11.2019 - 01.12.2019

Ajoitus

07.01.2020 - 29.03.2020

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Korkeakouluyksikkö D, Otaniemi, liko

Toimipiste

Laurea Yhteinen

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 50

Koulutus

  • Liiketalouden koulutus (HLG2), Laurea Otaniemi

Opettaja

  • Mika Hentunen
  • Kirsi Kamphuis
  • Tarja Hartikainen

Vastuuopettaja

Mika Hentunen

Ryhmät

  • HLG219SA
    Liiketalouden koulutus, verkko-opinnot, S19, Otaniemi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- arvioida yrityksen kannattavuutta ja johdon laskentatoimen merkitystä yrityksen päätöksenteon tukena
- hoitaa pienen yrityksen taloushallintoa ja kirjanpitoa
- laatia budjetteja päätöksenteon tueksi

Toteutustapa

Verkkototeutus

Aika ja paikka

Voit tarkastella aikatauluja esim. lukkarikoneen kautta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kirjanpidon teema:
1. Oppikirjasuositus: Tomperin Käytännön kirjanpito (myös verkkoaineistona). Mahdollisimman uusi painos on aina parempi, mutta vanhemmallakin pärjää. Samaan oppikirjaan liittyvä harjoituskirja Tomperi - Keskinen: Käytännön kirjanpito: harjoituskirja, josta voi halutessaan tehdä vapaaehtoisia lisäharjoituksia itsenäisesti. Myös Jormakka -Koivusalo - Lappalainen - Niskanen : Laskentatoimi käy kuten muutkin peruskirjanpidon oppikirjat. Oppikirjoja hyödynnetään soveltuvin osin eli koko sisältö ei kuulu tähän opintojaksoon.
2. Optiman verkkotyötilassa oleva materiaali (opetusvideoita ja tehtäviä yms.). Työtilassa on suositusaikataulu opintojen etenemiselle. Nopeamminkin voi edetä, mutta tenttiaika on kuitenkin kaikille sama.
____
Kannattavuuden ja hinnoittelun teema:
Optima-sivuilla olevien materiaalien lisäksi opiskelun tukena voi käyttää teosta Jormakka - Koivusalo - Lappalainen - Niskanen:Laskentatoimi (myös verkkoaineistona), sivut 147-168 (kannattavuuden ja hinnoittelun osuus).Vanhassa painoksessa sivut ovat vastaavasti 145-166.
____
Budjetoinnin teema: Optimassa miniluentoja aiheesta. Lisäksi voi käyttää teosta Jormakka - Koivusalo - Lappalainen - Niskanen:Laskentatoimi (myös verkkoaineistona), sivut 169-192 (Budjetti ohjaa toimintaa -kappale).

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Näyttömahdollisuus

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Voit tarkastella aikatauluja esim. lukkarikoneen kautta.

HUOM! Käy tekemässä 12.1. mennessä tehtävä 1 b) jossa esittelet itsesi ja pohdit talousosaamista. Tämä katsotaan vahvistukseksi opintojaksolle osallistumisesta. Mikäli tehtävää ei ole tehty, otetaan varasijoilla olleita opiskelijoita opintojaksolle. Peruutuksen voi myös ilmoittaa Mika Hentuselle

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kirjanpidon teema on 4 op eli 108 tuntia.
Kannattavuuden ja hinnoittelun teema on 3 op eli 80 tuntia.
Budjetoinnin teema on 3 op eli 80 tuntia.

Sisältö ja sen jaksotus

Kirjanpito: opintoja ja tehtäviä voi halutessaan aloittaa Optimassa jo 19.12.2019. Optima-työtilassa on tarkempi kooste, jossa suositusaikataulu.
Kannattavuus ja hinnoittelu: 17.2.-9.3.2020
Budjetointi: 10.3.2020 - 15.5.2020

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksoa esitellään verkkotradenomin tutkintoa suorittaville lähipäivässä. Opinnot ovat jatkoa 1.moduulin Liiketoimintaosaamisen opintojakson taloushallinnon perusteille.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjanpidon teeman Optima-tehtävät (yksilösuorituksia) on oltava hyväksytty opiskelijan tullessa tenttiin. Teeman arvosana (HYL-5) muodostuu tentin (yksilösuoritus) perusteella.
____
Kannattavuuden ja hinnoittelun teema arvioidaan palautettujen tehtävien ja verkkotentin yhteenlasketun pistemäärän perusteella, kuitenkin niin, että verkkotentissä on saatava vähintään 6 pistettä. Tehtävien maksimipistemäärä on 10 + 10 = 20 ja verkkotentin 20, kokonaispisteet siis 40.
37-40 pistettä: arvosana 5
32-36 pistettä: arvosana 4
27-31 pistettä: arvosana 3
23-26 pistettä: arvosana 2
20-22 pistettä: arvosana 1 (kuitenkin niin, että tentistä täytyy saada vähintään 6/20 p)
Uusintatenteissä voi myös valita vaihtoehdon, jossa teema arvioidaan pelkästään uusintatentin perusteella
____
Budjetoinnin palautettavat tehtävät on oltava hyväksytysti suoritettu. Budjetoinnin arvosana (HYL-5) muodostuu tentin perusteella.
____
Opintojakso arvioidaan kolmen teeman arvosanojen painotettuna keskiarvona (Kirjanpito 40 %, kannattavuus ja hinnoittelu 30 %, budjetointi 30 %).

Hylätty (0)

Vähintään yhden teeman arvosana on hylätty.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Kolmen teeman arvosanojen painotettu keskiarvo on 1 - 2,49.
Laurean yleiset arviointikriteerit, Vaativuustaso 1:
H/1 OSAA
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida
- toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastaan ohjausta
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
-noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Kolmen teeman arvosanojen painotettu keskiarvo on 2,50 - 4,49
Laurean yleiset arviointikriteerit:
3 OSAA
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kolmen teeman arvosanojen painotettu keskiarvo on 4,50 - 5
Laurean yleiset arviointikriteerit, vaativuustaso 1:
5 OSAA
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti - toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ennakoida ohjaustarpeitaan
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä